Hm, a czy Ty widziałeś "Agorę" i słyszałeś jak tam muzyka działa? W filmie bynajmniej wyżyn emocji to nie daje.Paweł Stroiński pisze:Druga rzecz, Wawrzyniec, słyszałeś Agorę i jak tam Dario na chór pisze? Widać pewną różnicę między kompozytorami wykształconymi i niewykształconymi. Agora pisana jest w podobnej konwencji do Gladiatora i generalnie brzmienia "epickiej muzyki historycznej", którą score Hansa i Lisy zdominował przez wieki. Do tego jednak dodaje takie przebiegi harmoniczne i tak umiejętnie operuje chórem, że sięga to wyżyn emocji. Marianelli potrafi po prostu świetnie operować intensywnością emocjonalną i wielu kompozytorów mogłoby się od niego uczyć.
DARIO MARIANELLI - ANNA KARENINA (2012)
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Re: DARIO MARIANELLI - ANNA KARENINA (2012)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
- Marek Łach
- + Jerry Goldsmith +
Właśnie daje i to jest jej główny problem. Bo tych emocji w filmie jest za dużo w stosunku do tego, co się dzieje na ekranie. Ale generalnie potwierdza to, że Marianelli pod względem emocji w muzyce jest przeciwnym biegunem dla stonowanego Desplata.
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Prawdą jest, że Marianelli jest daleki pod względem ekspresji od ascetycznego Desplata, a i tak obaj wychodzą z wewnętrzności. To bardzo ciekawe.
Od co najmniej dwóch postów nie rozumiem o co chodzi 

- bladerunner22
- Zdobywca Oscara
..bo Marianelli jest bardziej klasyczny od pozostałych kompozytorów dzisiaj ?Paweł Stroiński pisze:Prawdą jest, że Marianelli jest daleki pod względem ekspresji od ascetycznego Desplata,.
Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :
''Zabić Strach''
''Zabić Strach''
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Desplat też jest bardzo "klasyczny", choć odnosi się do trochę innej, bardziej minimalistycznie zorientowanej tradycji. Chyba tego nie da się określić. Chociaż Pride and Prejudice uważa się za bardzo klasyczne w sensie muzyki XVIII-wiecznej, ale ja nie mogę się wypowiadać, bo tego nie słyszałem, szczerze mówiąc.
- bladerunner22
- Zdobywca Oscara
no właśnie Marianelli dla mnie podchodzi pod XVIII wiek, z tymże, jego muzyka nie jest lekka , za specjalnie szybka, nie brak jej liryczności , bardziej mi chodzi o instrumentarium .Paweł Stroiński pisze:Desplat też jest bardzo "klasyczny", choć odnosi się do trochę innej, bardziej minimalistycznie zorientowanej tradycji. Chyba tego nie da się określić. Chociaż Pride and Prejudice uważa się za bardzo klasyczne w sensie muzyki XVIII-wiecznej, ale ja nie mogę się wypowiadać, bo tego nie słyszałem, szczerze mówiąc.
Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :
''Zabić Strach''
''Zabić Strach''
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Czyli właśnie nie daje.Marek Łach pisze:Właśnie daje i to jest jej główny problem. Bo tych emocji w filmie jest za dużo w stosunku do tego, co się dzieje na ekranie. Ale generalnie potwierdza to, że Marianelli pod względem emocji w muzyce jest przeciwnym biegunem dla stonowanego Desplata.

