TOP10 scorów z Oscarowych filmów roku

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: TOP10 scorów z Oscarowych filmów roku

#91 Post autor: Koper » czw kwie 04, 2013 16:51 pm

lis23 pisze:Ja Ci podałem tylko przykład starej pracy
No, w cholerę starszej, jak to z 1984 roku jest.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#92 Post autor: lis23 » czw kwie 04, 2013 16:59 pm

Koper pisze:
lis23 pisze:Ja Ci podałem tylko przykład starej pracy
No, w cholerę starszej, jak to z 1984 roku jest.
Ja wtedy miałem 6 lat a mimo to, pamiętam tę muzę :P
kiedyśgrześ pisze:ale przecież tan wybór nie ma nic wspólnego z jakością muzy tylko z przekrojem wiekowym, za sto lat tylko (używając zapodanej nomenklatury) koneserzy będą pamiętali koneserkę Big Johna, co nie znaczy chyba, że to marna muza jest :P
A czy to nie jest tak, że późniejsze prace Williamsa, Goldsmitha, Hornera, Barrego, Zimmera, JN Howarda, itp. nie są przystępniejsze dla współczesnego słuchacza?
podobnie jest z filmami - gdyby u Was dzień w dzień lecieli Pancerni, Klos, Janosik, Dom, Daleko od Szosy, Zmiennicy, itp. to też mielibyście dosyć klasyki ;)
moja rodzinka ubóstwia stare, polskie filmy i seriale, ale, ile można? :?
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#93 Post autor: kiedyśgrześ » czw kwie 04, 2013 17:09 pm

deja vu, właśnie sobie przypomniałem, że już była taka dyskusja, prawie na pewno również sprowokowana przez Lisa :P o tym, że na miłość boską niekoniecznie trzeba słuchać muzy którą się zapamiętało z dzieciństwa, nie ma takiego przymusu, tak samo jak nie ma przymusu wałkowania 500 razy Władcy Pierścieni, można przeczytać coś starszego, albo coś nowszego, nawet jak się komuś ten Władca Pierścieni w dzieciństwie cholernie podobał :P
Obrazek

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#94 Post autor: lis23 » czw kwie 04, 2013 17:11 pm

kiedyśgrześ pisze:deja vu, właśnie sobie przypomniałem, że już była taka dyskusja, prawie na pewno również sprowokowana przez Lisa :P o tym, że na miłość boską niekoniecznie trzeba słuchać muzy którą się zapamiętało z dzieciństwa, nie ma takiego przymusu, tak samo jak nie ma przymusu wałkowania 500 razy Władcy Pierścieni, można przeczytać coś starszego, albo coś nowszego, nawet jak się komuś ten Władca Pierścieni w dzieciństwie cholernie podobał :P
Ja tego tematu nie pamiętam, więc nie brałem w nim raczej udziału
sam nie czytałem w dzieciństwie Tolkiena, tylko Maya i Verne'a ;)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#95 Post autor: Koper » czw kwie 04, 2013 17:28 pm

lis23 pisze:A czy to nie jest tak, że późniejsze prace Williamsa, Goldsmitha, Hornera, Barrego, Zimmera, JN Howarda, itp. nie są przystępniejsze dla współczesnego słuchacza?
Późniejsze niż co? :P

Nie wiem w czym jakieś tam "Forgotten" Hornera miałoby być przystępniejsze od "Krulla" dajmy na to. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#96 Post autor: lis23 » czw kwie 04, 2013 17:34 pm

Koper pisze:
lis23 pisze:A czy to nie jest tak, że późniejsze prace Williamsa, Goldsmitha, Hornera, Barrego, Zimmera, JN Howarda, itp. nie są przystępniejsze dla współczesnego słuchacza?
Późniejsze niż co? :P

Nie wiem w czym jakieś tam "Forgotten" Hornera miałoby być przystępniejsze od "Krulla" dajmy na to. :P
Chodzi mi o wyższość w słuchalności prac z lat 80-tych, 90-tych nad pracami z lat 40-tych, 50-tych - oczywiście, nie wszystkich, chodzi raczej o całość muzyki a nie o poszczególne prace, konkretnych kompozytorów
przecież muzyka filmowa, jej rola i odbiór uległy zmianie przez te lata - ja, osobiście w muzyce filmowej najbardziej lubię klimat, to, że film, którego akcja toczy się w Afryce może liczyć na afrykańskie rytmy a film o średniowiecznych rycerzach na chór - ta różnorodność, także w warstwie instrumentalnej jest wielką zaletą filmówki.

