FMF i inne Festiwale Muzyki Filmowej oraz Koncerty

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Templar

Re: FMF i inne Festiwale Muzyki Filmowej oraz Koncerty

#2236 Post autor: Templar » czw lut 26, 2015 22:57 pm

hp_gof pisze:Bo musimy zaprosić podwójnego zdobywcę Oscara! (co z tego, że i tak nie przyjechał i co z tego, że i tak nikt go nie rozpoznaje i nikt na niego zbytnio nie czeka).
Ja czekam, tyle, że oczekuję zagrania przede wszystkim The Last of Us. No i właśnie, jak robią teraz koncert muzyki z gier, to mogliby jego np. zaprosić, ale nie, dostajemy oklepany repertuar, powtarzany już wiele razy na różnych koncertach Video Games Live, tylko jak wyglądają tamte koncerty, a jak wygląda FMF, tam to poza samym zagraniem muzyki przez orkiestrę dostajemy świetne widowisko wizualne, a tutaj przyjdę i będę słuchał po raz tysięczny oklepanych tematów sprzed 20 lat, dajcie spokój :P

hp_gof

#2237 Post autor: hp_gof » czw lut 26, 2015 23:09 pm

Ale Adam, program się znacząco nie zmieni - mogą się zmienić tylko szczegóły. Całego koncertu kompozytorskiego z kapelusza nagle nie wyciągną. Wiemy czego się możemy spodziewać na Wajdzie, co do Szekspira też wybór jest ograniczony, bo temat jest bardzo konkretny. Gry mnie kompletnie nie interesują, seriale też nie, aczkolwiek tutaj może się jeszcze ktoś ciekawy pojawić. Wiesz, same nazwiska mnie mało interesują, jeśli te osoby mają tylko być wystawione w gablotce na pokaz przez chwilę i do widzenia. Poza tym widzimy jak FMF zmienia się z każdym rokiem i oceniamy całokształt, a nie tylko ogłoszony wczoraj program. To idzie w pewnym kierunku.
Ja się cieszę, że spotkałem Iglesiasa, Abla i Marianelliego, ale to były tylko takie malutkie jasne punkciki w tym wszystkim.

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#2238 Post autor: Tomek » czw lut 26, 2015 23:13 pm

Tak Jarek, w pewnym sensie tak to czuję :) Przyznaję, że współczesne trendy jak muzyka z gier czy seriali to nie moja bajka (choć muzykę serialową zaczynam coraz bardziej doceniać, aczkolwiek w zakresie trochę innych nazwisk, niż to co oferują twórcy w stylu Djawadi/Morris) i rozumiem, że to się pojawia w Krakowie (to też w pewnym sensie przewaga tego festiwalu nad innymi). Jednak nie ma tu klasyki, coś co jest żelaznym punktem innych eventów (Gent, Teneryfa, Wiedeń) - nikogo nie interesuje Williams, Goldsmith, Herrmann, Jarre, Silvestri, Howard, Elfman itd. Nawet taki Giacchino, który jest bardzo popularny wśród młodych fanów - jego koncert z cholerną przyjemnością bym zobaczył. Przecież jego koncerty grywa się często, partytury są więc "w obiegu". Można było pomyśleć. Ale lepiej widoczniej jest zrobić pokaz live, który jak mniemam jest sporo droższy od nabycia praw do wykonania/nut. No i zrobić to w Arenie z kilkoma tysiącami zamiast np. jednym tysiącem na tego typu koncercie. Wg mnie to kwestia priorytetów tego festiwalu, dla którego w tej chwili najważniejsze jest to, co się dobrze sprzedaje, jest "trendy". Jeszcze niedawno były bardzo ciekawe koncerty niszowe (Reijsiger itd.). W zeszłym roku tego nie było i w tym jak widać też. Szkoda. Nie mówię o jakimś alter-FMF, bo to jakieś dziwadło, jeden z właśnie z by-productów FMF-u.
Ostatnio zmieniony czw lut 26, 2015 23:16 pm przez Tomek, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#2239 Post autor: Adam » czw lut 26, 2015 23:13 pm

a kto Wam powiedział że np 4 godziny później czy wcześniej w ten sam dzień nie może wskoczyć jakiś koncert w drugim miejscu?
NO CD = NO SALE

hp_gof

#2240 Post autor: hp_gof » czw lut 26, 2015 23:17 pm

No właśnie nikt nam nic nie powiedział ;) Nic nie będziemy wiedzieć tak naprawdę do maja... Ale pożyjemy, zobaczymy.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#2241 Post autor: Adam » czw lut 26, 2015 23:20 pm

no to ja Wam już chyba napisałem wyraźnie, że wiem o jednym osobnym koncercie w dzień finału niepokrywającym się z Trekiem, który jest w planach ale nie jest pewny :roll: więc można założyć że to nie jedyny czy tak? skończcie to narzekanie skoro mleko się jeszcze nie rozlało.
NO CD = NO SALE

hp_gof

#2242 Post autor: hp_gof » czw lut 26, 2015 23:24 pm

No ale i tak diabeł zawsze tkwi w szczegółach ;)

