BRIAN TYLER - STANDING UP (2013)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Templar

Re: BRIAN TYLER - STANDING UP (2013)

#16 Post autor: Templar » wt sie 20, 2013 15:48 pm

Adam pisze:Templar, ratuj :D Wydali to już dziś na itunes :!:

https://itunes.apple.com/us/album/stand ... d689070011

cd bez zmian - 24.09.
Już pobieram :D Ale podeślę Tobie jakoś późnym wieczorem, bo wychodzę zaraz :P

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#17 Post autor: Adam » wt sie 20, 2013 17:17 pm

tymczasem klipy całości z amazona, i o dziwo w dobrej jakości :shock: - http://www.amazon.com/Standing-Up/dp/B0 ... 4&sr=301-1

jest klimat 8)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#18 Post autor: Wawrzyniec » czw sie 22, 2013 00:08 am

:shock: Co jest? :? :shock: To ani trochę nie brzmi jak Brian. :? To brzmi ładnie... :? :shock:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#19 Post autor: Adam » czw sie 22, 2013 08:01 am

no cóż 8) uderz na pw do kolegów redaktorów to dostaniesz prezenta :)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#20 Post autor: Wawrzyniec » czw sie 22, 2013 13:43 pm

Hm. :? Ale ja na poważnie twierdzę, że brzmi to bardzo ciekawie. Nie, żeby nie było mnóstwo score'ów w takim stylu od innych kompozytorów. Ale stonowanego Briana Tylera to ja dawno nie słyszałem.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#21 Post autor: Adam » czw sie 22, 2013 13:45 pm

bo mało słuchasz :P obczaj sobie choćby Lazarus Project, Partition czy Killing Room. no i Columbusa.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#22 Post autor: Kaonashi » czw sie 22, 2013 13:46 pm

Wawrzyniec pisze:Hm. :? Ale ja na poważnie twierdzę, że brzmi to bardzo ciekawie. Nie, żeby nie było mnóstwo score'ów w takim stylu od innych kompozytorów. Ale stonowanego Briana Tylera to ja dawno nie słyszałem.
Dla odmiany po tym Tylerze będziesz musiał się odtruwać czymś bardziej żywym :wink:
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#23 Post autor: Kaonashi » czw sie 22, 2013 16:41 pm

Przeciętny score, ale że Tyler rzadko się takimi brzmieniami para to od razu wydarzenie nietuzinkowe :P Słuchanie nie boli, ale tak po prawdzie to jedynie temat się broni (chociaż on sam też niczym szczególnym nie jest), reszta do zapomnienia.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#24 Post autor: Adam » czw sie 22, 2013 17:05 pm

nie ogarniam Was :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#25 Post autor: Ghostek » pt sie 23, 2013 12:52 pm

Ale Tomkiem Newmanem pojechał Brajan. :D
Genialne to to nie jest, ale wchodzi jak nóż w masło :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#26 Post autor: Wawrzyniec » pt sie 23, 2013 15:25 pm

Ha i to ja jestem ponoć hipokrytą. :P Ciekawe jakby Adam zareagował na ten score, gdyby zamiast Tyler, widniało nazwisko Newman? :P :wink:

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#27 Post autor: Kaonashi » pt sie 23, 2013 16:04 pm

Na razie Adam to się jeszcze nie wypowiedział o scorze :)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#28 Post autor: Adam » sob sie 24, 2013 12:50 pm

dokładnie. ale widzę że cza napisać tu parę słów.
Szczypior pisze:
Wawrzyniec pisze:jakby Adam zareagował na ten score, gdyby zamiast Tyler, widniało nazwisko Newman? :P :wink:
Krzyczałby, że będzie kolejny plum score :D
a czy tak ciężko zauważyć że Newman wali lirycznym plumkaniem od 30 lat praktycznie non stop, a Tyler zrobił takie tylko dwa scory w karierze jak do tej pory - Partition i ten? no więc jest ździebko różnicy i chyba wiadomo co się już mi daaaaaawno przejadło. Stąd jesli dalej nie jest to zrozumiałe to odpowiem - jakby na tej okładce było Newman napisane to bym poczekał na opinię innych czy przypadkiem coś mu się nie stało jak przy Bondzie i ktoś go zmusił do czegoś nowego - i pewnie opinie by były że standardowy Newman więc juz bym wtedy tego nie tykał, bo ileż można ciągle tych samych ckliwych rzeczy słuchać. A że widnieje na okladce Tyler, i taki klimat jest nowością u niego (i chwalić boga tylko odskocznią), więc sięgam z przyjemnością. mnie ciekawią eksperymenty, ciekawią mnie odejścia od swoich schematów i stylu, ciekawi mnie róznorodność na przestrzeni wydanych płyt. i właśnie z tego też powodu leję mętnym moczem na wszystkie dokonania Tylera sprzed 2007 roku (poza Diuną i Tokio Drift), bo tam wszystko było jednostajne i to samo i nie do komfortowego słuchania, bez żadnych specjalnych odskoczni na nowe tereny i mam totalnie w dupie ten odcinek jego kariery.

