Conan czy LOTR?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Turek

Conan czy LOTR?

#1 Post autor: Turek » sob kwie 03, 2010 10:38 am

Witojcie! Ostatnimi czasy przypomniałem sobie muzykę Shora z trylogi Władcy Pierścieni. Oczywiście uważam jego pracę za znakomite, i nie będę ukrywał że ubóstwiam muzykę z LOTRa. Do czego jednak zmierzam: uwielbiam także Conana Barbarzyńcę. Cały czas porównuję muzycznego Władcę i Conana. Co wy sądzicie, czy Shore pobił Basila? Czy muzykę z Władcy można nazwać najlepszą muzyką fantasy? Czy też stawiacie na Basila?

Ja osobiście, najbardziej lubię słuchać Conana, choć pod względem typowo technicznym (kompozycyjnym) stawiam Shore'a nieco wyżej.

Jakie jest wasze zdanie?

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#2 Post autor: Mystery » sob kwie 03, 2010 11:03 am

Bez chwili zastanowienia "Conan" 8)

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#3 Post autor: Bucholc Krok » sob kwie 03, 2010 11:07 am

Szkoda, że nie ma ankiety.. ;)
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#4 Post autor: Marek Łach » sob kwie 03, 2010 12:21 pm

Jednak Conan. Ale w tych dwóch pracach najfajniejsze jest to, że wzajemnie się uzupełniają - tam, gdzie słabostki ma Basil, nadrabia to Shore, i na odwrót.

Turek

#5 Post autor: Turek » sob kwie 03, 2010 12:41 pm

Cóż masz Marku na myśli;)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#6 Post autor: Koper » sob kwie 03, 2010 14:54 pm

Tylko i wyłącznie Conan. :) Filmowo jego preferuję także, nawet jeśli LOTR bije go spektakularnością, złożonością etc. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Mefisto

#7 Post autor: Mefisto » sob kwie 03, 2010 19:43 pm

Conan

teraz czekam na złośliwe komentarze :P

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#8 Post autor: Koper » sob kwie 03, 2010 22:50 pm

Jak już Mefi mówi "Conan" to dalsza dyskusja nie ma sensu. :)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Turek

#9 Post autor: Turek » ndz kwie 04, 2010 09:05 am

Dziekan, czy ty próbujesz powiedzieć że Shore nie wykorzystał swojej szansy albo zmarnował potencjał LOTRa? :shock:

Czy coś innego miałeś na myśli mówiąc że Shore miał pole do popisu[/quote]

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#10 Post autor: Koper » ndz kwie 04, 2010 10:07 am

Akurat to chyba Basil miał większe pole do popisu. Film ze zminimalizowaną rolą dialogów, opowiadanie muzyką, mnóstwo czasu (chociaż Shore chyba też miał go kupę)...

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#11 Post autor: Bucholc Krok » ndz kwie 04, 2010 10:53 am

Koper pisze:Jak już Mefi mówi "Conan" to dalsza dyskusja nie ma sensu. :)
Czyli ten wątek też zamykamy? :D
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#12 Post autor: Koper » ndz kwie 04, 2010 10:54 am

Bucholc Krok pisze:Czyli ten wątek też zamykamy? :D
Ty potrafisz coś merytorycznego napisać, czy same oftopy?

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#13 Post autor: Bucholc Krok » ndz kwie 04, 2010 10:59 am

Jak chcę to potrafię, ale biorę przykład z mistrzów. :D Moderator offtopuje w wątku, więc można offtopować. Dość prosta zasada.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#14 Post autor: Koper » ndz kwie 04, 2010 11:04 am

Bucholc Krok pisze:Jak chcę to potrafię, ale biorę przykład z mistrzów. :D Moderator offtopuje w wątku, więc można offtopować. Dość prosta zasada.
Akurat ja tu na temat posty pisałem. A co do Mefiego i jego stosunku do "Conana" to są czasy prehistorycznych dyskusji, kiedy Ty ryłeś w ziemi za GA, więc nie wiesz o co chodzi w mojej wypowiedzi. Jak chcesz się dostosować, pisz na temat. Jak nie, zmień wątek.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#15 Post autor: Bucholc Krok » ndz kwie 04, 2010 11:21 am

Koper pisze:Akurat ja tu na temat posty pisałem. A co do Mefiego i jego stosunku do "Conana" to są czasy prehistorycznych dyskusji, kiedy Ty ryłeś w ziemi za GA, więc nie wiesz o co chodzi w mojej wypowiedzi. Jak chcesz się dostosować, pisz na temat. Jak nie, zmień wątek.
Nie obchodzą mnie wasze stosunki. Napisałeś nie na temat. Poza tym sam offtopujesz w kilku (wiiększości?) moich wątkach. Zatem także bądź łaskaw się dostosować...

ODPOWIEDZ