Cloud Atlas - Tom Tykwer, Johnny Klimek, & Reinhold Heil

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: Cloud Atlas - Tom Tykwer, Johnny Klimek, & Reinhold Heil

#406 Post autor: Wawrzyniec » sob lis 24, 2012 22:05 pm

Tomek pisze: Weaving jako siostra fajny, ale niezbyt wykorzystany - bardziej śmieszny jak demoniczny. Natomiast zszokowało mnie, że Ben Whishaw "zagrał" kobietę ;-)
Bardziej od Hugh Granta, grającego kanibala? :) Wielkim też plusem jest, że te postacie w różnych epokach są wielowymiarowe. To nie jest tak, że postać grana przez Toma Hanksa we wszystkich epokach jest taka sama. W sumie jego kreacja była najbardziej różnorodna. Hugo wszędzie jest zły, ale na różne sposoby. To co robił w postapokaliptycznym świecie było genialne.

Zaś wracając do muzyki to miałem okazję pochwalić się soundtrackiem mojemu znajomemu wiolonczeliście. Muzyka mu się spodobała. Przyglądnął się książeczce i powiedział mi, że MDR Leipzig Radio Symphony ma spory prestiż w Niemczech podobnie jak jego dyrygent Kristjan Järvi.

Jest tylko jedna rzecz, której mi zabrakło na soundtracku. W scenie kiedy klony idą wiadomo gdzie śpiewają pieść opartą na motywie głównym filmu. Bardzo to ładnie wypadło i szkoda, że to się nie znalazło na ścieżce.
A sam soundtrack, którego nawet teraz słucham, cenię wyżej od "Pachnidła". Miałem pewne oczekiwania wobec tego filmu i score'u i cieszę się, że nie tylko się one sprawdziły, ale nawet je przekroczyły. :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Mefisto

#407 Post autor: Mefisto » sob lis 24, 2012 22:12 pm

Koper pisze:Byle tylko nikt Wawrzka nie wspierał przy Lincolnie, to jakoś przeżyjemy :mrgreen:
Co chcesz, Menken niezłą pracę napisał :)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#408 Post autor: Wawrzyniec » sob lis 24, 2012 22:41 pm

Tak, tak już dobrze dobrze i może zamiast tutaj mi docinać (na szczęście obeszło się bez "Sinistera), wypowiedzielibyście się o muzyce, albo wybrali na film? :)

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#409 Post autor: Tomek » wt lis 27, 2012 13:37 pm

Wawrzyniec pisze:Bardziej od Hugh Granta, grającego kanibala? :) Wielkim też plusem jest, że te postacie w różnych epokach są wielowymiarowe. To nie jest tak, że postać grana przez Toma Hanksa we wszystkich epokach jest taka sama. W sumie jego kreacja była najbardziej różnorodna. Hugo wszędzie jest zły, ale na różne sposoby. To co robił w postapokaliptycznym świecie było genialne.
Hugh mnie zaskoczył tym, że obok Weavinga wszędzie był postacią negatywną/złoczyńcą i nawet nieźle to wyszło :) Hugo jako diabeł/demon? Średnio mi się podobał ten koncept.
Wawrzyniec pisze:Jest tylko jedna rzecz, której mi zabrakło na soundtracku. W scenie kiedy klony idą wiadomo gdzie śpiewają pieść opartą na motywie głównym filmu. Bardzo to ładnie wypadło i szkoda, że to się nie znalazło na ścieżce.
A sam soundtrack, którego nawet teraz słucham, cenię wyżej od "Pachnidła". Miałem pewne oczekiwania wobec tego filmu i score'u i cieszę się, że nie tylko się one sprawdziły, ale nawet je przekroczyły. :)
Ja "Pachnidło" nieco wyżej, ale tylko minimalnie.

Co do braku śpiewu "klonów" - faktycznie, było to w filmie i szkoda, że nie ma...

