The Girl With The Dragon Tattoo - Trent Reznor, Atticus Ross

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: The Girl With The Dragon Tattoo - Trent Reznor, Atticus

#226 Post autor: Koper » ndz sty 08, 2012 20:42 pm

Samo w sobie może i ciekawe ale nijak to się ma do historii, tematyki i klimatu z książki.
Fincherowi chyba się Bond marzy. ;)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#227 Post autor: DanielosVK » ndz sty 08, 2012 20:59 pm

To teraz czekamy na opinię Adama dot. duetu R&R ilustrującego Bonda. :D
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#228 Post autor: Adam » ndz sty 08, 2012 21:58 pm

taa nie namówicie mnie na to :]
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#229 Post autor: Wawrzyniec » pn sty 09, 2012 13:41 pm

Ten cover "Immigrant Song" jest świetny, na pewno najlepszy kawałek na płytach. Za nic w świecie nie chciałbym go zmienić.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#230 Post autor: Wawrzyniec » śr sty 11, 2012 22:26 pm

OK, można mówić o muzyce Reznora co się chce, ale przynajmniej ma dobry gust jeżeli chodzi o muzykę filmową:

http://www.totalfilm.com/features/trent ... /jaws-1975
"The Jaws music really impacted the way I saw that movie at an early stage of my life. It terrified me.

The music added to the fear of the film. I realised early on that music in the context of a film can really steer and manipulate you emotionally and it stuck with me."
:)
"Blade Runner is one of the all time greats, and I think that score frames the film in a very identifiable and brave and unusual setting, that really elevates that film up to what it is, certainly for me it's a pretty integral part of what it is."
:)

Templar

#231 Post autor: Templar » pt sty 13, 2012 03:17 am

Wróciłem właśnie z kina, muzyka w miarę pasująca, film trwał 2 godziny 40 minut, muzyki było chyba trochę ponad 2 godziny, bo jednak sporo scen było bez podkładu muzycznego ;) Ogólnie przy The Social Network to muzyka w filmie zrobiła na mnie dużo, dużo większe wrażenie, tutaj natomiast "po prostu jest". W jednej scenie - rozmowa tej hakerki ze swoim pracodawcami - muzyka IMO nie pasowało kompletnie, lepiej by było jakby była tam po prostu cisza :P Ogólnie to daję 3,5/5 za muzykę w filmie, o tej na płycie już się wcześniej wypowiadałem.

A i jeszcze jedno, tylko tu będzie SPOILER!:

Nie wiem kto na to wpadł, czy Fincher, czy ktoś inny, ale pod koniec filmu mamy scenę gdzie seryjny morderca próbuje zamordować naszego kochanego Bonda, no i ten koleś puszcza sobie na wieży Sail Away Enyi, najlepszy komentarz do tego dał mój kumpel, który z 10 minut się śmiał. Nie wiem kto na to wpadł, żeby ten utwór dać w takiej scenie, ale gratki dla tego Pana! :mrgreen:

Templar

#232 Post autor: Templar » pt sty 13, 2012 19:15 pm

Jeszcze co do samego filmu, to bardzo mi przypominał Autora widmo, tam mieliśmy pisarza, który przybywa na wyspę, gdzie ma napisać pamiętniki byłego premiera Wielkiej Brytanii i przy okazji odkrywa sekrety rodzinne, przez które grozi mu niebezpieczeństwo. Tutaj mamy dziennikarza, który też przybywa na wyspę i ma napisać biografię Henrika Vangera i przy okazji zbadać sprawę zniknięcia jego siostrzenicy, też odkrywa sekrety rodzinne, przez które grozi mu niebezpieczeństwo :P Klimatycznie Romek zrobił znacznie lepszy film, Autora widmo to ja po prostu uwielbiam, ten deszczowy klimat z genialną muzyką Desplata - coś wspaniałego, w Dziewczynie mamy natomiast zimę i taką sobie muzykę Reznora, jakoś tego mrocznego klimatu nie czułem, a Orinoco Flow to już w ogóle wszystko zepsuło i zrobiła się komedia. W sumie szkoda, że Romek tego nie nakręcił, gorszego filmu na pewno by nie zrobił, a myślę, że byłoby nawet lepiej, no i zamiast Reznora dałby właśnie Desplata i byłby score roku :D

