John Williams

Tutaj dyskutujemy w wątkach ogólnych o poszczególnych kompozytorach.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

Re: John Williams - co dalej?

#1231 Post autor: Adam » wt sty 24, 2012 19:21 pm

Turek pisze:A czy bierzesz choć pod uwagę fakt że nagrywając oryginalne scory choćby Briana Tylera (tak, Rambo 4 i Expendables to Praga) jakoś nikt nie narzeka na wykonanie czy też na tempo ? Słyszysz żeby tam nie wyrabiali z tempem ?
Turek, zmieniasz temat i to co piszesz nie ma nic do rzeczy :P To że pełne ich rereki do complete scorów czy nagrania filmowe jak dla Tylera czy Lorenca są spoko, czesto są wybitne, to nie zmiania faktu że składanki w większości są po prostu marne. I nie licytujmy się czy na "40 Years Of Film Music" kompozytora X czy Y na 4Cd jest 5 czy 10 utworów dobrych, bo powinny być wszystkie!! To samo na innych składankach. Nie licytujmy się czy na Indy Trilogy x utworów jest dobrych, skoro reszta to epic fejle. Aż jestem w szoku że Batmanii nie wychwalasz :P

A powód na diamateralnie rózny poziom Prażan jest prosty - na complity i nagrania scorów jak Tylera idzie dużo kasy, duzo za to dostają, a na składanki idzie o wiele mniej. Jak wytłumaczysz że complity z takich Dział Navarony czy z kilku scorów np Barryego, brzmią o niebo lepiej niż pojedyncze suitki z tych filmów na tych marnych składankach? Ano własnie przez inny nakład finansowy, oryginalne orkiestracje, lepszy skład itd..

są SKŁADANKI i są składanki. Weż sobie zapodaj np składanki Varese z serii Great Composers np takiego Delerue - 2CD oryginalnych nagrań (!) i same długie suity. Porównaj sobie potem to do marnych podróbek Prażan - niestety u nich 3/4 składanek jest bardzo słaba. I - co warto podkreślić jak ktoś nie wie - często te same wykonania i te same utwory pakują na wiele kolejnych swoich płyt - i tak np z EPIC FEJLOWYCH wydań Bond Back In Action - wszystko znalazło się na pózniejszych boxach 40 years, i tak można wymieniać w nieskończonośc również z innymi kompozytorami. To samo będzie teraz z boxem 6cd Definitive Williamsa - pierwsze 4 płyty to będzie zawartośc wczesniejszego 40 Years i możemy się założyć :) I nie można takich beznadziejnych wykonań (choć fajne też są ale w znacznej mniejszości) tłumaczyć że to inny pomysł orkiestratora, odnowienie utworu, nowa dusza itp, bo potem wychodzi z tego bullszit.

Dlaczego potrafili np na Barrym zrobić świetną suite z Monte Walsha (i to się nawet wysilili i zagrali instrumentalny temat na harmonijce lepiej niż na oryginale fsm, gdzie go praktycznie nie było!) a jednocześnie potrafili totalnie spartolić utwory z wybitniejszych scorów Baryrego na tej samej składance? I tak jest na każdej ich skłądance, paradoks goni paradoks.

Chcesz powiedzieć że Film Music Of Hans Zimmer to dobra płyta? Przecież to zwykłe "Nagrania w nowych wersjach - Grupa X wykonuje repertuar grupy Y" i to żenująco brzmi - to czy Hans sam chciał to zablokowac czy nie pomijam, choć mu się nie dziwie.

Zbieraj sobie te składanki, słuchaj nowych smaczków, tylko jako że jesteś muzykiem w orkiestrze, nie mogę zrozumieć że tak beztrosko podchodzisz i nie zauważasz tego jak te niskobudżetowe składanki w 70% na każdej z tych marnych płyt psuja dusze oryginałów i są nieudolnymi podróbkami. Wniosek nasuwa mi się jeden - nie znasz po prostu dobrze oryginalnych wydań - bo innego racjonalnego wytłumaczenia nie widzę. Tak samo jak niektóre kontrowersyjne dla mnie Twoje opinie "że complit intrady jest beznadziejny bo są 3 utwory za duzo albo w środku są dwa niepotrzebne i wolisz składankę prażan ze suitką 8 minutową" czy coś w ten deseń ;-) :P

Complity natomiast rulez - poza Lwem w Zimie który był epic failem.
Ostatnio zmieniony wt sty 24, 2012 19:28 pm przez Adam, łącznie zmieniany 1 raz.
#FUCKVINYL

Turek

#1232 Post autor: Turek » wt sty 24, 2012 19:28 pm

Ale to nie sprawia że muzykami są gorszymi niż inne orkiestry bo nie są

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1233 Post autor: Adam » wt sty 24, 2012 19:29 pm

a gdzie ja tak niby napisałem?
stwierdzam fakt że nagrywają niepotrzebne podróby i tyle.
a orkiestrą są dobrą.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1234 Post autor: Koper » wt sty 24, 2012 19:29 pm

