HANS ZIMMER - THE DARK KNIGHT RISES (2012)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Templar

Re: HANS ZIMMER - THE DARK KNIGHT RISES (2012)

#1261 Post autor: Templar » ndz lis 25, 2012 02:09 am

Dobra, dobra, ja tu węszę "spiseg" i nie dałeś też i Goldsmitha, bo jeszcze ktoś by powiedział, że ta muzyka do Star Treka jest lepsza niż ta do Star Warsów :mrgreen:

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#1262 Post autor: Wojteł » ndz lis 25, 2012 02:11 am

Wawrzyniec pisze:Ja sam tak naprawdę dzięki Zimmerowi miałem 6 z muzyki na świadectwie maturalnym.

maturalnym? Hm. Obecnie edukacja muzyczna w szkołach kończy się gimnazjum. Świetne, że edukacja kładzie nacisk na edukacje przedmiotów ścisłych, praktycznie pomijając przedmioty artystyczne. No chyba, że to miałeś przez pół roku pierwszej klasy i przez następne 3 i pół było przepisywane :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#1263 Post autor: Paweł Stroiński » ndz lis 25, 2012 02:13 am

Wawrzyniec pisze:
Paweł Stroiński pisze:Ja zrobiłem kiedyś referat na angielski w liceum i gazetkę szkolną (z kumplem) w podstawówce. Na angielskim omówiłem czterech kompozytorów (jedynych, jakich wtedy znałem :mrgreen: ) - Zimmera, Williamsa, Goldsmitha i Hornera.
Ty znałeś czterech, a klasa pewnie zero. :P

Ja sam tak naprawdę dzięki Zimmerowi miałem 6 z muzyki na świadectwie maturalnym. Muzycznie jestem tak uzdolniony, że jak zaczynam śpiewać to wszelaka zwierzyna pada w odległości 5 km. Niestety nie zostałem obdarzony tym talentem. Ale na lekcjach muzyki zawsze byłem dobry z wiedzy, czyli kto co skomponował, oper itd. I sam pożyczyłem mojemu nauczycielowi soundtrack z "Gladiatora". I na zakończenie mój nauczyciel powiedział: "Maciek talentu muzycznego to Ty za bardzo nie masz, ale z całej klasy masz najlepszy muzyczny gust" :D

Takich miłych słów na forum od dawna nie usłyszałem. Zastanawiam się czy kiedykolwiek je usłyszałem? :mrgreen:
Templar pisze:To jakiś wyjątek od reguły, bo ja sam z WAT i mam też paru znajomych z PW i UW słuchających filmówki (wszyscy z informatyki, elektroniki albo bioinformatyki) :P

Ja tam wiem jak u mnie. Na Prawie to są sztywniacy i filmówki raczej nie słuchają. (Nie uwłaczając Markowi, który stanowi wyjątek) Na ekonomii nie wiem. Ale ode mnie z Kulturoznawstwa muzyka filmowa oj, tak przy czym często w bardzo europejskim kierunku z Tiersenami i takimi klimatami.
Ale akurat tak mieszkam, że mógłbym wyjść na ulicę i na 30 osób, które bym spytał 2/3 wiedziałyby kto to jest Hans Zimmer. Pod względem kulturowym i wizerunkowym to obok Diane Krüger, Hans Zimmer zaliczany jest do tych osób, które najlepiej reprezentują kraj na arenie światowej. 8) :D
Akurat Titanica i Bravehearta pożyczyłem od koleżanek, by puścić po biografii Hornera, a Mulan Goldsmitha od innej koleżanki. Ale poza tym w filmówce raczej nie celowały. Ta od Bravehearta ma jeszcze Gladiatora.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#1264 Post autor: Wojteł » ndz lis 25, 2012 02:13 am

Templar pisze:Dobra, dobra, ja tu węszę "spiseg" i nie dałeś też i Goldsmitha, bo jeszcze ktoś by powiedział, że ta muzyka do Star Treka jest lepsza niż ta do Star Warsów :mrgreen:

Mało prawdopodobne, bo w Polsce nie masz zbyt wielu trekkiesów i innych oszołomów przycinającyh sobie uszy na Spocka :P A teraz tak to drążysz, że serio się zastanawiam, czy nie dałem koncertowej wersji głównego tematu ST :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1265 Post autor: Wawrzyniec » ndz lis 25, 2012 02:13 am

Templar pisze:Dobra, dobra, ja tu węszę "spiseg" i nie dałeś też i Goldsmitha, bo jeszcze ktoś by powiedział, że ta muzyka do Star Treka jest lepsza niż ta do Star Warsów :mrgreen:
Kto to to powiedział :?: :!:

:mrgreen:
Wojtek pisze:U moich znajomych metali popularny jest głównie Zimmer, ze względu na rockowe brzmienie no i jakieś Lotry, czy kompozycje do innych mainstreamowych fantasy :)
LoTry naturalnie są popularne wśród metali. Nie zapominajmy też, o współpracy Christophera Lee z Rhapsody. Ale w ogóle można się śmiać, ale wiele osób słuchających metalu, słucha filmówki, albo na nią przeszło. Nie mówię tylko o Bucholcu. :) Szczególnie jak jest Power Metal, Symphonic Metal, Gothic Metal, to takim muzyka filmowa się podoba i właśnie też takie pod Wagnera podchodzące brzmienie. Ja z tej grupy nigdy się nie naśmiewałem i wiem, że drzemie w nich spory potencjał na przyszłych wyborców filmówki. :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#1266 Post autor: Paweł Stroiński » ndz lis 25, 2012 02:14 am

