MICHAEL GIACCHINO - MISSION IMPOSSIBLE 4: GHOST PROTOCOL

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

Re: MICHAEL GIACCHINO - MISSION IMPOSSIBLE 4: GHOST PROTOCOL

#166 Post autor: Marek Łach » ndz gru 25, 2011 12:16 pm

Scorek jest bardzo fajny, o niebo lepszy od trójki, a od dwójki to już w ogóle przepaść jakościowa. Muza akcji na wysokim poziomie (choć imho brakuje jej jakiegoś "błysku", który zapowiadał początek albumu), motyw Ruskich komiczny (ale się nie czepiam, bo to tylko zabawa), hinduska stylistyka kozacka (może właśnie objawił nam się prawdziwy sukces Slumdoga, to jest poważne traktowanie przez Amerykanów brzmienia bollywoodzkiego? a może to tylko jednorazowy wyskok, bo to Giacchino), świetna nowa wersja tematu Schifrina. Album przydługi, co mimo wszystko mnie zaskoczyło - bo pierwsze 15 minut wchodzi jak masło i myślałem, że dalej uda się utrzymać ten poziom. ;) Mocne 4.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#167 Post autor: Koper » ndz gru 25, 2011 14:25 pm

Marek Łach pisze:Scorek jest bardzo fajny, o niebo lepszy od trójki, a od dwójki to już w ogóle przepaść jakościowa.
Czekaj, czekaj... Czy Ty chcesz podpaść Wawrzyńcowi? :D
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#168 Post autor: Mystery » ndz gru 25, 2011 15:33 pm

Wszyscy piszą jakie to nowe "M: I" jest fajne i przyjemne, że robi się już to nudne :P , a przez to traci tylko "World's Worst Parking Valet", do którego akurat te przymiotniki mało pasują. Jak dla mnie to epickich rozmiarów majstersztyk współczesnej muzyki akcji, bo o ile takim "Out for a Run" mógłby się popisać Tyler czy Arnold to, takiego grania w dzisiejszej muzyce filmowej za często nie uświadczymy. Wraz z "World´s Worst Field Trip", mój ulubiony reprezentant action scoru tego roku, a fragment 2:57-3:06, normalnie...
Obrazek

Awatar użytkownika
bladerunner22
Zdobywca Oscara

#169 Post autor: bladerunner22 » ndz gru 25, 2011 15:36 pm

Mystery Man pisze:Wszyscy piszą jakie to nowe "M: I" jest fajne i przyjemne, że robi się już to nudne :P ,

jak dla mnie ten score imo na jedno kopyto , co prawda nie jest to taka typowa sieczka jak Moh-Y czy trzeci M III, ale i tak mnie tam jakoś szczególnie do gustu nie przypadł , ale to chyba normalne ;).
Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :

''Zabić Strach''

hp_gof

#170 Post autor: hp_gof » ndz gru 25, 2011 15:39 pm

Ja sobie w zasadzie tylko puszczam non-stop dwa utwory z ruskim motywem :P That's it! :)

Awatar użytkownika
bladerunner22
Zdobywca Oscara

#171 Post autor: bladerunner22 » ndz gru 25, 2011 15:45 pm

hp_gof pisze:Ja sobie w zasadzie tylko puszczam non-stop dwa utwory z ruskim motywem :P That's it! :)
Było by dużo lepiej gdyby tak zebrać ten score w jakieś 40 minut tak byłbym faktycznie ukontentowany .
Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :

''Zabić Strach''

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#172 Post autor: Mystery » ndz gru 25, 2011 15:49 pm

bladerunner22 pisze:jak dla mnie ten score imo na jedno kopyto
Ja bym powiedział, że na cztery kopyta :wink:

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#173 Post autor: kiedyśgrześ » ndz gru 25, 2011 16:12 pm

