JAMES NEWTON HOWARD - THE HUNGER GAMES

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

Re: JAMES NEWTON HOWARD - THE HUNGER GAMES (2012)

#136 Post autor: lis23 » pn mar 26, 2012 20:11 pm

Althazan pisze: Popieram lisa, oczywiście. To Howard z ostatnich lat, ale z tych elektronicznych, a nie orkiestrowych (typ Turysty, a nie TLA). Dla mnie po prostu dobry score. A Wy się nie znacie :mrgreen:
Tyle ze tej elektroniki to ja aż tak wiele nie wychwyciłem a dziwne, gdyż za nią nie przepadam i prac typu " Turysta " nie lubię a THG mi się podoba ;)
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#137 Post autor: Althazan » pn mar 26, 2012 20:47 pm

Adam pisze:ja wiem że Altiemu się KAŻDY Howard podoba i jest min. dobrym scorem, ale bez przesady :P
Bez przesady. Nie mogę powiedzieć, że OFF LIMITS to dobry score... :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#138 Post autor: Wawrzyniec » pn mar 26, 2012 20:52 pm

Althazan pisze:
Adam pisze:ja wiem że Altiemu się KAŻDY Howard podoba i jest min. dobrym scorem, ale bez przesady :P
Nie wybronisz się. Na forum każdy musi mieć łatkę fanboya, Ty też. :mrgreen: :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#139 Post autor: Koper » pn mar 26, 2012 23:51 pm

Odsłuchałem te Igrzyska śmierci i nic już z tego nie pamiętam. Jednym uchem weszło, drugim wyszło. Chyba tapetka jakaś miałka musi być...
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#140 Post autor: muaddib_dw » wt mar 27, 2012 10:46 am

Wawrzyniec pisze:
Althazan pisze:
Nie wybronisz się. Na forum każdy musi mieć łatkę fanboya, Ty też. :mrgreen: :wink:
Althazan Ty fanboyu :D

Awatar użytkownika
bartex9
Spec od additional music

#141 Post autor: bartex9 » wt mar 27, 2012 17:27 pm

Byłem właśnie na filmie. Co do muzyki to niestety nie jest to James sprzed lat, ale jak dla mnie w filmie jego praca spisuje się całkiem dobrze. Główny temacik choć mało odkrywczy to jednak potrafi zapaść w pamięć. Jest też kilka ciekawszych lirycznych momentów. Po za tym niestety ta muzyka nic więcej nie oferuje. A szkoda. Newton dostał ogromną szansę tym filmem i chyba nie bardzo z niej skorzystał. Wyobrażałem sobie full orkiestrę a nie elektronikę. Maybe next time Howard..

Templar

#142 Post autor: Templar » wt mar 27, 2012 17:33 pm

Dla mnie w tym filmie to i tak muzyka była najlepsza.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#143 Post autor: Koper » wt mar 27, 2012 22:32 pm

To w takim razie bardzo kiepski musi być ten film. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#144 Post autor: Wawrzyniec » wt mar 27, 2012 22:39 pm

Ja normalnie tak skrajnie różne otrzymuje informację na temat tego filmu, że się nie wypowiadam. Wczoraj napisał do mnie znajomy, abym się koniecznie wybrał na "Hunger Games", dzisiaj znowu napisał inny, abym omijał jak diabeł wodę święconą "Hunger Games". I tak samo po komentarzach czytanych tutaj, ale i na innych forach, bądź ty mądry. A za bilety trochę mi się średnio chce płacić. :?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#145 Post autor: Koper » wt mar 27, 2012 23:13 pm

Ja na razie wiem jedno - muzyka jest przeciętna bardzo. :P

Awatar użytkownika
Pawel P.
Metallica
Kontakt:

#146 Post autor: Pawel P. » śr mar 28, 2012 09:44 am

Nie odnosząc się do opinii wyrażonych powyżej - bo trudno przekonywać kogoś, że nie ma racji, bez względu na to czy mu się coś podoba czy nie - muszę napisać, że mnie ta praca absolutnie nie rozczarowała. Muzykę odbieram jako odpowiednio bogatą i zróżnicowaną, a proporcje między orkiestrą a elektroniką jak najbardziej trzymają się standardów JNH - i to wcale nie tych z Green Lantern.

