Krzysiek pisze:Zapodaj listę co Joe posiadasz a co chciałbyś kupić

z chęcią się zapoznam i może zrewiduję swoje przyszłe zakupy...? Aczkolwiek też na "kilka" tytułów Taro Iwashiro mam ochotę
Ok., oto płyty Hisaishi’ego, które już mam (dwie z nich dopiero lecą do mnie ale liczę je już jako posiadane) :
1. Naussica of the Halley of the Wind – wydanie Symphonic Suite
2. Laputa: Castle in the Sky – wydanie Symphonic Suite
3. Kiki’s Delivery Service – wydanie OST
4. Porco Rosso – wydanie OST
5. Princess Mononoke – wydanie Symphonic Suite
6. Hana-Bi – wydanie OST
7. Kikujiro – wydanie OST
8. Spirited Away – wydanie OST
9. Howl’s Moving Castle – wydanie IMAGE ALBUM
10. I Want to be a Shellfish – wydanie OST
11. Legend – wydanie OST (Universal Korea)
12. Ni No Kuni Wrath of the White Witch – wydanie OST
Solowe wydania –
1. Works III – zawiera 14 minutową suitę koncertową wokół walczyka, tematu głównego z „Howl…” – którego nie ma na IMAGE – jest on na OST, ale tego wydania nie lubię. bo jest strasznie pocięte i z masą mickey mousingu – tak więc mój osobisty zestaw to piękny koncertowy IMAGE z „Howl…” + koncertowe opracowanie walczyka. Dodatkowo na Works III jest też znakomita praca pt. „Dead” oraz znakomita, 22 minutowa, 5-częsciowa suita muzyki z „Generała”. Pełnego „Generała” nie lubię ze względu na to iż muzyka jest mocno ilustracyjna, ale tutaj mamy suitę z głównymi tematami i wszystkim co najważniejsze na dodatek ze znacznie lepszym wykonaniem aniżeli na OST.) Tak więc suita z "Generała" na WORKS III, idealnie zastępuje mi cały OST.
Brakujące do kolekcji, które nabędę –
1. Honou no AlpenRose – wydanie Symphonic Suite – obecnie niedostępne, czekam na wznowieniem kupię na bank
2. Arion – wydanie Symphonic Suite – sytuacja jak wyżej
3. My Neighbour Totoro – wydanie Orchestra Stories
4. Samurai Kids – wydanie OST (jeszcze się nad tym zastanawiam nie jestem pewien czy koniecznie chcę to mieć, muszę podjąc decyzję)
5. Diary of Early Winter Shower – jak wyżej
6. First Love (HatsuKoi) – jak wyżej
7. Hisaishi meets Kitano – kompilacja – znakomity składak – z filmów Kitano jako pełne scory mam “Kikujiro” i “Hana-Bi” i to mi starczy, z pozostałych wystarczą mi same genialne tematy i najlepsze utwory, które są na tej kompilacji, nie przepadam bowiem za elektroniką a masa jej w scorach dla Kitano – ale tematy wybitne) – będzie nabyte
8. Little Tom Thumb – to pewniak do kupienia w przyszłości
9. When the Last Word is Drawa – niezbyt mi się to podoba szczerze mówiąc ale jeszcze się zastanowię
10. A Chinese Tall Story – tu też muszę jeszcze podjąć decyzję
11. Yamato – jak wyżej
12. The Sun also Rises – peniak do nabycia
13. Okuribito – pewniak do nabycia
14. Sunny et Elephant – pewniak
15. A Cloud on the Slope – podobały mi się trzy płyty, ale mimo wszystko nie mam zamiaru płacić za wszystkie z osobna, bowiem i tak nie wracał bym do nich z osobna za często – wolę skaładak z high-lightami, jak tak tracklisty przeanalizowałem to tak naprawdę wszystko najważniejsze tam jest, może kilka utworów bym dodaj, ale to szczegóły
Solowe –
1. Works I – jak się uda to będę miał – znakomita kompilacja nagrana przez Londyńczyków pod batutą Nicka Ingmana (dyrygował choćby „Marzyciela” Karczmarka czy „Lair” Debneya). Na ten krążek Hisaishi opracował mocarną, 18-minutowy poemat symfoniczny z muzyki do Nausicaa, cudowną orkiestrową wersję „A scene At Sea” i „Sonatine”, piękny temat miłosny „Two of Us” (oryginalnie elektroniczny w „Futari”) i kilka innych.
Fortepianowe albumy muszę jeszcze przeanalizować ponownie…
Te albumy to absolutnie wszystko na czym mi zależy od Hisaishi’ego – wszystkie ukochane scory, tematy będę miał i to mi absolutnie wystarczy na półce

Z Anime przeanalizowałem wszelkie możliwe OST, Image Albumy i Symphonic Suite i w większości postawiłem na wydania Symfoniczne, dla mnie jedyne i definitywne. I tylko do tego będę tak naprawdę wracał, to wszystko co mi do szczęścia potrzebne od Hisaishi'ego:)