JOHN CARTER - Michael Giacchino

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

Re: JOHN CARTER - Michael Giacchino

#76 Post autor: Mystery » pt gru 02, 2011 20:18 pm

Templar pisze:Wojnę Światów i Władcę też można było nakręcić 50 lat temu, także nie przynudzajcie już. Poza tym ile jest tych innych ciekawszych książek? Wszystko co najlepsze to pojawiło się 50-100 lat temu, a teraz to jakieś Zmierzchy i Plottery królują :P
Dokładnie, zamiast się cieszyć, że zamiast kolejnych sequeli i remaków, mamy wreszcie coś "nowego" i to na taką skalę, to jak zwykle marudzenie bierze górę :P A Wojna Światów i Władca (bajka) akurat już wcześniej powstawały :wink:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#77 Post autor: Koper » pt gru 02, 2011 20:22 pm

Templar pisze:Wojnę Światów i Władcę też można było nakręcić 50 lat temu, także nie przynudzajcie już.
War of the Worlds była swego czasu hitem jako słuchowisko radiowe Orsona Wellsa, LOTR nakręcono w wersji animowanej. :)
Notabene WotW Spielberga jest raczej cienkie, poza tym fabuła z książką niewiele ma wspólnego.
Templar pisze:Poza tym ile jest tych innych ciekawszych książek?
Proponuję się wybrać do biblioteki - masa :P

Z samej SF mamy np. "Cieplarnię" Aldissa, kupę powieści czy opowiadań Dicka, "Grę Endera" za którą dopiero się zabierają (choć jakoś sceptycznie na to patrzę) i wiele, wiele innych.
Mystery Man pisze:Dokładnie, zamiast się cieszyć, że zamiast kolejnych sequeli i remaków, mamy wreszcie coś "nowego" i to na taką skalę
"nowego" - no właśnie, nic tu nowego. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Templar

#78 Post autor: Templar » pt gru 02, 2011 20:30 pm

Koper pisze:Proponuję się wybrać do biblioteki - masa :P

Z samej SF mamy np. "Cieplarnię" Aldissa, kupę powieści czy opowiadań Dicka, "Grę Endera" za którą dopiero się zabierają (choć jakoś sceptycznie na to patrzę) i wiele, wiele innych.
"Cieplarnia" - 50 lat temu, większość książek Dicka - 40-50 lat temu, "Gra Endera" - 30 lat temu. Pytałem się o inne nowsze książki (do 20 lat) :P Bo w ostatnich latach to mi się jedynie Wiedźmin i Gra o Tron tak bardziej spodobały ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#79 Post autor: Adam » pt gru 02, 2011 20:31 pm

Przygody Trzech Detektywów - Alfred Hiczkok 8)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#80 Post autor: Marek Łach » pt gru 02, 2011 21:21 pm

Myster widzę dzielnie broni filmu. ;) Pomysł ekranizacji tej akurat książki jest niegłupi i jak na współczesne kino SF całkiem ambitny. Tu więc nie mam z nowym Pixarem problemu - natomiast co z tego wyjdzie, to inna kwestia. Porównania do żenady typu Atak Klonów i przeciętnizny Prince of Persia raczej nastrajają niepokojąco, choć ja wciąż (mimo rozczarowania trailerem) wiarę w Stantona posiadam. :) Przypuszczam, że w najgorszym razie nie będę targetem filmu - a nie że film będzie głupi i kiepski. Jest wciąż szansa na sprawniejszą fabułę niż Avatar. :D

Mefisto

#81 Post autor: Mefisto » pt gru 02, 2011 22:02 pm

Mystery Man pisze:Oglądałem dokument o efektach w SW w którym Lucas mówił, że celowo zaczął od IV by później jak technika będzie lepsza, pokazać epickie bitwy z pierwszych epizodów w lepszej grafice i ja mu wierzę :)
Lucas od lat pierdoli różne rzeczy i ja mu od dawna nie wierzę. Fakt jest taki, że koleś machnął skrypt Nowej Nadziei, a kiedy całość się w końcu dobrze sprzedała, to zaczął myśleć na dalszym ciągiem historii i bynajmniej nie miał nigdy w planach dzieciństwa Anakina. Ale coś musiał ludziom powiedzieć, gdy zaczął zdjęcia...

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#82 Post autor: Wawrzyniec » pt gru 02, 2011 23:57 pm

Koper pisze:
Templar pisze:Wojnę Światów i Władcę też można było nakręcić 50 lat temu, także nie przynudzajcie już.
War of the Worlds była swego czasu hitem jako słuchowisko radiowe Orsona Wellsa
I filmem, który otrzymał Oscara za efekty specjalne z 1953 roku.

http://www.imdb.com/title/tt0046534/

Obrazek

Obrazek

Obrazek

http://www.youtube.com/watch?v=P9T9f3UbGuo

Nie da się. :roll: Nie da, to się otworzyć parasola w dupie. :P
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#83 Post autor: Koper » sob gru 03, 2011 00:04 am

Templar pisze:"Cieplarnia" - 50 lat temu, większość książek Dicka - 40-50 lat temu, "Gra Endera" - 30 lat temu. Pytałem się o inne nowsze książki (do 20 lat) :P Bo w ostatnich latach to mi się jedynie Wiedźmin i Gra o Tron tak bardziej spodobały ;)
A ta cała Marsjańska Księżniczka Dżon Karter to kiedy powstała? Ze 100 lat temu. Dobrze, że w tej książce księżyc nie jest z sera...

