John Williams

Tutaj dyskutujemy w wątkach ogólnych o poszczególnych kompozytorach.
Wiadomość
Autor
Templar

Re: John Williams

#2086 Post autor: Templar » śr paź 31, 2012 14:58 pm

Szczypior pisze:Pora umierać.

Już to widzę: logo Disneya i zaraz "a long time ago..."
No pewnie, tak jak w Avengersach, nie? Albo w Karmazynowym przypływie? Szóstym zmyśle? Prestiżu Nolana? Wszędzie logo Disney'a, Myszka Miki i Hannah Montana, ach ten niedobry Disney.
lis23 pisze:mamy koniec 2012 roku, nowy film z serii SW ma wejść na ekrany kin w 2015 roku - nie całe trzy lata na napisanie scenariusza, wybór reżysera, aktorów, ewentualne przekonanie do projektu gwiazd starej sagi, Williamsa, stworzenie efektów specjalnych, itp.
No tak, bo przecież filmy to zazwyczaj robi się po 50 lat, a ten niedobry Disney chce zrobić to wszystko w 3, skandal!
lis23 pisze:oby nie powstał film tak badziewny wizualnie, jak " Avengers " ... nic na to nie poradzę, ze od strony wizualnej ten film mi nie pasi
Chyba jesteś jedyną osobą, której się nie podoba wizualna strona "Avengersów", ten film jest akurat jednym z głównych faworytów w kategoriach technicznych na najbliższym rozdaniu Oscarów.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#2087 Post autor: lis23 » śr paź 31, 2012 15:16 pm

Templar pisze:
Chyba jesteś jedyną osobą, której się nie podoba wizualna strona "Avengersów", ten film jest akurat jednym z głównych faworytów w kategoriach technicznych na najbliższym rozdaniu Oscarów.
Wiesz, podobają mi się postaci, relacje pomiędzy nimi, humor, itp. ale przez cały seans miałem poczucie sztuczności, że to nie jest realne i że to film puszczany na Polsacie - może to przez dziadowskie 3D/.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#2088 Post autor: Tomek » śr paź 31, 2012 15:17 pm

Templar pisze:No pewnie, tak jak w Avengersach, nie? Albo w Karmazynowym przypływie? Szóstym zmyśle? Prestiżu Nolana? Wszędzie logo Disney'a, Myszka Miki i Hannah Montana, ach ten niedobry Disney.
W Karmazynowym i Szóstym nie ma żadnych lóg Disneya, są za to Hollywood Pictures. Prestiż jest z Warner Bros.
Templar pisze:Chyba jesteś jedyną osobą, której się nie podoba wizualna strona "Avengersów", ten film jest akurat jednym z głównych faworytów w kategoriach technicznych na najbliższym rozdaniu Oscarów.
A co tam jest do podobania się? Te telewizyjne ujęcia, kolorowo-napaćkane to wszystko (tak jak reszta Marveli), brak stylu, finezji w zdjęciach. Akurat w temacie zdjęć, wizualnego stylu (czy też jego braku) temu filmowi się sporo dostaje. Technicznych - tak, efekty wizualne, dźwięk. Zdjęcia to zupełnie inna para kaloszy.
Obrazek

Templar

#2089 Post autor: Templar » śr paź 31, 2012 15:18 pm

Szczypior pisze:Te filmy mnie nie obchodzą. Po prostu to do siebie nie pasuje i tyle.
Chyba nie załapałeś, to była ironia, w żadnym z tych filmów nie pojawia się logo Disney'a. Disney nie kupił praw do Star Warsów, tylko kupił całe Lucasfilm i to oni dalej będą robić te filmy i to ich logo się będzie pojawiać, dokładnie tak jak w Avengersach pojawia się tylko logo Marvela, które należy do Disney'a, a przy Prestiżu Nolana mamy logo Touchstone Pictures, które też należy do Disney'a. I w żadnym z tych filmów nie ma Myszki Miki ani Miley Cyrus, bajki, czy te seriale z Hanną Montaną to jest promil ich działalności, The Walt Disney Company to największy koncern medialny na świecie i posiada całą masę firm, a ludziom kojarzy się tylko z bajkami i Miley Cyrus :roll:

Templar

#2090 Post autor: Templar » śr paź 31, 2012 15:21 pm

Tomek pisze:W Karmazynowym i Szóstym nie ma żadnych lóg Disneya, są za to Hollywood Pictures. Prestiż jest z Warner Bros.
Przeczytaj poprzedni post, to była ironia, Hollywood Pictures to własność Disney'a, Prestiż robił Touchstone Picture, też własność Disney'a, i epizod 7 będzie robił Lucasfilm, obecnie już własność Disney'a, a Avengersów, Iron Mana i innych superbohaterów robi Marvel, również własność Disney'a. I nigdzie nie ma tam samego logo Disney'a, jest tylko logo tych firm należących do koncernu.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#2091 Post autor: Paweł Stroiński » śr paź 31, 2012 15:36 pm

Jest to dość oczywiste, jeśli zwróci się uwagę na to, że Touchstone i Hollywood Pictures były pod skrzydłami Buena Vista :)

Templar

#2092 Post autor: Templar » śr paź 31, 2012 15:39 pm

Paweł Stroiński pisze:Jest to dość oczywiste, jeśli zwróci się uwagę na to, że Touchstone i Hollywood Pictures były pod skrzydłami Buena Vista :)
No, a Buena Vista to niby czyje było, wytwórnia założona przez samego Walta Disneya, też własność koncernu od zawsze.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#2093 Post autor: Paweł Stroiński » śr paź 31, 2012 15:42 pm

Dokładnie o tym mówię.

Templar

#2094 Post autor: Templar » śr paź 31, 2012 15:56 pm

Paweł Stroiński pisze:Dokładnie o tym mówię.
A wybacz, źle zrozumiałem :)

A tak w ogóle, ludzie już się boją, że będzie logo Disney'a, a najlepsze, jest to, że Disney stworzył m.in. Touchstone Pictures właśnie po to by tworzyć poważniejsze filmy i nie używać przy tym swojej marki, bo źle to by się kojarzyło z wizerunkiem Disney'a :mrgreen: A przy Star Warsach będzie pewnie tak jak i przy Marvelu, tylko logo Lucasfilm.

Awatar użytkownika
Dexter
Kserujący nuty

#2095 Post autor: Dexter » śr paź 31, 2012 16:44 pm

Mój problem polega na tym, że Lucas zachował się żałośnie, jeśli chodzi o zgodę na 7. epizod. Latami (!) zarzekał się, że filmy kinowe z marki SW to już przeszłość, nawet w tym roku :roll: Co innego czwarty Indy czy Nowa Trylogia, bo o nich zawsze była mowa.
Dobrze, że Lucas pozbawił się sam kontroli, bo jest dzięki temu nadzieja, że już zostawi biedną Starą Trylogię w spokoju. Oby.

Co do nowego epizodu: tak, teraz narzekam, a potem będę zapewne uczestniczył w zbiorowym hajpie, ale dla mnie Marvel czy Piraci z Karaibów to żadne potwierdzenie jakości. Jeśli chodzi o Marvela, to Disney wypuścił dwa bardzo dobre filmy (Iron Man i Avengersi), jeden dobry (Kapitan Ameryka), dwa niezłe (Hulk i Iron Man 2) i jeden słabawy (Thor). Czy to naprawdę coś oszałamiającego? Chyba nie.
Piratów z Karaibów natomiast zarżnięto tragiczną czwartą częścią i tu bym upatrywał zalążków dowodu, że Disney prawdopodobnie nie będzie umiał powiedzieć dość, nawet jeśli coś mu na początku wyjdzie.

Jestem więc pełen obaw, ale jeśli reżyser (!) będzie z prawdziwego zdarzenia, a ponadto oderwą to czasowo od Sagi, to może coś z tego być. Dodam tylko, że zdecydowanie nie lubię podejścia do robienia sequeli czy wznawiania słynnych marek na zasadzie 'a może wyjdzie, a jak nie to trudno'. Cytując Yodę: Do. Or do not. There is no try. 8) Ale chyba jestem w mniejszości.
Trzeba jednak pamiętać, że uniwersum SW jest ogromne, a akcja w nim wybiegła dziesiątki (jeśli chodzi o komiksy, to jedna seria nawet ponad setkę) lat za akcję Powrotu Jedi, więc Disney musi się liczyć z fanami, którzy, uwierzcie, podniosą spory bunt, jeśli książki i komiksy zostaną zlane w stopniu totalnym.
Wybór kompozytora: do epizodu 7 jest oczywisty, to po prostu musi być Williams. Wiadomo, że czas leci, ale póki co maestro jest jak najbardziej aktywny zawodowo, więc do dzieła ;)
Ostatnio zmieniony śr paź 31, 2012 17:21 pm przez Dexter, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2096 Post autor: Koper » śr paź 31, 2012 16:55 pm