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#2243 Post autor: Tomek » czw lut 26, 2015 23:55 pm

Pytanie, czy w ogóle się rozleje? ;-)

Adam, Twoja przewaga jest nie fair w stosunku do nas jeżeli chodzi o dyskusje - Ty zawsze coś wiesz, ale nie możesz zdradzić albo sam nie wiesz do końca, albo inne przeciwwskazania. Dlatego Twoje bycie insiderem jak już pisałem wypacza trochę jej sens. Jeden (niepewny) koncert o ledwie 1/6 festiwalu - na pewno wielce to zmieni sytuację... ;-)
Obrazek

Mefisto

#2244 Post autor: Mefisto » pt lut 27, 2015 03:08 am

Tomek pisze:No ale festiwal ma dalej bezkrytycznych followerów - w końcu na konkurencyjnym portalu 7 raz z rzędu został wybrany wydarzeniem roku :-P
No bez kurwa jaj! :evil: Co znaczy na konkurencyjnym portalu? Nie ogarniam w ogóle jak macie czelność krytykować Resume, skoro 2/3 głosujących to filmmusic.pl? Z kapelusza się więc te wyniki nie biorą. O tym, że Kraków wygrywa, bo konkurencji dlań wielkiej nie ma (i czasem wygrywa nieznaczną przewagą), z litości nie wspomnę. I bynajmniej nie równa się to jakiemuś followingowi - po prostu popłynąłeś teraz na całego.
Adam pisze:w tamtym roku te było narzekanie a potem zamknęli gęby krzykaczom jakoś ;-)
Czyżby? Przeczytaj relacje - w każdej jednej znajdziesz powtarzający się argument pod tytułem: "za dużo nazwisk na raz". Był Zimmer, Doyle, Marianelli, Goldenthal i bóg wie kto jeszcze i chyba tylko połowę wykorzystali. Gdyby nie finałowy koncert, który faktycznie zarządził, też pewnie byłoby więcej krytyki.
Adam pisze:pomijam fakt, że dzięki tym garniturkom macie pracę...
Ke? Jaką pracę? Mówisz o czym (i o kim) teraz konkretnie? O wybulaniu własnej kasy i czasu na opisywanie płyt i festiwali z czystej potrzeby serca? Faktycznie praca, jak chuj - aż nie wiem jak im wszystkim dziękować za to całe zamieszanie z passami, których poskąpili.

A tegoroczny program po mnie spływa. Niby ciekawy może być dzień 1 i Star Trek zapowiada się przynajmniej przyzwoicie, ale cała reszta to - mając w pamięci wszystkie poprzednie lata - raczej ostra nuda z mojego punktu widzenia. Może i fani będą walić oknami na GoT, ale co tam jest do grania poza półtoraminutowym tematem przewodnim? Wajda na bank będzie słodzenie sobie wzajemnie cukrem pudrem - już na Kilarze tak było (z całym szacunkiem dla zmarłego), a tu w dodatku połowa programu się powtarza. Odechciewa się tracić czas na takie coś (bo to pół dnia niewyjęte jest z dojazdem i wszystkim). Szekspir to samo - Elliot po raz n-ty, a resztę pewnie potną niemiłosiernie, jak ostatnio Frankensteina, tak, że wyjdzie nuda. Nie ma co się zresztą oszukiwać - żaden z tych tytułów, może poza Rotą, nie porywa muzycznie-koncertowo, więc żeby nie skończyło się na niekończących się suitach a la Anna Karenina, w których w dodatku brakuje najlepszych momentów. Gala seriali? Mnogość raczej mało ciekawego, czysto ilustracyjnego podkładu z pojedynczymi lejtmotiwami - wolę zostać w domu i zapuścić sobie jakiś odcinek. Takoż i Star Treka na dłuższą metę :P Nazywaj to sobie polskim malkontenctwem czy jak tam chcesz, powołuj się na cyferki i inne rzeczy, ale fakt jest faktem, że tendencja jest spadkowa. Może warto było jednak pozostać już przy wrześniu i mieć te parę miechów więcej na "dojebanie do pieca"?