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#97 Post autor: kiedyśgrześ » czw kwie 04, 2013 17:40 pm

a te Chóry w filmach o Średniowieczu to się skąd wzięły :?: Ze średniowiecza :?: Czy choćby, ponownie, stąd http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 5vc#t=190s na ten przykład :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#98 Post autor: Kaonashi » czw kwie 04, 2013 17:42 pm

lis23 pisze:Chodzi mi o wyższość w słuchalności prac z lat 80-tych, 90-tych nad pracami z lat 40-tych, 50-tych - oczywiście, nie wszystkich, chodzi raczej o całość muzyki a nie o poszczególne prace, konkretnych kompozytorów
A co słuchałeś jeśli chodzi o te lata? Jak nawet Benka i Lawrence'a nie słuchałeś. Powtarzam się, bo całym problem widzę w tym że nie masz za bardzo pojęcia o czym mówisz.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#99 Post autor: lis23 » czw kwie 04, 2013 17:48 pm

kiedyśgrześ pisze:a te Chóry w filmach o Średniowieczu to się skąd wzięły :?: Ze średniowiecza :?: Czy choćby, ponownie, stąd http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 5vc#t=190s na ten przykład :P
Wszystko wywodzi się z muzyki klasycznej, ale we współczesnej filmówce jest to odpowiednio zmienione, zaaranżowane na potrzeby dzisiejszego widza i słuchacza
ja nie wiem, czy dzisiejszy widz odnalazł by się, gdyby mu nagle do współczesnego filmu dać muzę z lat 40-50-tych - choć znając dzisiejszych widzów, większość by tego nie zauważyła ;)
Williams w " Lincolnie " też korzysta z muzyki źródłowej, klasycznej ale adaptuje ją na Swój własny styl
siłą filmówki nie jest tylko to, że jest to muzyka symfoniczna - dla mnie, dużą rolę odgrywa ciekawe instrumentarium, rola instrumentów wiodących, solistów, wokalu, elementy etniki, itp.
sam fakt, iż dana praca to muzyka symfoniczna nie oznacza, że jest to dobra muza, choć ma ten mały +, że nie jest elektroniką - np. " Avengers " Silvestriego.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#100 Post autor: lis23 » czw kwie 04, 2013 17:54 pm

Kaonashi pisze:
lis23 pisze:Chodzi mi o wyższość w słuchalności prac z lat 80-tych, 90-tych nad pracami z lat 40-tych, 50-tych - oczywiście, nie wszystkich, chodzi raczej o całość muzyki a nie o poszczególne prace, konkretnych kompozytorów
A co słuchałeś jeśli chodzi o te lata? Jak nawet Benka i Lawrence'a nie słuchałeś. Powtarzam się, bo całym problem widzę w tym że nie masz za bardzo pojęcia o czym mówisz.
Hmmm ... w młodości zaczynałem od Menkena od ok. 1990 tego, potem Williams od 1992 / Park Jurajski i Lista, oczywiście, znałem też Indianę i inne tego typu prace, a to że względu na to, iż na wakacjach oglądało się sporo tego typu filmów na VHS - tam też, min. usłyszałem świetny temat z " Ducha ' Goldsmitha - tego drugiego ducha ;) /, potem, Horner, Zimmer, Goldsmith, JN Howard - ale to wszystko były " świeżynki ": " Casper " " Braveheart ", " Waterworld ", " First Knight ", " Congo ", itp.
słuchało się tego, co było dostępne na rynku, czyli przede wszystkim nowości - po takie SW Williamsa sięgnąłem dopiero ok. 1997 roku a większość muzy znałem raczej z filmów - jak już jesteśmy, np. przy Morricone, to z tv pamiętam, np. " Secret of the Sahara ".
Ostatnio zmieniony czw kwie 04, 2013 18:00 pm przez lis23, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#101 Post autor: kiedyśgrześ » czw kwie 04, 2013 17:55 pm

