TINKER TAILOR SOLDIER SPY - Alberto Iglesias

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: TINKER TAILOR SOLDIER SPY - Alberto Iglesias

#31 Post autor: Koper » śr gru 14, 2011 19:10 pm

Broxton ahahahahhahahahahaha :D
Mistrz ocen :D
Adam pisze:wtf is ifmca tak w ogóle. grupa fanbojów z jakichś fanbojskich stronek, no ludzie :D
to filmuzy lepsze sie zgodze bo przynajmniej bardziej kumaci wybieraja.
Obrazek
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

hp_gof

#32 Post autor: hp_gof » sob gru 17, 2011 21:44 pm

Obejrzałem film. Niezły. Muzyka też niezła. Dobrze się w filmie sprawdza. Uwielbiam brytyjski akcent! :P

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#33 Post autor: swordfish » sob gru 17, 2011 22:04 pm

W filmie widać dużą dbałość o detal, mnóstwo zbliżeń na różne rzeczy, które są na stołach, biurkach, na to co wisi na ścianie, co stoi na komodzie itd., czyli to co, ja bardzo lubię. I zbliżenia na twarze aktorów. Siedzą w tym Ważnym Pokoju i rozmawiają (walczą) ze sobą na spojrzenia, grymasy, uśmiechy. Aktorzy musieli wykazać się, aby grać emocje. I Toby Jones znowu mógł zagrać większą rolę niż zazwyczaj, bo warunki fizyczne nie bardzo mu na to pozwalają (niski wzrost). Wcześniej "Kapitan America", a teraz "Szpieg". Do tego aktora mam słabość, bo widziałem go na żywo na planie filmu "Straż nocna" P. Greenawaya.
Jeśli chodzi o muzykę Iglesiasa, to temat otwierający "George Smiley" brzmi dla mnie mocno Lorencowato, a na trąbce ktoś gra, tak jak Henryk Miśkiewicz.

hp_gof

#34 Post autor: hp_gof » sob gru 17, 2011 22:09 pm

Jak już mówimy o aktorach, to w jednej scenie Gary'emu Oldmanowi niesamowicie, acz dyskretnie drgał kącik oka :) Prawda - ogromna dbałość o szczegóły :) A to pomieszczenie miało niesamowite te ściany! Wizualnie jak najbardziej mi się spodobał. Jeśli chodzi o treść, to chyba nie do końca wszystko zrozumiałem :D

Templar

#35 Post autor: Templar » sob gru 17, 2011 22:11 pm

hp_gof pisze:Jeśli chodzi o treść, to chyba nie do końca wszystko zrozumiałem :D
Czego nie zrozumiałeś? :P

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#36 Post autor: Paweł Stroiński » sob gru 17, 2011 22:25 pm

Świetny film, muzykę zrecenzuję, jak się z nią osłucham.

Turek

#37 Post autor: Turek » ndz gru 18, 2011 07:44 am

Film jest fantastyczny, przez 2 godziny byłem wbity w kinowy fotel 8)

Mefisto

#38 Post autor: Mefisto » ndz gru 18, 2011 16:08 pm

swordfish pisze:bo warunki fizyczne nie bardzo mu na to pozwalają (niski wzrost).
powiedz to De Vito :P

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#39 Post autor: Mystery » ndz sty 08, 2012 20:09 pm

Paweł Stroiński pisze:Świetny film, muzykę zrecenzuję, jak się z nią osłucham.
Coś długo to osłuchanie trwa :wink:

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#40 Post autor: Marek Łach » wt sty 10, 2012 19:38 pm

Recenzja została scedowana na mnie. ;)

hp_gof

#41 Post autor: hp_gof » sob sie 24, 2013 17:55 pm

Czy ktoś jest w stanie wskazać utwory z tego score'u, które nadają się na koncert? Tzn. generalnie ciężko się tego albumu słucha, muzyka bardzo leniwie się ciągnie; oczywiście ja się domyślam, że dużo w niej szczególików etc., ale się po prostu zastanawiam - co się może pojawić na FMFie. W końcu to będzie jakaś porządna kilkunastominutowa (a przynajmniej 10 min.) suita... Dobrze, że Szpiega przytłoczy muzyka z filmów Almo ;) I generalnie jak ktoś ten score dobrze zna, to niech wypisze najlepsze jego zdaniem utwory. Ja w międzyczasie poczytam sobie recki ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#42 Post autor: Adam » sob sie 24, 2013 17:56 pm

tu się nic nie nadaje do grania :P do usypiania miotów chyba tylko... to muza wybitnie wyłącznie do filmu i tam se gra gitez, no albo na koncert taki jak w scence z e=mc2 lubaszenki, gdzie z całej sali dwóch będzie podjaranych a reszta będzie chrapać.. na moje to zrobi suitę a nie będzie grać konkretnych utworów, no ale nie wiem jaką logiką kierują sie latynosi, pewnie inną niż ja :P

p.s. - epicki odkop :D
#FUCKVINYL

hp_gof

#43 Post autor: hp_gof » sob sie 24, 2013 18:22 pm

Zabawne jest to, że w recenzjach Szpiega dużo się mówi o Desplacie :mrgreen: A na koncercie mogliby zagrać pierwszy i ostatni utwór i byłoby czasowo dość i byłyby to w miarę reprezentatywne, a co najważniejsze w miarę żwawe jak na ten score kawałki :) Oczywiście jak się Alberto rozkręci to może jeszcze dorzucić coś ze środka. Jestem bardzo ciekaw doboru repertuaru. Za to mogę się założyć, że z Los Abrazos Rotos (Przerwane objęcia) zagrają "Final y A Ciegas" - i tutaj szkoda, że nie będzie Miguela Povedy, tylko jakiś inny kontratenor - przynajmniej dobrze, że Hiszpan, bo bym nie wytrzymał kaleczenia wymowy w tym utworze. Ciekaw jestem czy też będzie zaciągał akcentem andaluzyjskim... Oczywiście tak mi się wydaje, że ten utwór będzie, no bo w którym jeszcze scorze do Almo śpiewa tenor?

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#44 Post autor: Adam » sob sie 24, 2013 18:26 pm

no ale to teraz troszku zbaczasz z tematu :P ten koncert to będzie przede wszystkim Almodovar a nie Szpieg, bez obaw :P ale koncertowanie tego w tej na wpół rupieciarskiej i małej filharmonii to porażka. choć tyle że ostatnio był remont to może coś poprawili i choć dobre wrażenie robi lepsze. mam szczęście że mnie nie będzie to nie będę musiał ryzykować przekonaniem się :P
#FUCKVINYL

hp_gof

#45 Post autor: hp_gof » sob sie 24, 2013 18:33 pm

Ja mam miejsce w drugim rzędzie to może nie zasnę i co nieco usłyszę ;) Powtórkę z Almo musze porządną zrobić, bo o ile Skórę i Objęcia znam na pamięć, to z reszty nic nie kojarzę :roll:
Jak to jest możliwe, że krakowska filharmonia wg Ciebie jest taka słaba? Toż to Kraków rzyga kulturą, filharmonia powinna być tip-top ;)
A będę sobie zbaczał z tematu i kuniec. Nie zrobię przecież za dużo bałaganu w 3-stronicowym wątku, bez przesady :mrgreen:

ODPOWIEDZ