Czego ostatnio słuchaliście?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

Re: Czego ostatnio słuchaliście?

#2641 Post autor: Adam » wt maja 22, 2012 08:48 am

Paweł Stroiński pisze:Wybrane ścieżki przeze mnie zaliczają się (nawet mimo wad) do moim zdaniem czołówki rozumienia filozofii Dalekiego Wschodu w muzyce:

James Newton Howard - Snow Falling on Cedars
John Williams - Memoirs of a Geisha
Hans Zimmer - The Last Samurai
Hans Zimmer - Beyond Rangoon
:shock: :? ale rozumiem że tam miało być na początku dodane słowo "hollywoodzkie ścieżki"? :)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2642 Post autor: Wawrzyniec » wt maja 22, 2012 12:53 pm

Paweł Stroiński pisze:John Williams - Memoirs of a Geisha
Hans Zimmer - The Last Samurai
Hans Zimmer - The Thin Red Line
Jesteś w fazie słuchania najpiękniejszych soundtracków świata? Normalnie rozpływam się przy tych pracach. Pięknie, przepięknie. :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Turek

#2643 Post autor: Turek » wt maja 22, 2012 21:18 pm

http://www.youtube.com/watch?v=EAUR-qn3lH8

Słucham to średnio 5 razy na minutę, w kółko :)

Kocham ten temat, kocham ! :)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#2644 Post autor: Adam » wt maja 22, 2012 21:20 pm

baaa, mam wszystkie odcinki z lektorem pl! 8)
Obrazek
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2645 Post autor: Wawrzyniec » ndz cze 17, 2012 17:53 pm

High Spirits - George Fenton

Jaki fajny i jakże iralndzki sympatyczny score. Dużo dobrego orkiestrowego grania z nutą tajemniczości polanej irlandzkim folkowym sosem. Dobry score, polecam. :)

4/5

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#2646 Post autor: Paweł Stroiński » ndz cze 24, 2012 15:54 pm

Dzisiejsze wybory z mojej strony:

Dario Marianelli - Atonement
Hans Zimmer and Klaus Badelt - The Pledge
Jerry Goldsmith - Chinatown (wkrótce recenzja)

teraz:

Alexandre Desplat - Lust, Caution

Przede mną jeszcze zapewne:

James Newton Howard - Snow Falling on Cedars, bo nie mogę się totalnie od tego score oderwać
John Williams - Memoirs of a Geisha

hp_gof

#2647 Post autor: hp_gof » ndz cze 24, 2012 16:07 pm

Zapewne niektóre wybory zostały w pewnym stopniu zainspirowane dyskusjami na forum :P

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#2648 Post autor: Paweł Stroiński » ndz cze 24, 2012 16:12 pm

Niekoniecznie dyskusjami, do Atonement zainspirował mnie sam fakt, że pojawił się wątek o Dario :mrgreen:

hp_gof

#2649 Post autor: hp_gof » ndz cze 24, 2012 16:27 pm

Ja ze 2-3 dni temu miałem to samo - w oczekiwaniu na Annę Kareninę włączyłem sobie Pokutę :)

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#2650 Post autor: Paweł Stroiński » ndz cze 24, 2012 16:33 pm

Ja dopiero dzisiaj miałem czas na Pokutę.

A teraz z moim ukochanym Despladełkiem, ale mi brakowało tego Lust, Caution :)

hp_gof

#2651 Post autor: hp_gof » ndz cze 24, 2012 17:13 pm

Ja się nie fascynuję Lust Caution :D Koszmarnie nudne :mrgreen: Strasznie ciężkie i asłuchalne :mrgreen: Za dużo niuansów chyba 8) Hehehehehe ;)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2652 Post autor: Wawrzyniec » pn cze 25, 2012 12:01 pm

hp_gof pisze:Ja się nie fascynuję Lust Caution :D Koszmarnie nudne :mrgreen: Strasznie ciężkie i asłuchalne :mrgreen: Za dużo niuansów chyba 8) Hehehehehe ;)
Parodiujesz mnie, czy na serio piszesz? :P

hp_gof

#2653 Post autor: hp_gof » pn cze 25, 2012 17:11 pm

Wawrzyniec pisze:Parodiujesz mnie, czy na serio piszesz? :P
Mówię serio. To że nastawiam mnóstwo " :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ", to nie znaczy, że nie mówię poważnie. Do Lust Caution strasznie ciężko mi się przekonać, słucham tego rzadko, jeśli już, to zazwyczaj fragmentami, bo jak zdarzy mi się przesłuchać całość, to to strasznie przytłacza. Jeden z najlepszych tematów Desplata Wong Chia Chi's Theme pojawia się ledwo w kilku miejscach, a reszta wydaje się monotonna. To że piszę 'wydaje się' jest stwierdzeniem dość asekuracyjnym, bo z jednej strony wyrażam swoją opinię, a z drugiej nie wykluczam przeciwnej opinii innych osób. Podejrzewam, że jak wrócę na spokojnie kiedyś do tej pracy, to odkryję kawałek po kawałku wszystkie 'niuanse' i wszystkie warstwy, których Desplat nakładł jak głupi, co nie zmienia faktu, że... ciężko się tego słucha. No ale skądinąd świetny Benjamin Button też potrafi czasem przytłaczać, jak się potorturujesz nim kilka razy. Za to dzisiaj przed egzaminem słuchałem sobie Pana Lisa i po raz kolejny stwierdziłem, że to bardzo dobra, krótka acz treściwa, a przede wszystkim ŻWAWA! i pomysłowa ścieżka. Do tego temat 'Boggis, Bunce and Bean' wbrew pozorom pojawia się wyjątkowo często, w przeróżnych aranżacjach, a jest tak niepozorny, że nawet czasem jesteś w stanie nie zauważyć jego obecności, jest tak naturalny i nienachalny, zachowując jednocześnie swoją wyrazistość. Naprawdę, zawsze będę upierał się przy twierdzeniu, że Pan Lis to jedna z najlepszych prac Desplata jeśli za główne kryterium przyjmiemy "oddziaływanie w filmie". Choć jednocześnie wyjątkowo świetnie sprawdza się też jako dzieło autonomiczne (choć album jest poszatkwoany piosenkami). No dobra, jak tak dalej pójdzie, to zaraz tu Desplatowi całą monografię napiszę :P

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#2654 Post autor: DanielosVK » pn cze 25, 2012 17:13 pm

A mnie to Button zawsze nudził. :P Pomijając "Daisy's Ballet Career", do którego często wracam. Za to "Lust, Caution" jest piękne. 8)
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

hp_gof

#2655 Post autor: hp_gof » pn cze 25, 2012 20:18 pm

Dobra, Wawrzek, aktualizacja: słucham właśnie Lust Caution, bo mnie zainspirowałeś :P i mimo że jestem zmęczony po całym dniu, to jeszcze nie zasnąłem! A jestem przy ósmym utworze :P Generalnie we wcześniejszym poście odwołałem się raczej do moich pierwszych wrażeń na temat Lust Caution. Ale mam coś takiego, że nawet jak score mi się początkowo nie podoba, a zostawię go odłogiem i wrócę do niego po kilku(nastu) miesiącach, to potem się długo dziwię, czemu mi się nie spodobał od razu? Okazuje się, ze Lust Caution to nie tylko Wong Chia Chi's Theme, a co najmniej 2 inne motywy, jeśli nie więcej :) Więc cofam swoje oskarżenia w stosunku do Desplata za nijakość :P
No dobra, druga połowa jest ciut cięższa :P Ale całość się broni :)

ODPOWIEDZ