Templar pisze:Nie wiem jak Ty patrzysz na te dane, przypominam, że premiera była w środę, środek tygodnia, tuż przed samymi świętami, ludzie zalatani, nie mają czasu na kino, a M:I jest codziennie pierwsze, wczoraj kolejne 10 mln doszło:
Wy tu kiedyś mieliście dyskusję na temat kasy, miałem się włączyć, ale sobie odpuściłem, niestety ekonomia to zimna suka, temat z przeszłości: Terminator 2, film był jakoby pierwszym, który pochłonął ponad 100 mln usd, tak naprawdę kosztował nieco ponad 70, zarobił na świecie ponad pół miliarda, a księgowy i tak 2 lata po premierze wykazywał manko, później ciężko śledzić, bo wytwórnia zbankrutowała :D Bodajże w komentarzu na Omen 2 producent daje ciekawy inside na temat finansowania, to wszystko nie jest takie różowe, ja osobiście uważam, że Hollywood to bardziej pralnia pieniędzy, niż dochodowy biznes, no ale każdy widzi świat tak jak uważa :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#174 Post autor: Wawrzyniec » pn gru 26, 2011 02:33 am

Koper pisze:
Marek Łach pisze:Scorek jest bardzo fajny, o niebo lepszy od trójki, a od dwójki to już w ogóle przepaść jakościowa.
Czekaj, czekaj... Czy Ty chcesz podpaść Wawrzyńcowi? :D
Marek ma po prostu inny gust, trudno się mówi.

A sam film bardzo fajny. Idealny blockbuster, świetnie się w nim bawiłem. Muzyka dobrze się spisywała, ale po rewelacyjnym początku pod koniec trochę za bardzo mi się chowała. Mimo to, bezbłędna muzyczna ilustracja. I o dziwo nawet ten nieszczęsny rahmanizm dobrze w filmie wypada. Ale powtarzam tylko dobrze w filmie. Zresztą szerzej o tym napisał Mefisto w swej recenzji i ja się w pełni z nim zgadzam.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#175 Post autor: DanielosVK » pn gru 26, 2011 12:02 pm

Rahman zawsze dobrze wypada w filmie. 8)
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#176 Post autor: Koper » pn gru 26, 2011 12:30 pm

w przeciwieństwie co do niektórych :D
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#177 Post autor: Wawrzyniec » pn gru 26, 2011 13:44 pm

He he he, bardzo zabawne. :) Co nie zmienia faktu, że po za filmem to tego utwory na płycie nie idzie słuchać i na nieszczęście musi być jeszcze najdłuższy. Oczywiście rozumiem zamiar Giacchino, tym bardziej, że już nie raz tytułami utworów udowodnił, że niezły z niego jajcarz. I tak też ten zabieg na pewno nie należy uznać za poważne potraktowanie muzyki bollywoodzkiej. To takie samo pójście w zamierzony kicz i lekki pastisz jak w przypadku rosyjskich chórów, które na tle Kremla wypadają świetnie. A po za tym też ciężko potraktować pewną muzykę poważnie, która z założenia nie brzmi poważnie.

Jedno jest pewne, podobnie jak filmowcy tak i Giacchino podszedł zdecydowanie bardziej na luzie do tej części, przez co też w obu przypadka otrzymujemy nieskrępowany fun. Słychać, że Giacchino dobrze się bawił przy tym scorze. Po dwójce najbardziej wyluzowany najbardziej przyjemny w odsłuchu score do serii "Mission Impossible". :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Mefisto

#178 Post autor: Mefisto » pn gru 26, 2011 18:27 pm

kiedyśgrześ pisze:ja osobiście uważam, że Hollywood to bardziej pralnia pieniędzy, niż dochodowy biznes, no ale każdy widzi świat tak jak uważa :D
Jasne, powiedz to choćby Cameronowi, który nie ma już co robić z zielonymi :P

swoją drogą o M:I nie ma się co martwić (co było do przewidzenia):
http://www.studiobriefing.net/2011/12/m ... ering-hit/

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#179 Post autor: kiedyśgrześ » pn gru 26, 2011 19:25 pm

Mefisto pisze:Jasne, powiedz to choćby Cameronowi, który nie ma już co robić z zielonymi
Cóż, przed 2007 z pewnością bym się z tobą zgodził, jednak od tego czasu ja swoją lekcję ekonomii przez duże E odrobiłem, ty najwyraźniej dalej żyjesz na zielonej wyspie :D
Obrazek

Mefisto

#180 Post autor: Mefisto » pn gru 26, 2011 19:28 pm

To ciekawe, bo póki co wszystkie Twoje spostrzeżenia w temacie nie mają żadnego pokrycia w faktach :)

ODPOWIEDZ