RAMIN DJAWADI - PACIFIC RIM (2013)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

Re: RAMIN DJAWADI - PACIFIC RIM (2013)

#61 Post autor: Adam » pn cze 24, 2013 21:01 pm

ok tylko że Ty każdy score słuchasz dopiero po obejrzeniu filmu, a przynajmniej tak wygląda z wpisów na forum, niewazne czy to Lorenc, Djawadi, Ich Trolle czy Zimmer :P to jest chore :P
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#62 Post autor: Wawrzyniec » pn cze 24, 2013 21:03 pm

Twojego "Irona Man 3" np. słuchałem już wcześniej. A więc nie z każdym scorem/filmem tak jest. I nie chodzi tutaj w pierwszej linii o score, nazwisko kompozytora, a o film.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
filold
Kserujący nuty

#63 Post autor: filold » pn cze 24, 2013 21:54 pm

Adam pisze:jutro wychodzi score! 8)
co prawda na razie tylko na itunes, więc na lepszą jakość będzie trzeba poczekać 2 tyg do wyjścia płyty u nas i w EU :(
Na szczęście już taka jakość wystarczy, żeby się dowiedzieć czy warto się tym zainteresować;)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#64 Post autor: Mystery » wt cze 25, 2013 12:00 pm

Tytułowy utwór do odsłuchu:
http://www.rollingstone.com/music/news/ ... e-20130624

World War Z, Oblivion, Man of Steel, Iron Man 3, Pacific Rim, Brrraaaawww, musi teraz być w każdym szanującym się hicie :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#65 Post autor: Wawrzyniec » wt cze 25, 2013 12:17 pm

Odsłuchać, czy nie odsłuchać? Oto jest pytanie. :?: :?

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#66 Post autor: Mystery » wt cze 25, 2013 12:43 pm

Bez przesady, Pacific Rim po mojemu to nie jest tego typu film i muzyka, coby trzeba było czekać na odsłuch do seansu, ale zresztą jak wolisz. Ja to lubię zazwyczaj przesłuchać muzę przed filmem, żeby wyłapywać te utwory, cieszyć się nimi w filmowym kontekście i konfrontować wyobrażenia z rzeczywistością, dlatego muzyczna warstwa Into Darkness czy Man of Stell tak mi się podobała, bo jakbym nie słuchał wcześniej, to była by to dla mnie tylko jedna wielka niezidentyfikowana plama scoru, o której mógłbym się głównie wypowiedzieć, czy mi się podobała czy nie, a tak wiedziałem co w danym momencie leci i zarówno w kinie, jak później wraz ze scorem, gdy poznałem już okoliczności zastosowania, czerpałem z tego samą przyjemność :wink:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#67 Post autor: Wawrzyniec » wt cze 25, 2013 12:54 pm

W niektórych przypadkach, szczególnie takich gdzie tracklisty są chronologiczne, nie chcę aby mu muzyka zdradzała i spoielrowała film. Tak np. mój znajomy bardzo żałował, że najpierw przesłuchał score do "Tron: Legacy", a potem zobaczył dopiero film, gdyż tak to wiedział, że po usłyszeniu w filmie "C.L.U." nie nastąpi już większa akcja.
Ale to podejście indywidualne, jak wspomniałem, więc nikogo nie potępiam za inne praktyki od moich.

Jednak nie dałem rady i przesłuchałem kawałek. Podoba mi się. :) Jak na motyw przewodni jest melodyjny, wpada łatwo w ucho, można go zanucić i potupać nóżką podczas obierania ziemniaków. Chociaż BRRRAAAAWWWWWWWMMMMM uważam za trochę niepotrzebne, ale wcale się nie zdziwię, jak dzisiejsi filmowcy, producenci po prostu życzą sobie parę BRRRAAAWWWWWWMMMMMów w filmie.

Ale np. gitarowe riffy Morello są świetne! :D
"When they asked me to put some giant robot riffs and screaming underwater monster licks on the film score, I was all in,"
Tom Morello.

8)

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#68 Post autor: kiedyśgrześ » wt cze 25, 2013 13:10 pm

nie no nuda, zupełnie bez polotu i pomysłu, 5 minut, a już po 2 ziewam, trzeba było trzymać się jednego tune i rypać przez minut 7 tak jak taki jeden artysta :P może efekt byłby lepszy, ale co innego przyszło mi do głowy, jeden kolega narzekał w innym wątku jaka to teraz muza filmowa po MOS będzie straszna, a przecież to się już stało :wink: :mrgreen:

ps. ktoś mi wytłumaczy dlaczego ten numer Ramina przywodzi mi na myśl Knight Rider (taki serial był milion lat temu) bo nie mam pojęcia :?: :P
Obrazek

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#69 Post autor: DanielosVK » wt cze 25, 2013 14:27 pm

Nudny ten kawałek strasznie. Z początku może wydawać się ciekawy, bo nie najgorsze riffy i niekiczowata jak na Djawadego elektronika, ale przez całe 5 minut jest to samo i napięcie jest praktycznie żadne.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#70 Post autor: Wawrzyniec » wt cze 25, 2013 14:29 pm

OK, nie zważając na opinię innych, powiem tak: Bardzo fajny kawałek! Już go z 5 razy przesłuchałem. Wiadomo, prosty kawałek, ale wpada w ucho, gitarowe riffy rządzą i aż chce się naparzać parę potworów. 8) Czy to oznacza, że "jaram się scorem Djawadiego"? A co mi tam, niech będzie, że tak i naprawdę go wyczekuję. Howgh.

Awatar użytkownika
filold
Kserujący nuty

#71 Post autor: filold » wt cze 25, 2013 14:35 pm

Szału wielkiego nie ma póki co. Trochę ten kawałek przynudza, ale w ostateczności do obierania ziemniaków lub na słuchawki do biegania się nada. Zobaczymy co pojawi się w reszcie ścieżki

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#72 Post autor: Kaonashi » wt cze 25, 2013 14:40 pm

Prawie zupełny brak pomysłu na utwór :|
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#73 Post autor: Wawrzyniec » wt cze 25, 2013 14:42 pm

O widzę, że powoli zostaję sam. Trudno, mnie tam się dalej podoba.

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#74 Post autor: Tomek » wt cze 25, 2013 16:32 pm

Kaonashi pisze:Prawie zupełny brak pomysłu na utwór :|
No nie mówcie, że spodziewaliście się CZEGOKOLWIEK innego po nowym scorze Jablo :P Takie stare wyjadacze, a takie naiwne :)

A co do dyskusji nt. słuchania/nie słuchania przed filmem, to mam taką samą filozofię jak Wawrzek. Jeżeli zależy mi na jakimś filmie, to score słucham na spokojnie po nim. Jeżeli nie, to oczywiście nie czekam. Natomiast chyba nie ma nic gorszego jak "odhaczanie" muzyki, którą się zna w filmie, na czele z podświadomym domyślaniem się jak potoczy czy skończy jakaś scena na bazie uprzednio znanej muzyki. No ale, to zależy kto co oczekuje po oglądaniu filmu.
Obrazek

Templar

#75 Post autor: Templar » wt cze 25, 2013 16:35 pm

Tomek pisze:No nie mówcie, że spodziewaliście się CZEGOKOLWIEK innego po nowym scorze Jablo :P
Po nowym scorze Jablo to chyba nikt niczego nie oczekiwał, ale to nie ten temat, tutaj jest o nowym scorze Ramina :P

ODPOWIEDZ