Brave - Patrick Doyle

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: Brave - Patrick Doyle

#106 Post autor: Wawrzyniec » sob cze 23, 2012 16:30 pm

hp_gof pisze:Na razie wypowiedziały się bodajże tylko 3 osoby, z czyim zdaniem się szczególnie liczysz? :P
Wybacz, że wymienię najpierw Mystery'ego przed Tobą. :wink: I o ile Wasze komentarze co do "TDKR" napełniały mnie optymizmem, o tyle te kilka uświadamia mnie, że jest w porządku, ale też nie tak rewelacyjnie jak się spodziewałem. :(
#WinaHansa #IStandByDaenerys

hp_gof

#107 Post autor: hp_gof » sob cze 23, 2012 19:01 pm

Wawrzyniec pisze:Wybacz, że wymienię najpierw Mystery'ego przed Tobą. :wink: I o ile Wasze komentarze co do "TDKR" napełniały mnie optymizmem, o tyle te kilka uświadamia mnie, że jest w porządku, ale też nie tak rewelacyjnie jak się spodziewałem. :(
Ależ nawet nie sądziłem, że w ogóle mnie wymiesisz. W każdym razie wydaje mi się, że komentarze co do TDKR to w sumie pobożne życzenia, bo nikt filmu ani scoru na oczy nie widział, a klipy nic nie wnoszą. Dlatego nie powinny ani napawać optymizmem, ani pesymizmem. Po prostu opóźniają moment rozczarowania albo zasłużone okrzyki radości. Wstrzymują się z opinią do premiery score'u i filmu. A o Meridzie wiemy dużo więcej: jest score, a film jest przewidywalny (w przeciwieństwie do skąpych informacji o Batmanie), więc wiemy czego spodziewać się na ekranie. Wiemy czego brakuje muzyce Doyle'a i dlaczego najprawdopodobniej tak się stało. Znamy tez mocne strony. A co konkretnie Ciebie zadowoli - dowiemy się jak sam płytę przesłuchasz. Mnie w scorze same dudy nie wystarczają.

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#108 Post autor: swordfish » sob cze 23, 2012 19:27 pm

Tak piszecie jakbyście oczekiwali klimatów szkockich na miarę "Braveheart" Jamesa Hornera. Pamiętajcie, że jest to produkcja familijna, a więc ma być słuchana również przez dzieci. Piosenki otwierające to takie brzdąkania gitarowe, brzmi to jak Amy MacDonald, dobre do słuchania w audycji poświęconej muzyce folkowej. Lekką łezkę wywołuje pieśń Emmy Thompson ze śpiewającym dzieckiem.
A sama muzyka instrumentalna - dobra, przyzwoita rzemieślnicza praca. Jeszcze mnie na kolana nie rzuciła, ale zdecydowanie wyżej można postawić na półce niż np. "Królewnę Śnieżkę" JNH.
Niektóre utwory mają szansę stać się wizytówką tej produkcji i będą przez wielu widzów bezbłędnie rozpoznawane w konkursach typu "Z jakiego to filmu?" (patrz "Merida's Home").
Jakby coś takiego Djawadi spłodził do "Games Of Throne", to mielibyście go za geniusza. A skoro to Doyle, to poprzeczkę stawia się wyżej.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#109 Post autor: Mystery » ndz cze 24, 2012 10:44 am

Jakby coś takiego Djawadi spłodził do "Games Of Throne", to mielibyście go za geniusza. A skoro to Doyle, to poprzeczkę stawia się wyżej.
Dokładnie, jakby pod tą muzyką podpisał się Djawadi to z pewnością bym go pochwalił za najlepszy score w swojej karierze, ale od swoich ulubionych kompozytorów zawsze wymagam więcej i nie zadowolę się jedynie solidnie odwaloną robotą :wink:

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#110 Post autor: Adam » ndz cze 24, 2012 10:47 am

tak trzymać Myster, dość partactwa i sztucznej hambitności!
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#111 Post autor: Mystery » ndz cze 24, 2012 10:54 am

Niemal pół godzinny wywiad z Doylem
http://www.youtube.com/watch?v=8w3s5A-saOk

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#112 Post autor: Adam » ndz cze 24, 2012 10:57 am

dp30 - najlepsze video-wywiady w necie.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#113 Post autor: Mystery » ndz cze 24, 2012 19:17 pm

Adam pisze:dp30 - najlepsze video-wywiady w necie.
I z tym jest nie inaczej, przyjemna pogawędka, a z ciekawostek, Doyle dostał angaż do Brave, już 3.5 roku temu.

