JAMES HORNER - BLACK GOLD / CRISTIADA

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Templar

Re: JAMES HORNER - BLACK GOLD / FOR GREATER GLORY (CRISTIADA

#691 Post autor: Templar » ndz wrz 30, 2012 12:13 pm

Mystery Man pisze:niech Hoffman patrzy i się uczy jak za stosunkowo podobne pieniądze robi się kino na iście hollywoodzkim poziomie :P
U Hoffmana to głównie ostatnio scenariusz leży, bo jednak technicznie to Bitwa Warszawska mi się podobała, on tylko filmy na podstawie książek Sienkiewicza umie kręcić, jak już zabiera się za coś innego, a już nie daj Boże jak sam próbuje stworzyć historię jak w BW no to wychodzi to co wychodzi :P A książki Sienkiewicza są tak "filmowe", że dużo zmieniać nie trzeba, no i Potop, czy Ogniem i mieczem wyszły Hoffmanowi bardzo dobrze, dla mnie jedne z najlepszych polskich filmów :)

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#692 Post autor: Wojteł » ndz wrz 30, 2012 14:49 pm

Ok, to oceniając trzy tegoroczne Hornery w kontekście pozafilmowym, gdyż żadnego z tych widowisk jeszcze nie widziałem:

Black Gold miało masę zrzynek i słuchało się średnio przyjemnie. Tu i ówdzie wkraczał główny temat i było dość przyjemnie, ale po co slychać BG, jak był u Hornera już z 5 razy. W dodatku płyta była w większości dość nudna i póki nie obejrzę filmu, na pewno nie będę do niej wracał.

The Amazing Spider-Man - dla mnie to jest masakra. Nudne, nie podobała mi się elektronika, strasznie mnie płyta wymęczyła, musiałem jej słuchać chyba z 8 przerwami, bo nie byłem w stanie tego zdzierżyć na raz. Temat główny zapamiętałem tylko dlatego, że pół roku wcześniej sam skleciłem podobny motyw, siedząc przy pianinku (co ciekawe, w zamierzeniu chciałem sobie napisać na samplach kilka kawałków parodiujących superbohaterskie scory, wykorzystując ten motyw jako element wspólny tych utworów - czyżby Horner był tak zdesperowany, że włamuje się do komputerów wschodnioeuropejskich studentów w poszukiwaniu inspiracji? :mrgreen: Oj, ja się chyba z Jimmym spotkam w sądzie! :mrgreen: ). Jeśli chodzi o superbohaterskie scory, to Hans miecie Jamesa w tym roku (a TDKR też nie uważam za jakiś geniusz, ale był dla mnie duzo lepszy od TASMu - przede wszystkim Hans napisał kilka kawałków, do których chciało mi się wracać). Może po obejrzeniu filmu miałbym lepsze zdanie na temat scoru, póki co, też do niego nie będę wracał.

no i wreszcie FGG - jedyny tegoroczny score Hornera, który mnie nie poraził nudą na dzień dobry. Słucha się tego przyjemnie (poza śmiertelnie nudnymi wokalizami) i największą wadą są tutaj zrzynki - czego tu nie ma? Avatar, Braveheart, jak to dobrze, że nie znam jeszcze całej dyskografii Hornera, bo pewnie bym się załamał. Tak czy siak, jeśli chodzi o przyjemność z odsłuchu, to jest jedyny James, który mnie nie zmusił do wyłączenia odtwarzacza. Teraz mam wrażenie, że siedział nad Avatarem przez 18 miesięcy, żeby mieć co rżnąć przez następne 18 lat :mrgreen: No ale nie wykluczam, że go wcisnę do swojego topa, jeśli ten rok będzie wyjątkowo biedny (jeśli miałbym wystawić top10 w tej chwili, to bym nie dał rady, bo mógłbym zapełnić maks. 5 miejsc)
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Templar

#693 Post autor: Templar » ndz wrz 30, 2012 15:01 pm

Wojtek pisze:(poza śmiertelnie nudnymi wokalizami)
Wokalizy nudne? Dla mnie jedna z najlepszych rzeczy w tym scorze, piękne jest szczególnie te po hiszpańsku:

"Between heaven and earth
Between light and dark
Between faith and sin
Lies only my heart
Lies God and only my heart"

w "Entre la Luz Y El Pecado" i "José's Martyrdom", a w filmie jakie robi wrażenie, szczególnie przy drugim razie ;)

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#694 Post autor: Wojteł » ndz wrz 30, 2012 15:05 pm

Przecież te wokalizy to w większości zrzynki z avatara, tam wypadały dużo lepiej, bo były wykonywane przez orkiestrę, a nie jakiegoś kliszowego wyjca

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#695 Post autor: Koper » ndz wrz 30, 2012 15:14 pm

"Cristiady" zacząłem dopiero słuchać, więc nie będę się wypowiadał, ale nie zgodzę się z oceną Wojtka nt. Spidermana. Absolutnie nie ma różnicy klas między tym a TDKR - prace na podobnym poziomie, poza tym w Spajdim są naprawdę fajne kawałki akcji, zwłaszcza tracki z Lizardem w tytule (Zarówno na zwykłym wydaniu jak ina tym bootlegu rozszerzonym).
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#696 Post autor: Wojteł » ndz wrz 30, 2012 15:21 pm

Mnie utwory akcji z TASMu zwyczajnie wymęczyły. A jeśli miałbym przedstawić relację między słuchaczem a Hornerem w tym( i nie tylko) roku, to wyglądałoby to mnie więcej tak:

Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz wrz 30, 2012 15:26 pm przez Wojteł, łącznie zmieniany 1 raz.

Templar

#697 Post autor: Templar » ndz wrz 30, 2012 15:25 pm

A u mnie to jest tak, że pomimo tego, że słyszę te wszystkie zżynki, na które u innych kompozytorów bym już nieźle narzekał, a u niego, no ni cholery, ciągle mi się to podoba, mniej więcej taka reakcja:

Obrazek

:mrgreen:

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#698 Post autor: Wojteł » ndz wrz 30, 2012 15:27 pm

Było wstawić jakieś zdjęcie Roya tam na dole po lewo :mrgreen:

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#699 Post autor: Paweł Stroiński » ndz wrz 30, 2012 15:29 pm

W przypadku Cristiady tych kopii jest tak wiele, że nie jestem w stanie poza nie wyjść. Ale cóż, będzie recenzja, to będzie uzasadnienie.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#700 Post autor: Wawrzyniec » ndz wrz 30, 2012 15:32 pm

Trochę się gubię. :? Czyli jesteśmy bardziej tolerancyjni jak 2/3 score'u jest kopiami, niż jak jeden utworów posiada pewne zapożyczenia. :?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Templar

#701 Post autor: Templar » ndz wrz 30, 2012 15:37 pm

Wawrzyniec pisze:Trochę się gubię. :? Czyli jesteśmy bardziej tolerancyjni jak 2/3 score'u jest kopiami, niż jak jeden utworów posiada pewne zapożyczenia. :?
Nie, jesteśmy bardziej tolerancyjni, jeśli to jest score Hornera, dlatego, że to on jest twórcą prawdziwego "Kopia Style" 8) :mrgreen:

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#702 Post autor: Wojteł » ndz wrz 30, 2012 15:38 pm

Seriously Templar?

Templar, Seriously, WTF?

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#703 Post autor: Ghostek » ndz wrz 30, 2012 15:39 pm

Wawrzyniec pisze:Trochę się gubię. :? Czyli jesteśmy bardziej tolerancyjni jak 2/3 score'u jest kopiami, niż jak jeden utworów posiada pewne zapożyczenia. :?
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#704 Post autor: Koper » ndz wrz 30, 2012 16:46 pm

Templar pisze:
Nie, jesteśmy bardziej tolerancyjni, jeśli to jest score Hornera, dlatego, że to on jest twórcą prawdziwego "Kopia Style" 8) :mrgreen:
Horner, nie Horner. Jeśli to działa w filmie na miarę Wroga u Bram (Balto + czteronutowiec + Prokofiew) to każdemu można wybaczyć.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#705 Post autor: Wawrzyniec » ndz wrz 30, 2012 16:48 pm

OK Koper cieszę się, że wybaczasz Hansowi "Suspirię" i Arvo Pärta w "The Ring". :)

Ale nie pamiętam, abyście byli tacy tolerancyjni przy innych kompozytorach. :?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

ODPOWIEDZ