James Newton Howard - Parkland (2013)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

Re: James Newton Howard - Parkland (2013)

#16 Post autor: Adam » sob paź 19, 2013 08:10 am

Fajnie z tym akordami, czegoś się dowiedziałem :P

a wracając do tematu, to kolejna super ocena :mrgreen: - http://www.filmmusicmedia.com/reviews/p ... wardreview

no ale Howard przecież guuuut, nie pogadasz normalnie jaki klasa score :roll: ale tak najłatwiej - huzia na Adama jak zawsze że niby gust zły :P
#FUCKVINYL

Mefisto

#17 Post autor: Mefisto » pt paź 25, 2013 15:49 pm

Na "jedynki" to na pewno nie zasługuje, bo jest i klimat i trochę ciekawszych, jak u Tajlera rozwiązań. Nie zmienia to jednak faktu, że Howard wymościł niesamowitego snuja, któremu nie służy prezentacja albumowa. 30 minut to dla takiej wyciszonej muzyki maks, 50kilka zwyczajnie nuży i usypia. Jakichś dużych zastrzeżeń do samej kompozycji natomiast nie mam - ba! jest tu parę momentów naprawdę dobrych, do których z chęcią wrócę (jak np. Get Him on the Plane). Aczkolwiek bez filmu trudno jest mi ją jednoznacznie ocenić. W każdym razie albumowo raczej dla wytrwałych - komu podobało się Prisoners i kto nie wyrzucił Only God Forgives do kosza, ten może spróbować.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#18 Post autor: Wawrzyniec » pt paź 25, 2013 23:44 pm

Mefisto pisze:W każdym razie albumowo raczej dla wytrwałych - komu podobało się Prisoners i kto nie wyrzucił Only God Forgives do kosza, ten może spróbować.
Zaznaczając, że jednak wymienione wyżej soundtracki są zdecydowanie ciekawsze i po prostu lepsze.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#19 Post autor: Marek Łach » ndz lis 24, 2013 00:07 am

Muzyka w filmie działa porządnie - temat główny na początku i w finale filmu robi duże wrażenie, dobrze oddaje nastrój filmu. Reszta natomiast raczej ginie gdzieś w tle, co w sumie było do przewidzenia. Można zrozumieć, dlaczego Howard skomponował tę muzykę w taki sposób, natomiast wydaje mi się, że nawet w takiej konwencji bywały już ścieżki bardziej efektywne i efektowne (United 93). Np. scena ratowania Kennedy'ego w szpitalu jest zilustrowana dość rozczarowująco - niezbyt pomysłową pulsującą elektroniką, która w bardzo przeciętny sposób próbuje podkręcać dramaturgię, podczas gdy można z tego było wycisnąć o wiele więcej. Ogólnie muzyka jest ok, główny utwór wart jest zapamiętania, ale w pojedynkach JNH-Powell ten drugi po raz kolejny wychodzi zwycięsko.

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#20 Post autor: muaddib_dw » ndz lis 24, 2013 11:12 am

Marek Łach pisze:Muzyka w filmie działa porządnie - temat główny na początku i w finale filmu robi duże wrażenie, dobrze oddaje nastrój filmu. Reszta natomiast raczej ginie gdzieś w tle, co w sumie było do przewidzenia. Można zrozumieć, dlaczego Howard skomponował tę muzykę w taki sposób, natomiast wydaje mi się, że nawet w takiej konwencji bywały już ścieżki bardziej efektywne i efektowne (United 93). Np. scena ratowania Kennedy'ego w szpitalu jest zilustrowana dość rozczarowująco - niezbyt pomysłową pulsującą elektroniką, która w bardzo przeciętny sposób próbuje podkręcać dramaturgię, podczas gdy można z tego było wycisnąć o wiele więcej. Ogólnie muzyka jest ok, główny utwór wart jest zapamiętania, ale w pojedynkach JNH-Powell ten drugi po raz kolejny wychodzi zwycięsko.
Myślę, że w tej materii wszystko już zostało powiedziane. Wczoraj przypomniałem sobie ten soundtrack tu dopiero mamy dramaturgię http://www.youtube.com/watch?v=70yu-oNUK4Y :!:

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#21 Post autor: Kaonashi » ndz lis 24, 2013 13:33 pm

Padłem w połowie albumu, druga próba jutro.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

ODPOWIEDZ