POLSKIE KINO - dyskusja

To jest miejsce gdzie można podyskutować o samych filmach. Czekamy na wasze analizy, opinie, ciekawe spostrzeżenia, no i przede wszystkim produkcje godne polecenia. Zarówno te ambitne jak i te komercyjne. Piszcie, dyskutujcie, spierajcie się, niech forum zacznie wrzeć.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

Re: POLSKIE KINO - dyskusja

#376 Post autor: Adam » ndz paź 12, 2014 16:19 pm

Templar pisze:A i jeszcze chciałbym też pochwalić muzykę Chajdeckiego, jakoś bardzo dużo jej nie było i przez większość czasu wałkowany temat główny, ale za to bardzo ładny ten temat (szczególnie w końcówce rozbrzmiała świetna i chyba najpełniejsza wersja tego tematu) i mogliby to wydać, choćby samo MP3, ale pewnie tak jak i przy "Chce się żyć" nigdy się tego nie doczekam :(
8)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#377 Post autor: Kaonashi » czw lis 20, 2014 02:35 am

Ze sporym opóźnieniem, ale jednak udało mi się w końcu obejrzeć "Bogów". Ze względu na moje studia jak i miasto w którym je odbywam to była pozycja absolutnie obowiązkowa do zobaczenia :wink: W sumie ŚUM powinien zorganizować nam grupowy wypad, niczym szkoły na filmy Wajdy :mrgreen: Film z rodzaju takich, które raczej nie mogą się nie podobać. Wciągający, poruszający ciekawy temat, z dobrą muzą (!), niezłą rolą główną (chociaż nie taką znowu nie wiadomo jak super, jak co poniektórzy powiadają). Aczkolwiek w paru miejscach mija się z prawdą. Mówił nam to profesor z którym miałem zajęcia, współpracujący dawniej z Religą. Po pierwsze to nie było tak, że Religa obejmując kliniką przyjechał do dopiero budowanego budynku. Wszystko było już gotowe jak tam przybył. W związku z tym pierwsze operacje były przeprowadzane w idealnych warunkach, a nie że im światło wysiada w trakcie zabiegu:P Nie było też wspomniane, że Religa nierzadko woził pacjentów na operacje do Warszawy już w czasie gdy prowadził zabrzańską klinikę. Tak samo ten cały Bochenek - zastępca Religi. Rola, jaką odegrał, była tak naprawdę znikoma. Tak samo ten koleś co go zatrudnił Religa w połowie, po tym jak ten mu przyniósł pracę doktorską. Nic takiego nie miało podobno miejsca. Opowiadał jeszcze o wielu rzeczach, ale na kilka tygodni przed tym jak obejrzałem film także wtedy nie bardzo kumałem o czym mówi, nawet stwierdził że ten film to bardziej bajka niż film, że tak powiem historyczny. Tak czy owak, wiadomo niektóre zmiany fabularne były konieczne, mało kto odwzorowuje wydarzenia z najmniejszymi szczegółami i nie robię o to wątów. Ale tak przy okazji chciałem się podzielić tymi informacjami.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#378 Post autor: Paweł Stroiński » ndz gru 07, 2014 21:15 pm

Kulesza właśnie dostała nagrodę Krytyków Filmowych Los Angeles za Idę. Kategoria: Najlepsza aktorka drugoplanowa :)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#379 Post autor: Koper » ndz gru 14, 2014 17:40 pm

Nawet zasłużenie.
Co nie zmienia faktu, że Ida obok Interstellar to najbardziej przehype'owany film 2014. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

hp_gof

#380 Post autor: hp_gof » ndz gru 14, 2014 19:07 pm

Co Ty pierdzielisz, zajebista jest Ida!

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#381 Post autor: Koper » ndz gru 14, 2014 19:14 pm

To samo Wawrzek pisze o Interstellar :mrgreen:
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

hp_gof

#382 Post autor: hp_gof » ndz gru 14, 2014 19:15 pm

Interstellar też niezłe :)

Templar

#383 Post autor: Templar » pn gru 15, 2014 04:14 am

Też nie rozumiem tych zachwytów na Idą, Kulesza była bardzo dobra, zdjęcia OK i to by było tyle, bo historia strasznie nudna, fatalne udźwiękowienie. Z tego okresu to dla mnie dużo lepsza była Papusza. A patrząc na zagraniczne zachwyty nad Idą to serio zaczynam wierzyć w teorię, że do sukcesu wystarczy nakręcić jakiś porządny film z wątkiem żydowskim :mrgreen: Zastanawiam się jakby sobie poradziła Różyczka, gdyby to ona była w 2010 naszym kandydatem do Oscarów, a nie Wszystko co kocham.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#384 Post autor: Koper » pn gru 15, 2014 17:17 pm

