Jakie książki ostatnio czytaliście?

Dla forum FilmMusic.pl Offtop jest źródłem sukcesu. Złotą żyłą. Dlatego stworzyliśmy specjalne miejsce wypowiedzi utrzymanej w tonie, delikatnie mówiąc, luźno-frywolnym. Wszystko co uznane zostanie za Offtop trafiać będzie tutaj.
Wiadomość
Autor
hp_gof

Re: Jakie książki ostatnio czytaliście?

#76 Post autor: hp_gof » ndz lip 22, 2012 19:18 pm

Ja czytałem ostatnio 'Cień wiatru'. O matko - genialna książka! Totalnie w moim klimacie. Aż miałem ochotę ją zakupić w oryginale, ale jeszcze na to za wcześnie :P

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#77 Post autor: Adam » ndz lip 22, 2012 19:19 pm

heh się obudziłeś. stare ale jare. geniusz.
#FUCKVINYL

hp_gof

#78 Post autor: hp_gof » ndz lip 22, 2012 19:24 pm

No ja mam zaległości w wielu dziedzinach :P Pamiętam jak w liceum widziałem tę książkę w empiku, jeszcze w starej okładce, a dopiero w tym roku dostałem ją na urodziny i znalazłem wreszcie czas, żeby ją przeczytać ;) Ale czułem na kilometr, że mi się spodoba i miałem rację.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#79 Post autor: Paweł Stroiński » ndz lip 22, 2012 20:26 pm

Ja też dopiero w tym roku przeczytam.

Awatar użytkownika
bladerunner22
Zdobywca Oscara

#80 Post autor: bladerunner22 » pn lip 23, 2012 11:33 am

Obrazek

oj strasznie się wymęczyłem, morderca ciekawy, parę opisów też, bogate słownictwo językowe jak tu u Krajewskiego , ale generalnie umiarkowanie polecam
Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :

''Zabić Strach''

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#81 Post autor: Ghostek » pn lip 23, 2012 21:48 pm

Trochę zaniedbałem temat, więc rzucę moimi książkowymi pozycjami z tego miesiąca.

Obrazek

Duże oczekiwania i wielkie rozczarowanie.
Ładnie napisana, ciekawie skomponowana książka z jakimś pomysłem, ale zupełnie chyba nie dopracowanym do końca. Zawsze zaskakujący autor, tutaj ślizga się tylko od rozdziału do rozdziału bawiąc się w to, co chyba do końca mu nie wychodzi - czyli ortodoksyjne s-f. Nawet wątek filozoficzny jest tutaj umniejszany na rzecz wgłębiania się w nieco przekombinowany świat przedstawiony. Bohaterowie trochę płascy, co bardzo dziwi u tego autora, bowiem do tej pory ostoją jego prac były naprawdę wyraźne i wiarygodne postaci.
Lada tydzień sięgnę po Klara i półmrok - ponoć jedną z lepszych prac Somozy. Ponoć...

Obrazek

Jeżeli poszukujecie kryminału na światowym poziomie to polecam Karin Slaughter. Połowa szwedzkich i norweskich pisarzy powinna jej buty czyścić i uczyć się rzemiosła. Naprawdę pięknie opisane zbrodnie, świetnie zarysowane postaci i genialna otoczka dająca czytelnikowi poczucie autentyzmu. Na warsztacie mam obecnie Pęknięcie, ale już zakupiłem sobie wszystkie wydane w polsce książki tej pani. Ot tak w ciemno. Na pewno się nie zawiodę, bo wiele osób mówi, że z każdym tomem jest coraz lepiej.

Obrazek

Po tę książeczkę sięgnąłem z czystej sympatii do serii, a w szczególności do lajtowo napisanego przez Szymuna Wroczka, "Pitera". No do najlżejszych ta lektura nie należy. Do najlepiej napisanych też, ale otrzymujemy całkiem ciekawą historię, która ma swoje momenty. Polecam jednak tylko fanom serii.
Obrazek

Awatar użytkownika
bladerunner22
Zdobywca Oscara

#82 Post autor: bladerunner22 » wt lip 31, 2012 10:37 am

wróciłem do Potterów , nigdy mnie czarodziej nie przekonywał, ale jak byłem mały przeczytałem dwie części nawet mi się podobały.
film widziałem tylko pierwszy.

no więc zacząłem od 3 części . Przyszedł czas na Więzień Azkabanu , no i ? no i z deczka rozczarowanie :) , owszem pierwsze sto stron zapowiada się mega ciekawie , wielki czarownik Syriusz Black ucieka z Więzienia, pilnowanego przez dementorów , z którego jeszcze nikt nie zwiał , a później ? ano później nudne i nieco schematyczne opisy Quidditcha, lekcji magicznych i mało wciągających bzdur :) , co prawda koniec nieco wynagradza , ale moja ocena nie będzie większa jak

6+ /10

Na czarę ognia póki co nie mam jakieś większej ochoty 8) .

