Śmierć płyty CD?
- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
Re: Śmierć płyty CD?
Zaprawdę powiadam wam
Jeśli Sony przetrwa do premiery PS5 (co wcale nie jest takie pewne) to nie będzie tam już żadnego napędu optycznego i tyle te wszystkie dywagacje
YOU CAN'T STOP PROGRESS

YOU CAN'T STOP PROGRESS
Sony nie upadnie w najbliższej przyszłości, jak już to po prostu pozbędą się działów przynoszących straty, ale teraz jak Kaz zaczął rządzić to coraz lepsze mają te wyniki finansowe, mniejsze stratykiedyśgrześ pisze:Zaprawdę powiadam wamJeśli Sony przetrwa do premiery PS5 (co wcale nie jest takie pewne) to nie będzie tam już żadnego napędu optycznego i tyle te wszystkie dywagacje
![]()
![]()

DVD, BluRay - a jeszcze wcześniej były LaserDisc'ki, które Polskę ominęły.
Pamiętam jak w 1997 roku pojawił się format DVD w Polsce - 10 filmów Warnera i telewizor plazmowy Philipsa za 70 tys. zł. Och! To robiło wrażenie. W sklepie (w specjalnej kaplicy odsłuchowej).
Pamiętam jak w 1997 roku pojawił się format DVD w Polsce - 10 filmów Warnera i telewizor plazmowy Philipsa za 70 tys. zł. Och! To robiło wrażenie. W sklepie (w specjalnej kaplicy odsłuchowej).
- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
@Templar Zaprawdę powiadam Ci, że nie zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości, historia… znaczy przyszłość nas rozsądzi 

akurat tutaj nie masz racji, bo plejka będzie się miała dobrze. zresztą zoabczysz co się będzie w grudniu działo jak się rzucą do sklepów.
#FUCKVINYL
- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
Oczywiście, że mam rację, bo ja zawsze mam rację… poza miłością, kartami i kilkoma innymi rzeczami
Śmieje się
Mnie guzik obchodzi co się stanie z Sony, nie jestem graczem, PS3 kupiłem dopiero pod koniec zeszłego roku i to bardziej z uwagi na siostrzenicę, ma dopiero rok, już coś tam pyka bez ładu i składu nie zawracając mi tyłka gdy jestem zmuszony robić za opiekę.
Ja twierdzę, że za powiedzmy dekadę od dzisiaj jakiś lider konsol z przyszłości wprowadzi swój nowy super oczekiwany produkt na rynek, to urządzenie nie będzie miało napędu optycznego na 100%, prawdopodobnie nie będzie miało również żadnego innego napędu, ani możliwości podłączenia takiego, nie będzie miało kabli, będzie natomiast potrafiło połączyć się z urządzeniami domowymi bezprzewodowo i co najważniejsze z siecią, z której będzie dostarczany cały płatny kontent, gry, filmy, muza itp. profil użytkownika, jego ustawy, to co zakupił też wyłącznie będzie w sieci, to jest moja wizja całkiem nieodległej przyszłości, zobaczymy
Ps. @Templar a propos tych K, zwróć uwagę, że film 35mm to jest max 2K potem ziarno, 70mm, IMAX itp. to jest maksymalnie 4k i potem ziarno, tak, że to 8K będzie miało sens wyłącznie dla filmów nagrywanych cyfrowo, jeśli tam się w ogóle takimi wielkościami operuje, czego nie wiem, na dzisiaj nie widzę sensu i nie chce mi się sprawdzać
EDIT: zapomniałem dodać claimy
YOU CAN'T STOP PROGRESS
Gdyby kogoś interesowało, to hasło reklamujące film z początku lat 90-tych, który zniszczył bezpowrotnie mój delikatny umysł

