Czego ostatnio słuchaliście?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: Czego ostatnio słuchaliście?

#2596 Post autor: Wawrzyniec » czw kwie 12, 2012 21:16 pm

Adam to miałoby być prześmiewcze :mrgreen: Zaraz jeszcze wyjdzie, że na Brian ma przydomek Bigus Dickus. :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#2597 Post autor: Marek Łach » czw kwie 12, 2012 21:46 pm

Wawrzyniec pisze:
Koper pisze:Pójdźmy na kompromis: jest masa scorów zdecydowanie bardziej godna tknięcia niż Hollow Man. :D
Agree.
Agree!

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#2598 Post autor: Bucholc Krok » pt kwie 13, 2012 16:02 pm

Wawrzyniec pisze:I wszędzie ten Brian. Toż to normalnie nie można żadnego tematu na forum znaleźć, w którym nie byłoby Briana. :mrgreen:
Wkrótce znajdą go martwego w wannie i się przynajmniej skończy "co nowego".
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Turek

#2599 Post autor: Turek » ndz kwie 15, 2012 13:00 pm

Jerry Goldsmith mode on, ciąg dalszy 8)

BASIC INSTINCT - jest to score z gatunku z jakim nie przepadam - nie lubię tego typu muzyki do thrillera/kryminału, dużo tutaj muzyki tła i choć atmosferę w filmie buduje ona świetnie i temat ma fajny, to do płyty już raczej nie powrócę. 3/5

CONGO - słaby to Goldsmith, nie do końca zainspirowany i z tematem, który brzmi jakby był niedokończony, nierozwinięty... Parę fragmentów akcji pod koniec płyty jest fajnych ale całość brzmi jakoś wymuszenie i standardowo. Do jednokrotnego przesłuchania i zapomnienia. 2,5/5

HOLLOWMAN - solidna ścieżka, z ciekawym tematem (choć mi brzmi on jak pozostałość po Basic Instinct), akcja jest głośna ale prócz hałasu zbyt wiele nie oferuje. Goldsmithowski standard. Niech będzie 3/5

THE EDGE - kolejna praca Goldsmitha z lat 90, którą można zapomnieć ale pochodzący z niej temat... Temat główny z "The Edge" to kwintesencja tego co u Jerry'ego najlepsze - wycucia filmu, wyczucia natury, która tak genialnie została przez mistrsza oddana. Reszta scoru to standard, właściwie do zapomnienia, ale ten temat... Cudo ! 3,5/5

LIONHEART - świetny, nieco zapomniany dziś "rycerski" score Goldsmitha. Bardzo fajne tematy, świetny klimat, dynamiczna akcja ! Kupię oryginał bez dwóch zdań, ale dopiero wtedy gdy któraś z wytwórni zremasteruje ten score i wyda go ponownie w pełnej wersji. A tak się stanie, prędzej czy później :) 4/5

RAMBO 1 - niesamowity temat główny, wściekła drapieżna akcja, znakomity underscore - Goldsmithowski klasyk, nie trzeba tutaj rekomendacji - 4,5/5

RAMBO 2 - w mojej opinii action-score wszech czasów, bijący na głowę nawet Total Recall. Fantastyczne wykonanie, dynamiczna, melodyjna, porywająca akcja, fanfary, wściekła perkuisja, bohaterstwo, heroizm, score ten to jeden z moich ulubionych ever. 5/5

RAMBO 3 - najdojrzalsza muzyczna część, świetnie balansująca pomiędzy mocarną akcją a piękną liryką. Powrót do znanego z "jedynki" fortepianu, fantastyczna rytmika, siła i heroizm. Goldsmith u szczytów. 4,5/5

13TH WARRIOR - muskularny temat, przepotężna muzyka akcji i perkusja, chóry i klimat - epika jaką kocham najbardziej, pozwolę sobie zaszaleć z oceną - 5/5

FIRST KNIGHT - wspaniała muzyka rycerska, znakomita akcja, świetne tematy, oszałamiający ostatni kwadrans albumu, bardzo "magiczny" w stylu Basila underscore, mocarne perkusje i wściekłe dęciaki - 5/5

BREAKHEART PASS - świetny temat i... słaba reszta. Zanudził mnie okropnie ten score, prócz tematu nie usłyszałem w nim absolutnie nic ciekawego... Tylko dla bezkrytycznych fanów Jerry'ego. Score do zapomnienia. 2,5/5

THE WIND AND THE LION - rewelacyjny score, jeden z najlepszych w karierze Godsmitha. Tutaj żadne rekomendacje nie są potrzebne - przepiękny temat miłosny, drapieżna akcja, fantastyczne wykonanie. Cudeńko ! 4,5/5

UNDER FIRE - muzyka wielka od pierwszej do ostatniej nuty. Koloryt, fantastyczna fuzja orkiestry z elektroniką, gitara Metheny'ego, tematy - dla takiej muzyki chce się żyć ! 5/5

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#2600 Post autor: Marek Łach » ndz kwie 15, 2012 19:44 pm

Kawał dobrej muzy. :shock:

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#2601 Post autor: Adam » ndz kwie 15, 2012 20:52 pm

zażynanie non stop jak leci całej czy prawie całej - b.obszernej w przypadku tego akurat kompozytora - dyskografii, to pierwszy stopień do przeżygania jego muzą :) wiem coś o tym, także uważaj Turek, bo albo Ci zbrzydnie, albo zaczniesz nagle krytyczniej patrzyć na co po niektóre niby geniusze Dżerego ;-)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2602 Post autor: Wawrzyniec » pn kwie 16, 2012 00:20 am

Na razie to tylko nadużywa "Mr. Green" emoticonki. :P

Ja oczywiście sam nie dałbym rady tyle prac Goldsmitha pod rząd przesłuchać. Toż to się można zamęczyć. :? Ale o gustach się niby nie dyskutuje.

