KLAUS DOLDINGER - SYMPHONIC PROJECT

W tym miejscu piszemy o wszelkich sprawach dotyczących wydań muzyki filmowej, zarówno tych limitowanych, jak i tych nieco szerzej dostępnych. Jeśli szukasz jakiejś rzadkiej płyty, chcesz się dowiedzieć gdzie ją kupić, od kogo i za ile to jest miejsce dla Ciebie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

KLAUS DOLDINGER - SYMPHONIC PROJECT

#1 Post autor: kiedyśgrześ » sob mar 24, 2012 12:51 pm

Obrazek

Właśnie kupiłem tą płytę, miłośnicy nieco starszych filmów nazwisko kojarzą, na krążku znalazły się między innymi suity z Okrętu i Niekończącej się Opowieści, przyjdzie, przesłucham, wypowiem się, może to coś warte, może kogoś materiał zainteresuje :)
Ostatnio zmieniony sob mar 24, 2012 12:56 pm przez kiedyśgrześ, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: KLAUS DOLDINGER - SYMPHONIC PROJECT

#2 Post autor: Wawrzyniec » sob mar 24, 2012 12:53 pm

kiedyśgrześ pisze:miłośnicy nieco starszych filmów nazwisko kojarzą
To już nie rób z nas takich ignorantów, gdyż chyba każdy tutaj wie kim jest Klaus Doldinger, albo przynajmniej kojarzy muzykę z "Das Boot". :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#3 Post autor: kiedyśgrześ » sob mar 24, 2012 12:58 pm

Wawrzyniec pisze:... albo przynajmniej kojarzy muzykę z "Das Boot". :)
Myślałem, że tylko miłośnicy techno z lat dziewięćdziesiątych :)

Obrazek
Ostatnio zmieniony sob mar 24, 2012 13:06 pm przez kiedyśgrześ, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#4 Post autor: Wawrzyniec » sob mar 24, 2012 13:06 pm

Właśnie problem z tym technoremixem jest taki, że teraz wiele osób myśli, że to oryginalny score do filmu. I potem kupują sobie soundtrack i są zawiedzeni, gdyż nie ma technorąbanki.

Templar

#5 Post autor: Templar » sob mar 24, 2012 13:06 pm

Wawrzyniec pisze:To już nie rób z nas takich ignorantów, gdyż chyba każdy tutaj wie kim jest Klaus Doldinger, albo przynajmniej kojarzy muzykę z "Das Boot". :)
No dokładnie, chyba wszyscy tutaj go znają, a "Niekończąca się opowieść" - megakult 8)

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#6 Post autor: kiedyśgrześ » sob mar 24, 2012 13:08 pm

Templar pisze:No dokładnie, chyba wszyscy tutaj go znają, a "Niekończąca się opowieść" - megakult
Zgadza się, szkoda, że nie ma domowego wydania na które zasługuje, z obiema wersjami filmu :(
Obrazek

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#7 Post autor: Bucholc Krok » sob mar 24, 2012 14:30 pm

Wawrzyniec pisze:albo przynajmniej kojarzy muzykę z "Das Boot". :)
Jasne, jego muzykę "pożyczoną" od Blejka. 8)
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#8 Post autor: kiedyśgrześ » sob mar 24, 2012 15:05 pm

Bucholc Krok pisze:
Wawrzyniec pisze:albo przynajmniej kojarzy muzykę z "Das Boot". :)
Jasne, jego muzykę "pożyczoną" od Blejka. 8)
Szczegóły, detale, linki proszę :?: :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#9 Post autor: Bucholc Krok » sob mar 24, 2012 15:21 pm

"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#10 Post autor: Koper » pn mar 26, 2012 23:56 pm

Litości, ten dalej usiłuje światu wmówić, że to jest jedno z drugiego zgapione... :roll:

A ten Symphonic Project to jakaś kompilacja starych kawałków czy zupełnie nowe nagranie (nawet jeśli wykorzystujące stare tematy) ?
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#11 Post autor: Wawrzyniec » wt mar 27, 2012 00:05 am

Koper pisze:Litości, ten dalej usiłuje światu wmówić, że to jest jedno z drugiego zgapione... :roll:
Choć też się z Bucholcem nie zgadzam to jednak muszę mu przyznać, że jest wierny swoim poglądom. :)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#12 Post autor: Koper » wt mar 27, 2012 14:37 pm

Koper pisze:A ten Symphonic Project to jakaś kompilacja starych kawałków czy zupełnie nowe nagranie (nawet jeśli wykorzystujące stare tematy) ?
Dobra, już sam sobie mogę odpowiedzieć, bo przesłuchałem. :) Nowe aranże, trochę jakby pod koncert. W sumie bardzo fajna płyta, jeśli ktoś lubi jazzowo-orkiestrowe klimaty.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#13 Post autor: Bucholc Krok » wt mar 27, 2012 18:12 pm

Wawrzyniec pisze:Choć też się z Bucholcem nie zgadzam to jednak muszę mu przyznać, że jest wierny swoim poglądom. :)
Raczej uszom - nie będę udawał, że tego nie słyszę. 8) Zresztą Koper też jest konsekwenty. Liczyłem na to i się nie zawiodłem. :D A kiedyśgrześ chyba oddał nagrania do analizy. ;)

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#14 Post autor: kiedyśgrześ » wt mar 27, 2012 23:49 pm

Bucholc Krok pisze:A kiedyśgrześ chyba oddał nagrania do analizy. ;)
Dokładnie :D Nie mam jeszcze wierzących wyników :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#15 Post autor: Tomek » śr mar 28, 2012 00:12 am

Koper ma trochę racji, trzeba nieco lubieć jazz. Otwierajacy "Jazzconcertino" jest bardzo ciekawy - jazzowe stylizacje połączone z orkiestracjami, które mi bardzo przypominały Herrmanna, takie ciągłe zmiany tonacji - raz pogodny w wyrazie jazzik, raz pójście w nieco mroczniejsze brzmienia. Może nie jest tak spektakularnie jak w "Concerto for Saxophone" Kamena, ale intrygująco. Suita z Niekończącej opowieści ma łady temat krainy fantazji, ratuje ją ostatnie dwie minuty z przebojowym tematem lotu na smoku, na co pewnie wszyscy wspominający stare hity Niemca będą czekać. Natomiast trudno mi zrozumieć tutaj zaaplikowanie saksofonu. No cóż... Mam wrażenie że z symfonicznej suity można było wycisnąć dużo więcej. Gdzie jest Nic Raine i Prażanie??? :D

Co do Das Boot to jest tak sobie, jeszcze temat sam w sobie na orkiestrę się broni ale reszta to modelowy przykład, że specyficznej elektroniki (Zimmer, Vangelis) na orkiestrę tłumaczyć nie ma za bardzo po co... Reszta utworów to taki pop-jazz z domieszką symfoniki, za bardzo mnie to nie rusza ani nie rajcuje. Ale całości przesłuchać myślę warto, przynajmniej dla tych trzech utworów.
Obrazek

ODPOWIEDZ