Super muza
Polecam

http://www.youtube.com/watch?v=88KidjFph-8

Śmieje się

Ja twierdzę, że za powiedzmy dekadę od dzisiaj jakiś lider konsol z przyszłości wprowadzi swój nowy super oczekiwany produkt na rynek, to urządzenie nie będzie miało napędu optycznego na 100%, prawdopodobnie nie będzie miało również żadnego innego napędu, ani możliwości podłączenia takiego, nie będzie miało kabli, będzie natomiast potrafiło połączyć się z urządzeniami domowymi bezprzewodowo i co najważniejsze z siecią, z której będzie dostarczany cały płatny kontent, gry, filmy, muza itp. profil użytkownika, jego ustawy, to co zakupił też wyłącznie będzie w sieci, to jest moja wizja całkiem nieodległej przyszłości, zobaczymy

Ps. @Templar a propos tych K, zwróć uwagę, że film 35mm to jest max 2K potem ziarno, 70mm, IMAX itp. to jest maksymalnie 4k i potem ziarno, tak, że to 8K będzie miało sens wyłącznie dla filmów nagrywanych cyfrowo, jeśli tam się w ogóle takimi wielkościami operuje, czego nie wiem, na dzisiaj nie widzę sensu i nie chce mi się sprawdzać

EDIT: zapomniałem dodać claimy

YOU CAN'T STOP PROGRESS
Gdyby kogoś interesowało, to hasło reklamujące film z początku lat 90-tych, który zniszczył bezpowrotnie mój delikatny umysł

Super muza

http://www.youtube.com/watch?v=88KidjFph-8
Moim zdaniem problem leży gdzie indziej, a mianowicie - gdzie niby takie 4 i 8 k wyświetlać? Bo raczej nie w przeciętnym domu, którym rzutnik na ścianę lub 50 cali to maks co da się wycisnąć. Ergo ten postęp będzie miał sens tylko dla najbogatszych, ergo nie wyprze standardowych wydań.kiedyśgrześ pisze:film 35mm to jest max 2K potem ziarno, 70mm, IMAX itp. to jest maksymalnie 4k i potem ziarno, tak, że to 8K będzie miało sens wyłącznie dla filmów nagrywanych cyfrowo
Taśmę filmową 35mm to można skanować do 4K, a nie 2K.kiedyśgrześ pisze:Ps. @Templar a propos tych K, zwróć uwagę, że film 35mm to jest max 2K potem ziarno
Jak to gdzie, w domu, na telewizorze, ludzkie oko jest w stanie rozróżnić do 300 pikseli na cal, co w przypadku 1080p daje ekran o rozmiarze... 7 cali, a 4K na 14".Mefisto pisze:Moim zdaniem problem leży gdzie indziej, a mianowicie - gdzie niby takie 4 i 8 k wyświetlać? Bo raczej nie w przeciętnym domu, którym rzutnik na ścianę lub 50 cali to maks co da się wycisnąć. Ergo ten postęp będzie miał sens tylko dla najbogatszych, ergo nie wyprze standardowych wydań.
- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
skanować to sobie można nawet i w 128K, co z tego skoro tam jest tylko 2K informacji i koniec, może były jakieś taśmy podwyższonej rozdzielczości ale tego nie wiemTemplar pisze:Taśmę filmową 35mm to można skanować do 4K, a nie 2K.kiedyśgrześ pisze:Ps. @Templar a propos tych K, zwróć uwagę, że film 35mm to jest max 2K potem ziarno
No właśnie taśma filmowa 35mm to 4K, to tylko producenci kamer cyfrowych wciskają kity, że tylko ich kamery pozwalają na 4K 

Toś mnie rozbawiłTemplar pisze:Jak to gdzie, w domu, na telewizorze, ludzkie oko jest w stanie rozróżnić do 300 pikseli na cal, co w przypadku 1080p daje ekran o rozmiarze... 7 cali, a 4K na 14".

