Roque Banos - Oldboy

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

Roque Banos - Oldboy

#1 Post autor: Mystery » wt lis 19, 2013 11:41 am

Premiera filmu w USA już 27 listopada. Soundtrack wydaje 10 grudnia Varese, ale do tej pory powinien już być na Itunes.

Póki co, 3 utwory do posłuchania:
https://soundcloud.com/costacomm/sets/o ... c-by-roque

Jak na razie brzmi zgodnie z planem :)

Mefisto

Re: Roque Banos - Oldboy

#2 Post autor: Mefisto » wt lis 19, 2013 13:54 pm

Tymczasem Banos ma zilustrować następny film Howarda - ‘In the Heart of the Sea’. Pnie się w górę chłop.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#3 Post autor: Marek Łach » śr lis 20, 2013 20:04 pm

Trudno coś tym 3 utworom zarzucić, poza tym że w ogóle mnie nie ruszyły. ;) Destiny ma lekko popowe zacięcie w swojej harmonice i rytmice, co w sumie mnie zaskoczyło, ale potem zaczyna się snuć i snuć i dalej snuć (I Will Find You) z widmem hollywoodzkiego temp-tracku w tle. W sumie to nie wiem co myśleć - po tym preview ścieżka Banosa może okazać się albo bardzo fajna albo zupełnie rozczarowująca.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#4 Post autor: Mystery » śr lis 20, 2013 21:01 pm

Może niczego nie urywa, ale dla mnie przede wszystkim brzmi solidnie i przyjemnie, szczególnie mając doświadczenia z przyciężkich jego thrillerów (Mechanik, Fragiles, Oxford Murders). To tylko 3 utwory z zapewne kilkunastu, ale i tak nie ma co zbytnio narzekać i nie wierzę, że pierwsze 2 minuty Destiny cię nie ruszyły :wink: Fakt, że Banos miał niecały miesiąc na skomponowanie i nagranie scoru może odbić się nieco na jakości, ale słabych rzeczy to on raczej nie pisze, więc myślę, że będzie dobrze, choć nie koniecznie łatwo i jakoś szczególnie ambitnie, nie po tych kompozytorskich rotacjach :wink:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#5 Post autor: Wawrzyniec » czw lis 21, 2013 02:16 am

Przedwczoraj w kinie leciał tego trailer, który jest tak nieciekawy dla tych wszystkich co widzieli oryginał, że naprawdę nawet nie wiem czy będzie chciało mi się sięgać po muzykę. :? Tym bardziej, że jeżeli jest tylko OK, z tego co piszecie.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#6 Post autor: Mystery » czw lis 21, 2013 11:55 am

Amerykanie mają parę udanych remaków głośnych azjatyckich filmów (Departed, Ring) i w sumie nawet nie widzę większych przeciwwskazań by odświeżyć sobie tą historię w innej wersji. Tak w ogóle początkowo Oldboya miał robić Spielberg, tyle, że chciał on zekranizować mangę na której film z 2003 powstał, ale nie doszło to do skutku i z tamtego projektu ostał się tylko ówczesny scenarzysta, który nie mając praw do mangi postanowił zrobić remake. Póki co jestem jednak nadal sceptyczny, ale jak recenzje to będzie miało dobre to czemu nie, jakby nie było Spike Lee to świetny reżyser i takie filmy to on robić potrafi (25 godzina, Plan doskonały).

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#7 Post autor: Koper » czw lis 21, 2013 17:11 pm

Wawrzyniec pisze:Przedwczoraj w kinie leciał tego trailer, który jest tak nieciekawy dla tych wszystkich co widzieli oryginał, że naprawdę nawet nie wiem czy będzie chciało mi się sięgać po muzykę. :?
Prawdopodobnie muzyka będzie jedyną wartą sięgnięcia rzeczą w tym projekcie. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#8 Post autor: Marek Łach » czw lis 21, 2013 19:45 pm

Mystery pisze:nie wierzę, że pierwsze 2 minuty Destiny cię nie ruszyły :wink:
Ładne są, takie trochę nymanowskie, choć akurat to nie jest mój ulubiony wariant minimalizmu. Dalsza część utworu to takie łączenie popowych chwytów z orkiestrą, myślę że JNH mógłby skomponować coś w podobnym stylu - ale to też nie moja bajka. :) Na pewno masz rację z tym, że trzeba wziąć poprawkę na wszystkie okoliczności tej produkcji. Ja trochę obniżam oczekiwania, żeby potem się za bardzo nie rozczarować.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#9 Post autor: Wawrzyniec » pt lis 22, 2013 15:27 pm