A coś wiadomo, czy będzie komponował do "Na zachodzie bez zmian" Mimi Leder? Początkowo był do tego projektu przypisany na imdb, teraz już wypadł, ale coś ten projekt w ogóle sprawia wrażenie stojącego w miejscu, więc pewnie nic z angażu Marianelliego tam nie będzie, a może szkoda.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
Ja widziałem i absolutnie się nie zgadzam. Agora jest piękna pod każdym względem, a już na pewno emocjonalnym - muzyka bynajmniej nie kiksuje, biorąc pod uwagę, iż mamy tu do czynienia z tyloma uzupełniającymi się wątkami (religia, miłość, przeznaczenie, lojalność, zdrada), które w rezultacie kumulują się w jednej z największych tragedii w historii ludzkości. IMHO to trzeba jednak bardziej czuć, niż kalkulować technicznie.Koper pisze:Anyway, kto widział, ten wie.
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
hp_gof pisze:Czy to nie chodzi przypadkiem o to, że cokolwiek nie skomponuje Williams czy Zimmer - czy to jest akcyjniak, czy dramat - to jest to łatwe do słuchania od pierwszego włożenia płyty do odtwarzacza, a jak włączysz Desplata czy Marianelliego, to słuchasz pierwszy, trzeci, piąty raz - ledwo co wyłapujesz jakąś melodię, wszystko Ci się zlewa w całość i się musisz namęczyć, żeby w ogóle dojść do sedna? I większość osób taką płytę po jednym czy nawet kilku przesłuchaniach po prostu odrzuca, komentując że się płytę przesłuchało i nic w niej nie ma ciekawego i Williams czy Zimmer zrobili by to lepiej, (bo by szybciej wpadło w ucho).
hp_gof pisze:Ja tutaj nie chcę nikogo szufladkować, choć i tak stwierdzicie, że to robię, ani nie miałem też zamiaru wskazywać palcem na Wawrzyńca przywołując przykłady Williamsa i Zimmera (więc nie odbieraj tego osobiście).
Dobrze, tylko dlaczego w takim razie przywołujesz Williamsa i Zimmera?

Ale dobrze, gdyż widzę, że dyskusja się rozwija i stała się wręcz za mądra, więc już wolę nie prowokować. Tym bardziej, że nie chcę ocenić Marianellego w stylu adamowym, mimo, że czasami nachodzi mnie chęć takiego bardzo brutalnego, niegodnego recenzenta, na poziomie onet.pl ocenienie Dario. W sumie mogłem napisać, że "Czekam na ten score", ale tradycyjnie "Człowiek Zło" nie mógł się opanować.

A "Agora" jest w porządku, ale dla mnie osobiście to taka piąta woda po "Gladiatorze". Więc przesłuchałem dwa-cztery razy i jakoś nie miałem i nie mam potrzeby do niej wracać.
#WinaHansa #IStandByDaenerys
- Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
Tyle stron tekstu, a gdzie są jakieś sample?
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Jeszcze nie ma, ale przynajmniej, z wyjątkiem pana Grzesia, toczy się bardzo ciekawa dyskusja, rzadkość na tym forum.
No ja z Koprem w tej kwestii również się nie zgadzamMefisto pisze: Ja widziałem i absolutnie się nie zgadzam. Agora jest piękna pod każdym względem, a już na pewno emocjonalnym - muzyka bynajmniej nie kiksuje, biorąc pod uwagę, iż mamy tu do czynienia z tyloma uzupełniającymi się wątkami (religia, miłość, przeznaczenie, lojalność, zdrada), które w rezultacie kumulują się w jednej z największych tragedii w historii ludzkości. IMHO to trzeba jednak bardziej czuć, niż kalkulować technicznie.

- Bucholc Krok
- Jean-Baptiste Lully
Paweł Stroiński pisze:Jeszcze nie ma,
Czy to nie jest trochę niepokojące? Film ma być w 2012r., a 6 miesięcy przeleciało. Już nie mówię o wyimkach z gotowych tracków, ale chociaż jakieś luźne próbki powinny być.
Przy okazji: czy Agora i Jane Eyre wyszły w końcu w jakichś innych krajach niż Hiszpania i USA? W przypadku Agory we wrześniu miną już 2 lata od ukazania się wydania hiszpańskiego. Dwie duże firmy (Warner i Sony) nie mogą sobie z tym poradzić?

"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy
Nie wyszły i nie ma takich planów. Japończycy zrezygnowali z wydawania hollywoodzkich ścieżek, oprócz Sony, która jako jedyna wydaje jeszcze, ale tylko same duże tytuły (ostatnie to The War Horse, Tintin i teraz The Dark Knight Rises).Bucholc Krok pisze:Przy okazji: czy Agora i Jane Eyre wyszły w końcu w jakichś innych krajach niż Hiszpania i USA? W przypadku Agory we wrześniu miną już 2 lata od ukazania się wydania hiszpańskiego. Dwie duże firmy (Warner i Sony) nie mogą sobie z tym poradzić?Sony raczej wydaje płyty jednocześnie. Przynajmniej w USA i Europie.