ale nic nie stoi na przeszkodzie rozwijania horyzontów w każdą stronę linii czasu, przy czym nie ma przymusu :P

chór: http://www.youtube.com/watch?v=-vxxHsUjSP8

i chór: http://www.youtube.com/watch?v=qp5Md4Yt20Q

oczywiście można siedzieć i biadolić, że tego się słuchać nie da... jednak się da i ma to swoich fanbojów :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#102 Post autor: Kaonashi » czw kwie 04, 2013 18:03 pm

Kaonashi pisze: A co słuchałeś jeśli chodzi o te lata? Jak nawet Benka i Lawrence'a nie słuchałeś. Powtarzam się, bo całym problem widzę w tym że nie masz za bardzo pojęcia o czym mówisz.
lis23 pisze:Hmmm ... w młodości zaczynałem od Menkena od ok. 1990 tego, potem Williams od 1992 / Park Jurajski i Lista, oczywiście, znałem też Indianę i inne tego typu prace, a to że względu na to, iż na wakacjach oglądało się sporo tego typu filmów na VHS - tam też, min. usłyszałem świetny temat z " Ducha ' Goldsmitha - tego drugiego ducha ;) /, potem, Horner, Zimmer, Goldsmith, JN Howard - ale to wszystko były " świeżynki ": " Casper " " Braveheart ", " Waterworld ", " First Knight ", " Congo ", itp.
słuchało się tego, co było dostępne na rynku, czyli przede wszystkim nowości - po takie SW Williamsa sięgnąłem dopiero ok. 1997 roku a większość muzy znałem raczej z filmów - jak już jesteśmy, np. przy Morricone, to z tv pamiętam, np. " Secret of the Sahara ".
Wyobraź sobie, że miałem na myśli wspomniane przez Ciebie lata 40-te i 50-te, bo widzę że mądrzysz się na temat tych prac, więc jestem ciekaw.
Ostatnio zmieniony czw kwie 04, 2013 18:03 pm przez Kaonashi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#103 Post autor: Wojteł » czw kwie 04, 2013 18:03 pm

kiedyśgrześ pisze:a te Chóry w filmach o Średniowieczu to się skąd wzięły :?: Ze średniowiecza :?: Czy choćby, ponownie, stąd http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 5vc#t=190s na ten przykład :P

A nie od Williamsa? :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#104 Post autor: lis23 » czw kwie 04, 2013 18:08 pm

Kaonashi pisze:
Kaonashi pisze:
Wyobraź sobie, że miałem na myśli wspomniane przez Ciebie lata 40-te i 50-te, bo widzę że mądrzysz się na temat tych prac, więc jestem ciekaw.
Tylko powiedz mi, jak i gdzie miałem słuchać muzy z lat 40-tych i 50-tych, skoro sam słuchać filmówki zaczynałem w latach 90-tych i to od współczesnego repertuaru?
mało tego, nawet jego nie znam do końca, więc po co mam się brać za coś dla mnie obcego? - tak, dla mnie takie prace są obce, gdyż nie znam nawet sporej części filmów do których one powstały - wczesne prace Williamsa też są dla mnie równie obce - jak już pisałem, ludzie najbardziej lubią to, co już znają, coś, co odpowiada ich stylistyce.

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#105 Post autor: Kaonashi » czw kwie 04, 2013 18:13 pm

Ręce opadają. Abstrahując od tego, że filmową zacząłem słuchać w dopiero w obecnym tysiącleciu i jakoś znalazłem na czas na stare dzieła to... cały widzę problem w tym, że filozofujesz o klasyce muzyki filmowej że jest taka owaka nie ma melodii bla, bla, a w następnym poście piszesz że nie miałeś kiedy jej słuchać i jest dla Ciebie czymś obcym. Ogarnij się.

ODPOWIEDZ