Nie jest to typowa ilustracja muzyczna do filmu przygodowego, bo i nie tego wymagał ten film, stąd pewnie duża rozbieżność w odbiorze tej płyty - na tym forum jest głównie negatywna, na świecie proporcje między pochwałami a rozczarowaniem są o wiele bardziej wyważone, a nawet lekką przewagę mają te pozytywne.

To muzyka niekiedy bardzo klimatyczna, oparta na nastroju, który mnie kojarzy się czasem ze Snow Falling On Cedars, partyturami pisanymi dla Shylamana czy Dreamcatcherem, nadal jednak jest to muzyka bogata tematycznie.

Horn of Plenty - fatycznie tylko przez Howarda zaaranżowane, ale jestem pewien, że mające jego DNA, tak jak temat Bonda ma DNA Barry'ego. Swoją drogą chciałbym usłyszeć oryginał Arcade Fire - jeśli to ta piosenka z drugiego soundtracku, podobieństw nie widzę.

Podoba mi się, jak sprawnie Howard oddaje nieposkromioną dzikość natury - coraz bardziej przemawiają do mnie na przykład najbardziej "akcyjne" Muttations, jest w tym temacie coś pierwotnego. Dla równowagi – ogromne wrażenie zrobił na mnie nostalgiczny The Train. Zachwyca mnie przepiękny temat Rue's Farewell, obecny też, choć bez finałowego crescendo, w ostatnim na płycie Tenuous Winners/Returning Home. Dla mnie czysta Howardowska magia.

Na pewno dużym plusem płyty jest czas jej trwania - 45 minut. Ani za długo, ani za krótko. Jeśli o mnie chodzi, z każdym przesłuchaniem odkrywam w niej coś nowego. Nie jestem więc rozczarowany, przeciwnie - obok Johna Cartera to dla mnie najlepsza płyta trzech pierwszych miesięcy roku 2012, jeśli o muzykę filmową chodzi.

W skali standardów Jamesa Newtona Howarda oceniłbym ten album jako dobry. Nie epokowy, przełomowy, genialny. Po prostu dobry.

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#147 Post autor: Althazan » śr mar 28, 2012 10:27 am

Obrazek

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#148 Post autor: muaddib_dw » śr mar 28, 2012 10:41 am

Już nie mogę się płyty doczekać, oby zając na święta zdążył :wink:

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#149 Post autor: lis23 » śr mar 28, 2012 10:46 am

Pawel P. pisze:
To muzyka niekiedy bardzo klimatyczna, oparta na nastroju, który mnie kojarzy się czasem ze Snow Falling On Cedars, partyturami pisanymi dla Shylamana czy Dreamcatcherem, nadal jednak jest to muzyka bogata tematycznie.
O, to, to, też miałem bardzo podobne wrażenie słuchając tej pracy Howarda.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#150 Post autor: kiedyśgrześ » śr mar 28, 2012 11:03 am

Kolega Paweł P. najwyraźniej korzystał z japońskiego wydawnictwa, kolega Althazan mówił mi kiedyś, że na takowych więcej słychać, na europejskim niestety nie słychać nic. Co do tej fanfary nieustalonego do końca pochodzenia, to w sumie czy to ważne, koledzy od zwiastunowych przygrywek tworzą takie fanfaronady hurtowo i nikt się specjalnie nad tym nie... pochyla :)
Ostatnio zmieniony śr mar 28, 2012 13:38 pm przez kiedyśgrześ, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

ODPOWIEDZ