Alexandre Desplat - The Imitation Game (2014)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

Re: Alexandre Desplat - The Imitation Game (2014)

#241 Post autor: Tomek » sob sty 10, 2015 21:20 pm

Ale ciesz się do woli. My też się w jakimś stopniu cieszymy, jedynie z większą rezerwą...i krytyką ;-)
Obrazek

hp_gof

#242 Post autor: hp_gof » sob sty 10, 2015 21:23 pm

Dobrze, rozważny leśny dziadku :D Ale obejrzyj film, to dokończymy dyskusję ;)

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#243 Post autor: Marek Łach » ndz sty 11, 2015 13:03 pm

Aczkolwiek pisałem Markowi, że nie podoba mi się np. Crosswords, które on akurat uważa za highlight. Owszem - jest dobrze wyeksponowane, ale jak dla mnie wypada dziecinnie, niepoważnie, zbyt radośnie, zwłaszcza jak pokazują zniszczenia wojny i ludzi chowających się w metrze. A Desplat z tymi swoimi dzwoneczkami i innymi brzękadłami wyskakuje
To jeszcze wracając na moment do Crosswords... Moim zdaniem taka właśnie muzyka bardzo dobrze pasuje do filmowej sceny. Bo ta sekwencja nie jest wcale bardzo poważna czy dramatyczna - wręcz przeciwnie, ma w sobie sporo dobrodusznej ironii. Oczywiście nie jest to scena komediowa, ale ewidentnie reżyser puszcza w niej oko do widza. Rozwiązywanie krzyżówek w schronie przeciwlotniczym albo w pociągu jadącym na front? Już sam kontrast błahego, rozrywkowego zajęcia (krzyżówka) z powagą sytuacji dziejowej świadczy o ironicznym zabarwieniu. A przecież pomysł Turinga, żeby znaleźć nowych współpracowników właśnie poprzez wydrukowanie krzyżówek (a nie poprzez wymagającą rozmowę czy egzamin z zaawansowanej matematyki etc.) sam w sobie ma żartobliwy wymiar i nastraja tym subtelnym humorem całą następującą po nim sekwencję Crosswords. Dlatego Desplat tę scenę wyczuł świetnie, wyciągnął z niej ten element, który nadawał jej unikalnego posmaku. Gdyby poszedł w napuszoną powagę, to prawdopodobnie skończyłoby się kiczowatym wyciskaczem łez, który zgrzytałby z zamierzeniem reżysera...

hp_gof

#244 Post autor: hp_gof » ndz sty 11, 2015 14:36 pm

Jeżeli tak na to spojrzeć, to jak najbardziej masz rację. Tyle że Turing na serio widział sens w rekrutacji współpracowników poprzez rozwiązywanie krzyżówek, aczkolwiek dla przeciętnego obserwatora może się to wydawać dziwne, ironiczne, żartobliwe ;) No ale on w ogóle "żył w innym świecie" - patrz: rozmowa o lunchu ;) A tak dla uściślenia: chodzi o filmowego Alana, bo jak było naprawdę to nie wiem, nie przeczytałem jeszcze jego 700-stronicowej biografii. Aczkolwiek członkowie rodziny powiedzieli, że film uchwycił jego osobowość. Natomiast mnie nie chodziło do końca tylko o to, czy ta muzyka pasuje do sceny czy nie, a raczej o to, że takich plumkających, brzdękających, rytmicznie zaawansowanych radosnych kawałeczków to on stworzył sporo i zaczynają mnie one powoli denerwować :D Bo Desplat bardzo często wciska do orkiestracji te swoje fleciki i inne gadżeciki, które zmiękczają jak dla mnie wydźwięk poszczególnych utworów, nawet w filmach o tematyce poważniejszej. Najbardziej mnie smuci tylko okrojenie U-boats, a reszta scoru jest naprawdę ładnie wyeksponowana.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#245 Post autor: Marek Łach » ndz sty 11, 2015 15:29 pm

Jeśli Crosswords oceniać z tej perspektywy, o której teraz piszesz (wtórność aranżacji), to pod tym względem zgoda - nie jest to utwór, który wnosiłby cokolwiek do estetyki Desplata. To raczej taki podręcznikowy kawałek spod szyldu AD. Choć z drugiej strony to samo można powiedzieć o prawie całej TIG, nastawionej na to ażeby film i score brzmiały jak modelowy Desplat bez udziwnień. Co samo w sobie nie jest oczywiście złe, dopóki jest na dobrym poziomie - tym bardziej że w ostatnich latach tego modelowego Desplata wcale nie było aż tak wiele i czasem taka "odmiana" jest mile widziana...

hp_gof

#246 Post autor: hp_gof » ndz sty 11, 2015 15:56 pm

No właśnie wiele osób pisze, że TIG to taka "esencja Desplata" albo "the best of Desplat". Ostatnim takim dobrym scorem w tym stylu było EL&IC. Wiem, nie przepadasz ;) Philomenę pomijam, bo to plumkadło trochę gorszej maści.

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#247 Post autor: qnebra » ndz sty 11, 2015 20:21 pm

Hmmm, co by tu o tym napisać. Fajne, przyjemne plumkadełko ze bardzo dobrym motywem głównym.

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#248 Post autor: kiedyśgrześ » pn sty 12, 2015 02:33 am

no i ja widziałem film, dobry technicznie, granie też dobre technicznie :)

ps. swoją drogą odnoszę wrażenie, że Desplat cały czas pisze jakąś frywolną tą muzykę, pewnie przez motorykę i te przeszkadzajki, wielki potwór - fan, łamanie kodów – fan, a jak już naprawdę próbuje być poważny to staje się niezauważalny jak u Jolie :?
Obrazek

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#249 Post autor: Mystery » śr sty 14, 2015 11:10 am

Nie pamiętam kiedy ostatnio widziałem tak fajną i ciekawą biografię. Muzyka w filmie bardzo wyrazista i Olo często dane jest wyjść na pierwszy plan, tak też jestem pozytywnie ukontentowany i czekam na reckę, a jutro na nominację :)

hp_gof

#252 Post autor: hp_gof » śr sty 21, 2015 22:12 pm

Nie podoba mi się Wasza recka :( Strasznie pobieżna... Ocena spoko. Paweł, czekamy :D

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#253 Post autor: Kaonashi » śr sty 21, 2015 22:17 pm

hp_gof pisze:Paweł, czekamy :D
Jak Paweł skończy pisać tę reckę, to już będzie się kwalifikować do staroci. :mrgreen:
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

hp_gof

#254 Post autor: hp_gof » śr sty 21, 2015 22:39 pm

Nie no, jest na dobrej drodze :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#255 Post autor: Wawrzyniec » czw sty 22, 2015 00:07 am

Czyżbyś wiedział coś więcej, a może additionale robisz, czy jesteś jak Pope? :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

ODPOWIEDZ