TOP 10 EVER of Alexandre Desplat (edycja 2015) - dawniej TOP 5 EVER (edycja 2013)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

Re: TOP 5 - Alexandre Desplat <3

#61 Post autor: Marek Łach » wt lis 05, 2013 21:56 pm

hp_gof pisze:Aczkolwiek dziwi mnie, że Strażnicy, którym dałeś 5 znajdują się dopiero na 4 miejscu :mrgreen:
Bo jak to w forumowych topach bywa, do głosu dochodzą też sentymenty i nostalgia, a miejsca 1-3 miały więcej czasu, żeby zagościć w moim serduszku. ;)

hp_gof

#62 Post autor: hp_gof » wt lis 05, 2013 22:13 pm

Adam pisze:fak, zapomniałem o Guziku.. HP, Guzik u mnie wskakuje na 5 miejsce, zamiast Zero Dark. miałem na innej półce płytę i nie zauważyłem jak lukałem na regał.
Ok. Choć i tak nic to nie zmienia :P

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#63 Post autor: Adam » wt lis 05, 2013 22:14 pm

dlaczego? Przecież to dobry tytuł, tak samo jak Zero Dark prawie :)
#FUCKVINYL

hp_gof

#64 Post autor: hp_gof » śr lis 06, 2013 06:29 am

No Benjamin to zajebisty tytuł i cieszę się, że go ostatecznie doceniłeś, ale nic nie zmienia w zestawieniu jak na razie ;)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#65 Post autor: Koper » śr lis 06, 2013 18:00 pm

Wawrzyniec pisze:1. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II - wiadomo nie jest to John Williams
:mrgreen: :mrgreen:
Nie ma jak zacząć TOP Desplata od wyskoczenia z Williamsem. :D
Wawrzyniec pisze:11. Syriana - ciężka muzyka, ale muzyka do thrillerów nigdy nie jest łatwa. Ale mimo to jest to ciekawa praca, z dobrym tematem i mocnym oddziaływaniem w filmie
Eeee? To ja chyba jakąś wersję reżyserską widziałem, bo w mojej oddziaływanie muzyki było... co by nie powiedzieć na pewno nie mocne.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#66 Post autor: Wawrzyniec » czw lis 07, 2013 00:29 am

Koper pisze:
Wawrzyniec pisze:1. Harry Potter and the Deathly Hallows: Part II - wiadomo nie jest to John Williams
:mrgreen: :mrgreen:
Nie ma jak zacząć TOP Desplata od wyskoczenia z Williamsem. :D
Co ja na to poradzę? :P
Koper pisze:
Wawrzyniec pisze:11. Syriana - ciężka muzyka, ale muzyka do thrillerów nigdy nie jest łatwa. Ale mimo to jest to ciekawa praca, z dobrym tematem i mocnym oddziaływaniem w filmie
Eeee? To ja chyba jakąś wersję reżyserską widziałem, bo w mojej oddziaływanie muzyki było... co by nie powiedzieć na pewno nie mocne.
OK, to najwyżej podobało mi się jak Desplat operował ciszą. Na pewno wolę "Syrianę" od przecenianego także w tej liście "Benjamina Buttona", za którym mocno nie przepadam i który był fatalnym wyborem do rozpoczęcia mej przygody z Desplatem.

Plus, dziękuję, że odniosłeś się do mojej listy, w którą włożyłem sporo serca.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#67 Post autor: Koper » czw lis 07, 2013 17:10 pm

Wawrzyniec pisze:OK, to najwyżej podobało mi się jak Desplat operował ciszą.
Chyba raczej reżyser. :P
Wawrzyniec pisze:Na pewno wolę "Syrianę" od przecenianego także w tej liście "Benjamina Buttona", za którym mocno nie przepadam i który był fatalnym wyborem do rozpoczęcia mej przygody z Desplatem.
Button w filmie to fail przecież. :P Chociaż w sumie cały ten film to fail, więc może w tym sensie to jakoś tam pasuje. ;)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#68 Post autor: Wawrzyniec » czw lis 07, 2013 17:13 pm

Benjamin Button to najgorszy film Finchera, ale cóż nawet najwięksi reżyserzy czasami zaliczają wpadki.
Ale zarówno Button jak i New Moon to te soundtracki Desplata, które można oceniać jako dobrą muzykę, ale już nie jako dobrą muzykę filmową, gdyż totalnie nie sprawdzają się w obrazie. Taka Syriana akurat się już sprawdza.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

hp_gof

#69 Post autor: hp_gof » czw lis 07, 2013 17:34 pm

Wawrzyniec pisze:Ale zarówno Button jak i New Moon to te soundtracki Desplata, które można oceniać jako dobrą muzykę, ale już nie jako dobrą muzykę filmową, gdyż totalnie nie sprawdzają się w obrazie.
Wiesz, taki wniosek trochę śmiesznie brzmi, bo wiele osób na tym forum nie obchodzi działanie muzyki w filmie, nie obchodzi również dlaczego w muzyce dokonano takich a takich zabiegów, (bo wymagał tego film), więc suma sumarum nie oceniają muzyki jako muzykę filmową tylko jako muzykę w ogóle, bo liczy się głównie odsłuch na płycie, a filmik to się obejrzy przy okazji. Co zresztą widać w wielu przesłanych tu topach.
Jeśli chodzi o działanie tych dwóch score'ów w filmie to nie zgodzę się w stu procentach. Uważam, że w kategoriach ilustracji sprawdzają się w filmie całkiem nieźle. Ba! Ja nawet oba te filmy mam na Blu-rayu i mam sentyment do niektórych scen. Benjamin jest średnim filmem, ale ma swój urok, a muzyka jest jednym z jego ciekawszych elementów. Jest kilka scen, które bardzo fajnie zostały zilustrowane Daisy's Ballet Career czy The Accident. Na pewno nie powiedziałbym, że TOTALNIE się nie sprawdzają w obrazie. Jedyny mankament jest taki, że momentami potęgują sztuczny patos i koślawe dialogi (New Moon). Ale muzyka na płycie zostaje i czasami to potrafi wpłynąć pozytywnie na ocenę ogólną, nawet jeśli w filmie wychodzi so-so

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#70 Post autor: kiedyśgrześ » pt lis 08, 2013 00:23 am

Zapodajcie jakiś fajny kawałek z tego Guzika, bo umrę święcie przekonany, że w tym filmie żadnej muzy nie było :)
Obrazek

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#71 Post autor: kiedyśgrześ » pt lis 08, 2013 22:11 pm

poważnie, w tym Buttonie nie ma ani jednego kawałka muzy godnego polecenia :?: :P
Obrazek

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#72 Post autor: DanielosVK » pt lis 08, 2013 22:17 pm

Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#73 Post autor: kiedyśgrześ » pt lis 08, 2013 22:24 pm

dzięki :)
Obrazek

hp_gof

#74 Post autor: hp_gof » sob lis 09, 2013 14:57 pm

Przypominam o głosowaniu ;) Dobrze by było jakby parę osób pooddawało jakieś głosy, bo w tej chwili dużo tytułów zajmuje kilka miejsc ex aequo i w ten sposób w TOP5 mieści się 9 tytułów :P
ravaell - ile dni potrzebujesz na odświeżenie twórczości Olka? Anyone else? Do tej pory zagłosowało 15 osób ;)

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#75 Post autor: DanielosVK » sob lis 09, 2013 15:10 pm

Prawa matematyki. Jakbyś dał TOP1 to jeszcze więcej tytułów byłoby ex aequo. Kminisz zależność? :P
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

ODPOWIEDZ