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#233 Post autor: kiedyśgrześ » pt sty 13, 2012 20:13 pm

ale się rozpisał :D krótka piłka Templar, książek nie czytałem i nie zamierzam, skandynawska ekranizacja przeszła mi obojętnie, podobał mi się Ghost Writer, podobał mi się Social Network, lubię Finchera, choć nie wszystko, mogę iść do kina, czy odpuścić, chodzi o prawie trzy godziny życia, poradź :D
Obrazek

Templar

#234 Post autor: Templar » pt sty 13, 2012 20:20 pm

kiedyśgrześ pisze:ale się rozpisał :D krótka piłka Templer, książek nie czytałem i nie zamierzam, skandynawska ekranizacja przeszła mi obojętnie, podobał mi się Ghost Writer, podobał mi się Social Network, lubię Finchera, choć nie wszystko, mogę iść do kina, czy odpuścić, chodzi o prawie trzy godziny życia, poradź :D
Film ogólnie polecam, miło spędzone 2,5h, nie nudziłem się, jedynie tylko właśnie ta scena z Orinoco Flow była idiotyczna, było to coś w stylu tego:

http://www.youtube.com/watch?v=5tVvO7APGiM

tylko jeszcze bardziej komicznie. A i znalazłem już info, że to Craig puścił na planie tę piosenkę, posikali się z Fincherem ze śmiechu i wrzucili do filmu, tylko chyba zapomnieli, że thriller robią, a nie komedię :mrgreen:

Książek nie czytałem, szwedzkich ekranizacji nie widziałem, choć jeszcze dzisiaj je chyba zobaczę :P Gra aktorska bardzo dobra, zdjęcia również, także do kina jednak warto się wybrać, pieniądze wydane na bilet nie będą zmarnowane ;)

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#235 Post autor: kiedyśgrześ » pt sty 13, 2012 20:33 pm

Dzięki :)
Obrazek

Awatar użytkownika
filold
Kserujący nuty

#237 Post autor: filold » pt sty 13, 2012 22:27 pm

Film jak dla mnie rewelacyjny. Może nie było takiego mroku jakiego się spodziewałem, ale było czuć, że to gdzieś na dalekiej mroźnej północy. Muzyka w filmie przyzwoicie wypadła, więc dostaje ode mnie 3,5, za materiał na płycie daję jakieś 1,5 - 2, więc w sumie ocena gdzieś w okolicach 2,5.

Co do sceny z Orinoco Flow to autentyczne brawa dla kogoś, kto to wymyślił - dołożyło to uroczą cegiełkę do postaci Martina ii przy okazji było najlepszym muzycznie fragmentem w filmie;)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#238 Post autor: Wawrzyniec » sob sty 14, 2012 01:09 am

Film klasa sama w sobie. Fincher nie zawiódł. A intro to wizualny i muzyczny Meisterstück.
A muzyka Reznora i Rossa naprawdę dobrze się w filmie sprawdzała i ja ją słyszałem, czułem jej obecność i była dla mnie czymś więcej niż tłem. Nie zgadzam się też z Broxtonem, który skrytykował jej oddziaływanie w obrazie i jestem w stanie zrozumieć dlaczego tak, a nie inaczej ocenił jej działanie w filmie Olek.
Jednocześnie oglądając film odniosłem wrażenie, że wiele motywów się powtarzała ("Hidden in Snow", czy "What If We Could?"), a i było sporo miejsc, kiedy jednak muzyki nie było. Wynika więc z tego, że chyba nie wszystko co się znalazło na płytach, znalazło się w i w obrazie.
Ogólnie film świetny, a muzyka w nim zawarta dobra.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#239 Post autor: Adam » sob sty 14, 2012 04:57 am

tyle ze sie nie nadaje do sluchania poza nim, tym bardziej na o zgrozo 3 cd :roll: więc zakonczmy temat tej dźwiękowej tapetki bo szkoda czasu :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#240 Post autor: Ghostek » sob sty 14, 2012 06:08 am

Wawrzyniec pisze: Ogólnie film świetny, a muzyka w nim zawarta dobra.
To teraz powodzenia w czytaniu książki. :mrgreen: :mrgreen:
Obrazek

ODPOWIEDZ