Co ostatnio kupiliście?

W tym miejscu piszemy o wszelkich sprawach dotyczących wydań muzyki filmowej, zarówno tych limitowanych, jak i tych nieco szerzej dostępnych. Jeśli szukasz jakiejś rzadkiej płyty, chcesz się dowiedzieć gdzie ją kupić, od kogo i za ile to jest miejsce dla Ciebie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Krzysiek
Nominacja do odkrycia roku

Re: Co ostatnio kupiliście?

#436 Post autor: Krzysiek » czw lip 17, 2014 19:12 pm

i coś na deser :mrgreen: zarąbista muza i wypasione wydanie

Obrazek

Obrazek

Mefisto

#437 Post autor: Mefisto » czw lip 17, 2014 19:39 pm

Krzysiek pisze:Nie dlaczego? Nówki, w folii tylko jaki sens eksponować OBI, robić to oddzielnie czy zasłaniać okładkę? Zawsze OBI chowam do wkładki.
OBI to najbardziej przereklamowane gówno rynku kolekcjonerskiego :P
A zakupy rewela - pogratulować.

Templar

#438 Post autor: Templar » czw lip 17, 2014 19:47 pm

Też nie wiem co takiego ciekawego jest w OBI, wolę Leroy Merlin :P

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#439 Post autor: Bucholc Krok » czw lip 17, 2014 19:58 pm

Krzysiek pisze:Nie dlaczego? Nówki, w folii tylko jaki sens eksponować OBI, robić to oddzielnie czy zasłaniać okładkę?
Położyć obok. :)
Mefisto pisze:OBI to najbardziej przereklamowane gówno rynku kolekcjonerskiego :P
W tym zdaniu nie ma sensu. :P OBI to po prostu część zestawu i jest ważne jak każdy jego element. To tak jakby dla bibliofila nieważna była obwoluta, a dla kolekcjonera gier papierowa dokumentacja. Każdy najmniejszy świstek się liczy.
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Krzysiek

#440 Post autor: Krzysiek » czw lip 17, 2014 21:05 pm

Mefisto pisze:A zakupy rewela - pogratulować.
A dziękuję :) choć teraz w kieszeniach pusto i do wypłaty będę żył na garnuszku Żony :wink:
Mefisto pisze:OBI to najbardziej przereklamowane gówno rynku kolekcjonerskiego
Bucholc Krok pisze:OBI to po prostu część zestawu i jest ważne jak każdy jego element.
Też się z tym zgodzę. Jeśli płyta nowa to dlaczego ma nie być OBI. Ale jak by nie było w jakiejś używanej (mam takich kilka) to też bez płaczu. Nie ustawiam płyt by było widać OBI :) Więc dla mnie wszystko jedno.
Bucholc Krok pisze:Położyć obok.
nie chciało mi się :D ale jeśli tak bardzo chcesz to może jutro dołożę fotkę OBI :D

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#441 Post autor: Adam » czw lip 17, 2014 21:38 pm

Always kupiłeś najlepszą część, również pd wzgl wydawniczym :)
#FUCKVINYL

Mefisto

#442 Post autor: Mefisto » czw lip 17, 2014 21:45 pm

Krzysiek pisze:
Bucholc Krok pisze:OBI to po prostu część zestawu i jest ważne jak każdy jego element.
Też się z tym zgodzę. Jeśli płyta nowa to dlaczego ma nie być OBI. Ale jak by nie było w jakiejś używanej (mam takich kilka) to też bez płaczu.
Chodzi mi raczej o parcie kolekcjonerów na tego typu element - "łoooo, japońskie! ale czemu bez obi?", co zresztą powyżej sami zaprezentowaliście :P A to tylko kawałek papieru z nasranymi znaczkami :P

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#443 Post autor: Adam » czw lip 17, 2014 21:52 pm

Mefi, czasem nie wiem czy trolujesz czy nie masz 5 klepki :P w japońskich płytach brak obi obniża cenę kolekcjonerską. to tak jakbyś rzadkie znaczki kupował po zalaniu wodą i wysuszeniu i twierdził że to przecież nie problem. brak obi to jest wybrakowany produkt, który trudniej sprzedać, a jeśli to na pewno znacznie taniej niż gdyby to obi było. miałem w swojej kolekcji przeszło 50 japoskich płyt, czyli tyle co nic w porównaniu z innymi natym forum. i część z tej marnej mojej liczby nie miała obi bo kupiłem je używane i była to świadoma moja decyzja (kupowałem dla muzyki nie mysląc o późniejszej słabszej odsprzedaży - ale też kupiłem je taniej, miałem czasem wybór używka z lub bez obi i wolałem bez bo taniej było), i tak się składa że później odsprzedając częśc z tych bez obi nawet mi się nie zwróciło, nie mówiąc o zarobku.

tak więc nie pisz że to bzdurny kawałek papieru....
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#444 Post autor: Althazan » czw lip 17, 2014 21:56 pm

Mefisto pisze:Chodzi mi raczej o parcie kolekcjonerów na tego typu element - "łoooo, japońskie! ale czemu bez obi?", co zresztą powyżej sami zaprezentowaliście :P A to tylko kawałek papieru z nasranymi znaczkami :P
To chyba wydaje się normalne dla kolekcjonerów? Poza tym to tak jakbyś się dziwił, że płyta musi mieć przednią okładkę. Rozumiem, że w erze empetrójkowców to przeżytek, ale są jeszcze ludzie, którzy bardziej cenią coś co można dotknąć. I to nie znaczy, że inni są gorsi, po prostu każdemu na czym innym zależy...

