Co ostatnio kupiliście?

W tym miejscu piszemy o wszelkich sprawach dotyczących wydań muzyki filmowej, zarówno tych limitowanych, jak i tych nieco szerzej dostępnych. Jeśli szukasz jakiejś rzadkiej płyty, chcesz się dowiedzieć gdzie ją kupić, od kogo i za ile to jest miejsce dla Ciebie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Krzysiek
Nominacja do odkrycia roku

Re: Co ostatnio kupiliście?

#196 Post autor: Krzysiek » ndz kwie 14, 2013 13:29 pm

Moje najnowsze zakupy Joe Hisaishi'ego:) "Kiki's Delivery Service", "Porco Rosso" i wyborne "I want to be a Shellfish
Konkretnie :D Gratuluję. Też kilka płyt Joe zamówiłem u Althazana :D jak za kilka tygodni do mnie dotrą, nie omieszkam się pochwalić :mrgreen:

Awatar użytkownika
Michał Turkowski
Zdobywca nieistotnych nagród

#197 Post autor: Michał Turkowski » ndz kwie 14, 2013 14:33 pm

Krzysiek pisze:
Moje najnowsze zakupy Joe Hisaishi'ego:) "Kiki's Delivery Service", "Porco Rosso" i wyborne "I want to be a Shellfish
Konkretnie :D Gratuluję. Też kilka płyt Joe zamówiłem u Althazana :D jak za kilka tygodni do mnie dotrą, nie omieszkam się pochwalić :mrgreen:

ja przesluchalem niedawno cala dyskografie joego wlacznie z solowymi i nie tylko i zrobilem sobie tzw "Hisaishi perfect sountrack collection" i jest tam wszystko co od Joego musze miec mam tam na tej liscie okolo 30 plyt a fizycznie juz w domu 11 czy 12 i o reszte tez uzupelnie o tak :-P

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#198 Post autor: Bucholc Krok » pn kwie 15, 2013 14:09 pm

Wurger pisze:Ładne to wydanie pani Anny :D
Trzeba brać, póki są "czyste" egzemplarze, bo za jakiś czas, jeśli w ogóle będą w sprzedaży, to pewnie będzie jak z Jankiem muzykantem, że bez wypłowiałego obi się nie dostanie.
Dla kontrastu mój "yeti" z kolejnego już japońskiego wydania Planety Małp :D
Zbierasz wszystkie japońskie wydania ścieżek Goldsmitha?
Michał Turkowski pisze:mam tam na tej liscie okolo 30 plyt a fizycznie juz w domu 11 czy 12 i o reszte tez uzupelnie o tak :-P
To trochę kapitału pójdzie. :) Licząc 1 płytę za ok. 100zł..
Jakoś w zeszłym roku CDJapan miał obniżki cen na płyty studia Ghibli. Kilkadziesiąt % jeśli dobrze pamiętam. Może w tym roku powtórzą.
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Krzysiek

#199 Post autor: Krzysiek » pn kwie 15, 2013 16:46 pm

Zapodaj listę co Joe posiadasz a co chciałbyś kupić :D z chęcią się zapoznam i może zrewiduję swoje przyszłe zakupy...? Aczkolwiek też na "kilka" tytułów Taro Iwashiro mam ochotę

Awatar użytkownika
Michał Turkowski

#200 Post autor: Michał Turkowski » pn kwie 15, 2013 18:04 pm

Krzysiek pisze:Zapodaj listę co Joe posiadasz a co chciałbyś kupić :D z chęcią się zapoznam i może zrewiduję swoje przyszłe zakupy...? Aczkolwiek też na "kilka" tytułów Taro Iwashiro mam ochotę
Ok., oto płyty Hisaishi’ego, które już mam (dwie z nich dopiero lecą do mnie ale liczę je już jako posiadane) :

1. Naussica of the Halley of the Wind – wydanie Symphonic Suite
2. Laputa: Castle in the Sky – wydanie Symphonic Suite
3. Kiki’s Delivery Service – wydanie OST
4. Porco Rosso – wydanie OST
5. Princess Mononoke – wydanie Symphonic Suite
6. Hana-Bi – wydanie OST
7. Kikujiro – wydanie OST
8. Spirited Away – wydanie OST
9. Howl’s Moving Castle – wydanie IMAGE ALBUM
10. I Want to be a Shellfish – wydanie OST
11. Legend – wydanie OST (Universal Korea)
12. Ni No Kuni Wrath of the White Witch – wydanie OST

Solowe wydania –

1. Works III – zawiera 14 minutową suitę koncertową wokół walczyka, tematu głównego z „Howl…” – którego nie ma na IMAGE – jest on na OST, ale tego wydania nie lubię. bo jest strasznie pocięte i z masą mickey mousingu – tak więc mój osobisty zestaw to piękny koncertowy IMAGE z „Howl…” + koncertowe opracowanie walczyka. Dodatkowo na Works III jest też znakomita praca pt. „Dead” oraz znakomita, 22 minutowa, 5-częsciowa suita muzyki z „Generała”. Pełnego „Generała” nie lubię ze względu na to iż muzyka jest mocno ilustracyjna, ale tutaj mamy suitę z głównymi tematami i wszystkim co najważniejsze na dodatek ze znacznie lepszym wykonaniem aniżeli na OST.) Tak więc suita z "Generała" na WORKS III, idealnie zastępuje mi cały OST.

