THE AMAZING SPIDERMAN (2012) - JAMES HORNER

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

Re: THE AMAZING SPIDERMAN (2012) JAMES HORNER?

#376 Post autor: Ghostek » czw cze 14, 2012 06:42 am

Adam ma dużo racji w tym co mówi. Przykład muzyki filmowej pokazuje tylko jakim fenomenem się ona stała. Nikt przecież nie robi recenzji animacji CGI, ani nie wydaje na płytach DVD samych grafik, czy zdjęć scenerii. Zjednywanie klasyki z muzyką filmową jest też pewnego rodzaju fenomenem, zwłaszcza, że (uwaga, cytuję):

...muzyka filmowa to dama lekkich obyczajów, która daje każdemu i w każdej sytuacji. Poza aparycją i ilością noszonych chorób wenerycznych należałoby więc skupić się dodatkowo na innych aspektach tego gatunku.

No ale nie róbmy rabanu, że jest to tylko i li wyłącznie robienie kasy. Zarzynanie Czajkowskiego i Bacha na koncertach w filharmoniach, kościołach i halach ocynowni też jest trzepaniem kasy i nikt jakoś się nie buntuje w tej kwestii.

Demonizujesz także spychając ten gatunek do zwykłego doświadczenia filmowego. Jeżeli pierdząca w tle jakiegoś obrazu muzyka inspiruje do wylewności na jej temat, to czemu o tym nie mówić? Owszem, 99% pojawiających się na rynku soundtracków to trzepanie kasy. I co z tego? A filmy to po co się robi? By pieścić wyniosłe ideały sztuki? :mrgreen:

A wracając do tematu.
Tak, kupię Spajdermena choćby nawet z dupy była ta muzyka. Kupię, bo jestem fanbojem Hornera. ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#377 Post autor: Adam » czw cze 14, 2012 08:45 am

Ghostek pisze:Adam ma dużo racji w tym co mówi.
thx, przynajmniej jedna osoba mnie tu nie zlolowała, a druga nawet pochwaliła ;-)
No ale nie róbmy rabanu, że jest to tylko i li wyłącznie robienie kasy.
nie chodził o robienie rabanu tylko o pokazanie paradoksów, mi to nie przeszkadza
Zarzynanie Czajkowskiego i Bacha na koncertach w filharmoniach, kościołach i halach ocynowni też jest trzepaniem kasy i nikt jakoś się nie buntuje w tej kwestii.
oczywiscie, tyle że klasyka jest pisana od setek lat właśnie z przeznaczeniem do grania na koncertach i do wykonywania - i tutaj organizatorzy mają argument nie do odparcia. a muza filmowa nie jest pisana ani na koncerty ani na płyty i wszystko co się robi dookoła niej poza filmem to tylko i wyłącznie marketing nastawiony na zysk. i nie ma w tym dla mnie nic złego dla mnie, tylko że niektórzy nie chcą tego zauważyć dorabiając do tego filozoficzne ideologie wielkich treści skoro i tak sama płyta już na starcie nie jest spełnieniem kontekstu i przeznaczenia muzyki filmowej.
Jeżeli pierdząca w tle jakiegoś obrazu muzyka inspiruje do wylewności na jej temat, to czemu o tym nie mówić? Owszem, 99% pojawiających się na rynku soundtracków to trzepanie kasy. I co z tego? A filmy to po co się robi? By pieścić wyniosłe ideały sztuki? :mrgreen:
j.w. mi to nie przeszkadza i właśnie po to jest sama płytka jako gadżecik żeby ją opisać bez znajomosci filmu :)
A wracając do tematu.
Tak, kupię Spajdermena choćby nawet z dupy była ta muzyka. Kupię, bo jestem fanbojem Hornera. ;)
:D tyko po co kupować jak wystarczy poprosić i sony da za fri :P
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#378 Post autor: Wawrzyniec » czw cze 14, 2012 13:51 pm

Ghostek pisze:A wracając do tematu.
I to się właśnie nazywa zdrowe podejście. Popieram, tak właśnie trzeba czynić. 8)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#379 Post autor: kiedyśgrześ » czw cze 14, 2012 14:07 pm

Wawrzyniec pisze:
I to się właśnie nazywa zdrowe podejście. Popieram, tak właśnie trzeba czynić. 8)
Zdrowe :?:
wiki pisze:Compulsive buying disorder (CBD) is characterized by an obsession with shopping and buying behavior that causes adverse consequences. Most people with CBD meet the criteria for an axis II disorder.
Takie podejście podchodzi pod zaburzenia osobowości i to się leczy Wawrzyniec :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#380 Post autor: muaddib_dw » czw cze 14, 2012 14:10 pm

kiedyśgrześ pisze:
Wawrzyniec pisze:
Zdrowe :?:
wiki pisze:Compulsive buying disorder (CBD) is characterized by an obsession with shopping and buying behavior that causes adverse consequences. Most people with CBD meet the criteria for an axis II disorder.
Takie podejście podchodzi pod zaburzenia osobowości i to się leczy Wawrzyniec :mrgreen:
W takim razie wszyscy jesteśmy chorzy :wink:

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#381 Post autor: kiedyśgrześ » czw cze 14, 2012 14:12 pm

DOKŁADNIE :mrgreen:

Z tym, że pierwszym krokiem do wyleczenia jest uświadomienie sobie choroby :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#382 Post autor: Ghostek » czw cze 14, 2012 17:17 pm

Pytanie tylko czy chcesz się leczyć? A może dobrze ci z tym stanem? :)
Obrazek

hp_gof

#383 Post autor: hp_gof » czw cze 14, 2012 17:23 pm

Ghostek pisze:Tak, kupię Spajdermena choćby nawet z dupy była ta muzyka. Kupię, bo jestem fanbojem Hornera. ;)
Czyli innymi słowy: "I'M HORNY ON HORNER!" :mrgreen:

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#384 Post autor: lis23 » czw cze 14, 2012 21:51 pm

Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#385 Post autor: Mystery » czw cze 14, 2012 23:06 pm

Inne klipy:
http://www.exlibris.ch/musik/cd/james-h ... 7254380528

Nie no, pięknie to brzmi :)

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#386 Post autor: lis23 » pt cze 15, 2012 01:53 am

Brzmi to bardzo fajnie, jest sporo fortepianu :P martwi mnie tylko to, że motyw przewodni pojawia się dosyć rzadko i że w tych niby głównych aranżacjach ( 1, 20 utwór ) jest jakiś taki stłamszony przez resztę muzyki ...

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#387 Post autor: Adam » pt cze 15, 2012 08:28 am

lis23 pisze: jest sporo fortepianu :P
mówiłem że były 4 fortepiany :P
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Agent
Zdobywca Oscara

#388 Post autor: Agent » pt cze 15, 2012 08:32 am

lis23 pisze:Brzmi to bardzo fajnie, jest sporo fortepianu :P martwi mnie tylko to, że motyw przewodni pojawia się dosyć rzadko i że w tych niby głównych aranżacjach ( 1, 20 utwór ) jest jakiś taki stłamszony przez resztę muzyki ...
nowe klipy daja lepsze swiatlo na caly score :)
lis23 - temat przewodni spidermana slysze w klipach utworow 1,2,3,7,17.
a dodatkowo w innych udalo mi sie wylapac drugi temat dla spidermana np 4,5,8,14 - ktory jest taki bardziej tajemniczy i spokojnie zagrany na fortepianie.
Co wiecej, slysze zalazki tematu milosnego np 11,12, czy temat dla Lizarda - np 13, 16.
No ale to sa jedynie klipy i ciezko po nich cokolwiek wiecej powiedziec, niz pierwsze wrazenia brzmieniowe na bardzo wczesnych stadium :) dopiero przy pelnym scorze mozna bedzie wylapac cos wiecej i cieszyc sie dobra muzyka ;)
Technicznie i pod wzgledem tematycznym bardzo dobrze sie score zapowiada, jest wiele zroznicowanych melodii i nawet ta lekka elektronika w tle nie przeszkadza, a nawet wzbogaca ost (tak jak u spidermana Elfmana czy w muzyce Goldsmitha) :)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#389 Post autor: Mystery » pt cze 15, 2012 11:05 am

Brzmi to bardzo fajnie, jest sporo fortepianu :P
Te fortepiany wymiatają, dość nietuzinkowe jak na komiksowy score i to mi się tu najbardziej podoba, że nie będzie to taka typowa, przeładowana akcją superbohaterska muzyka. Czeka nas sporo romantycznych i dramatycznych uniesień ("The Ganali Device" wprost zachwyca), suspens brzmi tu doprawdy pysznie, a pomniejsze, powoli wychodzące motywy i ich zaskakująca świeżość ładnie prognozują na przyszłość. Mix elektroniki, orkiestry i wszelakich wokaliz i chórków zapowiada poziom Avatara i nie wiem, czy całość nie będzie lepsza. Póki co, jeśli chodzi o warstwę tematyczną już po samych klipach można stwierdzić, że Spajdi górą.
martwi mnie tylko to, że motyw przewodni pojawia się dosyć rzadko i że w tych niby głównych aranżacjach ( 1, 20 utwór ) jest jakiś taki stłamszony przez resztę muzyki ...
Bo zarówno Main Title jak i Spiderman End Titles dzielą miejsce z Young Peter i Promises. A co do częstotliwości pojawiania się tematu głównego to bym się nie przejmował, może w pełnej krasie eksploduje tu kilka razy, ale aranżacji i drobnych akcentów, chociażby w muzyce akcji zabraknąć nie powinno.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#390 Post autor: lis23 » pt cze 15, 2012 14:32 pm

Najfajniejsze jest to, że muzyka wydaje się być różnorodna, a tego się nie spodziewałem :) , są bardzo ciekawe wokalizy, jest dużo fortepianu, są dwa lub nawet trzy tematy - ten drugi, taki niepokojący, grany na fortepianie może dotyczyć przeszłości, młodości Petera i tajemnicy Jego rodziców - teraz tylko byle do czasu aż wycieknie coś więcej ;P

ODPOWIEDZ