Hans Zimmer - The Amazing Spider-Man 2 (2014)
Re: Hans Zimmer - The Amazing Spider-Man 2 (2014)
Niewiem nawet jak się odnieśc do tej kompozycji.Troche eksperymentalnie to brzmi.
Hornera jedynke znam.Chyba jestem lisem,ale jednak liczyłem na coś bardziej orkiestracyjnego a to co słychac juz w pierwszych kawałkach to jakies nieporozumienie.

- lis23
- + Ludvig van Beethoven +
Widać tu momenty, gdy Zimmer & co chcą nawiązać do muzyki Hornera / główny temat czy fortepian w " You're My Boy " / ale tej muzyce po prostu brak duszy, jest zbyt syntetyczna, jakby była robiona do filmu o robotach a nie o ludziach / nawet Transformersy mają lepszą muzę /, brakuje w niej emocji.
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- Ghostek
- Hardkorowy Koksu
- Kontakt:
Ja proponuję nie wypowiadać się o emocjach dopóki nie zobaczycie filmu. Może się okazać że motywem Electro Hansu zamiecie. Z drugiej strony może wyjść kupa i wtedy będziemy się głowić jak oceniać te krążki.

- lis23
Ale w przypadku pracy Hornera czuć te emocje bez oglądania filmu:Ghostek pisze:Ja proponuję nie wypowiadać się o emocjach dopóki nie zobaczycie filmu. Może się okazać że motywem Electro Hansu zamiecie. Z drugiej strony może wyjść kupa i wtedy będziemy się głowić jak oceniać te krążki.
czuć tajemnice wokół rodziców Petera, niemal czuć przemianę Petera w Spider Mana, to, jak buduje, tworzy swój sprzęt i kostium, czuć uczucie pomiędzy nim a Gween, narodziny bohatera, itp.
Horner korzysta z wielu środków wyrazu, wielu instrumentów, jego praca jest dosyć bogata jak na niego, jest tam orkiestra, elektronika, instrumenty etniczne, wokalizy - u Zimmera jest jedna, wielka padaka i tyle.
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

No niewiem.Myśle,że emocje powinny nam jakies towarzyszyc już przy autonomicznym odsłuchu.Sami piszecie czasem recenzje nie znając filmu,więc nie rozumiem
Jak ktoś ma gust to potrafi stwierdzic czy coś mu odpowiada czy nie.Bez względu na nastrój.Funkcjonalnosc to domena recenzentów.

Jak ktoś ma gust to potrafi stwierdzic czy coś mu odpowiada czy nie.Bez względu na nastrój.Funkcjonalnosc to domena recenzentów.
- Ghostek
- Hardkorowy Koksu
- Kontakt:
A ja myślę, że głównym problemem jest to, że patrzysz(-cie) na ASM2 przez pryzmat pracy Hornera. Nie wiecie jaki jest film. Nie wiecie, co tam w ogóle się dzieje. W liner notes regularnej wersji soundtracku reżyser pisał, że właśnie o to im chodziło, by jak najbardziej uwspółcześnić tę muzę. By mówiła ona językiem przeciętnego nastolatka - w tym przypadku Petera. Nie dziwi więc takie skakanie od sasa do lasa no i branie na warsztat Skrillexa, który jak się okazało uczestniczył w jednym "jam session" z Zimmerem & Co.
Ostatnio zmieniony sob kwie 12, 2014 00:17 am przez Ghostek, łącznie zmieniany 1 raz.

Od tego są songtracki prawda?Ghostek pisze:A ja myślę, że głównym problemem jest to, że patrzysz(-cie) na ASM2 przez pryzmat pracy Hornera. Nie wiecie jaki jest film. Nie wiecie, co tam w ogóle się dzieje. W liner notes soundtracku reżyser pisał, że właśnie o to chodziło im, by jak najbardziej uwspółcześnić tę muzę. By mówiła ona językiem przeciętnego nastolatka - w tym przypadku Petera.
- Ghostek
- Hardkorowy Koksu
- Kontakt:
Inaczej, zacytuję tu książeczkę:
Sęk w tym, że oni tego nie oddzielają tak do końca na zasadzie piosenka, score, piosenka, score. To się przenika. A tym elementem łączącym oba jest temat Electro.I want him to listen to The Ramones and Dylan, Pharell and Kendrick Lemar. He's a kid and he's a participant in pop culture. So, rather than simply plucking some songs from the radio, we decided to invent our own.

