Czego ostatnio słuchaliście?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: Czego ostatnio słuchaliście?

#2356 Post autor: Wawrzyniec » ndz lis 20, 2011 15:39 pm

Trzeba będzie opadać, ale nie wiem czy się do kina wybiorę. :? W sumie nie wiem czy chcę, aby Marek ten score przesłuchał. :? Gdyż pewnie i tak się doszuka w nim wiele wad i tyle będzie z pozytywnego zaskoczenia. :) Ja z chęcią obadam, tym bardziej, że w naturze mam badanie cienkich score'ów i dawanie milion trzysta szans kompozytorom. :P
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2357 Post autor: Koper » ndz lis 20, 2011 15:47 pm

Mystery Man pisze:Anonymous
Kloser i Wander? Nie Marianelli czy Johnston? Ładna muzyka, dojrzała, stonowana, świetnie wykonana - okazałe solówki wiolonczeli i piękne chóry. Brakuje, nieco jakiegoś mocnego tematu przewodniego, który ładnie spajał by całą ścieżkę, ale i tak słucha się tego wszystkiego z zaciekawieniem, a to trafi się utwór dworski, a to kawałek akcji, a kilka wpadających w ucho motywów da się wyłapać (Hamlet In The Rain). Action score wpada nieco w klimaty Morrisa z historycznych produkcji, ale to stanowi tu tylko urozmaicenie. Nie wiem jak z oryginalnością, ale inspiracje muzyką klasyczną zapewne mają tu swoje miejsce, ale jak na moje ucho jest w porządku.
Jedno z największych pozytywnych zaskoczeń roku, można by było rzec, od zera do bohatera. 3.5 można spokojnie dać, lepiej się tego słucha od Dangerous Method. Sam film ponoć również bardzo udany.

http://www.youtube.com/watch?v=pSLe7W47 ... ideo_title
Szału nie ma, ale to solidna muza, czyli jak na duet Kloser + Wanker, faktycznie jak Myster stwierdził, jedno z zaskoczeń roku i chyba opus magnum tych panów. :P O antymuzie mowy nie ma, można się cieszyć, że murowani pewniacy w tej kategorii zawodzą okrutnie. ;) Mi najbardziej się podobały utwory stylizowane na epokę, w której toczy się akcja filmu.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2358 Post autor: Wawrzyniec » ndz lis 20, 2011 15:56 pm

Koper pisze:Szału nie ma, ale to solidna muza, czyli jak na duet Kloser + Wanker, faktycznie jak Myster stwierdził, jedno z zaskoczeń roku i chyba opus magnum tych panów. :P
Ten pan woli, kiedy zwraca się do niego "Wander", z wiadomych powodów. :wink: I o dziwo to jest chyba akurat duet "Wander" + Kloser. Wynika, że ten pierwszy zrobił chyba więcej muzyki, czy jak to rozumieć. :?

W każdym razie po Mystery, teraz Koper, tylko czekać co też wypowie Marek :?:

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#2359 Post autor: lis23 » ndz lis 20, 2011 16:01 pm

Robin Hood - complete score 2 CD

Nie słuchałem jeszcze całości ale już teraz mogę powiedzieć, że ten kto zmontował oficjalny album powinien stracić prace
oczywiście, to żaden geniusz, ale kompletna muzyka z ostatniego filmu Scotta rzuca lepsze światło na całość, przede wszystkim na oficjalnym krążku brak jest liryki i folkloru, które na complete są obecne: Greenwood, Peper Harrow, Rich Country, Moonlight, Cup of Mead, Share My Chamber, Empty Glass czy Womam of Ireland to naprawdę niezłe teracki, które nadają całości kolorytu i pewnego oddechu, przestrzeni.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2360 Post autor: Wawrzyniec » pn lis 21, 2011 17:51 pm

Ernst Reijsenger - Cave of Forgotten Dreams

Muzyka do filmu dokumentalnego Wernera Herzoga. O ile w obrazie dobrze się spisuje o tyle na płycie jednak trochę mnie umęczyła. Score oparty w dużej mierze o brzmienie wiolonczeli, na pewno miłośników, ambitnej i delikatnej muzyki zauroczy. Ale dla mnie jednak miejscami nużąca praca. Raczej nie będę do niej wracał, ale nie wątpię, że wielu może się spodobać.