Natomiast zastanawia mnie sama realizacja nagrania - te wszystkie trzaski, szumy, "farfocle". Zostawiono to, ale jaka przyświecała temu idea? Z jednej strony to trochę dziwne, ale przyznam szczerze, że buduje to bardzo ciekawy klimat tego, jakobyśmy uczestniczyli w nagraniu. Szczególnie dobrze słychać to przy nucących chórach.

Tomek Goska może coś pomoże w tym temacie? :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#410 Post autor: Wawrzyniec » wt lis 27, 2012 14:40 pm

Tomek pisze:Hugo jako diabeł/demon? Średnio mi się podobał ten koncept.
Wiesz ja jestem wielkim fanem Hugo i dalej twierdzę, że ten aktor nie jest wystarczający doceniony. Dlatego każda jego kreacja mi się podobała. :)
Tomek pisze:Ja "Pachnidło" nieco wyżej, ale tylko minimalnie.

Jakoś wykonanie na FMFie trochę mnie zraziło do tej muzyki. I pewnie też kwestia, że sam "Cloud Atlas" jako film zdecydowanie bardziej mi się podoba.
Tomek pisze:Natomiast zastanawia mnie sama realizacja nagrania - te wszystkie trzaski, szumy, "farfocle". Zostawiono to, ale jaka przyświecała temu idea? Z jednej strony to trochę dziwne, ale przyznam szczerze, że buduje to bardzo ciekawy klimat tego, jakobyśmy uczestniczyli w nagraniu. Szczególnie dobrze słychać to przy nucących chórach.

Tomek Goska może coś pomoże w tym temacie? :)
Czy to jakaś aluzja do tych trzasków, które słychać na nagraniu "Ich Trolle 2: Detox", kiedy Babuch śpiewa? :P

A właśnie ja dalej czekam na recenzję Babucha. :) Ja w przeciwieństwie do wielu nie przyznałem jemu karnego kutasa za chujową recenzję "Spidermana" i dlatego też liczę na tę recenzję :) I liczę, aby ocena była wyszła niż u Olka ;)

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#411 Post autor: Wojteł » wt lis 27, 2012 22:57 pm

Wawrzyniec pisze:Wiesz ja jestem wielkim fanem Hugo i dalej twierdzę, że ten aktor nie jest wystarczający doceniony. Dlatego każda jego kreacja mi się podobała. :)
Wystarczy zmienić w tym zdaniu dwa słowa i mamy wypisz wymaluj Twoją opinię o Hansie :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#412 Post autor: Wawrzyniec » wt lis 27, 2012 23:51 pm

Nie docinać, film oglądać, soundtrack słuchać i zachwalać. :)

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#413 Post autor: Wojteł » wt lis 27, 2012 23:52 pm

Palić, sadzić, zalegalizować? :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#414 Post autor: Wawrzyniec » wt lis 27, 2012 23:55 pm

Nie zamierzam przy tej wartościowej muzyce i dobrym filmie otwierać teraz offtopa. Tam możesz mnie o to zapytać. :)

Mefisto

#415 Post autor: Mefisto » śr lis 28, 2012 04:25 am

Wojtek pisze:zalegalizować? :P
Prostytucję? Zawsze :)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#416 Post autor: Adam » śr lis 28, 2012 17:13 pm

#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#417 Post autor: Koper » śr lis 28, 2012 17:16 pm

czekamy na kontrrecenzję Wawrzyńca. ;)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#418 Post autor: Koper » śr lis 28, 2012 17:17 pm

Na KMF Wawrzek też się (gościnnie?) udziela. :)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#419 Post autor: Koper » śr lis 28, 2012 17:22 pm

Niestety tam jego faile jakoś giną w tłumie. A u nas to się w oczy rzucają. :(

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#420 Post autor: Koper » śr lis 28, 2012 17:30 pm

Krótko mówiąc: ZAMACH :mrgreen:

ODPOWIEDZ