Mystery pisze:Amerykanie mają parę udanych remaków głośnych azjatyckich filmów (Departed, Ring).
Oczywiście, że mają, ale tutaj to ja widzę nie tyle co remake co wręcz kopiowanie pojedynczych scen 1:1. I największy problem z Oldboyem jest taki, że wielką siłą filmu była właśnie ta tajemnica i ten super duper twist. Wiedząc od początku w jakim to ma iść kierunku, trochę przyjemność seansu ucieka.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#10 Post autor: Koper » pt lis 22, 2013 17:24 pm

Marek Łach pisze:Ja trochę obniżam oczekiwania, żeby potem się za bardzo nie rozczarować.
Poniekąd słusznie. Moje oczekiwania wystarczająco obniża obraz, który ta muzyka ma ilustrować. Zatem nastawiam się na najsłabszego tegorocznego Banosa, co oczywiście pewnie i tak w najgorszym razie oznaczać będzie co najmniej solidny score.
Mystery pisze:Amerykanie mają parę udanych remaków głośnych azjatyckich filmów (Departed, Ring).
Aż dwa? :D
Wawrzyniec pisze:Oczywiście, że mają, ale tutaj to ja widzę nie tyle co remake co wręcz kopiowanie pojedynczych scen 1:1. I największy problem z Oldboyem jest taki, że wielką siłą filmu była właśnie ta tajemnica i ten super duper twist. Wiedząc od początku w jakim to ma iść kierunku, trochę przyjemność seansu ucieka.
Zgadzam się. Trailer wskazuje na brak jakiegokolwiek artystycznego pomysłu na remake. Ot, na zasadzie: zrobimy kopię, tyle że z amerykaśńkimi aktorami no i po angielsku bo przecież amerykański widz nie umie czytać napisów.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#11 Post autor: Mystery » sob lis 23, 2013 18:37 pm

Ja tam jestem spokojnej myśli. Jak na razie brzmi to o wiele różnorodniej, niż dotychczasowe klasyczne thrillery Hiszpana i mimo okoliczności Roque może tu pozytywnie zaskoczyć.

Tracklista:
1."Titles/One Man's Journey"
2. "Alcohol Haze"
3. "Day One"
4. "Sabotage"
5. "Dear Daughter"
6. "I Will Find You"
7. "20 Years After"
8. "Hello Joseph"
9. "Closing In"
10. "Mano a Mano"
11. "Fight"
12. "Don't hurt her"
13. "Proposition"
14. "Past Unraveled"
15. "Showdown"
16. "Bitter Sweet Revenge"
17. "Destiny"

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#12 Post autor: Mystery » wt lis 26, 2013 15:50 pm

Jak można się było spodziewać u Townsona obsuwa i to na 14 styczeń :| Teraz tylko liczyć, że wraz z jutrzejszą premierą filmu, score pojawi się na Itunes.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#13 Post autor: Koper » wt lis 26, 2013 16:45 pm

...torrentach i rapidzie. ;)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#14 Post autor: Mystery » czw lis 28, 2013 17:11 pm

Recki jednak kiepskie i jak na razie wyłania się z tego obraz, jakoby Lee nakręcił brutalny film campowy, nie nadający się dla szerszej rzeszy odbiorców, stąd też uwidacznia się podział, połowie się podoba, połowie nie podoba. Co do muzyki, to tak jak można było podejrzewać:

"Roque Banos’s Herrmannesque stylings on the soundtrack"

"Bernard Herrmannesque score of Roque Banos"

"The atmospheric, elegiac score by Roque Banos"

"polyphonic music of Roque Banos in the background"

"Roque Banos’s eerie musical score augments the mystery"

"haunting score by Roque Banos"

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#15 Post autor: Paweł Stroiński » wt gru 03, 2013 13:25 pm

Film jest straszną porażką kinową (nie zarobił nawet miliona dolarów). Nyman dał do takiego artykułu linka na FB i do tego dołożył komentarz:

Może by tak nie było, gdyby producent nie wywalił mojej muzyki! :mrgreen:

ODPOWIEDZ