Bucholc Krok pisze:Były głośne dwa "dzieła religijne" - Chrystus z jajami i Krzyż w moczu (no i jeszcze zdaje się Papież przywalony meteorem, czyli 3). Już dokładnie nie pamiętam, które było rodzimej produkcji. Tak czy siak tłumaczenie było, jak podałem. O głupie tłumaczenie tu chodzi, a nie o same instalacje.
Bucholc, znowu coś kręcisz jak typowy kaczysta. Nie wiesz, nie znasz się, nie orientujesz, ale Ci się nie podoba. To nie był Chrystus z jajami tylko zdjęcie genitaliów rozłożone na formę krzyża (na którym nie było żadnego Jezusa ani nikogo innego ukrzyżowanego, nawet Spartakusa

) połączone z filmikiem trenującego na siłowni gościa. Napisali o tym w Wyborczej i powiedzieli w TVN i po tych materiałach nagle banda dewotów, która na wystawie nie była nawet, pozwała autorkę do sądu. Pozostałe dwie "religijne" prace nie były dziełami Polaków. Był też "obrazoburczy" plakat filmu "Skandalista Larry Flint. Ciekawe czemu nie wspomniałeś o karykaturach przedstawiających Mahometa (była głośna sprawa swego czasu) a i pewnie znalazłyby się jakieś dzieła sztuki kontrowersyjne dla Żydów czy Buddystów. A South Park Ci nie przeszkadza? Tam Jezus prowadzi talk show, a walkę z Szatanem miał w jednym odcinku toczyć na ringu (zdaje się, że Szatan się podłożył). A co z "Boratem"?
A co do tłumaczenia to nie wiem - może Pani Nieznalska patrzyła na świat przez różowe okulary i jej się wydawało, że ludzie są na tyle rozważni by nie pałać świętym gniewem, bo gdzieś ktoś podobno coś kontrowersyjnego zrobił z religijnym symbolem.
Bucholc Krok pisze:Dobrze wiemy, że tak to nie działa i nie będzie działać, a efekt jest obliczony na media i obrońców. Ale nawet gdyby nikt nie reagował to byśmy mieli coraz "ambitniejsze" produkcje i ciekawe do czego by to doprowadziło. Może performens "śmierć na żywo". Bo przecież sztuka musi wywoływać emocje, jeśli Chrystus "jajcarz" nie wywołuje to trzeba zrobić coś mocniejszego. Może ukrzyżowanie live podziała. Ale to by się też kiedyś znudziło i znowu nikt by nie reagował.
Przecież jacyś fanatycy religijnie się biczują czy krzyżują w Trzecim Świecie. Śmierć na żywo - jakiś debil-artysta głodził psa jako performance. Także trochę się spóźniłeś z tym przewidywaniem co to złego się jeszcze może zdarzyć.
Bucholc Krok pisze:Wydaje mi się, że samo mniemanie, iż jest się przedstawicielem nowej religii nie daje podstaw do występowania o obrazę uczuć religijnych. Ale jest demokracja i ponoć można pozywac do sądu kogo się chce i o co się chce.
A dlaczego jedna religia ma być lepsza od innych jeśli o uczucia wyznawców chodzi? O ile wiem, nie jesteśmy państwem religijnym, choć pewnie chcieliby aby Polska była taką katolicką wersją Iranu.
Bucholc Krok pisze:Czyli opowiadanie dowcipów o paleniu Żydów też nie musi oznaczać antysemityzmu? W takim razie co, tylko głupotę?
Oczywiście, że nie oznacza antysemityzmu. A niektóre dowcipy o Oświęcimiu są śmieszne, nawet jeśli jadą po bandzie. Tak samo jak śmieszne pewnie są niektóre dowcipy opowiadane zagranicą o Polakach.
Bucholc Krok pisze:Rasistowski?

Zapodaj.
Górale chyba nie stanowią innej rasy, więc trudno by uznać, że mogą obrażać jakąś rasę i być dowcipem rasistowskim. Ale pewnie wiele z nich, przez niektórych Górali mogłoby zostać uznane za obraźliwe, bo przedstawiające ich grupę etniczną w negatywnym świetle, drwiące z ich przywar, zwyczajów czy historii.
Bucholc Krok pisze:Nie wiem, nie oglądam Igrzysk, bo mi obraz w telewizorze wysiadł.
Jak zwykle. Nie wiesz, ale będziesz się mądrzył i pouczał kto ma w nich występ;ować, a kto nie.
Bucholc Krok pisze:A ona była pijana lub pod wpływem narkotyków, gdy to pisała?
A może była? To już po pijaku nie można na twitterze pisać?
Bucholc Krok pisze:Jednym głupim wpisem spieprzyła całą robotę. Pretensje może mieć do siebie.
Raczej do takich mistrzów politycznej poprawności, jak Ty.
Bucholc Krok pisze:Jacy jesteśmy naprawdę nie wychodzi z występów przed kamerą czy mikrofonem, ale z bardziej prywatnych sytuacji. Co mnie obchodzi, że jakiś "pan" psycholog był uważany za autorytet i zapraszany w roli eksperta do różnych programów (i nawet go lubiłem!), skoro okazał się być pedofilem?
Jak dla Ciebie głupi tekst na twitterze jest moralnie równoznaczny z seksualnym wykorzystywaniem małych dzieci a nieudane dzieło sztuki w mało roztropny sposób korzystające z religijnego symbolu jest równoznaczne z morderstwem (co może wynikać z jednego z wcześniejszych cytatów) to myślę, że pozostaje Ci już tylko wsłuchać się w głos zarodków, jak ministrowi Gowinowi, odebrać swoją legitymację członkowską w PiS no a dyskusji dalszej tutaj chyba nie ma co prowadzić.