Hans Zimmer

Tutaj dyskutujemy w wątkach ogólnych o poszczególnych kompozytorach.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

Re: Hans Zimmer

#1711 Post autor: Tomek » pn lut 02, 2015 20:16 pm

Wawrzyniec pisze:A muzycznie to znając gust Blomkampa to wątpię, aby tutaj jakoś Hans Zimmer mega zaszalał.
Takie zwątpienie? I Ty się uważasz za mega-fana Zimmera? Przypomnę Ci to w odpowiedniej chwili :)

Gust Blomkampa nie różni się niczym od gustu muzycznego Nolana, Baya czy Snydera. Jakby Zimmer im nie wdrożył jakiegoś innowacyjnego pomysłu to pozostaliby najlepiej przy elektronicznym sound-designie przemielonym przez ambient, najlepiej jeszcze gdyby podłożyć im temp i biblioteki dźwiękowe z archiwów Zimmera. Co najlepiej pokazuje ich przed- (czy po-) zimmerowa współpraca z Julyanem, Batesem czy Jablonskym, których dokonania bledną na tle tego, co ci twórcy osiągnęli z Zimmerem.

Taka jest prawda o tych muzycznie 'nowoczesnych' reżyserach, tak więc nie kreuj znowu uprzedzeń.
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1712 Post autor: Koper » pn lut 02, 2015 20:28 pm

Wawrzyniec pisze:Przy czym OK "District 9" jeszcze lubię i szanuję, ale teraz to ja widzę, że Blomkamp to w każdym filmie właściwie o tym samym gada. Zawsze mamy jakieś slamsy, biednych prześladowanych, nierówności społeczne i Evil Corporation.
Patrz, to prawie jak polskie kino, tylko wódki nie ma, ani holocaustu. :D
Tomek pisze:Gust Blomkampa nie różni się niczym od gustu muzycznego Nolana, Baya czy Snydera. Jakby Zimmer im nie wdrożył jakiegoś innowacyjnego pomysłu to pozostaliby najlepiej przy elektronicznym sound-designie przemielonym przez ambient, najlepiej jeszcze gdyby podłożyć im temp i biblioteki dźwiękowe z archiwów Zimmera. Co najlepiej pokazuje ich przed- (czy po-) zimmerowa współpraca z Julyanem, Batesem czy Jablonskym, których dokonania bledną na tle tego, co ci twórcy osiągnęli z Zimmerem.
True story, tylko może akurat współpraca Nolana z Julyanem była dużo ciekawsza niż tych dwóch ze wspominanymi patałachami. Niemniej Julyan i tak swoją najlepszą pracę machnął dla Marshalla.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1713 Post autor: Wawrzyniec » śr lut 04, 2015 00:51 am

Teraz już to przesadziliście z tym, że wrzuciliście Nolana do jednego worka z Bayem i Snyderem. Nolan ma specyficzne, podejście i rozumowanie muzyki w obrazie, ale je posiada. I naprawdę posłuchajcie sobie muzykę w filmach Blomkampa, Snyder, czy Baya, a potem u Nolana to od razu usłyszycie różnicę. Nie wspominając, już o samym pomyśle z organami.

Plus nie chcę tutaj offtopić Julyanem, ale jednak najlepszą swoją pracę stworzył dla Nolana.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#1714 Post autor: Tomek » pt lut 06, 2015 17:20 pm

Wyjaśnisz nam na czym polega ta niezwykła specyfika podejścia i rozumowania Nolana w kwestii muzyki? Organy są instrumentalnym pomysłem Zimmera, nie reżysera. Bo według mnie gdyby Nolan nie trafił na Zimmera, to dalej by wynajmował Julyana a ten tworzyłby dla niego te swoje plamy dźwiękowe. Według mnie nie ma większej różnicy w "rozumowaniu" muzyki przez blockbusterowych reżyserów (tak, Nolan też od nich należy niewątpliwie od 2005 roku) - traktują muzykę przedmiotowo, i tylko geniusz jakby nie patrzeć oraz persona Zimmera powoduje, że ta muzyka jest jednak kilka poziomów wyżej (choć tylko w porywach) od zwykłego sound designu czy też elektronicznej łupanki, za którą stoją "miszczowie" gatunku jak wymienieni tutaj Bates czy Jablonsky.
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1715 Post autor: Koper » pt lut 06, 2015 18:03 pm

Wawrzyniec pisze:Plus nie chcę tutaj offtopić Julyanem, ale jednak najlepszą swoją pracę stworzył dla Nolana.
Tak, tak, a Bale i McCounaghey zagrali dla niego życiowe role? :roll:
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#1716 Post autor: Tomek » pt lut 06, 2015 20:03 pm

Nie zauważyłem tego. Że co? Że "Prestiż" pewnie to najlepsza praca Julyana? :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1717 Post autor: Koper » pt lut 06, 2015 20:32 pm

Nolana to i owszem. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1718 Post autor: Wawrzyniec » pt lut 06, 2015 23:06 pm

Miałem na myśli "Memento" :roll:
Tomek pisze:Organy są instrumentalnym pomysłem Zimmera, nie reżysera.
"Chris's idea was that the score be based on cathedral organs, in a completely nonreligious way. A cathedral organ is an amazing piece of technology..."

Obrazek

Co do dalszych zarzutów starających się zrównać Nolana, z Bayem, Blomkampem, czy Snyderem odniosę się jutro.

hp_gof

#1719 Post autor: hp_gof » pt lut 06, 2015 23:12 pm

Nie no, najlepszy cytat to:
A major part of Zimmer's creative challenge was learning how an organ works.
I teraz wyobraźmy sobie mema z woodwindsami :D Urocze <3

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#1720 Post autor: Wojteł » sob lut 07, 2015 05:04 am

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

A w książeczkach z lat 90tych napisane, że ważną częścią jego procesu twórczego było dowiedzenie się, że istnieją inne instrumenty poza syntezatorem i gitarą elektryczną? :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1721 Post autor: Koper » sob lut 07, 2015 11:41 am

Tę tajemną wiedzę to mu chyba mistrz Myers przekazał. Tak myślę. ;)

hp_gof

#1722 Post autor: hp_gof » ndz lut 08, 2015 19:31 pm

Wujek dobra rada ;)
http://www.classicfm.com/composers/zimm ... erstellar/
Hans Zimmer - 'Winning an Oscar is a dangerous experience'
Exclusive: Hans Zimmer's score for 'Interstellar' is up for both a Bafta and an Oscar, but, as the Hollywood film composer tells Classic FM, winning can spell the end of creativity.
Wiele wyjaśnia 8)

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1723 Post autor: DanielosVK » ndz lut 08, 2015 19:32 pm

To dlatego skończył się po Królu Lwie...
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#1724 Post autor: Wojteł » ndz lut 08, 2015 19:58 pm

a Williams na skrzypku na dachu :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1725 Post autor: Wawrzyniec » ndz lut 08, 2015 22:12 pm

A Kaczmarek, a Warbeck, a Piovani, a Bource itd.

ODPOWIEDZ