Hans Zimmer - Inception (2010)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.

JAKĄ OCENĘ DAJESZ HANSOWI ZA TEN SCORE?

1/5
1
3%
2/5
3
8%
3/5
10
28%
4/5
16
44%
5/5 (litości ;-)
6
17%

Liczba głosów: 36

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

Re: Hans Zimmer - Inception (2010)

#1276 Post autor: kiedyśgrześ » sob lut 04, 2012 21:50 pm

Wawrzyniec pisze:Nie rozumiem. :?

Rozumiem, że klikasz z okolic Berlina, nie znam tamtejszej struktury prawnej, nie wiem, czy bliższa jest polskiej, czy anglosaskiej :?:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Zwierciadło_saskie :?: :?: :?:
Obrazek

hp_gof

#1277 Post autor: hp_gof » sob lut 04, 2012 21:54 pm

Brak możliwości wykupienia się od kary śmierci w niektórych przypadkach.
Mordercy, złodzieje, podpalacze byli łamani kołem.
Za kradzież przedmiotu małej wartości przewidziana była kara na ciele i włosach z możliwością wykupienia.

Normalnie Wawrzek żyje w raju :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1278 Post autor: Wawrzyniec » sob lut 04, 2012 22:05 pm

kiedyśgrześ pisze:Rozumiem, że klikasz z okolic Berlina
Nawet bardziej niż okolic. :)

Ale po za tym to ja nie studiowałem prawa, aby się aż tak wypowiadać.

Wracając jednak do dyskusji:
Paweł Stroiński pisze:
Turek pisze:
Paweł Stroiński pisze:Znajdź mi więc dowód, że czytał akurat ten komiks. I powiedz dokładnie: kiedy go czytał, w jakiej sytuacji i najlepiej daj na to zdjęcia Nolana czytającego ten tekst.

Udowodnić tę kopię musisz ty.
Bez jaj, to tak wygląda:

Hans zerżnie Mozarta a ja mam szukać zdjęć Hansa przepisującego nuty, albo umieszczającego płytę z Mozartem w odtwarzaczu ? :roll:
Tylko że o inspiracji Mozartem Hans mówi otwarcie.
To bardziej podchodzi do tematu, który już mamy. :)

A co do rzekomego kopiowania, czy jak to niektórzy wręcz mówią "kradnięcia cudzych pomysłów", to polecam zapoznanie się z tym filmikiem. Szczególnie od 3:30 minuty, a już w wielgachnej szczególności polecam od 4:44 minuty, gdyż wtedy padają dość ważne słowa:

http://www.youtube.com/watch?v=3eMvSjDZYb4
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#1279 Post autor: kiedyśgrześ » sob lut 04, 2012 22:36 pm

Wawrzyniec pisze:A co do rzekomego kopiowania, czy jak to niektórzy wręcz mówią "kradnięcia cudzych pomysłów", to polecam zapoznanie się z tym filmikiem. Szczególnie od 3:30 minuty, a już w wielgachnej szczególności polecam od 4:44 minuty, gdyż wtedy padają dość ważne słowa:

http://www.youtube.com/watch?v=3eMvSjDZYb4
Nikt nie odważy się na polemikę z Georgem bojąc się naruszenia jego własności intelektualnej i wynikających z tego faktu konsekwencji natury prawnej :?: :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#1280 Post autor: Wojteł » sob lut 04, 2012 22:51 pm

Turek pisze:W sprawach prawnych to Marasa trza pytać :D

A Markowi jeśli tu zagląda się pochwalę że ja też miałem "podstawy prawa" i zdałem na 4 :D
Też to miałem, zdałem na 5 bez żadnego ściągania :mrgreen:
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Templar

#1281 Post autor: Templar » sob lut 04, 2012 22:58 pm

A ja zaliczyłem Matematykę Dyskretną na 4,5 i wiem, że koło jest kwadratem i na odwrót, tylko nie wiem co te nasze zaliczenia mają wspólnego z Incepcją Zimmera :P

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#1282 Post autor: Paweł Stroiński » sob lut 04, 2012 23:11 pm

Turek pisze:
Paweł Stroiński pisze:Znajdź mi więc dowód, że czytał akurat ten komiks. I powiedz dokładnie: kiedy go czytał, w jakiej sytuacji i najlepiej daj na to zdjęcia Nolana czytającego ten tekst.

