Hans Zimmer - MAN OF STEEL -- temat merytoryczny

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.

Twoja ocena Man of Steel

5 - score roku, tylko Hans tak potrafi!
2
6%
4 - bardzo dobre, Hans w formie i z jajem
6
18%
3 - solidno-przeciętne, ale Flight jest w dechę
10
30%
2 - rozczarowujące, nie o takiego Zimmera walczyliśmy
12
36%
1 - katastrofa (opcja broxtonowo-clemmensenowo-southallowa)
3
9%

Liczba głosów: 33

Wiadomość
Autor
hp_gof

Re: Hans Zimmer - MAN OF STEEL -- temat merytoryczny

#106 Post autor: hp_gof » śr cze 12, 2013 00:07 am

Najwięcej można zaoszczędzić nie kupując Man of Steel wcale :mrgreen: Ja wybieram tę opcję zdecydowanie :P Ale wydanie faaaaajne.

Templar

#107 Post autor: Templar » śr cze 12, 2013 00:12 am

Podobno aplikacja na Androida ma być w przyszłym tygodniu, ale nie wiem czy to prawda, widziałem na innym forum wpis jakiegoś typa.

Awatar użytkownika
filold
Kserujący nuty

#108 Post autor: filold » śr cze 12, 2013 00:19 am

hp_gof pisze:Najwięcej można zaoszczędzić nie kupując Man of Steel wcale :mrgreen: Ja wybieram tę opcję zdecydowanie :P Ale wydanie faaaaajne.
Płyta mimo wszystko zbyt dobra, żeby nie kupować. A edycję w stalowym pudełku sprawię sobie może kiedyś jak zjadą z ceną jeszcze

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#109 Post autor: Mystery » śr cze 12, 2013 19:09 pm

Ależ pocieszny score :) Kto by pomyślał, że Hans na stare lata pobawi się w aż takiego tematyka i sprawi taki tematyczny score, którym jak dla mnie zawstydził zarówno TDKR jak i Incepcje. Wszystkie główne melodie mi się tu podobają i bardzo ciekawym jak będą one pasować do tego filmu, bo na chwilę obecną jakoś ciężko mi sobie wyobrazić lecącego supermana w rytm "Filght" czy Zoda opisywanego muzycznie tematem "I Will Find Him". Wad jest co nie miara, brzmienie, oryginalność, action score, bla, bla, bla i nie chce mi się nad nimi rozwodzić, bo jakoś mało mnie one w tym przypadku obchodzą i cieszę się tym co Zimmer tu sprezentował, bo tylko on mógł zrobić score do Supermana w takim stylu i tu za odwagę i dobrze wcielony w życie plan należą się brawa, ale o tym czy odniósł sukces powie się dopiero po wizycie w kinie. Jak na razie MOS detronizuje w moim topie 2013 "Into Darkness" i wskakuje pierwsze miejsce (przynajmniej do czasu, kiedy wyjdzie deluxe Star Treka :wink: ).

PS. Szkoda, że druga część "Flight" jest taka krótka, i szkoda, że ten motyw nie doczekał się bogatszego rozwinięcia jakiego doczekał się chociażby temat w "What Are You Going To Do When You Are Not Saving the World?" :(

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#110 Post autor: Paweł Stroiński » śr cze 12, 2013 19:15 pm

Ja się wypowiem więcej trochę później, ale ten score ma parę naprawdę świetnych kawałków.

Natomiast na zachodzie totalna wojna, a na MainTitles wręcz odbył się wielki dramat na poziomie greckiej tragedii. Jeden z największych fanów Hansa nawet mnie na Facebooku zablokował (Hans podziękował mu w książeczce), choć rano mnie błagał, bym polubił status, w którym się chwalił tym, że jest w podziękowaniach (mnie nie ma, ale to dobrze - mogę zrecenzować bez konfliktu interesów).

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#111 Post autor: lis23 » śr cze 12, 2013 19:29 pm

Mystery pisze:Ależ pocieszny score :) Kto by pomyślał, że Hans na stare lata pobawi się w aż takiego tematyka i sprawi taki tematyczny score, którym jak dla mnie zawstydził zarówno TDKR jak i Incepcje.
Aż tak bym się nie zagalopowywał ;)
tematy są fajne ale wady / przede wszystkim muzyka akcji / sprawiają, że do " Incepcji " to jednak daleko ;).
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#112 Post autor: Paweł Stroiński » śr cze 12, 2013 19:38 pm

Lisie, on powiedział, że TEMATY są lepsze niż w Incepcji, a nie score.

Też sądzę, że temu score'owi dość daleko do Incepcji, ale tematycznie, tak, zgodzę się z Mysterem.

MAm jedno pytanie, dla tych, którzy znają drugi sezon Battlestar Galactica: Czy jeden z tematów Hansa nie jest podobny do Something Dark Is Coming?

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#113 Post autor: lis23 » śr cze 12, 2013 19:50 pm

Paweł Stroiński pisze:Lisie, on powiedział, że TEMATY są lepsze niż w Incepcji, a nie score.