Templar pisze:Też nie rozumiem tych zachwytów na Idą, Kulesza była bardzo dobra, zdjęcia OK i to by było tyle, bo historia strasznie nudna, fatalne udźwiękowienie.
Zdjęcia ok, pomijając te niezwykle artystyczne momenty, gdy w scenach dialogowych jedna z postaci albo jej głowa była poza kadrem. :P
O tym, że 99% filmu kamera się nie rusza by w epilogu kamerzysta dostał ataku padaczki to nie wspomnę. ;)

Ty Templar to widziałeś w kinie? I tam też była tragedia z dźwiękiem? Bo na ripach z dvd/br to udźwiękowienie to megaporażka. Czasem nie słychać co gadają, a innym razem pianie koguta dużo głośniejsze niż dialogi... nie szło sobie na telewizorze głośności ustawić, bo jak podkręciłem pod zrozumienie dialogów to zaraz wpadała jakaś sekwencja na imprezie i muzyka rozsadzała uszy, a jak ściszyłem, to w następnej scenie ni ch.. nie słychać. :P
Nie rozumiem jak można się tak ekscytować filmem, który jest niedorobiony od strony technicznej. Jakby Kubrick w Odysei kosmicznej miał kiepawe efekty a w kadrach pojawiały się mikrofony albo faceci z ekipy technicznej, to nie wydaje mi się by ten film miał dziś taki status jaki ma. :P

Swoją drogą Pokłosia nie zgłosiliśmy do Oscarów, nie? Bo w sumie ten sam motyw fabularny. :)

Templar

#385 Post autor: Templar » wt gru 16, 2014 17:08 pm

Tak, widziałem to w kinie, masakra, często nie mogłem zrozumieć co oni tam mówią.

A Pokłosia nie zgłaszaliśmy, Wałęsa: Man of St... znaczy Hope :mrgreen: został wtedy wybrany. A jakbyśmy zgłosili Pokłosie to też pewnie byłyby sukcesy, ale wtedy bym je rozumiał, bo film bardzo dobry i lepszy niż Ida :P

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#386 Post autor: Koper » wt gru 16, 2014 17:15 pm

i z lepszą muzą :mrgreen: :mrgreen:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#387 Post autor: Wawrzyniec » wt gru 16, 2014 18:03 pm

Koper pisze:Co nie zmienia faktu, że Ida obok Interstellar to najbardziej przehype'owany film 2014. :P
Interstellar wcale nie jest przehype'owane, a wręcz przeciwnie. Najbardziej przehype'owanym filmem 2014 roku to raczej "Guardians of the Galaxy".

A z "Idą" to wiadomo, że w Polsce się cieszą, że ktoś ich gdzieś tam docenił. Mimo, że to argument śmieszny, gdyż wątpię, aby jakiś Czesiek spod budki z piwem miał coś wspólnego z tą produkcją. Ale w sumie tak samo było jak Kaczmarek dostał Oscara i wielka radość, mimo że 2/3 osób w ogóle tej muzyki nie słyszała. Ale najważniejsze, że "nasz człowiek" wygrał. Gdyż "my chcemy reżysera, kompozytora Polaka". :P
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#388 Post autor: Koper » wt gru 16, 2014 18:26 pm

Wawrzyniec pisze:Najbardziej przehype'owanym filmem 2014 roku to raczej "Guardians of the Galaxy".
Tyle, że GotG nie ma pretensji do bycia arcydziełem.
A że też jest przehype'owany to prawda, niestety, ale niemal każdy Marvel tak ma.

Templar

#389 Post autor: Templar » wt gru 16, 2014 21:36 pm

Wawrzyniec pisze:gdyż wątpię, aby jakiś Czesiek spod budki z piwem miał coś wspólnego z tą produkcją.
Podatkami przyczynił się do sfinansowania tej produkcji :P A czepianie się, że Polacy się cieszą, WTF? A co, np. Niemcy się nie cieszą jak ich filmy wygrywają zagraniczne konkursy? Tak samo można by się przyczepić do tego, że Ty i cała reszta Niemców cieszyła się z Mistrzostwa Świata, a też się w żaden bezpośredni sposób do tej wygranej nie przyczyniliście.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#390 Post autor: Wawrzyniec » wt gru 16, 2014 22:54 pm

Pewnie, że się cieszą, ale musisz przyznać i na pewno tutaj Koper przyzna mi rację, że w Polsce przybiera to zdecydowanie większe, czasami zatrważające rozmiary. Z jednej strony jesteśmy spragnieni docenienia i jest w tym pewna próba leczenie polskich kompleksów. Ale naprawdę przybiera to niesamowite i trochę śmieszne rozmiary. Ktoś w amerykańskim programie powie, że jego pradziadek był w Polsce i od razu nad Wisłą połowa ludzi dostaje orgazmu. :P
#WinaHansa #IStandByDaenerys

ODPOWIEDZ