Alexandre Desplat - The Imitation Game (2014)
-
hp_gof
Re: Alexandre Desplat - The Imitation Game (2014)
Wręcz przeciwnie, czas na rewanż
Zresztą, znając życie - gdzie dwóch się bije, tam trzeci korzysta. Johannsson? 
hp_gof pisze:Wręcz przeciwnie, czas na rewanżZresztą, znając życie - gdzie dwóch się bije, tam trzeci korzysta. Johannsson?

NO CD = NO SALE
- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
Jakby jeszcze miał za co tego Oskara dostać... 
Fe.
Cóż za score, Howard Shore.
- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
-
hp_gof
Za całokształt to z Desplatem i tak by nie wygrał
Patrz: WSA.
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Powiem tak: To jest Score Composed and Conducted by Alexandre Desplat.
To co chcę przez to powiedzieć, to że nie dziwię się, że hp_gofowi, że tak podoba mu się ten score, gdyż oferuje on wszystko to za co fani Desplata kochają. Nie dziwię się też Markowi, który nie jest do końca zadowolony z tematu głównego, gdyż naprawdę jest on wyrazisty i nie jakoś strasznie ukryty. Właśnie temat jest największą zaletą tego score'u. Jest wyrazisty, wpada w ucho i po przesłuchaniu albumu zapada w pamięci. Czegóż chcieć więcej od głównego tematu w muzyce filmowej? Dlatego też wszelkie jego aranżacje są naprawdę dobre. Niestety jak to ktoś tu słusznie zauważył z czasem Desplat trochę za bardzo desplaci i muzyka trochę się rozpływa i popada w plumkanie. Jednak ostatnie utwory już wybudzają z lekkiej drzemki.
Np. ten utwór "Running" to taka kwintesencja tego score'u na początku delikatnie trochę plumkania, a potem temat pięknie wchodzi:
https://www.youtube.com/watch?v=GyuqwQTaulk
Podsumowując: Dobry score Desplata, który na razie oceniam bez znajomości filmu. Ale jeżeli chodzi o sam album, to akurat lepiej skrojony i podany od "Grand Budapest Hotel".
To co chcę przez to powiedzieć, to że nie dziwię się, że hp_gofowi, że tak podoba mu się ten score, gdyż oferuje on wszystko to za co fani Desplata kochają. Nie dziwię się też Markowi, który nie jest do końca zadowolony z tematu głównego, gdyż naprawdę jest on wyrazisty i nie jakoś strasznie ukryty. Właśnie temat jest największą zaletą tego score'u. Jest wyrazisty, wpada w ucho i po przesłuchaniu albumu zapada w pamięci. Czegóż chcieć więcej od głównego tematu w muzyce filmowej? Dlatego też wszelkie jego aranżacje są naprawdę dobre. Niestety jak to ktoś tu słusznie zauważył z czasem Desplat trochę za bardzo desplaci i muzyka trochę się rozpływa i popada w plumkanie. Jednak ostatnie utwory już wybudzają z lekkiej drzemki.
Np. ten utwór "Running" to taka kwintesencja tego score'u na początku delikatnie trochę plumkania, a potem temat pięknie wchodzi:
https://www.youtube.com/watch?v=GyuqwQTaulk
Podsumowując: Dobry score Desplata, który na razie oceniam bez znajomości filmu. Ale jeżeli chodzi o sam album, to akurat lepiej skrojony i podany od "Grand Budapest Hotel".
#WinaHansa #IStandByDaenerys
- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
A ja mam w sumie podejście podobne do Marka. Podobają mi się niektóre zabiegi rytmiczne, ale temat główny aż tak mnie nie rusza - niby wyrazisty, ale emocjonalnie dla mnie mało przekonujący. Fajne orkiestracje czasami - klimat score (o dziwo) przywodzi mi na myśl czasami Lady in the Water, tak od strony orkiestracji, ale tylko momentami. Więcej niż 3,5/5 nie dam, a wracać zapewne nie będę.
Fe.
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Marek jest niepocieszony bo liczył na hambitne plumkanie bez grama wyrazistych melodii.Wawrzyniec pisze:Nie dziwię się też Markowi, który nie jest do końca zadowolony z tematu głównego, gdyż naprawdę jest on wyrazisty i nie jakoś strasznie ukryty.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
-
hp_gof
Widzę, że udało się zrobić z Marka kozła ofiarnego 
drugi Desplat w jednym roku na którego Maras psioczy = to wiedz że coś się dzieje 
NO CD = NO SALE
-
hp_gof
No właśnie Marek nie psioczy, tylko Wy robicie z jego drobnych uwag nie wiadomo jak wielkie halo
Z tego co słyszę, to score jest bardzo dobrze przyjmowany i jest w tym zasługa nie tylko głównego tematu
I fajnie, że w książeczce Olo coś od siebie napisał. Reżyser też. Lukrują sobie nawzajem ile wlezie, ale można to potraktować jako zapowiedź dalszej współpracy
Poza tym, jaki ten score by nie był, szacun za zrobienie czegoś naprawdę solidnego w 2,5 tygodnia
Mam wrażenie, że Olo jest bardziej kreatywny pod presją czasu
Tak samo było z EL&IC. I obecność kilku orkiestratorów jest całkowicie usprawiedliwiona.
bo to jest mocarny score. do topów dam kosztem budapesztu.
NO CD = NO SALE
-
hp_gof
Chyba Cię poje*ało. Sorry za brzydkie słowo, ale nie jestem tego w stanie w kulturalny sposób wyrazić
GBH megakult!