Też sądzę, że temu score'owi dość daleko do Incepcji, ale tematycznie, tak, zgodzę się z Mysterem.
Oki, nie do końca chyba przeczytałem powyższą wypowiedź ;)
choć taki " Time " jednak bardziej mi przypadł do gustu ;) a jeszcze bardziej lubię chyba temat z " Sherlocka Holmesa ".
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#114 Post autor: Wawrzyniec » śr cze 12, 2013 21:12 pm

Wywiad z czerwonego dywanu (to chyba pod chodzi pod temat?):

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... lnwEYrY83Y

Plus Hans Zimmer sprawił, że jeden człowiek stał stał się szczęśliwy.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#115 Post autor: Adam » śr cze 12, 2013 21:13 pm

ogolił się :shock:
#FUCKVINYL

Templar

#116 Post autor: Templar » śr cze 12, 2013 21:32 pm

Adam pisze:ogolił się :shock:
Sam wczoraj wrzucałeś świeżą fotę i dopiero teraz zauważyłeś? :P

Awatar użytkownika
filold
Kserujący nuty

#117 Post autor: filold » śr cze 12, 2013 23:36 pm

Z oceną ostateczną wstrzymam się do obejrzenia filmu, ale na chwilę obecną jest bardzo dobrze. Tematów jest naprawdę sporo i są naprawdę niezłe (temat Zoda jak dla mnie najlepszy, chociaż zalatuje strasznie Batmanami, no i z chęcią usłyszałbym wersję, gdzie jego fanfarę(?) wykonuje porządna sekcja dęta, bo to co tutaj dostaliśmy, to niestety tylko namiastka), perkusja w kilku kawałkach po prostu miażdży (Oil Rig, This Is Madness! i oczywiście What Are You Going To Do...) i całościowo score daje naprawdę dużo frajdy (nie czuć zupełnie, żeby Zimmer starał się ścigać z Williamsem, za co mu chwała). Z wad to oczywiście odwołania do poprzednich prac (Anioły i Demony, Batmany, Crimson Tide + jeszcze parę znajomych momentów, których nie mogę dokładnie przyporządkować), kilka utworów, które za dużo nie wnoszą (Krypton's Last, Torando, Ignition, Launch, I Have So Many Questions) oraz trochę irytujące rozwiązanie, gdy nagle w trakcie utworu atakuje nas z zaskoczenia perkusja - jestem ciekaw, co się musi dziać na ekranie, że akurat tak to trzeba było rozwiązać.
Co do drugiej płyty:
Za dobry pomysł uważam zamieszczenie Sketchbooka jako takich "narodzin" muzyki, ale przez swoją długość jest niestety strasznie męczący, choć momentami potrafi zaskoczyć. Jeżeli chodzi o pozostałe utwory, to tak pół na pół - Are You Listening, Clark? i You Led Us Here mnie nie kupują, a reszta sprawuje się dobrze lub też bardzo dobrze.

Dobrych utworów na całym albumie za dużo, żeby je pojedynczo wymieniać - właściwie wszystko od początku do Terraforming (bez Krypton's Last), wszystkie utwory z tematem Zoda (w I Will Find Him bardzo podoba mi się nałożenie jego tematu na wokalizę z Look to the Stars), Flight, What Are You Going... i z drugiej płyty obie powtórki Zoda i Earth.

Na chwilę obecną albumowo najlepsza płyta roku (czy coś oprócz Hobbita może jeszcze zagrozić?), jeżeli chodzi o działanie w filmie, to będzie się ścigać ze Star Trekiem zapewne o pierwsze miejsce. A w kategorii tegorocznych superbohaterów, to bezwzględnie najlepsze co dostaliśmy i pewnie dostaniemy (Kapitan nie ma jakichkolwiek szans, Thor miałby szanse, gdyby Doyle'a zostawili). Zdziwię się, jeżeli nie dostanie nominacji do Oscara, skoro TDK był nominowany.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#118 Post autor: Wawrzyniec » śr cze 12, 2013 23:48 pm

filold pisze:Zdziwię się, jeżeli nie dostanie nominacji do Oscara, skoro TDK był nominowany.
Nie był. Co swego czasu wywołało w seksji newsowej wielką bitwę komentarzową. TDKR też nie był. Shame on you Academy, shame on you.

W ogóle dużo pozytywnych opinii tutaj widzę.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
filold
Kserujący nuty

#119 Post autor: filold » śr cze 12, 2013 23:50 pm

Wawrzyniec pisze:
filold pisze:Zdziwię się, jeżeli nie dostanie nominacji do Oscara, skoro TDK był nominowany.
Nie był. Co swego czasu wywołało w seksji newsowej wielką bitwę komentarzową. TDKR też nie był. Shame on you Academy, shame on you.

W ogóle dużo pozytywnych opinii tutaj widzę.
Ale jak to? Damn, głupia Akademia. No dobrze, to w takim razie nie zdziwię się, jeżeli MoS nominacji nie dostanie.

A Ty Wawrzyńcu masz zamiar tę ścieżkę sprawdzić, czy z racji tematyki olewasz?

hp_gof

#120 Post autor: hp_gof » czw cze 13, 2013 00:10 am

Wawrzek tradycyjnie czeka na film, żeby przeżyć muzykę z zaskoczenia w kinie, potem słucha płyty.
Powoli się przekonuję do tego score'u, słuchałem dzisiaj kilka razy. W miarę mocny tematycznie, tylko szkoda, że są to tak proste melodie. No ale ok, to Zimmer.
Nie ryzykowałbym tak szybkiego ogłaszania jakiegokolwiek score'u płytą roku, wszak 90% kandydatów do tego tytułu pojawi się w okresie październik-grudzień, jak zawsze :D No ale rozumiem, małe podsumowanko co mamy do tej pory nie zaszkodzi ;)

ODPOWIEDZ