No tak,ale piosenki to jedno a muzyka oryginalna to drugie.W jedynce były młodzieżowe kawałki i jakoś to nie gryzło się z klasycznie brzmiącą muzyką Hornera,ale rozumiem,że Zimmer chce dopasowac partyture do songów tak jakby tworzył instrumentale i może to w filmie zaczaruje.
- Ghostek
- Hardkorowy Koksu
- Kontakt:
Dlatego apeluję, by nie robić rabanu zawczasu. W filmie wszystko się wyjaśni.

- lis23
Myślę, że druga część stylistyką i emocjonalnością nie powinna wiele odbiegać od jedynki a skoro tam klasyczna partytura Hornera spisała się bardzo dobrze to i tutaj byłoby podobnie.Ghostek pisze:A ja myślę, że głównym problemem jest to, że patrzysz(-cie) na ASM2 przez pryzmat pracy Hornera. Nie wiecie jaki jest film. Nie wiecie, co tam w ogóle się dzieje. W liner notes regularnej wersji soundtracku reżyser pisał, że właśnie o to im chodziło, by jak najbardziej uwspółcześnić tę muzę. By mówiła ona językiem przeciętnego nastolatka - w tym przypadku Petera. Nie dziwi więc takie skakanie od sasa do lasa no i branie na warsztat Skrillexa, który jak się okazało uczestniczył w jednym "jam session" z Zimmerem & Co.
Przez pryzmat pracy Hornera patrzył chyba sam Zimmer, tworząc główny temat, ja patrzę na to przez pryzmat ostatnich prac Zimmera, które mi się nie podobają, nie trafiają w mój gust, ale o ile wcześniej jakoś się to jeszcze kleiło to tutaj jest już dla mnie, totalna tragedia ... skoro Zimmer w taki sposób " wychodzi z klatki " to może niech już do niej nie wraca?.
Kiedyś Zimmer potrafił robić na prawdę dobrą muzykę, odkąd został bożyszczem niedzielnych słuchaczy soundtracków, wszystko się zmieniło na niekorzyść ... kiedyś Zimmer był symbolem dobrej muzyki ale już nie jest, niestety ... i nie piszę tego ze złośliwości, gdyż samemu jest mi przykro z tego powodu, sam chciałbym prac na poziomie " Ostatniego Samuraja ", trzecich Piratów czy " Kodu Da Vinci ".
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- lis23
Zrozum jeszcze to, że muzyka na płycie ma być słuchalna na płycie a nie w filmie, inaczej nie powinna być ona wydawana na płycie - dla mnie nie jest to zbyt słuchalne i tyle a ja oceniam to, co jest na płycie, a nie to, jak to działa w filmie.Ghostek pisze:Dlatego apeluję, by nie robić rabanu zawczasu. W filmie wszystko się wyjaśni.
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

Poza tym każdy w swoim życiu obejrzał chyba z milion filmów a tu na dodatek mamy drugą czesc,która nie będzie totalnie inna.W dwójce też będą loty,pościgi,złe knucia czarnych bohaterów,sceny miłosne,wspinaczki...innymi słowem luźny dramat młodzieżowy o superbohaterze,ktory potrzebuje nieskrępowania i lekkosci a tu takie tandetne electro do kosza 

Wraca jak bumerang problem czy muzykę filmową można słuchać bez kontekstu filmowego. Temat rzeka, ale generalnie zgadzam się z Lisem, płyta to płyta. Seans może zmienić ogólną ocenę muzyki stworzonej na potrzeby filmu, ale jesteśmy też słuchaczami i chcemy dobrej muzyki na albumie.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.
Weź zacznij normalnie pisać te swoje posty, nie dość, że uparcie nie stawiasz spacji po znakach interpunkcyjnych, to jeszcze raz wstawiasz polskie znaki, raz nie. Tego się czytać nie da.Oliver pisze:Poza tym każdy w swoim życiu obejrzał chyba z milion filmów a tu na dodatek mamy drugą czesc,która nie będzie totalnie inna.W dwójce też będą loty,pościgi,złe knucia czarnych bohaterów,sceny miłosne,wspinaczki...innymi słowem luźny dramat młodzieżowy o superbohaterze,ktory potrzebuje nieskrępowania i lekkosci a tu takie tandetne electro do kosza
To znaczy kiedy według Ciebie? Bo "bożyszczem niedzielnych słuchaczy soundtracków" to już jest od lat 90.lis23 pisze:Kiedyś Zimmer potrafił robić na prawdę dobrą muzykę, odkąd został bożyszczem niedzielnych słuchaczy soundtracków, wszystko się zmieniło na niekorzyść ...