''Zabić Strach''

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#83 Post autor: Bucholc Krok » wt lip 31, 2012 10:53 am

bladerunner22 pisze:Na czarę ognia póki co nie mam jakieś większej ochoty 8) .
No i nic dziwnego. Lepiej coś Pratchetta poczytaj, a nie jakieś Puzdery. :)
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#84 Post autor: Ghostek » pn sie 06, 2012 09:20 am

Ja wymiękłem przy 2 części Pottera. Pierwsza poziomem literackim nie ustępuje innemu klasykowi - Komecie nad Doliną Muminków, a druga jest przeokrutnie nudna. I szczerze nie mam ochoty wracać do tej serii w najbliższym czasie. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
bladerunner22
Zdobywca Oscara

#85 Post autor: bladerunner22 » pn sie 06, 2012 15:41 pm

Ghostek pisze:Ja wymiękłem przy 2 części Pottera. Pierwsza poziomem literackim nie ustępuje innemu klasykowi - Komecie nad Doliną Muminków, a druga jest przeokrutnie nudna. I szczerze nie mam ochoty wracać do tej serii w najbliższym czasie. :)
ta, zdecydowanie książka dla dzieciaków, teraz w ręce wpadła mi według Timea powieść która znalazła się w pierwszej setce.

Ja , Klaudiusz :) .

może po tym powrócę do Czary ognia.

''Zabić Strach''

Michelle
Parkingowy przed studiem nagrań

#86 Post autor: Michelle » wt wrz 25, 2012 10:31 am

Ostatnio powróciłam do czasów dzieciństwa i sobie czytam książki dla dzieci i młodzieży. :) Odkryłam kilka perełek, książek które nie tak dawno temu się ukazało. Najbardziej podobają mi się utwory Kate DiCamillo. Czytam wszystkie jej książki po kolei! :D Są bardzo wzruszające i pełne nadziei. Moją ulubioną jest "Cudowna podróż Edwarda Tulana". Wszystkie postacie w książkach autorki są taaakie prawdziwe. :)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#87 Post autor: Wawrzyniec » pt paź 12, 2012 16:35 pm

Z ciekawości, czytał ktoś coś nowego noblisty Mo Yana? Ja tylko czytałem Murakamiego, który był ponoć faworytem. Moja młodsza siostra nie będzie zadowolona, gdyż uwielbia Murakamiego. Ale nie ukrywam, że ten Mo Yan mnie zaintrygował, szczególnie jak się popatrzy na tytuły jego książek jak chociażby "Szklana marchewka". Pewnie tak samo jak wtedy było z Panukiem, teraz nagle wypłynie więcej tłumaczeń. Jestem ciekaw, chociaż sam nie pamiętam, kiedy ostatnio czytałem coś nienaukowego. :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Templar

#88 Post autor: Templar » pt sty 25, 2013 00:53 am

Troszkę przyofftopię, nadal książki, tyle, że w wersji audio :P - czy chce ktoś audiobooka - 1. część Nędzników z Audioteki? Bo jak byłem w środę w kinie na pokazie przedpremierowym to dostałem 2 kody i jeden mam wolny :P

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#89 Post autor: Bucholc Krok » pn sty 28, 2013 19:24 pm

Kto czyta i jakiej jakości mp3?
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#90 Post autor: Bucholc Krok » sob lut 09, 2013 20:56 pm

Jak zainteresowani wiedzą Weltbild zwija się z naszego słynącego z czytelnictwa kraju i przenosi do Vanuatu, gdzie czyta 100% obywateli (nie licząc wędrujących celebrytów-literatów typu Kraśko, Kreft, Richardson.., których wypocin nikt nie czyta i można je dostać po 5zł z pocałowaniem w d.), czyli cała 20-tka i pozostawia po sobie straszną dziurę. Po samym Weltbildzie żal dupy ściskać mi nie będzie, choć mieli w ostatnim czasie sporo promocji i można się było nieźle obłowić, bardziej martwi mnie, co się stanie ze Światem Książki, który był przez W. przejęty kilka lat temu. Ktoś coś wie?

ODPOWIEDZ