W szczególności, że już pojawia się na rynku coraz więcej telewizorów 4K, na ostatnich targach CES już było też sporo modeli 8K, w styczniu wystartował już pierwszy kanał UHD. A co do mieszkań, zastój to już się skończył, w Warszawie już zaczęli na nowo budować apartamentowce, mieszkania na Złotej 44 i w Cosmopolitanie już prawie wszystkie wyprzedane, a jeszcze budowy się nie zakończyłyMefisto pisze:Toś mnie rozbawiłAbstrahując już od tego, że większość przeciętnych obywateli nie widzi różnicy pomiędzy dvd, a blu, to jednak by naprawdę poczuć i docenić różnicę między obecnym standardem HD, a 4K i więcej trzeba mieć naprawdę mega wypaśny, wielki tv. A gdzie taki postawisz? W mieszkaniu w bloku? C'mon! Zresztą rynek nieruchomości to obecnie jeden wielki zastój - ludzi nie stać na kupowanie mieszkań, co raz częściej tłoczą się całymi rodzinami w jednym, co tym bardziej utrudnia wstawianie sobie gigantów dla takiego formatu (nawet jak stanieją), ergo ten format nie ma szans wyprzeć i zabić obecnych - przynajmniej w ciągu najbliższych 20 lat.

A i twierdzisz, że niby ludzie nie widzą różnicy pomiędzy DVD, a BR? To popatrz na smartfony i tablety, Apple z Retiną zapoczątkowały modę na wysokie rozdzielczości na małych ekranach, już w planach są tablety z 4K, bo każdy już oferują minimum 1080p, także trzeba czymś przebić przeciwnika i kij tam, że w niektórych przypadkach to już znacznie przekracza 300 PPI, czyli limit ludzkiego oka, głupi lud i tak to kupuje

Wiesz, pojawiać to się będą tak czy siak. A co do mieszkań - musi też być odpowiednio duży metraż na taki sprzęt, więc nawet jak klitki się wyprzedają, to nie powiesz mi, że przeciętnego obywatela stać na wystarczająco duże mieszkanie i do tego wspomniany sprzęcior.Templar pisze:W szczególności, że już pojawia się na rynku coraz więcej telewizorów 4K, na ostatnich targach CES już było też sporo modeli 8K, w styczniu wystartował już pierwszy kanał UHD. A co do mieszkań, zastój to już się skończył, w Warszawie już zaczęli na nowo budować apartamentowce, mieszkania na Złotej 44 i w Cosmopolitanie już prawie wszystkie wyprzedane, a jeszcze budowy się nie zakończyłyI kolejne się budują, rynek nieruchomości znowu wrócił do pełni życia
Oczywiście, że tak twierdzę. Co więcej, większość osób nie przywiązuje specjalnie wagi co do warunków oglądania filmu i sprzętu na jakim to czynią. Stąd właśnie m.in. sprzedać na tablety i smartfony, które może i mają wysokie rozdzielczości, ale sorry - oglądanie na nich filmu to żart tak naprawdę. Kowalskiemu oczywiście coś takiego wystarcza, to i kupuje, bo tak jest jak piszesz - głupi lud bierze wszystko co w modzie. Nie zmienia to jednak wg mnie faktu, iż wyższe rozdzielczości zabiją lub wyprą niedługo format blu, etc. Jedyne co się zmieni to raczej podejście do samego wydawania - podobnie jak muzyka, wszystko zacznie przechodzić na (już zaczyna w sumie) przechodzić na download (wszak u nas piractwo kwitnieA i twierdzisz, że niby ludzie nie widzą różnicy pomiędzy DVD, a BR? To popatrz na smartfony i tablety, Apple z Retiną zapoczątkowały modę na wysokie rozdzielczości na małych ekranach, już w planach są tablety z 4K, bo każdy już oferują minimum 1080p, także trzeba czymś przebić przeciwnika i kij tam, że w niektórych przypadkach to już znacznie przekracza 300 PPI, czyli limit ludzkiego oka, głupi lud i tak to kupuje