Z nowszych też by się wiele znalazło, nie rzucę Ci tu setką tytułów, bo trochę wyszedłem z obiegu jeśli o literaturę SF chodzi, ale choćby "Ślepowidzenie".
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#84 Post autor: Wawrzyniec » sob gru 03, 2011 00:10 am

A to nie trzeba daleko szukać. Wystarczy przejrzeć wszystkie dzieła Dicka i zobaczyć jaka to jest kopalnia scenariuszy filmowych. Nie wspominając o cyberpunkowej trylogii Gibsona. Ale to są zdecydowanie mroczniejsze, klimaty i dlatego też producenci nie mają jaj w nie wyłożyć kasę.

Ale już chcą bardzo jakąś serię to czemu nikt się nie bierze za "Fundację" Asimova. Chociaż podobno chodziły pogłoski, że Emmerich o tym myślał.

Naprawdę jest z czego wybierać. I gdyby ktoś tylko mi zaufał to z przyjemnością bym coś z S.F. przeniósł na ekran.

Templar

#85 Post autor: Templar » sob gru 03, 2011 00:11 am

Koper pisze:A ta cała Marsjańska Księżniczka Dżon Karter to kiedy powstała? Ze 100 lat temu. Dobrze, że w tej książce księżyc nie jest z sera...
Wtedy już nawet wiedzieli, że grawitacja na Marsie jest znacznie niższa niż na Ziemi, co uwzględnione zostało w książce. W trailerze widać, że w filmie też to uwzględnili, także te wszystkie skoki to nie jest zżynka z Matriksa :P

Ja wierzę w to, że to będzie świetny film i już nie mogę się doczekać premiery 8) Mam nadzieję też, że zarobi na siebie i powstaną kolejne części.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#86 Post autor: Wawrzyniec » sob gru 03, 2011 00:17 am

Templar pisze:Ja wierzę w to, że to będzie świetny film i już nie mogę się doczekać premiery 8) Mam nadzieję też, że zarobi na siebie i powstaną kolejne części.
Patrząc ile ten film kosztował, to aby powstała druga część to ten musi minimalnie 800 milionów zarobić, aby nie było mówione o porażce.

Templar

#87 Post autor: Templar » sob gru 03, 2011 00:23 am

Wawrzyniec pisze:Patrząc ile ten film kosztował, to aby powstała druga część to ten musi minimalnie 800 milionów zarobić, aby nie było mówione o porażce.
A mało to filmów Disneya tyle zarabiało? :P Jak się postarają z reklamą to miliard może być.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#88 Post autor: Wawrzyniec » sob gru 03, 2011 00:24 am

Pewnie, że sporo tyle zarabiało. Ale mało tyle kosztowało co ten. :P

Templar

#89 Post autor: Templar » sob gru 03, 2011 00:29 am

Wawrzyniec pisze:Pewnie, że sporo tyle zarabiało. Ale mało tyle kosztowało co ten. :P
John Carter 250 mln $, tyle samo co Piraci 4, Zaplątani 260 mln, Piraci 3 300 mln i cała masa po 200 mln - Auta 2, Tron, Toy Story 3, Prince of Persia i jeszcze kilka innych. Swoją drogą Tron kosztował 200, zarobił niecałe 400, a mimo to trzecia część będzie ;)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#90 Post autor: Mystery » sob gru 03, 2011 00:57 am

O potencjalne wysokie zarobki będzie ciężko. Po pierwsze film startuje w marcu, który nie jest najlepszym okresem do zarabiania kasy, choć "Alicja" (Disneya) pokazała, że się jednak da (1mld), stąd też premiera Cartera przesunięto z "ciasnych" wakacji, właśnie na marzec. Po drugie "Alicja" miała Burtona, Deppa i znaną historię, Carter nie świeci popularnymi nazwiskami i ogólnie jest mało znany, a duże filmy nie będące sequelami i znanymi historiami za dobrze się nie sprzedają. Po trzecie, mało sprecyzowana grupa odbiorców (niby Disney, ale jakby bardziej dla dorosłych) i tematyka. Po słabych wynikach, czy wręcz klęskach Prince of Persia, Green Lantern czy Kowbojów i Obcych ludzie, jakoś nie kwapią się do oglądania latających ludzi, obcych i wypełniającego ekran CGI. Żeby zarobić film musi być naprawdę spektakularny i przy tym nie głupi (scenarzystą jest Michael Chabon!), ale o te dwie rzeczy coraz mniej się martwię, a co dopiero za 3 miesiące.
Póki co sukces Avatara (na który też zresztą psioczono) napawa optymizmem i jakby film zarobił przynajmniej 1/3 jego wpływów to byłoby bardzo dobrze (Disney zapowiedział, że 700 mln zaowocuje kontynuacją), bo pierwsze części, tak jak Star Trek, X-Men First Class, Thor czy Kapitan Ameryka, wcale nie mają zarabiać nie wiadomo jakich kroci, muszą się po prostu zwrócić, najlepiej zarobić i przede wszystkim spodobać, gdyż są zazwyczaj inwestycjami pod drugie części i dopiero te przynoszą poważne zyski.
Ostatnio zmieniony sob gru 03, 2011 01:04 am przez Mystery, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