Brakujące do kolekcji, które nabędę –

1. Honou no AlpenRose – wydanie Symphonic Suite – obecnie niedostępne, czekam na wznowieniem kupię na bank
2. Arion – wydanie Symphonic Suite – sytuacja jak wyżej
3. My Neighbour Totoro – wydanie Orchestra Stories
4. Samurai Kids – wydanie OST (jeszcze się nad tym zastanawiam nie jestem pewien czy koniecznie chcę to mieć, muszę podjąc decyzję)
5. Diary of Early Winter Shower – jak wyżej
6. First Love (HatsuKoi) – jak wyżej
7. Hisaishi meets Kitano – kompilacja – znakomity składak – z filmów Kitano jako pełne scory mam “Kikujiro” i “Hana-Bi” i to mi starczy, z pozostałych wystarczą mi same genialne tematy i najlepsze utwory, które są na tej kompilacji, nie przepadam bowiem za elektroniką a masa jej w scorach dla Kitano – ale tematy wybitne) – będzie nabyte
8. Little Tom Thumb – to pewniak do kupienia w przyszłości
9. When the Last Word is Drawa – niezbyt mi się to podoba szczerze mówiąc ale jeszcze się zastanowię
10. A Chinese Tall Story – tu też muszę jeszcze podjąć decyzję
11. Yamato – jak wyżej
12. The Sun also Rises – peniak do nabycia
13. Okuribito – pewniak do nabycia
14. Sunny et Elephant – pewniak
15. A Cloud on the Slope – podobały mi się trzy płyty, ale mimo wszystko nie mam zamiaru płacić za wszystkie z osobna, bowiem i tak nie wracał bym do nich z osobna za często – wolę skaładak z high-lightami, jak tak tracklisty przeanalizowałem to tak naprawdę wszystko najważniejsze tam jest, może kilka utworów bym dodaj, ale to szczegóły

Solowe –

1. Works I – jak się uda to będę miał – znakomita kompilacja nagrana przez Londyńczyków pod batutą Nicka Ingmana (dyrygował choćby „Marzyciela” Karczmarka czy „Lair” Debneya). Na ten krążek Hisaishi opracował mocarną, 18-minutowy poemat symfoniczny z muzyki do Nausicaa, cudowną orkiestrową wersję „A scene At Sea” i „Sonatine”, piękny temat miłosny „Two of Us” (oryginalnie elektroniczny w „Futari”) i kilka innych.

Fortepianowe albumy muszę jeszcze przeanalizować ponownie… ;)

Te albumy to absolutnie wszystko na czym mi zależy od Hisaishi’ego – wszystkie ukochane scory, tematy będę miał i to mi absolutnie wystarczy na półce :) Z Anime przeanalizowałem wszelkie możliwe OST, Image Albumy i Symphonic Suite i w większości postawiłem na wydania Symfoniczne, dla mnie jedyne i definitywne. I tylko do tego będę tak naprawdę wracał, to wszystko co mi do szczęścia potrzebne od Hisaishi'ego:)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#201 Post autor: Koper » pn kwie 15, 2013 18:19 pm

Michał Turkowski pisze:Arion – wydanie Symphonic Suite – sytuacja jak wyżej
a zwykłe wydanie jest dostępne, czy też lipa?
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Michał Turkowski

#202 Post autor: Michał Turkowski » pn kwie 15, 2013 18:23 pm

Koper pisze:
Michał Turkowski pisze:Arion – wydanie Symphonic Suite – sytuacja jak wyżej
a zwykłe wydanie jest dostępne, czy też lipa?
Nie wiem, nie orientowałem się, odrzuca mnie tamtejsza elektronika... :)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#203 Post autor: Koper » pn kwie 15, 2013 18:28 pm

Z tego co pamiętam, to w symphonic suite troszkę mi brakowało pazura oryginału, ale dawno już tego nie słuchałem, to mogę się mylić.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#204 Post autor: Kaonashi » pn kwie 15, 2013 18:30 pm

Wszystkie trzy wydania są świetnie 8) Demon Shrine z Image Album- megakult.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#205 Post autor: Adam » pn kwie 15, 2013 18:33 pm

