NAGRODY BRANŻOWE

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
hp_gof

Re: NAGRODY BRANŻOWE

#1681 Post autor: hp_gof » śr sty 14, 2015 18:20 pm

Jutro nominacje do Oscarów - dawajcie swoje typy :)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#1682 Post autor: Mystery » śr sty 14, 2015 20:28 pm

The Immitation Game, Interstellar, Theory of Everything, Gone Girl wydają się pewne, zagadką pozostaje piąty tytuł, którym jak okaże się The Grand Budapest Hotel, to może wyeliminować The Immitation Game (od 2000 roku tylko Willams (2001, 2005, 2011) zdobywał podwójne nominacje i tak raczej pozostanie) i wtedy może nas czekać jeszcze jakiś inny tytuł.

Moja "Piątka" pozostaje niezmienna:
Gone Girl
Interstellar
Nightcrawler
The Imitation Game
The Theory of Everything

A tym 5 tytułem może być w sumie wszystko, Hotel, Judge, Selma, A Most Violent Year, Inherent Vice, Under the Skin, ale najbardziej bym śmiechnął jakby jedynym nominowanym Desplatem był Unbroken, ileż to razy było, że Olo dostawał nominację za nie swój najlepszy tytuł :)

hp_gof

#1683 Post autor: hp_gof » śr sty 14, 2015 20:45 pm

Unbroken praktycznie wyleciało z gry. A Olek był nominowany za słabsze tytuły, ale tylko te, które były nominowane w kategorii Best Picture. W tym roku bardzo mocnymi tytułami są zarówno Imitation Game, jak i Grand Budapest Hotel, więc całkiem prawdopodobne jest to, że Olek dostanie dwa nomy, co automatycznie wyeliminuje go z wyścigu o statuetkę i najprawdopodobniej wygra wtedy Johannsson. Ale jako że nominuje branża muzyczna, to może będą chcieli jeszcze jakiegoś kompozytora wlepić - Elfmana albo JNH? Powell? Przy czym ciekawe czy Gone Girl zostanie w piątce, bo przecież Dziewczyna z tatuażem w 2011 nie weszła, mimo że dostała noma do globa, a na jej miejsce i W.E. wskoczył Tintin oraz Iglesias. Więc obstawiam, że na miejsce Birdmana wskoczy GBH, a Gone Girl pod znakiem zapytania.

PS. IMITATION piszę się przez jedno M :!:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1684 Post autor: Wawrzyniec » śr sty 14, 2015 21:22 pm

"Selma" raczej nie będzie nominowana, gdyż tam chyba nie ma muzyki. Znaczy się IMDb nie wyświetla żadnego kompozytora. A więc wielce prawdopodobne, że za muzykę robią tam afro-piosenki.

OK to moje typy:

Interstellar
The Imitation Game
Maleficent
The Theory of Everything
Unbroken
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1685 Post autor: Adam » śr sty 14, 2015 21:34 pm

będzie beka jak Hansa pominą, film przepadł dawno we wszystkich konkursach więc kto wie..

tzn życzę mu żeby dostał noma, bo po raz pierwszy od Samuraja mu się nalezy.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1686 Post autor: Wawrzyniec » śr sty 14, 2015 21:42 pm

A mogą spokojnie nie dawać, skoro i tak nie dostanie Oscara. Akademia nie robi mu łaski go nominując, a raczej wykazałaby się minimum przyzwoitości tak czyniąc. A nawet jak nie będzie nominacja i Oscara, gdyż za dużo hejterów i ignorantów. To i tak poczekajmy o jakiej muzyce i o jakim filmie będzie się po latach dyskutować i do niego/niej wracać? A jakie z tych nominowanych filmów i score'ów przepadną w kinematograficzno-muzyczno-filmowe zapomnienie.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1687 Post autor: Adam » śr sty 14, 2015 21:45 pm

:mrgreen: mhm, bo do tego Nolana będzie się jedynie kiedyś może wracać w kategorii muzycznej z tekstem "o, patrzcie, to był ten film po jakichś 10 latach, gdy Hans pokazał że jeszcze cokolwiek umie i mu się chce". super nobilitacja ale ok :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#1688 Post autor: Marek Łach » śr sty 14, 2015 21:46 pm

