Game Of Thrones & House of the Dragon - Ramin Djawadi (dyskusja o score i serialu)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Mefisto

Re: Game Of Thrones - Ramin Djawadi (dyskusja o score i seri

#856 Post autor: Mefisto » pt cze 28, 2013 22:05 pm

Templar pisze:U nas pełni to tylko funkcję informująca dla rodziców i tyle.
W USA też - MPAA wydaje te swoje znaczki jako czyste info, z tym, że tam winni obecnej sytuacji są kiniarze po prostu, którzy wyczuleni kategoriami zwyczajnie potrafią zablokować dane seanse, bo "nikt nie przyjdzie" albo "nie zarobią tyle samo, co na seansach dla wszystkich". A prawda jest taka, że na Rkach by teoretycznie więcej zarobili, bo spragnieni wrażeń fanboje musieli by ściągać rodziców ze sobą. America, fuck yeah!

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#857 Post autor: Koper » pt cze 28, 2013 23:19 pm

Templar pisze:Art. 135.
Kto, zajmując się sprzedażą towarów w przedsiębiorstwie handlu detalicznego lub w przedsiębiorstwie gastronomicznym, ukrywa przed nabywcą towar przeznaczony do sprzedaży lub umyślnie bez uzasadnionej przyczyny odmawia sprzedaży takiego towaru, podlega karze grzywny.

I ta uzasadniona przyczyna musi być prawnie uregulowana, a nie, że na pudełku jest znaczek PEGI 18+ albo u nas w kinie ten film jest od 18 lat. W USA czy w Niemczech to mają to prawnie uregulowane, jest organ oceniający filmy i gry i wszyscy muszą się do tego dostosować inaczej grożą za to wysokie kary. U nas jest pełni to jedynie funkcję informacyjną dla rodziców i to oni powinni zadbać, żeby dzieci nie miały dostępu do takich rzeczy, sprzedawca sam nie może tego zabraniać, bo inaczej właśnie wtedy dostanie karę, czyli przeciwieństwo tego co właśnie w Niemczech, w USA i w wielu innych krajach :P
Ale ten przepis po pierwsze pozostawia pole do interpretacji a po drugie dotyczy sprzedaży towarów, a nie usług.
"w przedsiębiorstwie handlu detalicznego lub w przedsiębiorstwie gastronomicznym" - dlaczego podciągasz pod to kino? Pod to można podciągnąć co najwyżej sprzedaż popcornu przed seansem, jakby komuś sprzedać nie chcieli, bo by pan za ladą stwierdził, że klient jest za gruby i więcej jeść nie powinien. ;)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Templar

#858 Post autor: Templar » pt cze 28, 2013 23:31 pm

Koper pisze:Ale ten przepis po pierwsze pozostawia pole do interpretacji a po drugie dotyczy sprzedaży towarów, a nie usług.
"w przedsiębiorstwie handlu detalicznego lub w przedsiębiorstwie gastronomicznym" - dlaczego podciągasz pod to kino? Pod to można podciągnąć co najwyżej sprzedaż popcornu przed seansem, jakby komuś sprzedać nie chcieli, bo by pan za ladą stwierdził, że klient jest za gruby i więcej jeść nie powinien. ;)
Nie ja, prawnicy, jak była u nas kilka lat temu wielka burza o PEGI to był poruszany też temat kin i wszyscy prawnicy mówili zgodnie, że nie można odmówić nieletniemu sprzedaży gry czy biletu do kina.

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#859 Post autor: Ghostek » sob cze 29, 2013 06:37 am

Mały offtop....

http://filmmusicreporter.com/2013/06/28 ... e-academy/

Coraz więcej lam z RCP decyduje o Oscarach. Nie wróży to dobrze na przyszłość...
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#860 Post autor: Adam » sob cze 29, 2013 06:40 am

Hans wkręca drużynę by miał potem głosów więcej :D
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#861 Post autor: Ghostek » sob cze 29, 2013 07:19 am

Mnie to już bardziej mafią pachnie, aniżeli drużyną. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#862 Post autor: Koper » sob cze 29, 2013 11:03 am

Templar pisze:Nie ja, prawnicy, jak była u nas kilka lat temu wielka burza o PEGI to był poruszany też temat kin i wszyscy prawnicy mówili zgodnie, że nie można odmówić nieletniemu sprzedaży gry czy biletu do kina.
Sprzedaży biletu pewnie tak (w końcu nie musi nawet dla siebie kupować) ale czy wpuszczenia na seans? Jeśli świadczący usługę zastrzega sobie, że dana usługa jest skierowana do osób w odpowiednim przedziale wiekowym to raczej zacytowany przez Ciebie paragraf tego nie może wymuszać. Jak założę firmę obsługującą dajmy na to przyjęcia dla dzieci od lat 7 do 15, to klient nie może mnie zmusić jakimś paragrafem, bym się zajął przyjęciem dla jego 5-letniego syna.
Ghostek pisze:Mały offtop....

http://filmmusicreporter.com/2013/06/28 ... e-academy/

Coraz więcej lam z RCP decyduje o Oscarach. Nie wróży to dobrze na przyszłość...
Jak jakieś Raminy mają decydować o Oskarach, to te nagrody będą już totalnie bez wartości. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#863 Post autor: Adam » sob cze 29, 2013 11:11 am

chciałem kupić ksiązki na prezent ale patrze każda 5 dych. dafuq? nie wydam 5 stów na jakieś bajeczki :?
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#864 Post autor: Koper » sob cze 29, 2013 11:22 am

Ściągnij pdf'y nagraj na płytę i masz prezent. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#865 Post autor: Wawrzyniec » sob cze 29, 2013 12:25 pm

Adam pisze:Hans wkręca drużynę by miał potem głosów więcej :D
http://www.youtube.com/watch?v=MnQ_mp9TzZY

:twisted:
Adam pisze:chciałem kupić ksiązki na prezent ale patrze każda 5 dych. dafuq? nie wydam 5 stów na jakieś bajeczki :?
To może zakup wydania DVD/Blu, albo soundtracki. :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Templar

#866 Post autor: Templar » sob cze 29, 2013 16:45 pm

Wawrzyniec pisze:
Adam pisze:chciałem kupić ksiązki na prezent ale patrze każda 5 dych. dafuq? nie wydam 5 stów na jakieś bajeczki :?
To może zakup wydania DVD/Blu, albo soundtracki. :wink:
Z pewnością taniej mu to wyjdzie.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#867 Post autor: Wawrzyniec » sob cze 29, 2013 19:54 pm

A ta osoba, to w ogóle lubi taką literaturę? Wiem, głupie pytanie, ale żeby się nie okazało, że to taki prezent, gdyż teraz jest modne. Ja np. sam raczej nie ucieszyłbym się z 5 książkowych tomów "Gry o Tron".

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#868 Post autor: Wawrzyniec » pt lip 05, 2013 18:59 pm

W sumie Nostalgia Critic dobrze podsumował słynny odcinek trzeciego sezonu:

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... Ua1z73s46Q

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#869 Post autor: Wawrzyniec » ndz gru 08, 2013 21:10 pm

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#870 Post autor: Koper » ndz gru 08, 2013 23:29 pm

Dyrygent wygląda trochę jak Poledouris w okularach. :mrgreen:

ODPOWIEDZ