w ogóle w chwili obecnej uważam że z tych popularniejszych kompozytorów w hojłódzie tylko Tyler i Desplat ostro dają nam na płytach bardzo zróżnicowane i odmienne klimatem scory w ostatnich latach w sporej ilości, które często są wielką odskocznią od ich komfort zone i (przykładowo u Tylera - Lazarus Project, Columbus Circle, Brake, John Dies, Standing Up , u Desplata - Guardiani, Zero, Argo, Ghost Writer, HP2). Desplata polubiłem w ostatnich 3 latach właśnie tylko dlatego że w końcu przestał wreszcie ciągle plumkać i zaczął pisać jakieś odmienne rzeczy - w/w. I mam nadzieje że nie zacznie znow pisac tych ckliwości jednego za drugim. Desplat, błagam!

Lubie zapodać jakiś score i lubie to uczucie gdy pojawia się pytanie "wtf? to on napisał? really?" I trudno nie mieć takiego pytania na ustach gdy słucha się czy to John Dies, czy to Zero Dark, czy to Guardianów itp itd. Nie lubię stagnacji w filmówce i bezzmianowych prac. lubię skoki po brzmienaich nawet jesli dana płyta nie odkrywa nic nowego w gatunku a najczęsniej nic nie odkrywa bo wszystko już dekady temu zostało odkryte (Standing Up nic nie odkrywa a jest b.fajną ciekawostką własnie tylko z tego powodu kto ją napisał - o tym niżej)

a wywołany tu do tablicy nie wiem po co Newman? w ostatnich latach poszedł tylko dwa razy w inną stronę tak naprawdę i mu się to w miarę udało - przy Bondzie, i udało - przy Marigold Hotel. Reszta jak plumkał, tak plumka. To jest jeden z tych przy których jak wychodzi każda kolejna płyta to wiem co dostanę - bo on nie wychodzi ze swego komfort zone. Stąd nie jest dla mnie żadnym interesującym kompozytorem. I w najbliższych jego projektach jedyne co może go zmusić do napisania czegoś innego to drugi bond i dinozaur dla pixara - choć tu pewnie odegra kotlety w swoim stylu z poprzednich bajek typu nemo. To samo jest u Elfmana - jeden wielki autopilot a w ostatnich latach tylko dwie jego prace były mocną odskocznią od jego stylu - Milk i Operating Procedure. I te prace lubie. bo są inne. ale były już dawno. Silvestri to samo. Itd, takie przykłady nazwisk które nie idą w żadną nową stronę u siebie, można mnożyć.. jest jeszcze inny odmienny przykład - Hansa który z kolei był różnorodny ale zamknął się w swoim komfort zone i robi ostatnio każdy score taki sam, ale ma szczęście że to nie plumkanie i że się w moich uszach sprawdza, jeszcze. także Hans to inny przykład. Robi to samo co np. Newman, ale ma to szczęście że ten styl mi akurat pasuje, w przeciwieństwie do nieustających mniejszych lub większych plumkań takiego Newmana, tych samych oklepanych u siebie brzmieniowo przez dekady i bez żadnych nowinek Silvestrów, czy Elfmanów.