Udowodnić tę kopię musisz ty.
Bez jaj, to tak wygląda:

Hans zerżnie Mozarta a ja mam szukać zdjęć Hansa przepisującego nuty, albo umieszczającego płytę z Mozartem w odtwarzaczu ? :roll:
Po drugie. W sytuacji, w której można namierzyć inne kopie albo dają je sami twórcy, to trzeba je sprawdzić nim się posądzi twórcę o kopię z czegoś, do czego się nie przyznaje albo nie ma szans przyznać.

Dwa przykłady z Zimmera:

Gladiator i Holst. Zimmer powiedział, że myślał o Musorgskim, Waltonie i Strawińskim. Sprawdziłem z tego tylko Waltona i faktycznie, Battle in the Air jest cholernie podobne do tego, co Zimmer napisał w Bitwie. Więc nad Holstem pierwszeństwo dla mnie ma Walton.

Zimmer i Dark Knight. Lai Laiem, ale Zimmer sam mówi o Kraftwerku jako głównej industrialnej inspiracji dla materiału Jokera. Najpierw trzeba sprawdzić to, o czym Zimmer mówi, potem dopiero można się zastanawiać czy to zrzynka z Laia.

Jesteś po prostu na Zimmera (i nie wiedzieć czemu Nolana) cięty i nie masz zamiaru ich samych dopuścić do głosu. I to jesteś bardziej cięty niż ja na Prażan, sorry.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1283 Post autor: Wawrzyniec » sob lut 04, 2012 23:41 pm

Paweł Stroiński pisze:Jesteś po prostu na Zimmera (i nie wiedzieć czemu Nolana) cięty i nie masz zamiaru ich samych dopuścić do głosu. I to jesteś bardziej cięty niż ja na Prażan, sorry.
Nie zapominaj o mnie. Ja też jestem cięty na Prażan. :P Ale w sumie ostatnio to Turek jest bardziej cięty na Zimmera niż Ty i ja na Prażan razem wzięci. :P A Turek pewnie dlatego jest cięty na Nolana, gdyż Zimmer komponuje dla Nolana, plus Wawrzek lubi Nolana i Zimmera też. Wszystko układa się w jedną całość. :)

A wracając do całej sprawy z "Inception" to nie jest to taka pierwsza i ostatnia sytuacja. I na pewno jeszcze wiele się będzie pojawiało zarzutów o plagiat. Ale jest to w sumie rzecz, która tyczy się wszystkich popularnych produkcji, które osiągnęły sukces. Zawsze będą się pojawiały głosy próbujące zdyskredytować czyjś sukces, czy w ogóle jakiś sukces.

Tak samo jak kiedyś napotkałem się w Polsce i to nawet często z opiniami, że Harry Potter jest plagiatem Akademii Pana Kleksa. :roll:

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1284 Post autor: DanielosVK » sob lut 04, 2012 23:43 pm

Nie jest plagiatem, ale wszystkie części Pottera razem wzięte nie dorównują do pięt Akademii Pana Kleksa. 8)
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1285 Post autor: Wawrzyniec » sob lut 04, 2012 23:45 pm

Teraz żałuję, że dałem tutaj ten przykład z Akademią Pana Kleksa. Gdyż ja sam chociaż w dzieciństwie bardzo lubiłem te książki, to teraz na starość dziwnie się czuje je analizując. I sama sympatyczna postać Pana Kleksa przybrała zupełnie inny, mroczny wymiar. :?

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1286 Post autor: DanielosVK » sob lut 04, 2012 23:46 pm

Hę?
Fe.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#1287 Post autor: Wojteł » sob lut 04, 2012 23:47 pm

No wiesz... Stary dziad, nikt nie wie co on robi, gdzie wychodzi, daje dzieciom jakieś dziwne rzeczy do jedzenia i starannie selekcjonuje sobie chłopców, których wywozi do "szkoły" :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#1288 Post autor: kiedyśgrześ » sob lut 04, 2012 23:48 pm

Zły dotyk :)
Obrazek

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1289 Post autor: DanielosVK » sob lut 04, 2012 23:48 pm

O, dobrze, że ja nie mam jeszcze tak spaczonych skojarzeń. Dziwne w sumie. :P
Fe.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1290 Post autor: Wawrzyniec » sob lut 04, 2012 23:49 pm

Wojtek pisze:No wiesz... Stary dziad, nikt nie wie co on robi, gdzie wychodzi, daje dzieciom jakieś dziwne rzeczy do jedzenia i starannie selekcjonuje sobie chłopców, których wywozi do "szkoły" :P
:mrgreen: Bingo. Wojtek idealnie mnie zrozumiał. Dokładnie słowo w słowo, chciałem to napisać. :P

ODPOWIEDZ