3/5

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2361 Post autor: Koper » pn lis 21, 2011 18:08 pm

Na pewno to nie tylerowe łubu-dubu ;) i na płycie może być nieco nużąca, ale to solidna, stylowa muza. Rozumiem, że w filmie lepiej wypada?
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2362 Post autor: Wawrzyniec » pn lis 21, 2011 18:14 pm

Naturalnie to nie tylerowe łubu-dubu. :) W filmie wypada dobrze. Ogólnie Ernst Reijseger stał się teraz głównym kompozytorem Wernera Herzoga do jego dokumentów. Tutaj można posłuchać koncertu tej muzyki, akurat z tego dokumentu:

http://www.youtube.com/watch?v=BBpZLGYcQS8

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#2363 Post autor: Mystery » sob lis 26, 2011 11:32 am

Christophe Beck - Tower Heist
Fajna szpiegowska muzyczka. Znacznie lepsza i ciekawsza od ostatniego Johnny Englisha. Beck podąża tu drogą Shifrina i idzie mu bardzo dobrze, perkusja, kontrabas, grzechotki, waltornie, brzmienie jest bogate, a akcja epicka, nie pędząca i rozdmuchana, a po prostu mocno grająca i stonowana. Nic wielkiego, większość oparta jest tu o jeden temat, ale za fajny klimacik, przebojowość i porządny poziom 3.5 mogę dać. Dobra rozgrzewka w oczekiwaniu na Ghost Protocol.
http://www.youtube.com/watch?v=JFHTC8XbJgY

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#2364 Post autor: Adam » ndz gru 04, 2011 06:43 am

Eric Serra - The Lady
No i żabojadek nam znów pokazuje klasę, choć nikt o nim już nie pamięta. Piękna muza, duża orkiestra i cudowne wydanie. 4/5.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2365 Post autor: Koper » ndz gru 04, 2011 13:23 pm

No, niezgorsza, choć mogło to by być nieco krótsze i lepiej zmontowane. Ale połączenie stylu Serry z orkiestrą i azjatycką etniką daje fajny rezultat.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#2366 Post autor: lis23 » ndz gru 04, 2011 13:44 pm

Koper pisze:No, niezgorsza, choć mogło to by być nieco krótsze i lepiej zmontowane. Ale połączenie stylu Serry z orkiestrą i azjatycką etniką daje fajny rezultat.
O, czyli widzę, że muszę to sprawdzić, bardzo lubię etnikę a Serry dawno nie słyszałem, pamiętam, jak ponad 10 lat temu męczyłem się słuchając " Joanny D arc " ;) - fajna praca choć trudna w odbiorze.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2367 Post autor: Wawrzyniec » ndz gru 04, 2011 15:32 pm

Sam nie wiem. :? Ja jakoś próbowałem do Serry się przekonać, ale jakoś te jego prace, z którymi miałem do czynienia mi nie podchodziły. :?

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#2368 Post autor: DanielosVK » ndz gru 04, 2011 15:41 pm

The Fifth Element megakult.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2369 Post autor: Wawrzyniec » ndz gru 04, 2011 15:52 pm

A właśnie mi ten soundtrack, po za naturalnie kawałkiem w wykonaniu Divy, mi nie podszedł. :?

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#2370 Post autor: Koper » ndz gru 04, 2011 16:05 pm

Megakult to Big Blue, ewentualnie Leon ale nie Fifth Element na litość boską.

ODPOWIEDZ