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#445 Post autor: Paweł Stroiński » czw lip 17, 2014 23:27 pm

Tak, tylko że z drugiej strony, moja przyjaciółka z Japonii, jak kupi sobie płytkę, to wywalenie obi to pierwsza rzecz, jak mi tłumaczyła :) .

Mefisto

#446 Post autor: Mefisto » pt lip 18, 2014 00:29 am

Adam pisze:brak obi to jest wybrakowany produkt, który trudniej sprzedać
kupuję płytę dla muzyki, nie dla paseczka z najebanymi znaczkami, a u krzykaczy ból wielki - śmieszne to jak chuj i tyle
Althazan pisze:Poza tym to tak jakbyś się dziwił, że płyta musi mieć przednią okładkę.
Toś dosrał teraz. I może jeszcze jak samochód bez kół :mrgreen:
Rozumiem, że w erze empetrójkowców to przeżytek, ale są jeszcze ludzie, którzy bardziej cenią coś co można dotknąć.
A to to już w ogóle nie wiem z jakiej dupy wnioski?

Zresztą kurna, sam jestem kolekcjonerem, tyle że filmów. I przykładowo wypierdalam wszystkie zbędne tekturki, jakie się czasem trafią albo ulotki, które niekiedy można w środku znaleźć. I ani ja nie płaczę, ani nie będzie mi tego trudniej sprzedać, jakbym miał chęć na takie coś. Inna sprawa, że jeśli chodzi o filmy, to ww tekturka jest inna w każdym przypadku, nawet jeśli cechy ogólne ma wspólne. A OBI jest zawsze takie samo. Śmiech na sali i sztuczny świąd u tych melomańskich kolekcjonerów - jak płyta i poligrafia nie mają śladów znoszenia, a oni nie kupują, bo nie ma OBI, to mogę ich tyko po debilach wyzwać i tyle w tym temacie :D

Awatar użytkownika
Krzysiek

#447 Post autor: Krzysiek » pt lip 18, 2014 08:29 am

Adam pisze:Always kupiłeś najlepszą część, również pd wzgl wydawniczym
W przyszłości będę miał jeszcze kilka pytań odnośnie róznych japońskich płyt :)
Mefisto pisze:Chodzi mi raczej o parcie kolekcjonerów na tego typu element - "łoooo, japońskie! ale czemu bez obi?", co zresztą powyżej sami zaprezentowaliście A to tylko kawałek papieru z nasranymi znaczkami
Po części tak, ale co dla Japończyka jest śmieciem
Paweł Stroiński pisze:Tak, tylko że z drugiej strony, moja przyjaciółka z Japonii, jak kupi sobie płytkę, to wywalenie obi to pierwsza rzecz, jak mi tłumaczyła
dla nas stanowi namiastkę ekskluzywności. Przypomina mi się teraz kiedy braciszek kolekcjonował karty go "gier karcianych". Tam też trafiały się z krzaczkami i były wydawane w bardzo ciekawy sposób. Stanowiły rarytas w kolekcjach.

Ogólnie jak widzę obie strony radykalizują banalną rzecz. Jak ktoś chce to zbiera. Ludzie kolekcjonują etykiety zapałczane, piwne czy kapsle i nikt z tego się nie śmieje - choć nie dałbym 50 kilku złotych za jakiś kapsel :mrgreen: co nie znaczy, że nie kupowałem w trochę mniejszej cenie pokali do swojej piwnej kolekcji :mrgreen: Inni też się pukają w głowę kiedy mówię że za jakąś płytę dałem więcej niż 200 czy 300zł. Dla Japończyka OBI ma sens z praktycznego punktu. Jeśli płyty stoją w sklepie i widać tylko rant to my musimy przekrzywiać głowy by coś odczytać. Oni nie muszą. Poza tym po wyrzuceniu tego papierka, ta sama płyta może stać w kolekcji europejczyka i będzie wyglądała jak każda inna. A czy Polak, Niemiec, Hiszpan wyrzuci OBI to już jego prywatna sprawa. Może ktoś wystawia swoje płyty z OBI? Nie potrafię sobie tego za bardzo wyobrazić, ale też tak może być i pewnie efekt końcowy (przy sporej kolekcji) jest bardzo ciekawy.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#448 Post autor: Adam » pt lip 18, 2014 08:31 am

Krzysiek pisze:W przyszłości będę miał jeszcze kilka pytań odnośnie róznych japońskich płyt :)
Iwashiro, Sato, T.Watanabe i Hisaishi - tylko z tej czwórki japońców mogę polecać scory, bo tych znam dobrze całe dyskografie a i sporo z nich mam lub miałem na półce.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#449 Post autor: Kaonashi » pt lip 18, 2014 10:36 am

Eh, Adam i ta jego gadanina o znaniu CAŁYCH dyskografii. Watanabego i Hisaishiego nie ma dostępnych wszystkich albumów.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#450 Post autor: Althazan » pt lip 18, 2014 11:03 am

Mefisto pisze:Śmiech na sali i sztuczny świąd u tych melomańskich kolekcjonerów - jak płyta i poligrafia nie mają śladów znoszenia, a oni nie kupują, bo nie ma OBI, to mogę ich tyko po debilach wyzwać i tyle w tym temacie :D
Faktycznie, jak ktoś zbiera znaczki, a ja nie - to debil i tyle... :lol:

ODPOWIEDZ