PREDATOR / ISLAND AT THE TOP OF THE WORLD -INTRADA- 03.2012

W tym miejscu piszemy o wszelkich sprawach dotyczących wydań muzyki filmowej, zarówno tych limitowanych, jak i tych nieco szerzej dostępnych. Jeśli szukasz jakiejś rzadkiej płyty, chcesz się dowiedzieć gdzie ją kupić, od kogo i za ile to jest miejsce dla Ciebie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
nadszyszkownik Kilkujadek
Nominowany do Emmy

Re: PREDATOR / ISLAND AT THE TOP OF THE WORLD -INTRADA- 03.2

#76 Post autor: nadszyszkownik Kilkujadek » sob mar 10, 2012 18:49 pm

Jeżeli ludzie będą tolerowali taką partaninę, to będą ich dalej rżnęli, proste. Jak na to patrzę, to coraz częściej się zastanawiam, czy te nowe wydania , powiedzmy , za 5 lat, nadadzą się do czegoś innego, niż tylko frisbee :?:

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#77 Post autor: Adam » sob mar 10, 2012 18:50 pm

trudno powiedzieć.. ale zakładam że mogą być problemy. wystarczy na ręcę położyć nowe krążki intrady i jakieś wydane np 10 lat temu - płyta jest wyraźnie lżejsza i jak Althazan pisał szaromleczna.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#78 Post autor: swordfish » sob mar 10, 2012 19:05 pm

Czy ja dobrze Was rozumiem? Obecne wydania Intrady są niskiej jakości i nadają się do jednokrotnego odtworzenia? Czy polecalibyście takie rzeczy jak "48 hours" Hornera, "Back To The Future" Silvestriego, "Masadę" Goldsmitha i albumy Disneya (nie chodzi mi o zawartość merytoryczną, ale o same płytki)? Bo z tego co wydali w ostatnim roku, to właśnie to mnie interesuje. Czy warto to kupować?
Porównując La-Lę do Intrady, to La-La bardzo często robi obniżki, nawet jeśli nakład jest na wykończeniu. A Intrada rzuca obecnie raz na tydzień 1 płytę, że już jej nie będzie i cena jest nadal normalna.

Pytanie być może do Althazana, bo chyba Ty masz najwięcej płyt z nas wszystkich. Które z wydawnictw Intrady są prawdziwymi "perełkami" w Waszych kolekcjach, które aż przyjemnie wziąć do rąk?

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#79 Post autor: Bucholc Krok » sob mar 10, 2012 19:29 pm

nadszyszkownik Kilkujadek pisze:Jeżeli ludzie będą tolerowali taką partaninę, to będą ich dalej rżnęli, proste. Jak na to patrzę, to coraz częściej się zastanawiam, czy te nowe wydania , powiedzmy , za 5 lat, nadadzą się do czegoś innego, niż tylko frisbee :?:
Od ponad pół roku nie kupiłem żadnej płyty w USA/EU. 8) Wszyscy powiedzmy stop partactwu i złodziejstwu! Wydawanie płyt, które nie wytrzymają 5 lat, po to tylko, żeby po tych 5 latach wydać znowu ten sam tytuł i ponownie zainkasować to jest zwyczajny rozbój w biały dzień.
Adam pisze:trudno powiedzieć.. ale zakładam że mogą być problemy. wystarczy na ręcę położyć nowe krążki intrady i jakieś wydane np 10 lat temu - płyta jest wyraźnie lżejsza i jak Althazan pisał szaromleczna.
Czasami nie jest szara, tylko ma dodatkowy motyw dekoracyjny w postaci chmur. :D
swordfish pisze:Czy warto to kupować?
Jak się trafi okazja po 5$.
Porównując La-Lę do Intrady, to La-La bardzo często robi obniżki, nawet jeśli nakład jest na wykończeniu. A Intrada rzuca obecnie raz na tydzień 1 płytę, że już jej nie będzie i cena jest nadal normalna.
Lala przynajmniej nie udaje, że jej płyty są warte 20$. :D
które aż przyjemnie wziąć do rąk?
Przyjemnie to się bierze do ręki banknot 20$ a nie gówno z Intrady czy innej wytwórni z USA/EU, które nominalnie ma podobną wartość a faktycznie nie ma i 1/4.
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
nadszyszkownik Kilkujadek
Nominowany do Emmy

#80 Post autor: nadszyszkownik Kilkujadek » sob mar 10, 2012 19:41 pm

Bucholc Krok pisze:
Od ponad pół roku nie kupiłem żadnej płyty w USA/EU. 8) Wszyscy powiedzmy stop partactwu i złodziejstwu! Wydawanie płyt, które nie wytrzymają 5 lat, po to tylko, żeby po tych 5 latach wydać znowu ten sam tytuł i ponownie zainkasować to jest zwyczajny rozbój w biały dzień.
Ja, od co najmniej roku, nie kupiłem nic od partaczy z Intrady oraz Lali i jakoś żyję :) Z Europy, zamawiam wydania Silvy i jeszcze się nie zawiodłem. Zobaczymy jak będzie z płytą, która jest właśnie w drodze :D

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#81 Post autor: Bucholc Krok » sob mar 10, 2012 19:50 pm

nadszyszkownik Kilkujadek pisze:Ja, od co najmniej roku, nie kupiłem nic od partaczy z Intrady oraz Lali i jakoś żyję :)

I to lepiej niż w czasach, gdy się kupowało ten chłam. 8)
Z Europy, zamawiam wydania Silvy i jeszcze się nie zawiodłem. Zobaczymy jak będzie z płytą, która jest właśnie w drodze :D
Z Silvy chyba nie mam nawet 1 płyty. Jakoś nie przepadam za nimi i nie wiem dlaczego. :)
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#82 Post autor: swordfish » sob mar 10, 2012 20:16 pm

Bucholc Krok pisze: Z Silvy chyba nie mam nawet 1 płyty. Jakoś nie przepadam za nimi i nie wiem dlaczego. :)
A ja mam - "The Luzhin Defence" Desplata. Płyta wydana ubogo, 3-kartkowa rozkładówka z podziękowaniami i ze spisem orkiestry wypisana drobną czcionką - nie ma żadnego liner-notesa. Okładka naciapciana, zupełnie nieatrakcyjna wizualnie. Generalnie wygląda to na "podróbkę" niż na oficjalny soundtrack. Dobrze, że muzyka na płycie się broni.

