BARTOSZ CHAJDECKI - BOGOWIE (2014)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

BARTOSZ CHAJDECKI - BOGOWIE (2014)

#1 Post autor: Adam » śr paź 15, 2014 23:44 pm

Mogę dziś zdradzić już miłą wiadomość :) Score Bartka Chajdeckiego z "Bogów" wydany zostanie na CD w najbliższych dniach przez Polskie Radio i Soundtracks.pl.

W tej chwili Bartek, ja i Radio w pocie czoła po dobrych kilkuuuu intensywnych dniach i nocach kończymy wreszcie filanie układać płytę i bawić się z grafiką, w tym tyg. płyta powinna trafić do tłoczni o ile nie będziemy mieć obsówy. W sklepach będzie w ciągu 2 tyg, max do 3.

To już moja 9 płyta z Radiem i tym razem postanowiliśmy do sprawy podejść nieco inaczej i książeczkę wydać trochę na wzór zachodnich fanowskich wytwórni - tzn max tekstu, min fotek. I tak będzie w niej mój duży wywiad z Bartkiem wyłącznie o tej muzyce, etapach jest powstawania, pracy nad filmem itp. Będą też jeszcze dwa krótsze wywiady - rozmowa z reżyserem i z producentem/scenarzystą. Trzecią rzeczą będzie słowo od reżysera (w bardzo oryginalnej formie mogę zdradzić ;-) ). No i na koniec obszerne cv kompozytora. W sumie ok 14 stron samego tekstu, łącznie książeczka będzie mieć stron ok. 16-18.

Czas płyty zamknie się w 55 minutach, wydanie w standardowym jewelu. Cena ok 30 zł.

Uprzedzając stwierdzenia, że w filmie chyba nie ma aż tyle muzyki - owszem, ale posiadacze płyt Bartka wiedzą, że wszystkie swoje dotychczasowe płyty wydawał w specjalnej formie - trochę jako concept albumy - umieszczając zawsze na płytach utwory specjalnie przygotowane na krążek - w wersjach dłuższych/rozbudowanych, nie będących zwykłym zrzutem ze sceny filmu/sesji nagraniowej, a więc w wersjach które w filmie czy serialu pojawiały się nierzadko tylko fragmentami, na cd są w pełnej wersji. Na ten temat - tzn dlaczego Bartek ma takie a nie inne podejście do tej sprawy - jest jego obszerna wypowiedź na jedno z pytań w moim wywiadzie w booklecie. Także jest to dodatkowa korzyść, że od razu można mieć też muze która nie weszła do filmu lub weszła w zmienionej formie, no ale tak było na każdej jego płycie do tej pory wiec nie powinno to nikogo dziwić :)

Więcej szczegółów będzie za parę dni, w tym ciekawe fragmenty wywiadu z bookletu, tylnia okładka no i traklista z czasami, a może i klipy ;-)

Pozostaje zaprosić do sklepów by wesprzeć projekt który na to zasługuje, co może umożliwić zielone światło do kolejnych nowości polskich kompozytorów w przyszłości - zresztą kto widział już Bogów i słyszał w nim muzykę wie jakich emocji można się spodziewać i że specjalnie reklamować tego tytułu nie trzeba.

No i na koniec finalna okładka, na razie celowo w małym rozmiarze (design całego wydania będzie w takim też kolorowo-czcionkowym klimacie):

Obrazek
#FUCKVINYL

hp_gof

Re: BARTOSZ CHAJDECKI - BOGOWIE (2014)

#2 Post autor: hp_gof » czw paź 16, 2014 00:16 am

Zajebista okładka :) No jestem cholernie ciekaw!

Awatar użytkownika
Michał Turkowski
Zdobywca nieistotnych nagród

#3 Post autor: Michał Turkowski » czw paź 16, 2014 07:56 am

Była orkiestra czy sample tylko ?

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#4 Post autor: Adam » czw paź 16, 2014 09:10 am

Ktoś tu nie był na filmie ;-) Była, plus soliści, którzy są tu ważniejsi dla brzmienia i konstrukcji scoru - gitary elektryczne & akustyczne, fortepian, gitara basowa, perkusja & instrumenty perkusyjne.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#5 Post autor: Koper » czw paź 16, 2014 21:14 pm

Ja też nie byłem. :P

I bez przesady z tą rzekomą zajebistością okładki hp_gof. Rozumiem, że przy Czasie Honoru to nieomal arcydzieło :D ale generalnie nie zapędzajmy się. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

hp_gof

#6 Post autor: hp_gof » czw paź 16, 2014 21:40 pm

Jest prosta, estetyczna i elegancka. Podoba mi się. Mam do tego prawo.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#7 Post autor: Koper » czw paź 16, 2014 22:53 pm

Nie mieszajmy podobania się z zajebistością. ;) ;)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#8 Post autor: Adam » pn paź 20, 2014 20:09 pm

CD wychodzi 10 listopada:

Obrazek

Obrazek

Szczegóły w tym wypowiedzi kompozytora o muzie (fragmenty z książeczki):

http://www.soundtracks.pl/index.php?op=show&ID=1856
#FUCKVINYL

hp_gof

#9 Post autor: hp_gof » pn paź 20, 2014 20:18 pm

Tylna okładka jest straszna. Przepraszam, ale nie podoba mi się. Z przodu jest miodzio! Który track to będzie główny motyw w pełnej krasie? Czwarty? Czy po prostu w kilku miejscach będzie? Ciekaw jestem tego bonusa :D

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#10 Post autor: Adam » pn paź 20, 2014 20:20 pm

tajemnica ;-) zresztą tutaj... wszystkie utwory są w pełnej krasie bo nie ma ich w takiej pełnej wersji w filmie :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#11 Post autor: Koper » wt paź 21, 2014 17:23 pm

hp_gof pisze:Tylna okładka jest straszna. Przepraszam, ale nie podoba mi się.
Dla mnie to tylna jest ciekawsza, bo ma coś więcej niż pół człowieka na jednolitym tle.
Chociaż nie wiem jak ta tylna ma się do filmu, bo wygląda jak do thrillera o szalonym medyku grasującym w tunelach metra. :D :D

hp_gof

#12 Post autor: hp_gof » wt paź 21, 2014 17:40 pm

^^ No bo to jest kadr z jednej z pierwszych scen z filmu :D Mnie chodziło bardziej o czcionkę, układ graficzny, białe tło za logotypami etc. Takie szczegóły estetyczne. To trochę wygląda jak cover robiony chałupniczym sposobem, zwłaszcza w zderzeniu ze świetnym przodem. No ale to moja opinia tylko.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#13 Post autor: Wojteł » wt paź 28, 2014 01:58 am

Dzisiaj byłe na filmie, najbardziej zaintrygował mnie jeden motyw na wysokie smyczki - pikający niczym elektrogardiograf czy inna aparatura. Poza tym i film i muza stoją na wysokim poziomie.
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#14 Post autor: Adam » wt paź 28, 2014 08:00 am

8)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#15 Post autor: Ghostek » wt paź 28, 2014 09:46 am

To dosyc ciekawe, bo ogólnie chwalimy sobie muzykę Bartka, a na zachodzie jadą po niej jak po łysej kobyle. Dziwne...
Obrazek

ODPOWIEDZ