Deep Blue- George Fenton. Osobiste przemyślenia.

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Turek

Deep Blue- George Fenton. Osobiste przemyślenia.

#1 Post autor: Turek » czw sty 26, 2012 08:09 am

Temat ten musiałem założyć. Muszę przelać na forum moje osobiste zachwyty.

Gdy pierwszy raz przesłuchałem "Deep Blue" nie znając filmu byłem wniebowzięty. Piękna, wspaniała epicka muzyka, znakomicie wykonana przez Berlińskich Filharmoników. Czuć w tym wykonaniu jakiś taki Boski pierwiastek, który był obecny również przy "Perfume".

Ta muzyka to bardziej symfonia, naprwdę tak ją odbieram. Mocarne tematy, dostojność, moc. Znam tę muzykę na pamięć, tak wbiła mi się do głowy.

Jednak skupić się chcę na jej działaniu w filmie. "Deep Blue" obejrzałem wczoraj, w bardzo dobrej jakości obrazu. Widoki są oszałamiające, "Avatar" przy prawdziwych zdjęciach naszej natury to kolorowa błyskotka w porównaniu do piękna oceanów.

Do czego zmierzam - muzyka w filmie.
ZNISZCZYŁA mnie. Zaliczyłem (dosłownie!) opad szczęki już na początku gdy widząc potężne fale, płynące delfiny, zabrzmiał do tego temat główny (ostatni utwór na płycie). Wszelkie sceny są GENIALNE muzycznie, co najważniejsze Fenton nie w pada w sztuczność, nie ma tutaj jakiejś sztuczności, ani też cukierkowego oddania natury. Muzycznie, natura ukazana jest w pewną dozą dystansu - potęga miesza się tutaj z majestatyzmem, dostojność natury ukazana jest w sposób niezwykły. Każda sekwencja jest tu perfekcyjna.

Będę szczery - jak dla mnie jest to jedna z najwybitniej działających ilustracji w filmie. Pewnie są lesze ilustracje, ale na mnie osobiście na przestrzeni lat i wszelkich obejrzanych filmów, podobne wrażenie, co do perfekcji scalenia obrazu z muzyką wywarł chyba tylko pierwszy Conan i Lista Schindlera.

Genialna ilustracja filmowa, i znakomita muzyka sama w sobie dodająca filmowi niesłychanej głębi i niesamowitości.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

Re: Deep Blue- George Fenton. Osobiste przemyślenia.

#2 Post autor: Adam » czw sty 26, 2012 08:12 am

Turek pisze: "Deep Blue" obejrzałem wczoraj, w bardzo dobrej jakości obrazu. Widoki są oszałamiające, "Avatar" przy prawdziwych zdjęciach naszej natury to kolorowa błyskotka w porównaniu do piękna oceanów.
Turek, czy widziałes serię BBC "Planet Earth" na Bluraju? :P jak nie, to Deep Blue wyglada przy tym jak marna amatorsko kręcona produkcja :) polecam :!: 8)
#FUCKVINYL

Turek

#3 Post autor: Turek » czw sty 26, 2012 09:40 am

Ja oglądałem 28 gb. rip z Blu Ray.

Jakość była piękna.

Ale mi głównie o muzykę chodzi. Geniusz ilustracyjny.

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#4 Post autor: muaddib_dw » czw sty 26, 2012 10:41 am

Muza przepiękna zarówno Deep Blue jak i Blue Planet czy Planet Earth człowiek nabiera szacunku do potęgi przyrody a muzyka tylko wzmaga te uczucie. Świetne produkcje BBC :!:

Awatar użytkownika
Arthur
Nominacja do odkrycia roku

#5 Post autor: Arthur » czw sty 26, 2012 11:00 am

Właśnie- 16.00 Niedziela 8)
Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, gdy się ją dzieli. - Albert Schweitzer

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#6 Post autor: Koper » czw sty 26, 2012 20:23 pm

Adam pisze:Turek, czy widziałes serię BBC "Planet Earth" na Bluraju? :P jak nie, to Deep Blue wyglada przy tym jak marna amatorsko kręcona produkcja :) polecam :!: 8)
Tu chyba nie o cudności obrazu na Blue Ray chodzi, a o muzę, a w tym tako w filmie (zwłaszcza w filmie!) jak i na płycie "Deep Blue" miażdży "Planet Earth".
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Turek

#7 Post autor: Turek » czw sty 26, 2012 20:46 pm

W filmie Deep Blue Fentona jest wybitne

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#8 Post autor: muaddib_dw » pt sty 27, 2012 10:03 am

Najlepsze z trzech wymienionych.

ODPOWIEDZ