Dexter pisze:Dobrze, że Lucas pozbawił się sam kontroli, bo jest dzięki temu nadzieja, że już zostawi biedną Starą Trylogię w spokoju. Oby.
Ale Disney też raczej nie wróci do wersji, w której Han strzelał pierwszy... :(
Dexter pisze:Jeśli chodzi o Marvela, to Disney wypuścił dwa bardzo dobre filmy (Iron Man i Avengersi), dwa dobre (Iron Man 2 i Kapitan Ameryka), jeden niezły (Hulk) i jeden słabawy (Thor).
Akurat jak dla mnie to Thor był najlepszy z tego towarzystwa. Hulka nie strawiłem, Iron Man był ok, sequel już kiepski, Kapitan Ameryka w miarę, w miarę, a Avengersów nie widziałem, co może i dobrze. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Agent
Zdobywca Oscara

#2097 Post autor: Agent » śr paź 31, 2012 16:57 pm

Mam nadzieje, ze Williams zrobi score do nowych filmow z SW :)
Premiera Epizodu 7 juz w 2015 8)

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#2098 Post autor: Kaonashi » śr paź 31, 2012 17:04 pm

A mi się wydaje, że to zleje. Z resztą jak będzie premiera 9 części to będzie miał 89 lat jak wszystko pójdzie.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Templar

#2099 Post autor: Templar » śr paź 31, 2012 17:06 pm

Dexter pisze:Co do nowego epizodu: tak, teraz narzekam, a potem będę zapewne uczestniczył w zbiorowym hajpie, ale dla mnie Marvel czy Piraci z Karaibów to żadne potwierdzenie jakości. Jeśli chodzi o Marvela, to Disney wypuścił dwa bardzo dobre filmy (Iron Man i Avengersi), dwa dobre (Iron Man 2 i Kapitan Ameryka), jeden niezły (Hulk) i jeden słabawy (Thor). Czy to naprawdę coś oszałamiającego? Chyba nie.
Disney to wypuścił Avengersów, Iron Man 1 i 2, Thor oraz Kapitan Ameryka to jeszcze były finansowane przez Paramount, a IM1 to jeszcze było zrobione zanim Disney kupił Marvela, tak samo z Hulkiem, tez zanim Marvel został kupiony i on był finansowany przez Universala. Avenegersi to są dopiero w pełni Disney'a, choć musieli odpalić procenty Paramountowi i Universalowi, odpalili także już za Iron Mana i trójka już będzie Disney'a, tak i inne planowane filmy.

Awatar użytkownika
Dexter
Kserujący nuty

#2100 Post autor: Dexter » śr paź 31, 2012 17:15 pm

Koper pisze:
Dexter pisze: Ale Disney też raczej nie wróci do wersji, w której Han strzelał pierwszy... :(
Mam specjalnie wydania Starej Trylogii sprzed paru lat, gdzie na jednej płycie znajdował się nieruszony oryginał, a na drugiej wersja z 2004 roku. O ile wiem, można oryginały dorwać tylko w tym wydaniu ;)
Dexter pisze:
Akurat jak dla mnie to Thor był najlepszy z tego towarzystwa. Hulka nie strawiłem, Iron Man był ok, sequel już kiepski, Kapitan Ameryka w miarę, w miarę, a Avengersów nie widziałem, co może i dobrze. :P
Thor najlepszy? Mnie totalnie odrzucał już sam bohater (jako jedyny ze wszystkich filmów) i jego współbratymcy, którzy stanowią pomieszanie kiczu i patosu. Z tego też powodu wkurzało mnie, że z punktu widzenia Avengersów to seans Thora jest najważniejszy.
Ok, z tym drugim Iron Manem mnie poniosło, jednak zaliczam go do 'niezłych' :P

Templar, nie wiedziałem tego w sumie, dzięki za poprawkę :)
To w takim razie o czym my tu mówimy? O jednym bardzo dobrym filmie, bazującym na kilku poprzednich?

ODPOWIEDZ