Silva kojarzy mi się głównie z The Best Of'ami nagrywanymi przez Prażan.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#83 Post autor: Bucholc Krok » sob mar 10, 2012 20:32 pm

swordfish pisze:Okładka naciapciana, zupełnie nieatrakcyjna wizualnie. Generalnie wygląda to na "podróbkę" niż na oficjalny soundtrack.

Ciekawe jak u żółtych, bo oni, jak raz im się udało, zrobili świetną okładkę. Ale łudzić się raczej nie ma co, bo to Rambling.
Silva kojarzy mi się głównie z The Best Of'ami nagrywanymi przez Prażan.
O to to. Chociaż kiedyś zastanawiałem się nad Barrym. Chyba mają jakieś 2 rozszerzone wydania OIP.

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#84 Post autor: Althazan » sob mar 10, 2012 20:53 pm

swordfish pisze:Które z wydawnictw Intrady są prawdziwymi "perełkami" w Waszych kolekcjach, które aż przyjemnie wziąć do rąk?
Płyt Intrady nie mam aż tak wiele, bo tylko 87 :mrgreen:
Kupić można wszystkie trzy tytuły, o których piszesz (Masada, 48 Hours i Back To The Future), bo są dobrze wydane. Poligraficznie, bo technicznie to wygląda na to samo tłoczenie co zawsze - tanie i nijakie.
Polecam porównać każdą z ostatnich płyt z np. Night Crossing z 94r. albo QB VII, A Far Off Place, Lionheart (Scotta) - te płyty do dzisiaj są błyszczące i żadne ryski się ich nie imają... :D
Nie wiem, czy ostatnią płytą, która jest jeszcze "w miarę" nie jest Capricorn One z 2005r.?
Bucholc Krok pisze:Ciekawe jak u żółtych, bo oni, jak raz im się udało, zrobili świetną okładkę. Ale łudzić się raczej nie ma co, bo to Rambling.
Tu byś się zdziwił, bo to jedno z lepszych japońskich wydań (Luzhin Defence) - rzadko spotykany matowy sztywny papier, takie samo OBI, błyszcząca płyta, inna okładka (obrócona o 90 stopni) - zdecydowanie wyżej niż japońska średnia 8)

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#85 Post autor: Bucholc Krok » sob mar 10, 2012 21:04 pm

Althazan pisze:Nie wiem, czy ostatnią płytą, która jest jeszcze "w miarę" nie jest Capricorn One z 2005r.?
Conversation Szajera (2001r.) jest już "miękka". Ale może to kwestia nowego tłoczenia, bo ponoć nie ma limitu.
Tu byś się zdziwił, bo to jedno z lepszych japońskich wydań (Luzhin Defence) - rzadko spotykany matowy sztywny papier, takie samo OBI, błyszcząca płyta, inna okładka (obrócona o 90 stopni) - zdecydowanie wyżej niż japońska średnia 8)
Może dlatego, że płyta ma już 11 lat i w międzyczasie do żółtych dziadostwo też doszło? :) Taka płyta z Avatara też jest "chuda" i giętka. Ale przynajmniej nalotu nie ma. :)

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#86 Post autor: kiedyśgrześ » sob mar 10, 2012 21:07 pm

Luzhin Defence kupiłem kiedyś na Allegro za 10 PLN byłoby fajnie, gdyby nie to, że w pudełku nie było płyty :)
To tak w ramach Polonicum :)
Bucholc Krok pisze:Z Silvy chyba nie mam nawet 1 płyty. Jakoś nie przepadam za nimi i nie wiem dlaczego.
W Silvie wydają fajne rzeczy teraz, np. serię Doctor Who, stąd kupuję, nie wspominając o żelaznych pozycjach sprzed lat, rozszerzenie Rambo 2, Legendy i Supergirl Goldsmitha, przec to są żelazne pozycje :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#87 Post autor: Bucholc Krok » sob mar 10, 2012 21:15 pm

No i jednak mam 1 Silvę (wolę dalej nie szukać ;) ) - Legend właśnie. :) Ciekawe, że sam CD jest dość gruby.

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#88 Post autor: Althazan » sob mar 10, 2012 21:17 pm

Bucholc Krok pisze:Może dlatego, że płyta ma już 11 lat i w międzyczasie do żółtych dziadostwo też doszło? :) Taka płyta z Avatara też jest "chuda" i giętka. Ale przynajmniej nalotu nie ma. :)
Avatar przynajmniej jest dobrze wytłoczony, przestrzeń jest wyraźnie większa/szersza, niż na wydaniu amerykańskim.

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#89 Post autor: kiedyśgrześ » sob mar 10, 2012 21:20 pm

Althazan pisze:Avatar przynajmniej jest dobrze wytłoczony, przestrzeń jest wyraźnie większa/szersza, niż na wydaniu amerykańskim.
Może to SACD :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#90 Post autor: Althazan » sob mar 10, 2012 21:22 pm

kiedyśgrześ pisze:Może to SACD :mrgreen:
A słyszałeś takie Dire Straits na SHM-SACD? ;)

ODPOWIEDZ