Czego ostatnio słuchaliście? Wersja niefilmowa

Tutaj rozmawiamy o każdej muzyce poza filmową: projekty kompozytorów niezwiązane ze światem filmu i gier komputerowych, inne gatunki muzyczne i inni twórcy.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

Re: Czego ostatnio słuchaliście? Wersja niefilmowa

#451 Post autor: Mystery » wt wrz 27, 2011 16:59 pm

"Music Is Better Than Words" - Seth MacFarlane

Obrazek

Czekałem na ten debiutancki album Setha Macfarlane (twórcy Family Guy i American Dad!) odkąd dowiedziałem się, że takowy powstanie. Znając już wcześniejsze jego piosenki i ich wspaniałe wykonania słyszane w Głowie Rodziny, oczekiwałem wielkiego, oldschoolowego, big-bandowego grania i takiego po części się doczekałem. Po części, gdyż zawadiackiego, rozrywkowego grania za wiele tu nie uświadczymy, gdyż przeważają utwory spokojniejsze i wolniejsze. Tym razem zabrakło "Rona Jonesa", ale strata to niewielka, gdyż produkcją, aranżacjami i dyrygowaniem zajął się sam Joel McNeely - wszystko prowadzone jest przez fantastycznie brzmiącą orkiestrę i wspaniałe umiejętności wokalne Setha. Dominują jazzowe klimaty z domieszką swingu i bluesa, a pod warsztat MacFarlane wziął mniej znane, trochę zapomniane kawałki z lat 40 i 50 m.in. takich twórców jak Andre Previn czy David Raksin. Ogólnie świetna rzecz, bo płyta, iż z 2011, równie dobrze mogłaby powstać 60 lat temu, dla sympatyków Franka Sinatry i amatorów takiego grania, pozycja jak znalazł. Nic tylko słuchać i się relaksować :)

Wywiad z Sethem o powstaniu tej płyty, z 3 fragmentami
http://www.youtube.com/watch?v=y4_I8-Wnxh4

Obrazek

Przesłuchałem z okazji 20 urodzin tej płyty, co tu dużo pisać, jeden z najlepszych albumów wszech czasów.

Awatar użytkownika
Łukasz Wudarski
+ Sergiusz Prokofiew +
Kontakt:

#452 Post autor: Łukasz Wudarski » sob lis 19, 2011 19:34 pm

Fana rzecz: Maja Olenderek Ensemble... Podoba mi się, choć z pewnością nie poraża oryginalnością... :)
A poza tym ładna dziewczyna z tej Mai... :)
http://www.youtube.com/watch?v=6svxd8iwdS8
Why So Serious !?

Awatar użytkownika
Jong
Parkingowy przed studiem nagrań

#453 Post autor: Jong » pt gru 23, 2011 19:38 pm

Wprowadzam się w świąteczny nastrój.
http://www.youtube.com/watch?v=XNChRN79Z7E
Zespół to legenda więc każdy zainteresowany na pewno zna, a reszta... ich to i tak nie obchodzi. Radujmy się bo nowa płyta niebawem.

Awatar użytkownika
Arthur
Nominacja do odkrycia roku

#454 Post autor: Arthur » pt gru 23, 2011 22:57 pm

Fajne święta Jong masz
Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, gdy się ją dzieli. - Albert Schweitzer

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#455 Post autor: Ghostek » pt gru 23, 2011 23:23 pm

A na wigilijnym stole zamiast karpia... zdechły kot :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Templar
+ W.A. Mozart +
Kontakt:

#456 Post autor: Templar » pt gru 23, 2011 23:43 pm

Tomasz Goska pisze:A na wigilijnym stole zamiast karpia... zdechły kot :D
Żywego trzyma w wannie i przed kolacją wigilijną się nim zajmie :mrgreen:
Obrazek

"Problem z cytatami w internecie jest taki, że ludzie natychmiast wierzą w ich prawdę" - Abraham Lincoln

http://www.lastfm.pl/user/iTemplar

Awatar użytkownika
Templar
+ W.A. Mozart +
Kontakt:

#457 Post autor: Templar » sob kwie 28, 2012 19:09 pm

Powrót Tenacious D:

Obrazek

Album został dzisiaj udostępniony za darmo do przesłuchania na SoundCloud:

http://soundcloud.com/tenaciousd/sets/r ... the-fenix/

Jack Black i Kyle Gass dalej w formie, nie zawiodłem się na kolejnym albumie "The D". Szkoda, że filmu nie zrobili, Kostka przeznaczenia była świetna :D A z tego albumu to najlepsze dla mnie są utwory "Senorita", "The Ballad of Hollywood Jack and the Rage Kage" i "To Be the Best", choć ten ostatni zdecydowanie za krótki. Jak ktoś lubi rockowe granie to polecam 8)
Obrazek

"Problem z cytatami w internecie jest taki, że ludzie natychmiast wierzą w ich prawdę" - Abraham Lincoln

http://www.lastfm.pl/user/iTemplar

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#458 Post autor: Paweł Stroiński » sob wrz 15, 2012 22:30 pm

Portishead - Dummy

Właśnie odkrywam trip hop. I jest świetny. Świetna elektronika, genialny klimat...

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#459 Post autor: lis23 » ndz kwie 07, 2013 19:59 pm

Ściągnąłem z szafy pudło z MC - kami i na pierwszy rzut poszedł:

Eric Clapton - " Reptile "
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#460 Post autor: Paweł Stroiński » ndz kwie 07, 2013 22:37 pm

Świetna płyta, choć wolę Pilgrima.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#461 Post autor: lis23 » pn kwie 08, 2013 21:03 pm

na drugi rzut poszedł:

Joe Cocker - " No Ordinary World ".

