WhiteHussar pisze:Templar pisze:Film obejrzany, pomysł mocno zerżnięty z "Mój brat niedźwiedź", także zbytnio się nie postarali

Choć przy kilku scenach się nieźle uśmiałem, także ogólnie nawet przyjemnie mi się oglądało
Muzyka w porządku, dobrze współgra z obrazem, choć najlepsze to były piosenki

4 za film, a za płytę 3,5.
Ja tam jakoś nic nie widziałem tam z " Mój Brat Niedźwiedź " ( tylko niedźwiedź )
Bajka trzyma poziom wcześniejszych produkcji PIXARA, miażdży fabułą a muzyka jest wręcz obłędna. Najlepsze są piosenki w wersji ANG ale i POLSKA WERSJA nie jest gorsza. Lipnicka pokazuje w jakiej muzyce jest najlepsza.
Bardzo podobny zabieg fabularny, tyle że w BB Kenai zostaje zamieniony w niedźwiedzia za karę, za swoją arogancję i żądzę zemsty - w " Brave ", osoba zamieniona w niedźwiedzia nie ma z tym faktem nic wspólnego (choć może jednak ma, chodzi mi o stosunek matki do córki i jej zasady, więc można by uznać, że tu też mamy do czynienia z karą), gdyż zamiana jest efektem czaru, którego użyła nieświadoma bohaterka - w obu przypadkach, zamienieni w niedźwiedzia muszą się czegoś nauczyć, zmienić, oboje mają też kogoś pod opieką: Kenai ma Kodę a matka Merindy, Merindę, oboje są przez kogoś ścigani: Kenai i Koda przez trzeciego brata a Merinda i jej matka przez wielkiego niedźwiedzia, oba filmy dzieli jednak stosunek do niedźwiedzi.
Film też ostatnio w końcu obejrzałem w tv, może być ale nie jest to, moim zdaniem, dzieło na miarę Oscara - muzyka całkiem fajna i mnie też bardzo przypadły do gustu piosenki.