Michał Turkowski pisze: 4. Samurai Kids – wydanie OST (jeszcze się nad tym zastanawiam nie jestem pewien czy koniecznie chcę to mieć, muszę podjąc decyzję)
9. When the Last Word is Drawa – niezbyt mi się to podoba szczerze mówiąc ale jeszcze się zastanowię
jak te będziesz chciał to rynek wtórny i jeśli tylko w b.dobrym stanie i z obi, to raz że poczekasz "trochę" zanim się namierzy takie wersje, a dwa są drogie. a nr 9, 10 i 12 ekstremalnie drogie (średnio jak się pojawią raz na ruski rok to chodzą po ok 180-200 zeta w góre) - tak tylko ostrzegam bo sam przez ostatnie 4 lata przechodziłem przez rózne takie kwiatki ;-)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Krzysiek

#206 Post autor: Krzysiek » pn kwie 15, 2013 19:46 pm

I własnie w ten sposób zauważyłem, że nie mam w swojej kolekcji tak wybitnego dzieła jak Sunny et Elephant :shock: Byłem na tyle pewny, że tę płytę miałem iż zamiast sprawdzić w spisie zabrałem się za jej szukanie :)

Awatar użytkownika
Michał Turkowski

#207 Post autor: Michał Turkowski » pn kwie 15, 2013 19:49 pm

Koper pisze:Z tego co pamiętam, to w symphonic suite troszkę mi brakowało pazura oryginału, ale dawno już tego nie słuchałem, to mogę się mylić.
Symphonic Suite ma więcej symfonicznej mocy, nie tyle brak pazura co miks jest inny, instrumenty nie są tak "wypchnięte" w przód jest więcej przestrzeni, tak jak to widzę ;)

A i jeszcze jedno - "Arion SS" musiałby się remasteringu doczekać o tak
Adam pisze:
Michał Turkowski pisze: 4. Samurai Kids – wydanie OST (jeszcze się nad tym zastanawiam nie jestem pewien czy koniecznie chcę to mieć, muszę podjąc decyzję)
jak te będziesz chciał to rynek wtórny i jeśli tylko w b.dobrym stanie i z obi, to raz że poczekasz "trochę" zanim się namierzy takie wersje, a dwa są drogie. a nr 9, 10 i 12 ekstremalnie drogie (średnio jak się pojawią raz na ruski rok to chodzą po ok 180-200 zeta w góre) - tak tylko ostrzegam bo sam przez ostatnie 4 lata przechodziłem przez rózne takie kwiatki ;-)
Z tych płyt co jedynie chciałem na 100% to tylko "The Sun Also Rises" reszta to nie mus ;)
Ostatnio zmieniony pn kwie 15, 2013 19:54 pm przez Michał Turkowski, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#208 Post autor: Adam » pn kwie 15, 2013 21:09 pm

Michał Turkowski pisze:Z tych płyt co jedynie chciałem na 100% to tylko "The Sun Also Rises" reszta to nie mus ;)
ona jest najrzadsza niestety. trzeba czekać i liczyć na farta. niedawno za 180 zł była w folii. ja np na AOI Iwashiro czekałem cierpliwie przeszło rok (uparłem się by wymienić poprzedni egzemplarz który miałem - lekko sfatygowany i bez obi) - interesowała mnie używka w idealnym stanie z obi, i się wreszcie RAZ pojawił. zapłaciłem nie mało, ale i tak mniej niż te wyżej. oczywiście przy takim tytule o folii można zapomnieć no chyba że za 300$ jak się pojawi raz na 5 lat :mrgreen:
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Michał Turkowski

#209 Post autor: Michał Turkowski » pn kwie 15, 2013 21:12 pm

Adam pisze:
Michał Turkowski pisze:Z tych płyt co jedynie chciałem na 100% to tylko "The Sun Also Rises" reszta to nie mus ;)
ona jest najrzadsza niestety. trzeba czekać i liczyć na farta. niedawno za 180 zł była w folii. ja np na AOI Iwashiro czekałem cierpliwie przeszło rok (uparłem się by wymienić poprzedni egzemplarz który miałem - lekko sfatygowany i bez obi) - interesowała mnie używka w idealnym stanie z obi, i się wreszcie RAZ pojawił. zapłaciłem nie mało, ale i tak mniej niż te wyżej. oczywiście przy takim tytule o folii można zapomnieć no chyba że za 300$ jak się pojawi raz na 5 lat :mrgreen:
A dlaczego tak jest że stosunkowo młode scory są tak trudno dostępne jak A Chinese Tall Story czy The Sun also Rises ?

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#210 Post autor: Adam » pn kwie 15, 2013 21:14 pm

bo to są małe nakłady i nigdy nie wiadomo czy się skończy po msc czy po 5 latach... np Chinese jeszcze 2 lata temu zalegała ebay za 10$ + wysyłka (to chińczyk, nie ma japońskiego wyd.) dlatego dobra rada - jeśli teraz coś wychodzi jako nowośc, to lepiej nie odkładać zakupów na odległe lata czy msc, bo np po pół roku może już cd nie być. np fani niektórych Kaczmarków japońskich coś o tym wiedzą ;-)
#FUCKVINYL

ODPOWIEDZ