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#462 Post autor: lis23 » wt kwie 09, 2013 17:16 pm

Genesis - " We Can't Dance "

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#463 Post autor: Mystery » wt kwie 09, 2013 18:21 pm

Tak z ostatniego czasu, o czym warto byłoby wspomnieć:

Awolnation - Megalithic Symphony 4.5/5.0
Obrazek
Geniusz płytka, hicior na hiciorze, na soundtracku Iron Man 3 ma być nowy kawałek, czekam 8)

M83 - Hurry Up, We're Dreaming / Saturdays = Youth 3.5/5.0 / 4.0/5.0
ObrazekObrazek
W ramach przygotowań do Oblivion odświeżyłem / sprawdziłem sobie dwa ostatnie albumy M83. "Hurry Up" to świetna sprawa, może nieco rozwleczony, ale highlity posiada, ogólnie fajne rockowo-elektroniczne granie ze świetną perkusją, a "Outro" czyli kawałek z trailera Cloud Atlas wręcz trzeba usłyszeć. "Saturdays = Youth" równie dobre jak nie lepsze, może brakuje nieco przebojów na miarę "Midnight City", ale atrakcji tu co nie miara i oprócz świetnych piosenek obdarzoną często zarówno nowocześniejszą jak i retro elektroniką oraz porządnym rockowym brzmieniem, mamy tu chociażby przebojowy 8 minutowy elektroniczny "Couleurs" czy 11 minutowy wolno snujący się ambientowy "Midnight Souls Still Remain", po prostu cool granie i teraz będę sięgać głębiej w twórczość M83, świetny projekt z swoim własnym wyraźnym głosem.

Rihanna - Unapologetic 3.5/5.0
Obrazek
Najnowszy 7 już album z 8 letniej kariery i muszę przyznać, że podoba mi się ta babka. Nie dość, że fajna dupa to jeszcze śpiewać potrafi, ciągle narzuca tempo, rozwija się, a fajniejszych piosenek coraz to więcej, tutaj trafiają do mnie zarówno mocniejsze rozrywkowe i wolniejsze songi i całość trzyma dość równy, porządny poziom, do autka jak znalazł ;)

Archive - With Us Until You're Dead 3.0/5.0
Obrazek
Nie do końca mnie chwyta, ale fajnie się snuje i odpręża, może nie do samochodu, ale już do pociągu czemu nie ;)

Florence And The Machine - Lungs 4.5/5.0
Obrazek
Dość średnio się orientuje w muzyce rozrywkowej i o Florence + The Machine dowiedziałem się dopiero przy okazji filmu Snow White. O ile ostatni album uważam za po prostu dobry i nieco za długi, tak ten w 100 % jest znakomity. Kapitalny głos i świetny trafiający w moje gusta oryginalny styl, super!

Lana Del Rey - Born To Die 4.0/5.0
Obrazek
Jak pisałem nie znam się, ale widziałem, że sporo osób tego słucha i muzyka oraz wokalistka robi furorę i teraz się nie dziwię, bodajże jedna z lepszych płyt ostatniego czasu, piękna muzyka, hipnotyzujący głos i klimat. Poziomem trochę taki ubiegłoroczny odpowiednik "21" Adele z 2011, który pozwala odzyskiwać wiarę w współczesną muzykę popową, warto znać takie płyty i cieszę się, że ją poznałem.

Hurts - Exile 3.5/5.0
Obrazek
Dość niespodziewanie na to natrafiłem i mi się spodobało, trochę takie granie w stylu Depeche Mode, przyjemna rzecz, zasługująca na głębsze spojrzenie które pewnie jeszcze mnie czeka.

Linkin Park - Living Things 4.0/5.0
Obrazek
Ponoć fanów nie rajcuje, mi się podoba, choć też nie do końca, mianowicie wszystko co najlepsze dano tu na początek i pierwsza połowa jest mistrzowska i świetnie mi się jej słucha, niestety na drugą połowę nie zostawiono już nic na poziomie pierwszej i taki to nie do końca równy, acz dobry album z fajnym militarystycznym klimatem i ze względu na mały czas trwania, nudzić się przy tym nie idzie.

Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy 4.5/5.0
Obrazek
Mistrzostwo świata, jeden z najlepszych albumów jakie miałem przyjemność w ostatnich latach słuchać.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#464 Post autor: lis23 » sob kwie 13, 2013 16:17 pm

Peter Gabriel - " Us " - Płyta będąca konsekwencją wcześniejszego soundtracku do " Ostatniego Kuszenia Chrystusa ", chyba najlepszy album Gabrycha

Peter Gabriel - " Up " - ostatni, jak dotąd, studyjny album Piotrka, bardzo fajny, mi po pierwszym odsłuchu w ucho wpadł świetny " Sky Blue " i " Groving Up ", oraz trochę zszokował " Darkness " ;)

Genesis - " Invisible Touch " - popowe czasy Collinsa, z kilkoma przebojami, świetnym klipem do " Land of Confusion " i fajnym " Domino "

jak ktoś nie widział klipu: http://www.youtube.com/watch?v=TlBIa8z_Mts

Sting - " The Dream of the Blue Turtles " - jeden z najlepszych, obok " Noting Like The Sun ", album Stinga, zahaczający o jazz

Sting - " ... All This Time " - pamiętny koncert z 11 - go września 2001 roku.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#465 Post autor: Bucholc Krok » pn kwie 15, 2013 14:33 pm

Mystery pisze:Florence And The Machine - Lungs
Kapitalny głos

To ten taki piejący? W Trójce piłowali kiedyś jeden kawałek. Wyłączałem radio, bo nie dało rady słuchać. :)
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

ODPOWIEDZ