No a teraz mogę się wypowiedzieć o Standing Up. Dla mnie najładniejszy liryczny temat w tym roku. z prostej przyczyny - Barry z lat 90 + Horner z lat 90. I to jest przepis na śliczny temat który mnie rozkleja. Płyta skrojona bardzo dobrze, choć można by było zrobić ją 40-minutową, tak z 10 min krótsza, i wtedy była by już wybitnie skrojona. Pięknie się słucha, fajne eksperymenty brzmieniowe (oczywiście żadne nowum w filmówce ale nowum dla Tylera i jego dotychczasowego komfort zone), znalazło się nawet miejsce dla japonskiego fletu. Praca ląduje u mnie w tegorocznym topie wysoko, choć uważam że Army OF Two i IM3 lepsze - no ale ja wolę jak się coś dużego dzieje stąd liryczne scory z reguły są skazane na drugie miejsca. Ogolnie zaskakująca jak na niego praca. Gdyby to napisał Newman to wszyscy by po jednym słuchaniu odstawili bo takich prac miał na pęczki, a że napisał to Tyler - jest fajna ciekawostka, że potrafi, że mu się chce. a mi się tego chce słuchać dlatego, bo on mi takich prac nie dostarczał jedna za drugą przez x lat. 4-4,5/5. W chwili obecnej jest score w Top5 moim.

Thor 2 uważam że wejdzie w kanon komfort zone Tylera, niczym nowym dla siebie nas nie zaskoczy, więc sądzę że wyżej będę cenił IM3. cięzko mi sobie wyobrazić żeby w Thorze 2 były jakies eksperymenty w stylu Columbusa, Standing, Brake itp Ale jesli tak będzie, to z pewnością będę tę pracę cenił wyżej od IM3.

I do Tylera można się dodupczać o wszystko - ale nikt nie wmówi mi, że facet nie próbuje, nie zmienia i nie skacze po klimatach. A ja takie coś własnie doceniam najbardziej i niewazne czy to jest Djawadi Co Kebabami Się Dławi, czy Brajan Trailer Tyler, czy Tomek Njutonowy Plumkacz Newman.

Co ciekawe - już teraz po klipach z gry widać że kolejna odskocznią u Tylera w stosunku do przebiegu kariery będzie brzmienie Assasina 4 bo znów dostaniemy rodzynka i nowum u niego, w takim stylu, którego nigdy wczesniej u niego nie słyszeliśmy.

I na koniec fundamentalne pytanie określające mój gust w filmówce i dlaczego lubię słuchać to a tamtego nie - czemu tak nie potrafią się zmienić na jeden score w kompletnie inne brzmienie te wszystkie Silvestry, Elfmany? Skąd i czemu mam brać przyjemność z ich słuchania skoro znam 30 letnie dyskografie tych dwóch panów i wiem że od 10 lat każdy kolejny score dostarczają mi notorycznie taki sam w takim samym przewałkowanym przez nich lepiej stylu wcześniej? Co ma mnie tu zaskoczyć?

Desplat i Tyler znaleźli na to odpowiedź. Newman przy Bondzie i Marigoldzie też znalazł (choć szkoda że tylko tymi dwoma ostatnio). Ale każdy potrafi, ale nie każdemu się chce. A ja mam demokrację, wybór i nie muszę słuchać non stop tych samych prac, tylko mogę sobie w dobie dzisiejszej techniki poskakać po wszystkim co chcę i bardzo szybko zweryfikować czy coś jest warte słuchania dla mnie czy nie.

A że ubolewam powoli że kilku z moich ulubionych kompozytorów na czele z Iwashiro, Hisaishim, Zimmerem, coraz bardziej zaczynają kłaść lagę i piszą non stop to samo? Cóż, za chwilę zatem zostaną wymienieni permanetnie na inny model, tak jak dawno wymienieni zostali Silvestr i Elfman - dwójka która najbardziej mnie znużyła swoją permanentną niezmienialnością i do której mam największy żal za bezpłciowość w ostatnich latach.

Rzekłem.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#29 Post autor: kiedyśgrześ » sob sie 24, 2013 13:50 pm

Ładny elaborat, tylko dlaczego tam gdzieś przy końcu będącego w megaformie Hansika się obraża to nie wiem :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#30 Post autor: Adam » sob sie 24, 2013 13:52 pm

bo Hansu zaczyna balansować na cienkiej linie powoli :P i tak, wiem, lois saves supermen czy na odwrót, whatever :P
#FUCKVINYL

ODPOWIEDZ