Wojtek pisze:
Wawrzyniec pisze:Ja sam tak naprawdę dzięki Zimmerowi miałem 6 z muzyki na świadectwie maturalnym.

maturalnym? Hm. Obecnie edukacja muzyczna w szkołach kończy się gimnazjum. Świetne, że edukacja kładzie nacisk na edukacje przedmiotów ścisłych, praktycznie pomijając przedmioty artystyczne. No chyba, że to miałeś przez pół roku pierwszej klasy i przez następne 3 i pół było przepisywane :P
Wawrzyniec to ostatni rocznik starej edukacji, jest ode mnie rok młodszy.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1267 Post autor: Wawrzyniec » ndz lis 25, 2012 02:16 am

Wojtek pisze:maturalnym? Hm. Obecnie edukacja muzyczna w szkołach kończy się gimnazjum. Świetne, że edukacja kładzie nacisk na edukacje przedmiotów ścisłych, praktycznie pomijając przedmioty artystyczne. No chyba, że to miałeś przez pół roku pierwszej klasy i przez następne 3 i pół było przepisywane :P
Ja jestem ostatnim rocznikiem przed gimnazjum. Muzykę miałem tylko w pierwszej klasie. Ale filmówki to już słuchałem w podstawówce, kiedy inni podniecali się Limp Bizkit ja słuchałem "Gwiezdnych wojen" Williamsa. :)

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#1268 Post autor: Wojteł » ndz lis 25, 2012 02:16 am

No to zazdroszczę, ja już załapałem się na gimnazjum i kijowym program. Ale teraz będzie jeszcze gorzej, skracanie historii do minim to jakiś ponury absurd.

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#1269 Post autor: kiedyśgrześ » ndz lis 25, 2012 02:18 am

Tak się ładnie rozmarzyli po mojej wrzutce i znowu do gimbo wspomnieniami wracają :P Moje doświadczenia są takie, że kobiety to się ogólnie ino szelestem interesują, nie graniem, a szelestem i to najlepiej, żeby to nie one ten szelest wytwarzały :P W życiu spotkałem tylko jedną panienkę która słuchała muzyki filmowej, niestety za młoda wtedy była więc rozwinięciem tej znajomości zainteresowany nie byłem, w czymś jej miałem pomóc, pomogłem, nasze drogi się rozeszły, natomiast ostania Pani która odwiedziła moje wyro usłyszawszy coś tam błąkające się po kolumnach potrafiła wycedzić jedynie "oooo co za muzyka" no nieważne, cycki miała fajne przynajmniej i tyle mam do powiedzenia w filmowo-muzyczno-żeniskich tematach :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1270 Post autor: Wawrzyniec » ndz lis 25, 2012 02:20 am

kiedyśgrześ pisze:Moje doświadczenia są takie, że kobiety to się ogólnie ino szelestem interesują, nie graniem, a szelestem i to najlepiej, żeby to nie one ten szelest wytwarzały :P W życiu spotkałem tylko jedną panienkę która słuchała muzyki filmowej, niestety za młoda wtedy była więc rozwinięciem tej znajomości zainteresowany nie byłem, w czymś jej miałem pomóc, pomogłem, nasze drogi się rozeszły
"Za młoda wtedy była"

:?: A co to za oksymoron? :P

Jak wspomniałem jestem przeciwny takiemu uogólnianiu. A po za tym ja też nie wymagam od mojej partnerki, aby darzyła taką miłością Williamsa i Zimmera jak ja darzę. Ale jak zapoda "Ji Ho" to koniec z nami. :P :wink:

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#1271 Post autor: Mystery » ndz lis 25, 2012 17:04 pm

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1272 Post autor: Wawrzyniec » ndz lis 25, 2012 18:22 pm

Fajnie, że Variety i Time się ze mną zgadzają, ale kto by tam się przejmował takimi tabloidami. :roll:

Nominacje ma każdy prawo zgłaszać. Ale wątpię, aby Akademia miała jaja nominować TDKR, a w szczególności Zimmera, mimo że kompozytor tego formatu to już dawno powinien mieć co najmniej z 3 Oscary.

Cóż dla mnie TDKR to dalej film i score roku, handlujcie z tym. 8)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1273 Post autor: Koper » ndz lis 25, 2012 19:50 pm

Wawrzyniec pisze:Cóż dla mnie TDKR to dalej film i score roku, handlujcie z tym. 8)
Przecież ten film jest durny jak nie przymierzając Terminator: Salvation. Albo i bardziej. :P
A ten tu "film roku"... :roll:
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1274 Post autor: Wawrzyniec » ndz lis 25, 2012 20:40 pm

Koper pisze:Przecież ten film jest durny jak nie przymierzając Terminator: Salvation. Albo i bardziej. :P
A ten tu "film roku"... :roll:
"Terminator: Salvation" :?: :shock: To może od razu obrazisz moją matkę? :P Rozumiem krytykę, ale naprawdę jakieś granice przyzwoitości muszą być. Ale porównywać coś do "Terminator Salvation". No proszę.

A zresztą mamy demokrację i planuję wyrażać swoją opinię. I zresztą nie jestem sam jak widzicie w komentarzach recenzentów z Zachodu. Ja zdania nie zmienię i będę je z pełną determinacją podtrzymywał :!: 8)

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#1275 Post autor: Wojteł » ndz lis 25, 2012 20:43 pm

Nazwanie tego filmem roku też przekracza granice przyzwoitości

ODPOWIEDZ