Awatar użytkownika
Arthur
Nominacja do odkrycia roku

#114 Post autor: Arthur » pn cze 25, 2012 19:17 pm

Score juz sie ukazal, zeby nie zapeszać powiem tylko:
Klasa Doyle !!!! Merida to równorzędny przeciwnik dla Toothless'a. Więcej nie powiem, by nie narobić wam za dużo smaczku.

ps. Tylko na początku nie umierajcie ze szczęścia :)
Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, gdy się ją dzieli. - Albert Schweitzer

Mefisto

#115 Post autor: Mefisto » wt cze 26, 2012 19:43 pm

Bardzo fajny, lekki score przygodowy z dużą dawką 'celtycyzmu', a więc zdecydowanie moje klimaty.

4 / 5 i chuj 8)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#116 Post autor: Wawrzyniec » śr cze 27, 2012 12:39 pm

Mefisto pisze:4 / 5 i chuj 8)
To mnie chyba przekonało. :) Tym bardziej, że nie chce mi się miesiące czekać niż łaskawie ten film wejdzie do naszych kin.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#117 Post autor: Adam » pt cze 29, 2012 19:52 pm

a ja nie dołączę się do zachwytów. niestety. doceniam kunszt itd, ale przerobiłem masę etnicznych scorów, w tym właśnie celtyckich. ale to co zaprezentował Dojl, to wszystko już było. underscore jest niezjadliwy dla mnie (np. 9 track = blehh). nie czekałem specjalnie na tą pracę, właśnie przez fakt siedzenia w tej tematyce. a jako score do hollywoodzkiej bajki - wiadomo że muza jest porządna i nietypowa, stąd pewnie będzie grad nagród i teksty o najbardziej celtyckim scorze od czasów braveheart, jak na jankeską zerową znajomośc świata scorowego przystało, i nie dziwie sie docenienia..

nie liczyłem że mnie Brave coś zaskoczy i tak się stało. może jakbym nie znał lepszych celtycko prac, to by mi się praca podobała tak jak Wam wyżej. polecam zatem poszperać za innymi a będziecie mile zaskoczeni i szybko zapomnicie o Brave :) z ostatnich prac tego typu jakie słuchałem to np pierwsza z brzegu z 2009 r która zamiata celtycko Brave jest coś takiego (można dostać z autografem przez stronę kompozytora 8) ):

Obrazek

albo druga, z 2005 r o ile mnie pamięć nie myli, emeryta Cosmy :
Obrazek
#FUCKVINYL

Mefisto

#118 Post autor: Mefisto » sob cze 30, 2012 15:52 pm

Adam pisze:ale to co zaprezentował Dojl, to wszystko już było.
Stary, wszystko wszędzie już było - z takim podejściem to cały świat można by sobie było odpuścić, bo już się kręcił w zeszłym roku :D

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#119 Post autor: Koper » ndz lip 01, 2012 20:25 pm

Adam pisze:polecam zatem poszperać za innymi a będziecie mile zaskoczeni i szybko zapomnicie o Brave :) z ostatnich prac tego typu jakie słuchałem to np pierwsza z brzegu z 2009 r która zamiata celtycko Brave jest coś takiego (można dostać z autografem przez stronę kompozytora 8) ):
Adam pisze:albo druga, z 2005 r o ile mnie pamięć nie myli, emeryta Cosmy :
Ta płyta Cosmy to składanka różnych tracków o celtyckim zabarwieniu z różnych scorów pochodzących (otwiera ją słynny temat z "Kidnapped"). Przyjemne słuchadełko ale bez przesady. Morgana słuchałem wybranych tracków na YT i również fajne ale szału nie ma, więc bez przesady z tym zamiataniem. :)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#120 Post autor: Marek Łach » sob lip 07, 2012 08:20 am

W końcu zapoznałem się z Brave, tylko czemu trzeba teraz tyle czekać na film? W każdym razie: tak jak film podobno jest bardziej disney'owski niż pixarowski, tak i ścieżka odchodzi mocno (choć nie do końca) od pixarowskiej konwencji. Wraca ktoś jeszcze do tego?

ODPOWIEDZ