Howard Shore - Hobbit
Re: Howard Shore - Hobbit
No to fakt, ale koleś ma już 90 lat, a wygląda na dużo, dużo bardziej młodszego. Ian McKellen ma 73, 17 lat młodszy, a wygląda jakby to on miał właśnie 90, a Lee trochę ponad 60 

- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
Akcja w Hobbicie dzieje się 60 lat przed LotRem, a wszyscy czarodzieje mają tam po parę tysięcy lat, więc taki czas nie powinien robić wielkiej różnicy. Ponad to, Istari zawędrowali do Śródziemia już jako staruszkowie i z założenia w ogóle się nie starzeją. Powinni więc wyglądać cały czas tak samo.Kaonashi pisze:Saruman powinien młodziej wyglądać w Hobbicie niż w Lotrze.
Fe.
Cóż za score, Howard Shore.
- lis23
- + Ludvig van Beethoven +
Dzięki, nie wiedziałem, że to temat ThorinaDanielosVK pisze:To temat Thorina.lis23 pisze:Własny temat Krasnoludów stworzył ( pojawia on się, min. w " My Dear Frodo " i " Axe or Sword? " )
Skąd wiesz, co dokładnie będzie w 2 cz.? Szczególnie ciekawi mnie ten atak Białej Rady na Dol Guldur.
.

a czy Bilbo ma dwa tematy?, bo słuchając wydaje mi się, że są dwa poświęcone mu tematy ...
Co do drugiej części:
Spoiler:
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- Wojteł
- John Williams
A, to wiele wyjaśnia, bo dla mnie to plumkanie bylo fest wkurzajaceDanielosVK pisze:Jest w książeczce informacja, że skomponowali obie pieśni. I też tyle właśnie skomponowali (+ jakieś mało znaczące instrumenciki w tle w "The Adventure Begins", wtedy jak wchodzi temat Shire to w tle jest jakieś gitarkowe plumkanie)
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara
- Ghostek
- Hardkorowy Koksu
- Kontakt:
Tak długa jak wyżej sformułowane refleksje.Mefisto pisze:Będzie recka?Ghostek pisze:Widziałem dziś film.
Taki se.

Za jakieś dwa tygodnie pewnie coś skrobnę. Muszę jeszcze zaliczyć pokaz 3D 48 klatek i 3D dubbing, by mieć pełniejszy obraz całości przedsięwzięcia.
Ale co mogę teraz powiedzieć:
- Plastyka obrazu uderza nawet na pokazie 2D. Strasznie dużo kontrastów, przy czym obraz jest jak żyleta. Szkodzi to maskowaniu CGI, dlatego przeraża mnie fakt oglądania tego w 3D 48 klatek. Jeżeli ogień wydobywający się z japy Smauga wygląda niczym wypierd grafików wyjęty z Wiedźmina, a Waregowie nie biegają po polance, a lewitują, to znaczy, że jednak odpowiednia filtracja by się przydała.
- Przy wejściu tematów Nazguli w szarży Thorina sikłem ze śmiechu (niepotrzebnie wcześniej coli się ożłopałem).

- Wojteł
- John Williams
Tylko wiecie, my tutaj mamy brechty i dla nas to jest idiotyczne i niczym nieuzasadnione, bo to nie jego temat, więc dla filmu to dośc debilne. Jednakowoż ten utwór jako taki pasował do sceny i budował napięcie/patos czy co to tam było potrzebne, a 90% widzów nie zwróciła na to uwagi i nie zauważyła, że coś jest nie tak. Nawet ci, którzy się jarają muzyką z Władcy, rozróżniają maks ze 3 tematy (kumpel po pokazie powiedział mi, że w którejś tam scenie była muzyka jak temat główny z drużyny - chwilę czasu zajęło mi skminienie, że chodzilo o temat krasnoludów, bo raz, że on do drużyny niepodobny, dwa, że rozbrzmiewał w tylu scenach, że nie wiem, dlaczego zwrócił akurat na tą (może go po prostu nicnie zagłuszało wtedy))Ghostek pisze:- Przy wejściu tematów Nazguli w szarży Thorina sikłem ze śmiechu (niepotrzebnie wcześniej coli się ożłopałem).
No tak, ale chyba przyznasz, że w odniesieniu do przemyślanej konstrukcji muzycznej LotRa, gdzie takie coś po prostu nie miało prawa się zdarzyć, wypada to dość żałośnie. A i tak ta scena nie potrzebowała aż takiego patosu.Wojtek pisze:
Tylko wiecie, my tutaj mamy brechty i dla nas to jest idiotyczne i niczym nieuzasadnione, bo to nie jego temat, więc dla filmu to dośc debilne. Jednakowoż ten utwór jako taki pasował do sceny i budował napięcie/patos czy co to tam było potrzebne, a 90% widzów nie zwróciła na to uwagi i nie zauważyła, że coś jest nie tak.
A nie chodziło o końcówkę Over Hill, która w filmie pojawia się po rozmowie Gandalfa z Galadrielą? Była użyta w podobny sposób, co temat Drużyny, i to według mnie najbardziej wyrazisty moment, jaki w Hobbicie wygenerował nowy materiał.Nawet ci, którzy się jarają muzyką z Władcy, rozróżniają maks ze 3 tematy (kumpel po pokazie powiedział mi, że w którejś tam scenie była muzyka jak temat główny z drużyny - chwilę czasu zajęło mi skminienie, że chodzilo o temat krasnoludów, bo raz, że on do drużyny niepodobny, dwa, że rozbrzmiewał w tylu scenach, że nie wiem, dlaczego zwrócił akurat na tą (może go po prostu nicnie zagłuszało wtedy))
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Jest Christopher LeeTemplar pisze:Nie, ale jest za to Christopher Lee, który chyba zaczął się kumplować z Ibiszem, bo im starszy, tym młodszy, no w Hobbicie wygląda lepiej niż we WładcyWawrzyniec pisze:Jestem ciekaw czy w Hobbicie pojawia się Christopher Walken?, Hę?

