Czego ostatnio słuchaliście?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

Re: Czego ostatnio słuchaliście?

#3136 Post autor: Kaonashi » pn sty 14, 2013 13:49 pm

Co się dzieje z tomandandy? Nauczyli się pisać muzykę czy co? Co prawda do samych tracków musiałbym się jeszcze przekonać, ale widać u nich poprawę :P Co do Kon-Tiki to takie w sumie fajne, ale jakoś bardzo nie zapada w pamięć. Chętnie obadam film.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#3137 Post autor: Koper » pn sty 14, 2013 13:59 pm

Kaonashi pisze:Co się dzieje z tomandandy? Nauczyli się pisać muzykę czy co?
E, już przy "Wzgórzach mają oczy" ładnych parę lat temu zdradzali momentami umiejętności pisania muzyki. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#3138 Post autor: Mystery » pn sty 14, 2013 14:36 pm

E, już przy "Wzgórzach mają oczy" ładnych parę lat temu zdradzali momentami umiejętności pisania muzyki. :P
Zrozumiałem "Wichrowych Wzgórzach" :wink: Szkoda tylko, że wyobraźni i dobrego smaku starcza Tomandandy głównie na pojedyncze utwory i tematy.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#3139 Post autor: Adam » pn sty 14, 2013 14:37 pm

a kto to w ogóle jest?
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#3140 Post autor: Mystery » pn sty 14, 2013 14:50 pm

Adam pisze:a kto to w ogóle jest?

Obrazek
Tom and Andy :)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#3141 Post autor: Adam » pn sty 14, 2013 14:51 pm

ke? :D jakiś zespół, nieźle :)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#3142 Post autor: Mystery » pn sty 14, 2013 14:56 pm

Adam pisze:ke? :D jakiś zespół, nieźle :)
Obadaj sobie pierwszy i ostatni kawałek z "The Apparition" które zapodałem wyżej, jak dla mnie poziom kawałków z Far Cry 3 :wink:

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#3143 Post autor: Adam » pn sty 14, 2013 14:57 pm

wiedzą od kogo zżynać 8)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#3144 Post autor: Mystery » pn sty 14, 2013 15:02 pm

Adam pisze:wiedzą od kogo zżynać 8)
The Apparition miał premierę kilka miesięcy wcześniej :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#3145 Post autor: Wawrzyniec » pn sty 14, 2013 15:26 pm

To chyba nie jest zespół tylko para kompozytorów. A jak Adam ma coś obadać to "Flying Through The Air". Naprawdę jeden z lepszych utworów w 2012 roku. Szkoda, że reszta score'u to padaka.

Ale niech się chłopaki rozwijają. Tylko dalej nie wiem, czy oficjalnie to się ich pisze z dużej czy małej litery? :?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#3146 Post autor: Mystery » pn sty 14, 2013 17:19 pm

Wawrzyniec pisze:Ale niech się chłopaki rozwijają. Tylko dalej nie wiem, czy oficjalnie to się ich pisze z dużej czy małej litery? :?
Z małej.
Szkoda, że reszta score'u to padaka.
Takie "Imprinted", "Drive Away" czy powrót tematu Tokyo w "Tokyo Revisited" są nawet ciekawe :wink:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#3147 Post autor: Koper » pn sty 14, 2013 20:43 pm

Mystery pisze:Django Unchained- przyjemny odsłuch, świetny score ("Giorni Dell'ira" Ortolaniego!), fajne piosenki, zbędne monologi i bardzo jestem ciekaw występowania tego wszystkiego w obrazie, szczególnie "Nicaragua" Goldsmitha. Film trwa coś około 3 godzin, więc pewnie to tylko niewielka część całej użytej tam muzyki, więc tak jak w przypadku Bękartów, trzeba będzie poczekać na kompletną listę utworów i jakieś samoróbki. Piosenka Morricone cudna, znakomity wokal.
W obrazie w sumie jakoś super szałowo nie jest. Nie wiem czy w przypadku któregokolwiek fragmentu można by rzec, że Tarantino wykorzystał go lepiej niż pierwotnie był użyty (choćby tytułowa piosenka w oryginalnym "Django" miała ciekawsze 'tło' na napisach początkowych). Niby wszystko (albo prawie wszystko) działa fajnie, ale jakoś nie ma to takiego efektu jak w "Bękartach...", utwory potrafią też być dość brutalnie urywane wraz ze sceną, niby w jakiś sensowny sposób, ale to raczej nie dodaje im roli w filmie. Tak samo jak fakt, że jest ich od cholery, zwłaszcza piosenek, które potrafią pojawiać się jedna po drugiej.
A sam film bardzo dobry, powinien zadowolić wszystkich fanów Quentina, choć nie jest to jego najlepszy obraz, ani na pewno nie jest to najlepszy western/spaghetti western (choć w kategorii western z głównym afroamerykańskim bohaterem, to chyba faktycznie nic lepszego nie było :) ). Tylko jak Waltz w kolejnym filmie Tarantino znów będzie grał elokwentnego Niemca, to już się stanie nudne. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Templar

#3148 Post autor: Templar » pn sty 14, 2013 20:51 pm

Wawrzyniec pisze:A jak Adam ma coś obadać to "Flying Through The Air".
Tokyo z Afterlife lepsze:

http://www.youtube.com/watch?v=UBSKSIxnGjI

i w filmie to najlepsza scena była, w slow-mo ta ulica w Tokio, zajebiste to było 8)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#3149 Post autor: Mystery » pn sty 14, 2013 23:01 pm

i w filmie to najlepsza scena była, w slow-mo ta ulica w Tokio, zajebiste to było 8)
Tu można sobie porównać który kawałek robi lepszą robotę, Flying Through the Air czy Tokyo, ale oba wypadają tu niesamowicie, takie teledyski mogliby śmiało puszczać na MTV :)
http://www.youtube.com/watch?v=BjCagew-ooE

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#3150 Post autor: Wawrzyniec » wt sty 15, 2013 01:27 am

The Apparition - tomandandy

Przesłuchałem właśnie cały soundtrack. I w sumie Mystery mnie wyręczył zapodając te utwory które należy przesłuchać. Czyli pierwszy i ostatni. Środek pomijając fragmenty, najlepiej sobie darować. Ale znowu mam to samo co przy "Resident Evil: Retribution". Genialny kawałek i dużo sieczki nie do słuchania. Te dwa utwory są naprawdę świetne. "Apparition Main Titles" kojarzy mi się nawet trochę z Enigmą.

Ciężko mi ocenić ten soundtrack, gdyż te dwa utwory świetne, ale reszta to bida.

Hm, może założymy temat o tomandandy, gdzie będziemy dawać ich dobre pojedyncze utwory? I tym samym moglibyśmy wielu zaoszczędzić słuchania całości. :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

ODPOWIEDZ