Wawrzyniec pisze:Dla przykładu, czy ktokolwiek w ogóle jeszcze pamięta, czy wraca do "Artysty"? Coś czuję, że nie.
Już kiedyś chyba o to pytałeś, więc powtórzę, że ja np. robię to chętnie. ;) W przeciwieństwie np. do Sherlocka Holmesa czy nominowanego w Filmmuzach TDKR, z którego od czasu premiery nie słyszałem ani sekundy. :P

hp_gof

#1689 Post autor: hp_gof » śr sty 14, 2015 21:50 pm

W zeszłym roku do Globów nominowali 12 years a slave ;) Do tego też wszyscy namiętnie wracają :P
A tak na serio, toż to od dawna wiadomo, że nagrody kierują się swoimi zasadami i trzeba się z tym pogodzić. W każdym razie cieszę się, że ta kategoria w końcu będzie oficjalnie ogłoszona z należytą uwagą :)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1690 Post autor: Adam » śr sty 14, 2015 21:50 pm

kiedy transmisja?
#FUCKVINYL

hp_gof

#1691 Post autor: hp_gof » śr sty 14, 2015 22:10 pm

Jutro, 14.30.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#1692 Post autor: Mystery » śr sty 14, 2015 22:43 pm

Przy czym ciekawe czy Gone Girl zostanie w piątce, bo przecież Dziewczyna z tatuażem w 2011 nie weszła
Tyle, że Gone Girl jest o wiele lepiej przyjętym filmem z szansami na nominacje w najważniejszych kategoriach.
będzie beka jak Hansa pominą, film przepadł dawno we wszystkich konkursach więc kto wie..
Mimo to Interstellar winien chapnąć kilka nominacji, efekty?, dźwięk?, montaż dźwięku?, montaż?, zdjęcia? i na fali technicznych wyróżnień winna być też muzyka, która i bez tego była już wiele razy wyróżniana i doceniana.
"Selma" raczej nie będzie nominowana, gdyż tam chyba nie ma muzyki. Znaczy się IMDb nie wyświetla żadnego kompozytora. A więc wielce prawdopodobne, że za muzykę robią tam afro-piosenki
Selma ma score i to od cenionego jazzowego pianisty, inna sprawa to wielka niewiadoma jak sam film zostanie potraktowany na Oscarach:
http://www.paramountguilds.com/selma/score/

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#1693 Post autor: Wojteł » śr sty 14, 2015 22:58 pm

Marek Łach pisze:
Wawrzyniec pisze:Dla przykładu, czy ktokolwiek w ogóle jeszcze pamięta, czy wraca do "Artysty"? Coś czuję, że nie.
Już kiedyś chyba o to pytałeś, więc powtórzę, że ja np. robię to chętnie. ;) W przeciwieństwie np. do Sherlocka Holmesa czy nominowanego w Filmmuzach TDKR, z którego od czasu premiery nie słyszałem ani sekundy. :P

high five 8)
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1694 Post autor: DanielosVK » śr sty 14, 2015 23:26 pm

Wojtek pisze:
Marek Łach pisze:

high five 8)
(high five 8))^2

Przy czym przyznam, że z Sherlocka czasem posłucham "Tick Tock".
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1695 Post autor: Wawrzyniec » czw sty 15, 2015 01:38 am

Marek Łach pisze:
Bardzo mi przykro. :( Ale szanuję Twój wybór. U mnie "Imagine The Fire" w liście last.fm jest chyba w ogóle drugim najczęściej słuchanym utworem w ogóle. :)
DanielosVK pisze:Przy czym przyznam, że z Sherlocka czasem posłucham "Tick Tock".
Tyle, że to nie to z tego nominowanego do Oscara "Sherlocka", do którego ja mam sentyment. To miły prezent, plus recenzja z dedykacją. :)
I oczywiście bijcie sobie piątki, tylko oby Was ręce nie rozbolały. :wink:
Mystery pisze:Selma ma score i to od cenionego jazzowego pianisty, inna sprawa to wielka niewiadoma jak sam film zostanie potraktowany na Oscarach:
http://www.paramountguilds.com/selma/score/
To widzisz nawet nie wiedziałem IMDb nie pokazuje, plus nie wiem, czy zostało wydane oficjalnie. Z drugiej strony "Her" też nie miało oficjalnego wydania, a starczyło na nominację dla Arcade Fire.
A tutaj jazzowy score, kolejny jazzowy score... :?

ODPOWIEDZ