#WinaHansa #IStandByDaenerys
- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
Tak i oba występują jeden po drugim pod koniec "Axe or Sword?". Na siłę można jeszcze dorzucić ten z początku "The World is Ahead" i początku "Dreaming of Bag End", ale to chyba jednak nie temat. W każdym razie, jeden jest optymistyczny, taki hobbici, a drugi melancholijny, pewnie obrazujący tęsknotę za Shire.Lis pisze:a czy Bilbo ma dwa tematy?, bo słuchając wydaje mi się, że są dwa poświęcone mu tematy ...
Fe.
- lis23
Hmmm ... mi chodzi o te tematy z " The World is Ahead " i z " A Wery Respectable Hobbit ", jeden z nich kojarzy mi się z ... barokiem? ...DanielosVK pisze:Tak i oba występują jeden po drugim pod koniec "Axe or Sword?". Na siłę można jeszcze dorzucić ten z początku "The World is Ahead" i początku "Dreaming of Bag End", ale to chyba jednak nie temat. W każdym razie, jeden jest optymistyczny, taki hobbici, a drugi melancholijny, pewnie obrazujący tęsknotę za Shire.Lis pisze:a czy Bilbo ma dwa tematy?, bo słuchając wydaje mi się, że są dwa poświęcone mu tematy ...
heh, też myślę, ze chodziło o końcówkę " Over Hill ", pełni ona w filmie tę samą rolę, co temat Drużyny Pierścienia.
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- Wojteł
- John Williams
No przecież napisałem, że ja się jak najbardziej z tym wszystkim zgadzam, ale mówię, że z perspektywy przeciętnego zjadacza chleba, który z WP kojarzy maks 3 tematy, to może to działać i nawet nie zwróci na to uwagiDexter pisze:No tak, ale chyba przyznasz, że w odniesieniu do przemyślanej konstrukcji muzycznej LotRa, gdzie takie coś po prostu nie miało prawa się zdarzyć, wypada to dość żałośnie. A i tak ta scena nie potrzebowała aż takiego patosu.Wojtek pisze:
Tylko wiecie, my tutaj mamy brechty i dla nas to jest idiotyczne i niczym nieuzasadnione, bo to nie jego temat, więc dla filmu to dośc debilne. Jednakowoż ten utwór jako taki pasował do sceny i budował napięcie/patos czy co to tam było potrzebne, a 90% widzów nie zwróciła na to uwagi i nie zauważyła, że coś jest nie tak.
Tak, najprawdopodobniej o ten fragment, chociaż chwilę mi zajęło załapanie, że chodzi o temat główny. A sama scena i muzyka to taki odpowiednik The Ring Goes South z Drużyny, czy jak to się tam nazywał na CRDexter pisze:A nie chodziło o końcówkę Over Hill, która w filmie pojawia się po rozmowie Gandalfa z Galadrielą? Była użyta w podobny sposób, co temat Drużyny, i to według mnie najbardziej wyrazisty moment, jaki w Hobbicie wygenerował nowy materiał.
1 mln widzów w Polsce w 8 dni!
- lis23
Jeszcze odnośnie Dol Guldur - wypowiedź McKellena:
" Czarodziej widzi już, że w Śródziemiu coś się zmienia, coś się dzieje - nie wie jeszcze tylko, co. Ale niebezpieczeństwo wisi w powietrzu. W książce często opuszcza krasnoludów, mówiąc: "Wrócę, kiedy będziecie mnie potrzebować". Z filmu dowiadujemy się, dokąd się wówczas udaje... "
http://film.interia.pl/wiadomosci/film/ ... 1876655,38
myślę więc, że na 90% zobaczymy atak na Dol Guldur.
" Czarodziej widzi już, że w Śródziemiu coś się zmienia, coś się dzieje - nie wie jeszcze tylko, co. Ale niebezpieczeństwo wisi w powietrzu. W książce często opuszcza krasnoludów, mówiąc: "Wrócę, kiedy będziecie mnie potrzebować". Z filmu dowiadujemy się, dokąd się wówczas udaje... "
http://film.interia.pl/wiadomosci/film/ ... 1876655,38
myślę więc, że na 90% zobaczymy atak na Dol Guldur.
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- Wojteł
- John Williams
Ale to w trailerze do jedynki było kilka ujęć, gdzie Gandalf się włóczył po jakichś ruinach, więc albo to przerzucili do drugiego filmu, albo (o zgrozo!) wcisną to do jakiegoś dir cuta, chociaż obstawiam to pierwsze (w trailerze też widać było krasnoludów uwalonych pajęczyną, a pająki to dopiero w dwójce będą)