Star Wars

To jest miejsce gdzie można podyskutować o samych filmach. Czekamy na wasze analizy, opinie, ciekawe spostrzeżenia, no i przede wszystkim produkcje godne polecenia. Zarówno te ambitne jak i te komercyjne. Piszcie, dyskutujcie, spierajcie się, niech forum zacznie wrzeć.
Wiadomość
Autor
hp_gof

Re: Star Wars: Episode VII (2015)

#316 Post autor: hp_gof » pt wrz 13, 2013 12:33 pm

Również muzyczny ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#317 Post autor: Adam » pt wrz 13, 2013 19:22 pm

Zamiast martwić się o spinoffy, martwcie się o Abramsa :) w drugim Star Treku klasy nie pokazał bo to film dobry, momentami nawet bardzo, ale z kompletnie zmarnowanym zakończeniem, które udowadnia, że Abrams bez mrugnięcia może porzucić swoją artystyczną tożsamość, którą jakoś tam posiada(ł) do tej pory, na rzecz wymagań stawianych przez wytwórnię i producentów. Więc vide Indy 4, bójcie się latających spodków z pomysłów Lucasa :P
#FUCKVINYL

hp_gof

#318 Post autor: hp_gof » pt wrz 13, 2013 20:03 pm

Mnie się tam drugi Star Trek bardzo podoba, nie wiem jakie masz zastrzeżenia co do końcówki... Że głównego bohatera udało się jednak ocalić? Nie orientuję się jakie wymagania mieli producenci, mnie się efekt końcowy bardzo podoba. A Gwiezdnych Wojen się nie boję, wszystko lepsze od Lucasa ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#319 Post autor: Adam » pt wrz 13, 2013 20:04 pm

przecież końcówka to zrobienie typowego amerykańskiego bohaterskiego patosu.
#FUCKVINYL

hp_gof

#320 Post autor: hp_gof » pt wrz 13, 2013 20:15 pm

No ale to jest amerykański film o jakichś tam bohaterach :roll: Jak chcesz coś intelektualnego, to się przerzuć na niszowe kino europejskie... No ja wiem, oryginalniej i ciekawiej by było wymyślić inne zakończenie, ale w tym przypadku mi nic nie przeszkadza, bo ten patos ma ręce i nogi. Jest przyjaźń, jest poświęcenie, jest klamra. A film nie jest głupi jak wiele innych blockbusterów, tylko trzyma jakiś poziom. Plus jest to kino rozrywkowe, tu wszystko musi się skończyć happy endem. Morałem. Patosem.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#321 Post autor: Adam » pt wrz 13, 2013 20:16 pm

hp_gof pisze:No ale to jest amerykański film o jakichś tam bohaterach :roll: Jak chcesz coś intelektualnego, to się przerzuć na niszowe kino europejskie...
jakoś dekadę temu chocby miszczu patosu - Szpilberg, potrafiał uśmiercać głównych bohaterów. więc teraz też niech ktoś podejmie rękawicę. a ostatnio np Mendes jakoś miał jaja przy Skyfall i Denczową uśmiercił :P
#FUCKVINYL

hp_gof

#322 Post autor: hp_gof » pt wrz 13, 2013 20:35 pm

No ale Denczowa była bohaterką drugoplanową, zabicie Kirka byłoby jak zabicie Bonda :P Trochę bez sensu :P Jednak to jest seria, żeby ją kontynuować, potrzeba głównych bohaterów. Weź teraz kontynuuj Piratów z Karaibów bez Deppa na przykład :P Chociaż akurat na Star Trekach się nie znam, nie wiem co w oryginalnej wersji zrobili z Kirkiem i nie wiem czy dałoby się go jakoś zastąpić. W każdym razie zrobić to w drugim filmie to trochę za wcześnie.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#323 Post autor: Paweł Stroiński » pt wrz 13, 2013 21:15 pm

Końcówka Into Darkness to dokładne odwrócenie The Wrath of Khan.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#324 Post autor: lis23 » sob wrz 14, 2013 13:27 pm