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#2245 Post autor: Tomek » pt lut 27, 2015 07:51 am

Mefisto pisze:No bez kurwa jaj! :evil: Co znaczy na konkurencyjnym portalu? Nie ogarniam w ogóle jak macie czelność krytykować Resume, skoro 2/3 głosujących to filmmusic.pl? Z kapelusza się więc te wyniki nie biorą. O tym, że Kraków wygrywa, bo konkurencji dlań wielkiej nie ma (i czasem wygrywa nieznaczną przewagą), z litości nie wspomnę. I bynajmniej nie równa się to jakiemuś followingowi - po prostu popłynąłeś teraz na całego.
A Ty się tak nie spinaj. Ja na to nie głosowałem, z resztą od dawna znasz moją opinię o tej "kategorii". Wygrywanie FMF-u co roku wynika chyba z lenistwa głosujących, nieznajomości innych podobnych eventów lub po prostu z jakiegoś wewnętrznego, patriotycznego przekonania. I nie ma tu znaczenia, że połowa z nich to moi koledzy :)

Już sam fakt, że coś wygrywa siedem razy z rzędu, gdy konkurencja (np. w postaci konkurencyjnych festiwali) jest spora (tu się kompletnie z Tobą nie zgadzam), świadczy o tym, że na większą refleksję nie ma tu miejsca (tudzież głosującym się nie chce zastanowić). Zwał to jak zwał - jeżeli nie following to supporting na pewno. A wyników nigdy nie zdradzasz to skąd mam wiedzieć, czy coś wygrywa większą czy mniejszą różnicą głosów.
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#2246 Post autor: Adam » pt lut 27, 2015 09:03 am

Tomek pisze:No ale festiwal ma dalej bezkrytycznych followerów - w końcu na konkurencyjnym portalu 7 raz z rzędu został wybrany wydarzeniem roku :-P
celnie :mrgreen: jakby np w kategorii filmu zagranicznego były nominowane tylko nasze filmy i wszystkie dostały po oscarze, to u Mefiego na portalu i tak fmf będzie wydarzeniem roku :mrgreen: ciekawe jak wybrną w tym roku, pewnie stwierdzą że Ida antypolska więc to nie wydarzenie roku :P
NO CD = NO SALE

hp_gof

#2247 Post autor: hp_gof » pt lut 27, 2015 10:52 am

No ale chyba chodzi o muzyczne wydarzenie roku :P A w Idzie to tyle muzyki, że hej! Chociaż na Oscarach jak Pawlikowski wchodził na scenę, to grali "Serduszko puka" ;)
Ja też nie głosowałem na FMF, właśnie za karę (zagłosowałem na dwie pozycje, które sam zgłosiłem, czyli A.D. :mrgreen: ). Nawet zdziwiłem się, że nie wygrał "Hans w PL" - bo można Hansa nie lubić, można mieć uwagi co do wykorzystania jego potencjału na festiwalu, ale samo ściągnięcie takiego nazwiska to już faktycznie coś. Ale wybrano FMF jako całość :mrgreen: Widać, że zadziałał brak miłości do Hansa i chyba to, że FMF to jedyne wydarzenie, w którym większość/wszyscy głosujący brali udział ;) Podejrzewam, że jakby FMF któregoś roku się nie odbył, to wydarzeniem roku byłoby "brak FMFu" :mrgreen:
Tego tekstu Adama o "garniturkach dających pracę" to ja też kompletnie nie rozumiem :roll:
PS. Swoją drogą, strasznie późno te koncerty są. Sobota i niedziela o 20.00??? Może faktycznie planują jakiś dodatkowy koncert przed... Z drugiej strony film dość krótki, bo 2 godziny. I bez tych długich procedur dostawania się do ocynowni.
PS2. Tak się zastanawiam, bo Michael lubi robić w ramach napisów końcowych niespodzianki np. zagrać suitę z nowego projektu (a tych projektów ma teraz sporo) - w sumie jakby walnął Jupitera (też kosmos) - to by był czad 8)

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#2248 Post autor: Wojteł » pt lut 27, 2015 13:00 pm

hp_gof pisze:Tego tekstu Adama o "garniturkach dających pracę" to ja też kompletnie nie rozumiem :roll:
Zaraz Adam się dowie, że nam za recenzowanie i opisywanie FMFu nam nikt nie płaci i stwierdzi, że nas wydymali :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#2249 Post autor: Adam » pt lut 27, 2015 13:12 pm

a myślisz że czemu zakończyłem recenzenckie przygody dawno temu? :P
NO CD = NO SALE

hp_gof

#2250 Post autor: hp_gof » pt lut 27, 2015 13:14 pm

Różnica jest taka, że na filmmusic.pl jest więcej rąk do pracy i to się jakoś rozkłada ;) Każdy może charytatywnie swoją pasję rozwijać. I jest to nadal pasją, a nie wykrozystywaniem :D Poza tym FMF dostał w ostatnim roku lakoniczną recenzję, adekwatnie do poziomu festiwalu :P

ODPOWIEDZ