Z tymi kompilacjami to też różnie, bo niektóre są bardzo dobre (Goldsmith - 40 years...), inne ssą (wspomniany Hansu), a jeszcze inne gdzieś pośrodku, zależnie od doboru tracków. Ale dobrze, że coś takiego wychodzi, można tam znaleźć coś dobrego czy coś dla siebie.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1235 Post autor: Adam » wt sty 24, 2012 19:31 pm

Goldsmitha 40 Years nie słuchałem więc ok. I zgoda że można wynaleźć smaczki - ale takie coś jest dobre dla starych wyjadaczy, a niestety target takich składanek to ludzie którzy zaczynają przygodę z filmówką - i potem kupują taką podróbe i mówią "ee w filmie to inaczej brzmiało". I tak niestety jest i ludzie przez takie tanie składanki "aa bo będę miał na 3 płtach cała dyskografię najlepszą przeciez" się zrażają.
#FUCKVINYL

Turek

#1236 Post autor: Turek » wt sty 24, 2012 19:31 pm

Bo ciągle tu na tym forum panje opinia jakoby The City of Prague Philharmonic Orchestra to była orkiestra jakichś amatorów bez szkół muzycznych.

Przecie on w niczym się nie różnią od dziesiątek innych, często kompletnie anonimowych orkiestr, które nagrywają muzykę filmową i jakoś nikt nie zauważa że orkiestra gra taka czy owaka.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1237 Post autor: Adam » wt sty 24, 2012 19:34 pm

Turek pisze:Bo ciągle tu na tym forum panje opinia jakoby The City of Prague Philharmonic Orchestra to była orkiestra jakichś amatorów bez szkół muzycznych.
ja tego nie pisałem i nigdy nie napisze, kto tak twierdzi?
#FUCKVINYL

Turek

#1238 Post autor: Turek » wt sty 24, 2012 19:35 pm

Przecież prócz Tylera (Rambo 4, Expandables) nagrali oni masę oryginałów, czy do gier czy do filmów.

Choćby Kilar - Dracula, Konig den Letzten Tage czy przepiękny Portret Damy to ich oryginalne nagrania.

Jakoś nikt nie wyczuł że to amatorsko zagrane bo Praga.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1239 Post autor: Adam » wt sty 24, 2012 19:36 pm

nagrali masę scorów, nawet dla Lorenca czy do polskich gier.. pytam skąd masz info że to niby amatorska i głupia orkeistra? :) bo ja tak w zyciu nie pisałem.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#1240 Post autor: muaddib_dw » wt sty 24, 2012 19:51 pm

Turek pisze:Przecież prócz Tylera (Rambo 4, Expandables) nagrali oni masę oryginałów, czy do gier czy do filmów.

Choćby Kilar - Dracula, Konig den Letzten Tage czy przepiękny Portret Damy to ich oryginalne nagrania.

Dziewiąte Wrota jak bym nie przeczytał na tylnej okładce, że to oni, to w życiu bym nie zgadł:!:

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1241 Post autor: Adam » wt sty 24, 2012 19:53 pm

ale znów oftopicie :? co to ma zaznaczenia do jakich filmów nagrywali? my tu mówimy że partolą marne składanki. ale nikt nie mówił (chyba że jestem ślepy) że to amatorska orkiestra :?
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#1242 Post autor: Wojteł » wt sty 24, 2012 19:54 pm

Turek pisze:Przecież prócz Tylera (Rambo 4, Expandables) nagrali oni masę oryginałów, czy do gier czy do filmów.

Ale powtórz to jeszcze 5 razy w innej formie, bo nie zrozumiałem za pierwszymi czterema :mrgreen:
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#1243 Post autor: muaddib_dw » wt sty 24, 2012 19:57 pm

Adam pisze:ale znów oftopicie :? co to ma zaznaczenia do jakich filmów nagrywali? my tu mówimy że partolą marne składanki. ale nikt nie mówił (chyba że jestem ślepy) że to amatorska orkiestra :?
Goldsmitha w miarę zagrali bo jego się łatwo gra z Williamsem nie było już tak różowo.

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1244 Post autor: DanielosVK » wt sty 24, 2012 20:00 pm

Hę? :P
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#1245 Post autor: Wojteł » wt sty 24, 2012 20:01 pm

muaddib_dw pisze:
Adam pisze:ale znów oftopicie :? co to ma zaznaczenia do jakich filmów nagrywali? my tu mówimy że partolą marne składanki. ale nikt nie mówił (chyba że jestem ślepy) że to amatorska orkiestra :?
Goldsmitha w miarę zagrali bo jego się łatwo gra z Williamsem nie było już tak różowo.

Co Ty dupisz, a sesję do Pamięci Absolutnej to przerywał i zmieniał orkiestrę, bo im źle z oczu patrzyło? :?
Goldsmith z tym jego łączeniem elektroniki, dysonansami i wszystkimi technicznymi smaczkami jest wyjebany w kosmos i ja naprawdę uważam, że muzykom powinna przysługiwać opcja "Ubezpieczenie od grania Goldmistha"
Ostatnio zmieniony wt sty 24, 2012 20:06 pm przez Wojteł, łącznie zmieniany 1 raz.
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

ODPOWIEDZ