Zgadzam się z hp_gof - na śmierć głównego bohatera może sobie pozwolić " Gladiator " czy " Szeregowiec Ryan " / filmy na których kontynuację nie ma co liczyć / ale nie film, będący częścią serii i oczekujący na kontynuację - takie coś się nie uda - i dobrze.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#325 Post autor: Adam » sob wrz 14, 2013 19:16 pm

gwarantuje Ci że szum medialny pod hasłem "kirk uśmiercony" zapewniłby filmowi 5 razy większą widownię w kinach i 5 razy większą bezpłatną kampanię we wszystkich światowych mediach od lewa do prawa :) a i filmowi by to źle nie zrobiło - w niejednej franczyzie szli w nowym kierunku, często drastycznie innym, więc nie widzę powodu żeby w star treku też nie mogli pójść i zrobić czegoś nowego. i tak jak Paweł napisał - lukrowe odwrócenie końcówki z Khana to pomysł tak ambitny, że nawet studenci filmówki by wymyślili ambitniejszy. takie jest moje zdanie, sorry :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#326 Post autor: lis23 » sob wrz 14, 2013 19:34 pm

Wiesz, ja, na szczęście starych Treków nie znam / bo to jest nieoglądalne ;) /, więc ja tego zwrotu akcji w kinie nie znałem i nie kojarzyłem
poza tym, nikt nie lubi uśmiercania głównych lub ciekawych bohaterów (
Spoiler:
), np. śmierć Hana Solo lub Indiany Jonesa odebrała by część fanów SW i zakończyła życie serii o naszym ulubionym archeologu ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#327 Post autor: Adam » sob wrz 14, 2013 19:46 pm

lis23 pisze:
Spoiler:
toś mało jeszcze obejrzał tej gry :mrgreen: ale ja nie jestem dobry do porównań bo nie znam w ogóle książek, tylko sam serial.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#328 Post autor: lis23 » sob wrz 14, 2013 20:33 pm

Adam pisze:
lis23 pisze:
Spoiler:
toś mało jeszcze obejrzał tej gry :mrgreen: ale ja nie jestem dobry do porównań bo nie znam w ogóle książek, tylko sam serial.
To tak jak i ja, też tylko serial ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#329 Post autor: Adam » sob wrz 14, 2013 20:37 pm

ale mogę Ci z pełną świadomością powtórzyć pierwsze zdanie że mało jeszcze obejrzałeś tego serialu w takim razie :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#330 Post autor: Mystery » pt paź 25, 2013 10:49 am

Michael Arndt nie jest już scenarzystą, schedę po nim przejęli J.J. Abrams i Lawrence Kasdan. Oficjalnie podano też innych twórców:

Muzyka- John Williams, a jak :P
Kostiumy- Michael Kaplan (Star Trek, Mission: Impossible - Ghost Protocol, Star Trek Into Darkness)
Scenografia - Rick Carter (Avatar, Jurassic Park, Forrest Gump), Darren Gilford (Oblivion, TRON: Legacy)
Efekty Specjalne - Chris Corbould (John Carter, Skyfall, The Dark Knight Rises)
Komputerowe efekty specjalne - Roger Guyett (Star Trek Into Darkness, Pirates of the Caribbean: At World's End, Star Wars: Episode III Revenge of the Sith) of Industrial Light & Magic.
Dźwięk - Ben Burtt (Star Trek, Wall-E, Star Wars: Episodes I-VI),
Mix Dźwięku - Gary Rydstrom (Jurassic Park, Saving Private Ryan, Mission: Impossible -Ghost Protocol),
Montaż Dźwięku - Matthew Wood (Star Trek Into Darkness, Super 8, There Will Be Blood) of Skywalker Sound
Producenci - Kathleen Kennedy, J.J. Abrams, Bryan Burk
Producenci wykonawczy - Tommy Harper, (Mission: Impossible - Ghost Protocol, Jack Ryan, Star Trek Into Darkness), Jason McGatlin (Tintin, War of the Worlds)

Zacna ekipa :)

ODPOWIEDZ