L.U.C - 39/89 Zrozumieć Polskę

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
filold
Kserujący nuty

L.U.C - 39/89 Zrozumieć Polskę

#1 Post autor: filold » ndz lut 07, 2010 16:50 pm

Nie wiem jak wiele osób na tym forum słyszało o tym projekcie oraz ile go miało okazję przesłuchać, ale jako, że dzisiaj pojawiła się oficjalna informacja o tym, że film (lub jak też podają niektóre źrodła, teledysk) do tej płyty niedługo wejdzie w fazę produkcji i powinien pojawić się w kinach w przyszłym roku, to stwierdziłem, że warto poruszyć temat tej płyty (ciężko to nazwać partyturą) na forum.
Dla tych, którzy nic nie słyszeli o projekcie (a mam nadzieję, że uda się ich zainteresować, bo naprawdę warto tego wysłuchać), garść informacji z neta:
Album nagrany jest w formie słuchowiska prezentującego niedaleką historię Polski spiętą w klamry dwóch dat - rozpoczęcia II wojny światowej i upadku komunizmu. Muzyka z tego albumu łączy w sobie elementy muzyki filmowej, kameralnej, jazzowej, aż po muzykę konkretną i elektronikę. Stanowi ona tło dla głosów autentycznych i najważniejszych postaci tego okresu historycznego - od Józefa Becka, Adolfa Hitlera, Stefana Starzyńskiego, poprzez czołowych partyjnych dygnitarzy, po Jana Pawła II czy Lecha Wałęsę.

Jeśli chodzi o moje wrażenia to uważam płytę za absolutnie fenomenalną. Wszystko zdaje się być absolutnie przemyślane, począwszy od instrumentow użytych w każdym utworze, po wplecione wypowiedzi. Naprawdę warto się zapoznać z tym materiałem, chociażby po to, żeby poczuć atmosferę wydarzeń, które jakoś szczęśliwie większość z nas ominęły (oraz odpocząć od męczącego to forum ostatnimi czasy tematu Hansa Z.)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#2 Post autor: Adam » ndz lut 07, 2010 22:33 pm

Ciekawa praca, choć potraktowałem ją jako ciekawostkę producencko-kompozytorską. Luc dostał za nią Paszport Polityki, a i płyta też nawet dobrze się sprzedaje. Jest pięknie i obszernei wydana. To taki ciekawy kolaż concept albumu, ze scorem, teatrem i autorskim projektem. Warto posłuchać!
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#3 Post autor: Adam » wt lut 09, 2010 15:04 pm

Hmm czy tylko ja tej płyty słuchałem?

Wawrzyniec..? ;-)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#4 Post autor: Wawrzyniec » wt lut 09, 2010 16:10 pm

Adam Krysiński pisze:Hmm czy tylko ja tej płyty słuchałem?

Wawrzyniec..? ;-)
Ha ha ha, tak bardzo zabawne. Oczywiście, ze nie słuchałem. Mam sporo zaległych soundtracków, które na mnie czekają, a po za tym ostatnio byłem dość zajęty jednym soundtrackiem, więc po prostu z czasem ciężko.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#5 Post autor: Adam » wt lut 09, 2010 16:12 pm

"ostatnio" ;-)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#6 Post autor: Wawrzyniec » wt lut 09, 2010 16:14 pm

Adam Krysiński pisze:"ostatnio" ;-)
Nie rozumiem :? Chyba istnieje takie słowo jak "ostatnio"?

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#7 Post autor: Adam » wt lut 09, 2010 16:14 pm

tak, tak istnieje, whatever :);-)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
filold
Kserujący nuty

#8 Post autor: filold » wt lut 09, 2010 23:10 pm

Adam Krysiński pisze:Hmm czy tylko ja tej płyty słuchałem?

Wawrzyniec..? ;-)
Jestem ogromnie zdziwiony, że tak mało osób tej płyty słuchało. Panowie, poszerzajcie horyzonty!;)

Nie ukrywam, że też liczyłem na Wawrzyńca, że rzuci jakimś dobrym słowem, a tu lipa.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#9 Post autor: Adam » czw lut 11, 2010 10:01 am

Widzisz Wawrzyniec, naród w Ciebie wierzy, a Ty co? :)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#10 Post autor: Wawrzyniec » czw lut 11, 2010 12:28 pm

Tylko, że ja sam w siebie nie wierzę. A w ogóle dlaczego na mnie akurat padło, przecież jest tyle lepszych bardziej szanowanych osób jak Koper, Babuch, Mystery, Bucholc itd. (proszę wybaczyć jak kogoś pominąłem) :?: :?

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#11 Post autor: Adam » czw lut 11, 2010 12:28 pm

you're the chosen one, dlatego ;-)
#FUCKVINYL

Mefisto

#12 Post autor: Mefisto » pt lut 12, 2010 15:42 pm

Przesłuchałem - pomysł ciekawy, ale wykonanie nie dla mnie: przez godzinę mamy zlepek archiwalnych wypowiedzi do których w tle ktoś tam coś tam skreczuje (a czasem nawet i tego brak - ze 2-3 kawałki, to po prostu przegrane radiowe, czy też telewizyjne nagrania!). Parę tracków mi się podobało, bo widać było w nich jakiś pomysł i była tam faktyczna muzyka, ale im dalej w las, tym bardziej się to rozmywa. Przesłuchać samemu i wyrobić sobie zdanie na pewno warto, ale, że tak to ujmę "dupy nie urywa", a i też brak temu jakiegoś bliżej określonego celu - jasne, przytaczamy niby historię, ale w bardzo wątpliwy i jeszcze mniej przystępny sposób.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#13 Post autor: Adam » śr lip 14, 2010 10:42 am

w metrze ostatnio był fajny wywiad z Lucem.. fajnie sie czytało..
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#14 Post autor: Ghostek » śr lip 14, 2010 17:23 pm

Swojego czasu fazowałem się L.U.C.'iem i jego albumami Halucynogenoklektyzm i za Planet LUC. Potem jakoś wypadłem z obiegu. O projekcie słyszałem, ale jeszcze nie miałem okazji zapoznać się bliżej. Chyba czas najwyższy :)
Obrazek

ODPOWIEDZ