Turek

#2603 Post autor: Turek » pt kwie 20, 2012 15:39 pm

Jerry Goldsmith mode on - część ostatnia :)

ALIEN - wybornie działająca w obrazie, tajemnicza, po mistrzowsku zaaranżowana, choć ciężka partytura. 3,5/5

GREMLINS - wydanie FSM dużo za długie, niemniej jednak - REWELACYJNY temat główny i nieco fajnej akcji. Za temacik podbijam ocenę do 3,5/5

KING SOLOMON MINES - nie robi na mnie zbyt dużego wrażenia ten score. Akcja fajna, trochę ciekawych fragmentów ale nie porwał mnie nigdy ten soundtrack... I jeszcze jedno - temat główny. Nie cierpię go. Dla mnie to taka tandetna popułczyna, która z pewnością w zamierzeniu miała być pewnie "czymś w stylu" genialnego "Raiders March" Williamsa. 3/5

LOONEY TUNES BACK IN ACTION - bardzo miła, dająca sporo funu muzyka :) Choć momentami popada w monotonię to są tam dwa utwory akcji oparte na kaitalnym, westernowym temaciku. Fajowe 8) 3/5

OMEN 1 - GENIUSZ, imponujące w każdym względzie arcydzieło. 6/5

OMEN 2 - score napisany z niewiele mniejszą pompą niż "jednyka" i dość mocno na niej wzorowany. Mimo to i tak potrafi zachwycić. 4/5

OMEN 3 - rewelacyjny score ! Posępny, pełen niesamowitego klimatu i mroku. "The Second Coming" poraża, "The Hunt" zgniata, temat główny także. Najlepszy płytowo odcinek trylogii. 5/5

TOTAL RECALL - jeden z the best action scorów. Mariaż elektroniki i orkiestry zachwyca, tempo i wykonanie niesamowite. Mi jednak co już mówiłem ciężko się z tym scorem identyfikować. Niemniej jednak nie sposób nie docenić jego maestrii!!! 4,5/5

Uff, na tym kończę przelot po wybranej dyskografii Goldsmitha. To co mnie najbardziej interesuje już przerobiłem ! 8)

Zamknąłem także wish-listę płyt Jerry'ego, które koniecznie muszę ustawić na półce, obok tych co mam.

Mission completed :)

Co jeszcze polecacie od Goldi'ego? 8)

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#2604 Post autor: Paweł Stroiński » pt kwie 20, 2012 15:47 pm

Widzę, że nie przeszedłeś przez Papillona, a niedawno odkryłem ten score na nowo, piękna rzecz. Osobiście polecam także Lonely Are the Brave, recenzję nowego wydania Varese napiszę, jak tylko uda mi się zdobyć film. No, i przynajmniej Main Title z Capricorn One uważam za obowiązkowe.

Turek

#2605 Post autor: Turek » pt kwie 20, 2012 16:24 pm

Fuck, słuchałem Papillon, jeno kompletnie zapoomniałem o nim wspomnieć.

PAPILLON - piękny walc, wspaniały klimat całości! 4/5

MASADA - wspaniała epicka muzyka ! Masa tematów, siła i moc ! Rozmach ! Muzyka jaką kochamy !

Dla Intrady niech będzie 4/5

Wydanie Varese ma u mnie 5/5

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2606 Post autor: Wawrzyniec » pt kwie 20, 2012 16:40 pm

Wow :!: :shock: Tyle Goldsmitha za jednym zamachem. Ja szczerze nie dałbym rady. Co do oceny "Omena" zgoda, "Total Recall" i "Aliena" bym zawyżył. Za to "Masadę" "Gremliny", oraz "Rambo" bym zaniżył. Ale to ma subiektywna opinia oczywiście.

Templar

#2607 Post autor: Templar » pt kwie 20, 2012 16:49 pm

Wawrzyniec pisze:"Rambo" bym zaniżył
A u mnie Rambo ma 5/5, uwielbiam ten score, jeden z moich najbardziej ulubionych Goldsmithów 8)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2608 Post autor: Wawrzyniec » pt kwie 20, 2012 16:50 pm

O "Rambo" całej serii to mógłbym się wypowiedzieć w temacie Turka o nierajcujących megakultach, ale głupi nie jestem i życie mi miłe. :)

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#2609 Post autor: Marek Łach » pt kwie 20, 2012 17:31 pm

Turek pisze: Co jeszcze polecacie od Goldi'ego? 8)
Chyba nie widziałem Logan's Run, Mulan, Capricorn One i The Boys From Brazil?

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2610 Post autor: Wawrzyniec » pt kwie 20, 2012 17:38 pm

Skoro już wszystko Goldsmitha słuchać to można jeszcze "Leviathana" dodać. Chociaż ja osobiście radziłbym zmianę repertuary.

ODPOWIEDZ