JAMES HORNER - BLACK GOLD / CRISTIADA

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

Re: JAMES HORNER - BLACK GOLD / FOR GREATER GLORY (CRISTIADA

#556 Post autor: Mystery » sob wrz 01, 2012 07:24 am

Do posłuchania filmowa wersja napisów końcowych "Just Another Chapter Of History / Closing Credits"
http://w430.wrzuta.pl/audio/4O8yGKpuFoN/end_titles

Templar

#557 Post autor: Templar » sob wrz 01, 2012 15:34 pm

Niezłe, a tak swoją drogą film się pojawił w domenie publicznej :P

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#558 Post autor: Mystery » sob wrz 01, 2012 15:50 pm

Niezłe, a tak swoją drogą film się pojawił w domenie publicznej :P
No niby skąd ten utwór? :P Obejrzałem tylko wstęp i już w pierwszej minucie od pięknej pieśni "Entre La Luz Y El Pecado", będącej tu zapewne tematem przewodnim, zakręciła mi się łezka w oku - "Jose's Martyrdom" to będzie geniusz!

Co do kawałka powyżej to cóż, Braveheart/Four Feathers/Spiderwick/Zorro, ale muzyka wciąż ładna :)

Tak na przewijaniu to sporo będzie czteronutowca, kobiecych wokali i rzeczywiście chyba bez fortepianu. Liryka będzie wtórna (Four Feathers), ale mocno będzie dawać po emocjach, za to kolejny raz James pokaże jak się pisze epicką i dramatyczną muzykę akcji, how cool is that :)
http://www.youtube.com/watch?v=EnPi5cXl ... age#t=291s

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#559 Post autor: lis23 » sob wrz 01, 2012 17:11 pm

Heh, i już na początku utworu słychać fragment z " Braveheart " ;)
aż tak to nie przeszkadza w odbiorze ale drażni, że Horner często z tego korzysta
całość zapowiada się jednak ciekawie.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#560 Post autor: Mystery » sob wrz 01, 2012 17:45 pm

Reżyser chciał Bravehearta, to ma :wink:

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#561 Post autor: Paweł Stroiński » sob wrz 01, 2012 17:57 pm

Da się ten film obejrzeć? I w jakiej jakości go widziałeś?

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#562 Post autor: Mystery » sob wrz 01, 2012 18:04 pm

Paweł Stroiński pisze:Da się ten film obejrzeć? I w jakiej jakości go widziałeś?
Filmu jeszcze nie oglądałem, nie ma napisów, a nie wiem czy chcę się porywać na ten hiszpański akcent. Póki co jest ten DVDRip, ale pewnie niedługo będzie coś lepszego
http://release24.pl/wpis/24635/%22For+G ... viD-GECKOS

Ps. Już dawno nie oglądałem filmu z muzą Hornera, bez uprzedniego zaznajomienia ze scorem, nie ma co, powinno być ciekawie :wink:

Sam film podobnie jak Black Gold (5% na RT) został przez krytyków kompletnie zmiażdżony (16% na RT), ale widzowie oceniają go dość przyzwoicie (6.5 na Imdb, tak samo jak Black Gold), toteż myślę, że jeśli chodzi o jakość nie ma co się zbytnio przejmować, bo pierwszy jest o arabach, a drugi o katolikach, oba powstały za stosunkowe duże pieniądze za granicą i USA zostały pokazane tam w negatywnym świetle, toteż odgórnie filmy te nie mają prawa się tam podobać. Przykre i krzywdzące, no ale kto to widział robić epickie filmy poza mackami Hollywood?

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#563 Post autor: Paweł Stroiński » sob wrz 01, 2012 18:51 pm

A jakiś link w stylu rapida albo czegoś tego pokroju? :mrgreen:

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#564 Post autor: Mystery » sob wrz 01, 2012 18:57 pm

"Masz jedną nową wiadomość" :wink:

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#565 Post autor: muaddib_dw » ndz wrz 02, 2012 11:02 am

Mystery Man pisze:
Reżyser chciał Bravehearta, to ma :wink:
Kuźwa ludzie co wy z tym wybielanie Hornera, na dzień dobry brutalna kopia z Braveheart i tłumaczenie, że reżyser tak chciał :shock: Albo tak zaniżyliście loty albo z braku ryb w jeziorze z głodu zabieracie się za ślimaki lub powodowani tęsknotą za starymi dobrymi czasami każdą kopię Hornera przyjmujecie za dobry omen.

Wyobrażam już sobie gdyby inny kompozytor skopiował dosłownie cały fragment swojego dzieła z przeszłości dosyć już odległej, suchej nitki na nim byście nie zostawili.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#566 Post autor: Adam » ndz wrz 02, 2012 11:10 am

toż pisałem sto razy że tu się najmniejsze zżynki wypomina wszystkim tylko nie Hansowi i Hornerowi :P
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#567 Post autor: muaddib_dw » ndz wrz 02, 2012 11:16 am

Adam pisze:toż pisałem sto razy że tu się najmniejsze zżynki wypomina wszystkim tylko nie Hansowi i Hornerowi :P
Niepełnosprawnym, osobą starszym i kobietą w stanie błogosławionym się ustępuję, do której grupy by tu zaliczyć w/w :mrgreen:

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#568 Post autor: Mystery » ndz wrz 02, 2012 11:20 am

Wyobrażam już sobie gdyby inny kompozytor skopiował dosłownie cały fragment swojego dzieła z przeszłości dosyć już odległej, suchej nitki na nim byście nie zostawili.
Taki to już styl tego kompozytora i trzeba się z tym pogodzić, albo po prostu go nie słuchać. Przez 30 lat w każdej następnej pracy były naleciałości poprzednich i teraz tak dosadne wytykanie mu Bravehearta mija się z celem - karcenie Hornera za swoje plagiaty, to jak zarzucanie murzynowi, że jest czarny :P

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#569 Post autor: muaddib_dw » ndz wrz 02, 2012 11:29 am

Mystery Man pisze:
Taki to już styl tego kompozytora i trzeba się z tym pogodzić, albo po prostu go nie słuchać. Przez 30 lat w każdej następnej pracy były naleciałości poprzednich i teraz tak dosadne wytykanie mu Bravehearta mija się z celem - karcenie Hornera za swoje plagiaty, to jak zarzucanie murzynowi, że jest czarny :P
:D Racja. Kuźwa po całkiem świeżym Spider Manie po cichu jednak miałem nadzieję, że i tu się bardziej postara.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#570 Post autor: Mystery » ndz wrz 02, 2012 11:45 am

muaddib_dw pisze: :D Racja. Kuźwa po całkiem świeżym Spider Manie po cichu jednak miałem nadzieję, że i tu się bardziej postara.
Nie w takim kinie. Te nowsze, nietypowe jak dla niego filmy Karate, Avatar, Spider, wymagają od niego innego świeższego podejścia do tematu. W epickim, dramatycznym, historycznym kinie w którym jest weteranem i ekspertem, idzie po sprawdzonych szablonach i utartych schematach i robi to czego się od niego wymaga, ma być epicko i emocjonalnie i tu James odnosi sukces, bo w obrazie muza gra w tak starym i dobrym stylu, jakby film powstał dobre kilkadziesiąt lat wstecz.

ODPOWIEDZ